Не треба аж так критично. 15" звичайного монітору з 70-85 Гц потягаються з таким самим розміром РКД-монітору.
Наскільки я бачу, у людей, які користуються РКД, після дня роботи білки нормального (білого) кольору, на відміну від тих, хто користується звичайними моніторами - у них білок значно жовтуватіший. Та й у мене, після переходу на TFT, очі стали значно менше втомлюватися а зір значно покращився. Площа CRT монітора вимірюється по корпусу, тому мій 17" має трішечки більшу видиму площу ніж 19" монітор у дизайнера (я прикладав їх один до одного). 15" CRT еквівалентий 14" TFT. 15" монітори вже не виробляють. Вже залежалі 19" розпродують зі складів за цінами <100$. Чи є сенс економити на здоров'ї дітей?
Я в тому не спец, але якщо на ПК нормально працюватиме усе найнеобхідніше (графічний інтерфейс, OpenOffice.org, Mozilla), тоді я з Вами цілком погоджуюсь. Не варто забувати, що ПК у школі повинні виконувати не лиш функцію машини для здобуття базових знань з керування ПК, але й для того, щоб можна було трохи потинятись тенетами чи надрукувати реферат.
Якщо буде достатня кількість ОЗУ, то працюватиме зі швидкістю Knoppix-а.
Мабуть варто відразу ставити 1Gb-ethernet та мінімум 256Mb пам'яті (можна трохи повільнішої, але побільше) - тоді все працюватиме з нормальною швидкісю (а в кластері взагалі літатиме). Вінчестери в комп'ютерах ламаються найчастіше після вентиляторів. Тому дуже бажано не мати в шкільному комп'ютері ні того ні іншого.