Автор Гілка: Україна -- полігон Microsoft?  (Прочитано 12632 раз)

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
Україна -- полігон Microsoft?
« : 2005-06-01 11:39:03 »
Тепер це публічно: Microsoft більш за місяць тому таємно підписала угоду із МОН України щодо порядку легалізації програмного забезпечення Microsoft у держструктурах країни.

При цьому якщо вдуматися у суть тексту та зробити припущення, що дане ПЗ здатне пройти незаанґажовану експертизу з безпеки (п. 8) -- Україна усе рівно отримає переважно неліцензійне ПЗ, як це вже мало місце у Росії.

Здається, сьогоднішня влада по IT-напрямку фактично зберегла "кращі" риси кучмістського режиму: непрозорість та суб'єктивність прийняття критичних рішень.

Некомпетентність чи розрахунок?

http://www.legalgoverment.org/27/ (збережене)
http://www.uaportal.com/news/Society/news_18941.html
« Змінено: 2005-06-01 13:07:09 від gvy »

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
Re: Україна -- полігон Microsoft?
« Відповідей #1 : 2005-06-01 14:44:52 »
Цитата
8.  Правовласник до початку легалізації комп'ютерних програм виробництва компанії "Майкрософт" забезпечує отримання позитивного експертного висновку державної експертизи з  питань технічного та/або криптографічного захисту інформації.
Умгу. За достатньої суми на лапі наших експертів синус офіційно сягне рекордного значення 4. І програми від мсофту будуть найм'якшими й найшовковистішими в світі. На горах свистатимуть зграї раків, а ховрашок загортатиме шоколад у фольгу.

"Я ##ав таке життя" (с) Лесь Подерв'янський.

Тьху на їх.

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
« Відповідей #2 : 2005-06-01 14:52:32 »
Сумно панове. Дуже сумно. А найсумніше є те, що нинішня влада є нічим не краща за попередню - як працювали лише на власну кишеню, так й продовжують.

До того ж від себе добавлю - у органах державної влади немає достатньо кваліфікованих екпертів, щоб надати висновки (по IT безпеці - точно, нещодавно стикнувся). Тобто апріорі висновок буде таким, який накажуть зробити.

PS. Тільки но дійшов гумор п.8. Позитивний висновок по продуктам MS забезпечує хто? MS! Це що, офіційно погоджений хабар експертам?  :o
« Змінено: 2005-06-01 14:55:24 від PAL »

Відсутній gvy

• Письменник
« Відповідей #3 : 2005-06-01 15:49:14 »
До того ж від себе добавлю - у органах державної влади немає достатньо кваліфікованих екпертів, щоб надати висновки (по IT безпеці - точно, нещодавно стикнувся).
Є.  Принаймні один.

Відсутній Сергій Личко

• Новачок
  • *
  • дописів: 25
  • Що новенького?
« Відповідей #4 : 2005-06-01 16:26:12 »

Цитата
Якщо протягом дії Програми будуть запропоновані на ринку нові комп'ютерні програми або нові версії програм, компанія "Майкрософт" повинна запропонувати учасникам Програми придбати їх в рамках цієї Програми.

Одначе, що нові програми мають бути від майкрософту ніде не сказано.
Лінукс на ринку... Ну, здається вже є - наприклад, ЕМТ пропонує рішення на його основі. Отже, дрібно-м'які мають запропонувати його купити. А потім надавати безкоштовну підтримку, до того ж якісну - а то обличчя фірми постраждає...
« Змінено: 2005-06-01 16:29:16 від Erraen »

Відсутній gvy

• Письменник
« Відповідей #5 : 2005-06-01 16:32:41 »
Ну, здається вже є - наприклад, ЕМТ пропонує рішення на його основі. Отже, дрібно-м'які мають запропонувати його купити.

Я б сказав, що з цього тексту це однозначно не випливає.  Тобто "...у рамках Програми" -- скоріш контекст "ПЗ MS".

А потім надавати безкоштовну підтримку, до того ж якісну - а то обличчя фірми постраждає...
Ні.  Бо зобов'язання виникають внаслідок підписання угод.  Так я за них підпишуся піти корів пасти, але ж не підуть. :-)

PS: щось мені підказує, що в бюджеті-2005 на оті 33% грошей немає.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #6 : 2005-06-01 19:55:38 »
Це все продовження домовленностей укладених колишнім міністром Кремінем. В мене вже руки сверблять приїхати в Київ, прорубитися до Мін. Освіти та Науки та де-кому "на пальцях" щось пояснити про розтрачування коштів Держ. бюджету та статті у Карному Кодексу в яких передбачено за це відповідальність. Але це майже повністю протизаконно. А за законом жодному з нас так просто не пройти у середину, і тим паче нічого не пояснити.

P.S. Як я розумію сервер у цієї коміссії теж на офтопіку. От і маємо результат:
Not Found
The requested URL /27/ was not found on this server.

Apache/1.3.31 Server at park.iname.com.ua Port 80
« Змінено: 2005-06-01 20:13:24 від Praporshic »

Відсутній Anatoliy

• Новачок
  • *
  • дописів: 0
  • Що новенького?
« Відповідей #7 : 2005-06-01 19:56:51 »
Судячи з поведінки президента Ющенка, особливо в перші дні президенства,  він вже раніше був знайомий з Гейцем. Не може такого бути, щоб з доброго дива новий президент в першочерговість поставив зустріч з Гейцем і це відразу насторожує та натякає на їхні попередні відносини. Можливо Біл підтримував вибори Ющенка, але з доброго дива він теж цього не робив би. Скоріше за все, що вони вже були знайомі і не погано. В цій ситуації поведінка президента зрозуміла і нам від нього чекати іншого просто не слід. Вплив М$ на державний сектор буде і мабуть доведеться вільним людям змиритися з цією агресією, але не впадати у відчай.

Ми маємо набагато прибутковіший і набагато ширший простір для впровадження вільного ПО, це бізнес. Якщо поглянути на це поле, то комп'ютер там використовується нерентабельно, або взагалі недоцільно. Найбільш вживанним є текстовий процесор Word, електронна таблиця, 1С (на яку плюються, але купують і користуються), Фотошоп, ФайнРідер, ВінАмп, ДівІкс, ну ще кілька програм...  Аналог цього всого є і в Linux, крім Файнрідера. Але спеціалізованих, зручних програм для діловодства, обліку, статистики, документовиробництва - НЕМАЄ не в Віндовсі, а ні в Linux. Тому саме цю нішу і слід зайняти у світі Linux.
Постає питання, а з чого починати? На мою думку(а послухати іншу думку теж дуже корисно), слід, перш за все, визначитись, ЩО ПОТРІБНО ЛЮДЯМ. Що хоче простий бугалтер, директор, комірник... Я можу сказати чого вони не хочуть. Це щоб система вісла і її треба було періодично перестановлювати, не хочуть больбатись в 100000 вірусів, не хочуть запам'ятовувати команди, а щоб просто клацнув, чи подумав і все зробилось, не хочуть взагалі щось вчити по комп'ютерам, у них просто немає на те часу і т.д...... А от чого вони хочуть?  Це треба вивчати і для цього мабуть потрібно створювати організацію з .org сайтом, де і буде проведено вивчення потреб ринку.
Наступне питання, це фінансування розробок. Від держави ми не дочекаємося нічого, там свої інтереси і свої друзі. Можливо Ті інтереси і підуть на користь державі, хто знає, але для вітчизняних програмістів поки, що мало користі. Тому постає питання про фінансування ціленаправленних розробок. З цього приводу у мене в голову нічого путнього не лізе і вирішувати потрібно це питання тільки колегіально.
І третє - збут. Мабуть якщо продукт/продукти будуть різко відриватись від існуючих в M$ - проблеми зі збутом та обслуговуванням не буде. Людям вже сьогодні потрібні зручні програми і програмно-технічні комплекси.

Це така моя, дуже поверхнева, думка з цього приводу. Щоб йти далі, необхідно організувати форум і там колегіально визначитись, ЩО РОБИТИ.

• Літератор
« Відповідей #8 : 2005-06-01 19:57:13 »
Not found тут ні до чого. От якби 500 чи 403 не там, де треба... %)

• Літератор
« Відповідей #9 : 2005-06-01 20:05:06 »
Цитата
Це щоб система вісла і її треба було періодично перестановлювати, не хочуть больбатись в 100000 вірусів, не хочуть запам'ятовувати команди, а щоб просто клацнув, чи подумав і все зробилось, не хочуть взагалі щось вчити по комп'ютерам, у них просто немає на те часу і т.д...... А от чого вони хочуть?  Це треба вивчати і для цього мабуть потрібно створювати організацію з .org сайтом, де і буде проведено вивчення потреб ринку.
В мене є пара ідей. Давно як є. Помічників зате по нулях. Особливо, коли справа доходить до конкретних дій. Мені легше знайти однодумців у Росії (а, властиво, вже є такі) і з ними щось зробити -- Інтернет не має кордонів, GPL так само територіально ні до чого не прив'язана.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #10 : 2005-06-01 20:16:25 »
Not found тут ні до чого. От якби 500 чи 403 не там, де треба... %)
Угу, особливо там, де щойно було.

Відсутній Anatoliy

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
« Відповідей #11 : 2005-06-01 20:33:07 »
В мене є пара ідей. Давно як є. Помічників зате по нулях. Особливо, коли справа доходить до конкретних дій. Мені легше знайти однодумців у Росії (а, властиво, вже є такі) і з ними щось зробити -- Інтернет не має кордонів, GPL так само територіально ні до чого не прив'язана.
Мабуть то наша біда, що ми вимушені були мати власну думку і довгий час мовчати. А тепер це вилазить боком, бо кожен інкапсолюється і з насторогою дивиться, "а що ще викине наша влада". Росія при СССР завжди мала більше права голосу, от вони мабуть більше відкриті і є :-(

МОЖЕ ПОЧНЕМО ЛАМАТИ СТАРЕ???

Відсутній gvy

• Письменник
« Відповідей #12 : 2005-06-01 20:48:35 »
ЩО РОБИТИ.
Це давно відомо -- працювати треба.  Визначаючи незакриті напрямки, збираючи команди та *роблячи* щось, щоб вирішувати ті проблеми.

Балачками тут не допоможеш.

МОЖЕ ПОЧНЕМО ЛАМАТИ СТАРЕ?
Одні вже доламалися із 1917.

Угу, особливо там, де щойно було.
Додав же одразу лінка "збережено" (й на uaportal у коментар) -- бо зранку сервер просто не відповідав.
« Змінено: 2005-06-01 20:51:17 від gvy »

• Літератор
« Відповідей #13 : 2005-06-01 21:01:56 »
Цитата
Це давно відомо -- працювати треба.  Визначаючи незакриті напрямки, збираючи команди та *роблячи* щось, щоб вирішувати ті проблеми.

Балачками тут не допоможеш.
Та отож.

Мене вже замахало читання переливань з пустого в порожнє і нарікань "ой лишенько, які ми бідолашні, що нам робити..." Дик, за лопату й від паркану до обіду!.. На те опенсорс і є тим, чим він є -- чужого дядька нема потреби чекати, свербить -- написав. >:(

Відсутній Anatoliy

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
« Відповідей #14 : 2005-06-01 21:17:13 »
Гаразд. На тому і порішили.