Автор Гілка: Україна -- полігон Microsoft?  (Прочитано 12630 раз)

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
Re: Україна -- полігон Microsoft?
« Відповідей #60 : 2005-06-06 23:56:54 »
Пішов по посиланню. Почитав. Подумав. Сумно стало, як холєра.

Нічого писати не хочеться. Все думається про те, як-таки інтернет-форуми псують людей. В житті, як правило, люди одне з одним і на язик стриманіші, і взагалі схильніші подумати (ні, Майк, то не про тебе, я скоріш про проффісіоналів деяких). І переконати даються. І робота летить. І робиться. А в таких місцях, як оце тут, чомусь кричать, руками-прапорами махають. Дратуються невідомо чого. Робота з рук падає. Трафіку на флейм іде купа. Результат нульовий.

То якось той... Більше б оце "живих" зустрічей, після них воно якось краще. Чомусь і обговорити що-небудь легше. І бажання якесь до звершення якого проекту є.

Так про що оце я? А, ну, гарячим головам відпочинок потрібен. Якщо кричати про те, що рулить, а що смокче, то виснаження також буває.

Ось такий оффтопік, малята.

З.И. Ще пара нічок малосонних, і вірші писатиму незгірш од символістів і сюрреалістів тамтого й позатамтого століть.
З.З.И. Бажаю всім протилежного.

Відсутній Yura

• Новачок
  • *
  • дописів: 2
  • Що новенького?
« Відповідей #61 : 2005-06-08 09:51:25 »
Як просто у вас, панове, все виходить. Ющенко, мовляв, зрадив інтереси Вільного ПЗ, в обмін на пост Президента, куплений йому Великим і Жахливим Білом Г. А чомусь ніхто не зававався питанням: а що власне наш Президент знає про це саме Open Source? Наскільки мені відомо, наш Президент далеко не програміст за освітою, а власний досвід підказує що 90 % населення України у віці після 40 років на людину здатну самостійно переставити Вінди дивиться як на куль хацкера. Головна ваша претензія полягає в тому, що мовляв, листа ми йому передали, а він і надалі гне політику Кучми в ІТ сфері. До речі, той лист підписав і я, і теж мав надію що він якось вплине на ситуацію в українському ІТ секторі.

Давайте глянемо на цю проблему з іншого боку. По словам Перзидента, йому кожен день надходить близько 1500 листів від громадян. Було б наївно вважати що Ющенко з трепетом читає кожен такий лист і реагує на нього. Для цього і існує Секретаріат президента, який і відбирає на які листи реагувати, які подати особисто Ющенку, а які відправити в /dev/null обмежившись в кращому випадку стандартною відпискою відправникам цього листа. Можна ж звичайно, сказати що радники і секретарі в Президетна тупі і ніфіга не розбираються в цій сфері і гнати їх потрібно. Але давайте глянемо на це питання з іншої сторони. Як формувалася культура групи українського суспільства що більш-менш постійно має доступ до комп'ютера як такого. До 90-х років наша держава в складі СРСР тягнулася в хвості світових досягнень в інформаційній сфері через "залізну завісу" та недоступність обчислювальної техніки для широких верств населення. Починаючи з 90-х на ринку з'явилися персоналки з 286 та 386 процессорами на борту. ВСІ вони працювали під M$ DOS, а пізніше їхні користувачі дружною групою перейшли на "чудовий" Віндовс, який буйним цвітом зацвів на десктопах завдяки піратству. Я, наприклад, взагані не розумію чому Мілком'яка компанія має такого зуба на наших піратів? За те, яку вони шикарну промоушн-акцію для комерційного ПЗ зробили їм потрібно премії виписувати.  :) В сфері освіти ситуація склалася ще важча: на "подаруночках з-за кордону" для наших освітяв, як не важко здогадатися, стояла ОС однієї дуже відомої фірми з Редмонда. Та й давайте дивитися правді у вічі, на десктопах Вільне ПЗ стало більш-менш значимим гравцем починаючи не раніше 2000-го року, а до того домінування продукції від Майкрософта (легального чи піратського) було абсолютним! Політика від Білла Г. на те й спирається: привчимо дітей в школі (України, США, Франції і т.д.) до нашої продукції, продовжимо напихати нею ж у ВУЗі і отримаємо вірного нашого користувача навіки. Та й якщо розбити весь шар українського ІТ суспільства на вікові категорії, то ми отримаємо молодь, більшість з якої засідає по комп'юерним клубам для мочилова в іграшки по мережі, людей середнього віку, більшість з яких звикла працювати з комерційним ПЗ потрібним для їхньої роботи, та людей старшого віку більшість з яких вміє користуватися 1-2 програмами на рівні рефлексів собаки Павлова. Цю думку, підкреслюю, я склав на основі регіону в якому я живу (Рівненщина). Якщо у вас інша ситуація, давайте подискутуємо. А для затравки пропоную обговорити хоча б той факт, чому при підписанні нашого листа Президенту абсолютна більшість людей використовувала для цього IE і це враховуючи специфіку звернення! Я не вважаю себе сильним Linux спеціалістом, мій рівень недалекий від початківця, але в Інтернет я виходжу ВИКЛЮЧНО з Linux, на ньому ж виконую всю важливу для себе роботу і на його ж розділах зберігаю важливі для себе дані.

Звичайно виникає бажання перевести людей середнього покоління на Вільне ПЗ та навчати його ж молодь у школах та ВУЗах, АЛЕ для цього потрібно знайти вплив на людей старшого покоління що знаходяться при владі. Ось в це все і впирається. Це проблема державної ІТ політики і вирішувати її потрібно політичними методами. Потрібно не розводити соплі в своїй пісочниці, а гуртуватися і шукати людей наділених певною владою для того щоб, не побоюся цього слова, лобіювати інтереси Вільного ПЗ. І не замахуватися зразу на Президенський рівень, а починати хоча б з директорів шкіл, ректорів ВНЗ, міських/селищних адміністрацій і т.д. Потрібно взяти на озброєння політику наших конкурентів з їхньою акцією: "Get The Fucks"  ;D Щоб можна було на реальних вітчизняних фактах довести що, наприклад, школа N встановила в себе Linux, зекономивши при цьому M гривень і досягла краших результатів ніж школа Y.

Звичайно, я не одобрюю непрозоре рішення міносвіти з підписанням "під ковдрою" договора з Редмондовською конторою, але ноги проблеми, мені здається ростуть не звідси.

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
« Відповідей #62 : 2005-06-08 16:04:06 »
А чомусь ніхто не зававався питанням: а що власне наш Президент знає про це саме Open Source?

Чомусь у держави виникає питання (коли мова йде про три компании, яки охоплюють 60% ринку) про монополію й примишують їх довести, що вони між собою конкурують і це не є монополия. А ось коли одна видома компания охоплює 95% (може вже меньше) ринку ПЗ, то це чомусь не викликає ніяких суперечок, щодо монополії, а навпаки, все робиться, щоб ця монополія й надалі розквітала.

І не замахуватися зразу на Президенський рівень, а починати хоча б з директорів шкіл, ректорів ВНЗ, міських/селищних адміністрацій і т.д. Потрібно взяти на озброєння політику наших конкурентів з їхньою акцією: "Get The Fucks"  ;D Щоб можна було на реальних вітчизняних фактах довести що, наприклад, школа N встановила в себе Linux, зекономивши при цьому M гривень і досягла краших результатів ніж школа Y.

Ви ніколи не бачили в вузівських программах такі предмети як "M$ DOS", і це при тому, що була ще як мінімум "PC DOS". Щось мені здається, що часи не змінилися, що зараз замість "M$ DOS" викладають "M$ Windows", ще може й "M$ Office" з'явився. То як може директор самотужки змінити навчальні дісципліни?
Linux. The future is open.

Відсутній Yura

• Новачок
  • *
  • дописів: 2
  • Що новенького?
« Відповідей #63 : 2005-06-08 18:01:47 »
Про монополію я абсолютно згідний, але питання чи доповідав хтось Президенту про наявність альтернативи цій монополії? Я думаю що ні. Тим більше що в людини далекої від цієї сфери може скластися враження що крім продуктів від M$ нічого більше не існує. А на рахунок зустрічей Ющенка з БГ, то що тут дивного? БГ успішний бізнесмен, найбагатша людина світу. Пообіцяв він Ющенку інвестиції на придбання свого ж софту, от наш Президент вуха і розвісив, а те що ті інвестиції поставлять Україну в пряму залежність від "забугра" радники в ті самі вуха не шепнули (через недостатність кваліфікації, а може й по шкурному інтересу).

На рахунок директорів шкіл я не впевнений, бо близько з цією темою не стикався. Але якщо в програмах міносвіти для шкіл дійсно пишеться, що в школах в обов'язковому порядку має вивчатися M$ Win + M$ Office, то вибачаюсь за попандос.  :) Тоді дійсно потрібно вриватися в міносвіти і в дохідній формі пояснювати чиновникам від освіти що й до чого.  ;D