Ага створимо компьютер, що коштуватиме $100. Його поставлять в университети, потім ним зацівляться компанії (щеб пак! знизити видатки у 10 разів). Потім і деякі домашні користувачі перейдуть на них (не всі ж в DOOM III дома грають). Кількість покупців копьютерів знизиться у десятки разів, видатки на нові швидкісні процессори стануть нерентабельними. Потім розробляти нове ПЗ стане не рентабельним, оскільки старе буде працювати без глюків і не порібно буде покупати нове. І що врешті решт маємо? Галузь увійде в коллапс. Потім помре. Потім знову буде відроджуватись з попелу? Або може буде такий сценарій: населення розділиться на тих хто має дорогий компьютер та тих хто має дешевий? Информаційно бідних та інформаційно багатих?Щось задається мені що не готове суспільство до дешевих компьютерів. Чи може технологія не готова?
Але як самостійний комп'ютер таку машину використовувати мабуть не варто, навіть якщо вона коштуватиме всього $100, бо різні модулі розширення зїдять купу грошей. :-)
Якщо робити мережу на бездротових мережних платах(приблизно 20$ одна плата, якщо гуртом), то навіть кабелі прокладати не доведеться. :-)
Чи потрібна користувачу гонка озброєнь, чи лише для M$, Intel, Nvidia?
З'явились наддешеві внутрішні модеми, звукові, відео, мережні карти - це чудово
Чого це? Корисної інформації у середнього користувача не багато. Наприклад мій домашній диск це звалище фільмів та ОС.
Не вийде. Швидкість бездротового з'єднання 10М/с, а бездротового мінімум 100М/с, а можно і 1Г/с зробить, не набагото дорожче сотки, і дешевше бездротовика
Є одна проблема - собівартість 12" РКД (800 x 600 x 16 bit)сьогодні є на рівні 150 $ отже цінова планка для інтегрованихПК буде ~ 250$.
З іншого боку по 75-100$ сьогодні коштують ноутбуки (P200/32/2.1GB) 7 річної давнини у партіях по 50-200 штук що може бути вирішенням проблеми у деяких випадках.
> Я думаю що менше 200$. Дивіться наприклад цей комп'ютер:> http://www.technoveins.co.jp/products/upc/ucm0822ae.htm > Він коштуж 120$ з вінчестером, думаю що без вінчестера він > може коштувати <70$ (фактично там тільки інтегрована > материнка, плата пам'яті та корпус).Додайте ще ціну РКД і ви отримаєте тіж самі 250 $.
> Якщо використати блок живлення один на двох з монітором (або > один на весь клас), то цілком можна вкластися в 180$ (роздрібна > ціна).Хто то буде робити?
Є одна маленька проблема - в Україні високотехнологічні виробництва давно зачахли і більшість компонент доведеться ввозити (мито).
На початку можна було б започаткувати вітчизняне виробництво РКД для зменьшення їх ціни. Технологія виробництваРКД є цілком досяжною для України (розмір тонкоплівочних елементів є на рівні 0,21 мм у той час як скажімо завод "Квазар" у 1991 році випускав мікросхеми з розміром конструктивних елементів 0,0006 - 0,001 мм).
До чого я веду? Такий проект повинен мати державну підтримку тому що ті укр. заводи що могли таке реалізувати давно збанкрутіли.
Думаю, що цей напрям має перспективи, але, передовсім, треба комусь вбити в голову, що легше зібрати і поставити "тутешні" одноманітні ПКшки з Лінаксом, ніж закуповувати їх по 5-10 штук щороку у різних контор, різної конфіґурації + платити за ПЗ. Для навчальних закладів це було б спасінням.А за моніторами чи вінтами справа не стоїть. Можна закупити ті ж звичайні монітори на 15",
вінчестери від 3-5 Гб,
пам'ять від 64 Мб,
відео від 8-16 Мб.
Не будьмо фарисеями, без вінта багато не зробиш.