Про які саме версії мова? А то мені щось закортіло подивитися в бік XFree86 4.4 (мене не особливо цікавить їхній погляд на ліцензування, бо не в'яже рук особисто мені), а тут таке... Варто? А то на компіляцію півтори години піде, це факт. Досить, що мозиллу також лопатити з сирців треба...
Хлопці з X.org втягнули все що могли з проекту XFree86 4.4, після чого той практично не розвивається. Дивитися на XFree86 зараз вже не має сенсу.
Приколи почалися з тих часів, коли було введено підтримку DDC та режимів VESA. Якщо монітор був виключений у момент запуску X-ів - маєш 640x480@60. Якщо в конфігурації немає опису потрібного відеорежиму (а їх туди вже ніхто не кладе - я волочу за способою список з богзна якого року) і він не VESA - маєш 60Гц.
У деяких забавках починаються глюки - замість максимальної частоти чомусь виставляється мінімальна.
Напевно з цим потрібно боротися виставляючи обмеження на мінімальну частоту розгортки та залишити лише потрібні відеорежими, які працюють на високих частотах.