Автор Гілка: дуже гарна стаття про опенсорс на укр.правді  (Прочитано 12220 раз)

Відсутній hse

• Графоман
  • дописів: 473
  • Gentoo Linux

Дякую, що добре оцінили статтю. Я тут ще одну кинув - тільки вже для наших закордонних колег :)
Стаття добра та дуже потрібна. Треба громадянам України очі відкривати щоб громадська свідомість просвітліла і що до програмного забезпчення.
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Відсутній hse

• Графоман
  • Gentoo Linux
Я тут ще одну кинув - тільки вже для наших закордонних колег :)

гляньте, якщо буде час:
http://business.newsforge.com/business/05/06/20/2057245.shtml?tid=110&tid=132#discuss

Оце супер! Хай в усьому світі знають, який у нас "чесний", "моральний", "демократичний" режим. А ось і коментарі...
Цитата
Vote out corrupt politicians that don't do things for the benefit of the citizenry. My guess is that these politicians are getting nice, fat kickbacks. Here in the ***, this is done through the campaign contribution. In other countries, it can be done much more directly.
Додати нічого, хіба побажати автору припильнувати за своєю країною... ;)
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Відсутній hse

• Графоман
  • Gentoo Linux
ну і що?
цікаво на яких підставах можна прийти до когось до дому, і перевірити софт на домашньому компі? Особливо враховуючи що зайти без ордера перевіряючи не мають права ;)
Неправда, сьогоднішні, як захочуть то зайдуть і перевірять, та й з ордерами у них проблем нема.  ;D
А про DRM чули?
А Ви що тут активно пропагуєте пірацтво? А-я-я-й як несоромно. ;D
ті перевірки актуальні для юридичних осіб і різних підприємців..
тому рвати на собі сорочку і заявляти, що я є прихильником ліцензійного ПЗ - ставлю лінукс(бо як за софт не платив, так і далі не збираюсь платити. Фактично такі люди як автор того месаджа, не сприймають софт як щось, що коштує грошей, і шукають можливостей залишатися "чистенькими" і при цьому не платити)
Я не впевнений що зможу Вам пояснити, але напишу для інших читачів.
Написання софта коштує багато грошей! Так! Написання з нуля сучасного любого дистру Linux (RedHat, SUSE, Mandrake, Debian, Slackware, Gentoo) коштує БІЛЬШЕ 10 000 000 000$ (з нулями помилки нема більше десяти мільярдів доларів!).
Ми повністю усвідомлюємо скільки титанічних зусиль та ресурсів коштує написання GNU/Linux. Але ми при цьому, ще розуміємо чому він розповсюджуються безкоштовно! В нас є таке поняття як СВОБОДА. Свобода в користуванні програмним забезпеченням; свобода в зміні програмного забезпечення під свої потреби, свою мову; свобода в розповсюджені програмного забезпечення (навіть за гроші)!
Ми за софт платимо тим, що самі його пишемо, тестуємо (бо користуємось), адаптуємо... Програма такого класу і функціональності як сучасний дистрибутив GNU/Linux коштує БІЛЬШЕ 2 000$ (більше двох тисяч доларів). В деяких країнах свобода людей обмежена законодавством ( у вільних країнах таких абсурдних понять, як патентів на використання алгоритму розв'язку квадратного рівняння, і так не існує отже проблем з використанням програм ніяких нема), і для людей які там живуть наявність GNU/Linux вкрай важливий, бо він забезпечує їх свободу у використанні, розробці, розповсюдженні програм! Ми в таких країнах захищаємось своєю ліцензією - GPL яка і гарантує нам вище згадані свободи, та завдяки вільному розповсюдженню і модифікованих програм гарантує нам можливість вільного використання програм в майбутньому та забезпечує високі стабільні темпи розвитку.
Ну і на кінець уявіть, що є такі люди для яких красти (брати недозволені власником речі) протирічить їх моральним принципам!
щоб бути чесним - це лицемірство, адже це не завадило здати лаби зроблені в VS  ;D (а могли боротися, писати відкрити лист декану і ректору, і т.д.  ;D)
А сьогоднішній режим усіляко насильно змушує всіх безальтернативно використовувати проприєтарний софт і позбавляє нас СВОБОДИ. От ми і боремось з ним... До деканів, викладачів, на Ваших роботах... ставтесь з великою повагою, щоб Вам не нашкодили. А коли примушують здавати лабку в VC, doc то краще не сперечатись, ми тут вільні, прийде час і з них спитають.

Жук Андрій

• Гість
Стаття, як і більшість арґументів лінуксоїдів (а також вдповіді віндофілів на такі статті) - майже суцільна брехня.
Я не бачу примушування працювати під Windows - навпаки, саме панове лінуксоїди прогнуть примусити значну частину користувачів ПК користуватися саме їх сумнівним щастям.
Я не аґітую використовувати якусь ОС. Сам я використовую майже виключно безкоштовні/вільні засоби, або ж отримую ліцензію (наприклад, певні власники пропрієтарних програм не відмовляють в ліцензії, якщо напишеш україномовну локалізацію програми).
Лаби на VC - та не смішіть мої тапки. Relo + (bcc/mingw gcc) - залюбки нпишетевсе, що забажаєте. Перенесення проекту під VC займає хвилину - перевірено.
Doc - якщо так треба ці - то є OpenOffice (мда, оце нещодавно встановив Офіс 2003 - і чому він рази в 3 швидше за ОО? Нажаль), чи АбіВорд (погано, але працює. За півгодини роботи назбиралось дуже багато претензій. Але для лаби - зійде).
Пан JaFD якось питав, що якщо відкриті/вільні програми, то нащо Windows? Але ж це мій вибір. І вибір багатьох програмістів користувачів. І доки ви, панове, не зрозумієте, що такий вибір треба поважати, що під він можлива не менш (в деяких випадках - і більш) комфортна робота ніж під лін, а будете з фанатичним блиском в очах і слиною, що капатиме з рота доводити свою "вищість", "розумнішість" тощо, доти до вас будуть відноситися як до купки маргіналів. І робити на ваші листи відписки.

Відсутній iip))

• Графоман
  • дописів: 277
  • Перекладач KDE, openSUSE...
Я не бачу примушування працювати під Windows - навпаки, саме панове лінуксоїди прогнуть примусити значну частину користувачів ПК користуватися саме їх сумнівним щастям.
Ми (прихильники вільного ПЗ) намагаємось привести коня до нашої води, але примусити його пити не можемо. І, на жаль, (а, може, й на щастя) у нас немає вівса, який можна було би добряче посолити, щоб коневі захотілось пити що би там йому не дали, -- так як це робить М$ з українським урядом.
"You should not be satisfied with being a victim, nor with being a survivor. You should aim to be a conqueror." "Now, go do the right thing!" Dr. Laura

Відсутній hse

• Графоман
  • Gentoo Linux
Стаття, як і більшість арґументів лінуксоїдів...
В чому ми помиляємось?
http://www.letter.org.ua
http://linux.org.ua/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=talk_ph;action=display;num=1118004389;start=38#38
http://pravda.com.ua/archive/2005/june/23/1.shtml

Кому ми забороняємо купити та використовувати програми?
http://linux.org.ua/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=novyny;action=display;num=1115937522;start=#5
http://www.gnu.org

Вчитуватись до просвітління. Питання і звинувачення будь-ласка конкретні!

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
Цитата
Але ж це мій вибір. І вибір багатьох програмістів користувачів.
То вибирайте на здоров'я. Але якщо ви собі робите вибір і нікого не чіпаєте, то це нормально, тим більше, якщо ви забезпечуєте таке interoperability, що мені буде в носі, що у вас на робочій станції. Коли ж під сукном підписують документ, згідно з яким кошти, причому не чужого дядька, а таки мною заплачені податки, використовують на те, щоб затарити всю державу майкрософтівським crap'ом і загнуздати себе по самеє нікуди з дзюрою в бюджеті, то най ся вдавлять, нє?

А що воно таки crap -- без фанатичного блиску в очах пропоную вам пройти ось сюди і впевнитись у тому, скільки помилок майкрософтом просто "так задумано". Маю сказати -- в опенсорсі, попри те, що він іно розвивається, все аж так не запущено.

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
І доки ви, панове, не зрозумієте, що такий вибір треба поважати, що під він можлива не менш (в деяких випадках - і більш) комфортна робота ніж під лін,

От хай роблять цей вибір з власної кишені, а не з наших податків... тоді питання буде знято.
Linux. The future is open.

Відсутній MoD

• Кореспондент
  • дописів: 161
Я вважаю, що держава повинна надавати вибір, але для цього повинна його розуміти, а не керуватись тим, що Білл - це круто і престижно, а спільнота якихось розробників і користувачів опенсорсу - ні. От це і є нашою задачею - показати, що вибір існує, ми ж не ставимо ультиматумів. Хочеш юзати Вінду - юзай, тільки знай, що коли не заплатив за неї (і за весь платний софт, що може знадобитися) - порушуєш закон, а я певний, що нинішня влада таки розбереться з піратством і, що тоді? А от щодо тих нещасних лаб - мені всеодно потрібна Вінда, щоб протестувати їх, адже як показала практика навіть використовуючи стандартні бібліотеки нариваєшся на купу платформених несумісностей. Звісно, що можна використати емулятор (wine наприклад), але це іноді трохи не надійно. Все, що я хочу - щоб мені надали вибір і не більше, оскільки вибір - найважливіший принцип (утопічної) демократії, яку поки що можна знайти тільки в спільноті опенсорсу.

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
...
що якщо відкриті/вільні програми, то нащо Windows? Але ж це мій вибір. І вибір багатьох програмістів користувачів. І доки ви, панове, не зрозумієте, що такий вибір треба поважати...

Панове, давайте підійдемо до питання структуровано. Отже, користувачів ПО можна поділити на групи: державні установи, приватні/громадські установи/підприємства, приватний користувач (хочаб для початку). Саме тепер можна діскутувати та аргументувати якому ПО (пропріетарному чи вільному) у кожній групі можна/треба віддати перевагу. Думка багатьох на цьому форумі, як я розумію, та і моя також:

1. державні установи - тільки вільне/відкрите ПО та формати (аргументи, див. Лист http://letter.org.ua/; виключення, див. Проект Закону про використання Відкритих форматів даних та Вільного програмного забезпечення в державних установах і державному секторі господарства. http://letter.osdn.org.ua/tiki/tiki-index.php?page=ZP)

2. приватні/громадські установи/підприємства - тут питання складніше, треба дивитись, яку функцію виконує ця установа чи, які має потреби. Вцілому рішення про вибір ПО можна перекласти на керівництво (чи відповідний відділ), але для зовнішнього документообігу та обміну данними повинні використовуватись тількі відкриті формати. Ця вимога буде майже автоматично виконана, якщо буде виконаний пункт 1.

3. приватний користувач - стосовно цієї і тільки цієї групи я майже повністю згоджуюсь з автором процитованих напочатку аргументів. Але впевнений, що обговорення питання ПО для цієї групи приводить лише до "релігійних війн" та флейму.

Тепер можна збільшити, за потребою, кількість груп та аргументувати.

(наприклад, певні власники пропрієтарних програм не відмовляють в ліцензії, якщо напишеш україномовну локалізацію програми).

Принцип "quid pro quo" є одним з основних для вільного ПО, та захищається GPL. Завдяки цоьму автори та користувачі ПО можуть обмінюватися працею а не грошима, більш того від внеска однієї людини отримує користь вся спільнота і ніхто не може цьму зашкодити. Скажіть хто отримав найбільшу користь у Вашому прикладі? Я вже не говорю про те, що у Вашому прикладі "Власник пропрієтарних програм" просто безсоромно використовує перекладача, тому що він отримує набагато (просто не співвідносно) більше ніж дає.

якщо відкриті/вільні програми, то нащо Windows? Але ж це мій вибір. І вибір багатьох програмістів користувачів. І доки ви, панове, не зрозумієте, що такий вибір треба поважати,

Тут йдеться не про Ваш особистий вибір, а про вибір який робить держава/її уряд. Це треба розрізняти.
« Змінено: 2005-06-28 13:02:57 від nickat »
Best regards,
nickat

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin

Звичайно, бо це повязано зі специфікою роботи оператора. Ви ж не хочете сказати, що готові редагувати відео і верстати журнал у текстовому інтерфейсі?

Ги  ;D Ви таки не повірите, але саме ці речі інколи краще дійсно робити у тексті (Tex, mencoder, transcode)

Цитата
Є таке. Тому програма має сама якомога більше спрямовувати дії користувача і мати інтерфейс, завдяки якому він міг би працювати інтуїтивно. Тоді і користувач буде задоволений, і адмін у здоровому глузді ;)

Ризикую повторитися, але існує лише один інтуїтивно зрозумілий інтерфейс - мамина циця. Усьому іншому - людина має вчитися

Цитата
Цитата
Щоб розiбратися з Win, насправдi треба мати набагато вищу квалiфiкацiю, нiж з unix.
Або це речення просто не відповідає дійсності, або ми з Вами живемо у різних світах. Поясніть, будь ласка.

Будь ласка. Простеньке завдання:
за допомогою стандартного надання локальній мережі доступу до інету у WinXP налаштувати шлюзову машину таким чином, щоб вона обслуговувала мережу, відмінну від 192.168.0.0 (наприклад, 192.168.100.0). Вказана додаткова умова - обов`язкова.
ПЗ, що не входить до дистру використовувати не можна (Winroute, etc)

Порядок дій, будь ласка.

У сучасному дистрі (Suse, Mandrake) - за декілька хвилин через GUI.

Цитата
Цю фразу часто використовують у захист будь-якої програми :) Все, що зараз робиться, робиться під "нормальне" залізо.

Вибачте, але як можна використовувати sound blaster як модем й вимагати, цоб це працювало будь-де? Претензіі можно висувати лише виробникам цього "заліза"

Цитата
Це все дуже класно, але про це розмова йде вже кілька років, "а воз и ныне там".

Де об'єднання зусиль спільноти opensource щодо впливу на держструктури? Може, ведеться якась робота у напрямку адаптації opensource-продуктів під вимоги українських держустанов? Якісь переговори ведуться? Мені взагалі здається, що в нашої opensource-спільноти немає жодного чіткого плану реалізації того, про що вона так довго мріє.

Тут ми виходимо трохи з теми. Ця проблема лежить у полытичный площині :(
На жаль, в нашій країні будь-яка грамадська спільнота має дуже слабий вплив на керівництво держави. Й це наша біда...

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
Щодо лаб., саме переличені проблеми, та ще декілька, стали причиною переходу університетів Німеччини у навчальному процесі з фаху "Інформатика" на Java (для деяких задач використовують функціональні мови), а документація до "лаб." подається виключно у TeX.

P.S.: при цьому не ішлося про те яка мова "краща, ... ще сто прикметників". Не забувайте, що це академічна освіта.
Best regards,
nickat

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
Ось і Норвегія переходить на Open Source http://www.nixp.ru/news/6206 :) Здається не бідна країна... Напевно Україна сама найбагатша країна серед Європейських держав.  :o
Linux. The future is open.

Praporshic

• Гість
Ось отримав у купі спаму таке повідомлення, одразу перепрошую за відстуність перекладу, бо немає часу.
Цитата
Консалтиноговый центр приглашает Вас на Семинар-пратикум :

НЕЛЕГАЛЬНОЕ ПРОГРАММНОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ. СПОСОБЫ ИЗБЕЖАНИЯ ОТВЕТСТВЕННОСТИ ЗА ИСПОЛЬЗОВАНИЕ НЕЛЕГАЛЬНОГО ПРОГРАММНОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ.
КАК ИЗБЕЖАТЬ НЕГАТИВНЫХ ПОСЛЕДСТВИЙ ПРИ ПЕРЕХОДЕ НА ЛЕГАЛЬНОЕ ПРОГРАММНОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ
.....
Ведут семинар :

Плехов Максим Викторович - один из ведущих юристов практиков по вопросам проверок легальности программного обеспечения, автор ряда статей по данной тематики, имеет большой опыт практической работы в большинстве регионов Украины.
Крыжна Валентина Николаевна - кандидат юридических наук, доцент, судебный эксперт по вопросам интеллектуальной собственности

В программе семинара:

1. Анализ последних изменений в законодательстве.

2. Уголовная и административная ответственность за нарушение авторских и смежных прав, анализ нормативной базы. Порядок процессуальных действий предшествующих возбуждению уголовного дела по статье 176 УК.

3. Виды ответственности за использование нелегального программного обеспечения:
- Административная ответственность
- Гражданско-правовая ответственность
- Уголовная ответственность

4. Проверки легальности ПО и привлечение к ответственности:
- Органы, уполномоченные осуществлять проверки
- Процедура осуществления проверки, методы законного противодействия
- Законные ограничения действий проверяющих

5. Предварительная подготовка к проверке:
- Подготовка персонала и поведение персонала при проверке
- Подготовка документов на предприятии как основа защиты при проверках
- Подготовка компьютерной техники

6. Авторские методики поведения при проверках. Правовые способы ограничения
незаконных действий проверяющих.

7. Основания не допуска проверяющих на предприятие. Как правильно обосновать?

8. Порядок изъятия компьютерной техники у предприятия.

9. Обжалование нарушений процессуального законодательства со стороны сотрудников
правоохранительных органов.

10. Особенности проведения проверок органами прокуратуры.

ОСНОВНЫЕ ОТВЕТЫ, КОТОРЫЕ ВЫ ПОЛУЧИТЕ НА СЕМИНАРЕ:

- Почему законно возбудить уголовное дело по ст.176 УК практически невозможно.
- Каким категориям работников предприятия грозит наибольшая опасность.
- Почему невозможна конфискация компьютерной техники предприятия во всех случаях.
- Как законным способом не допустить проверяющих к компьютерной технике предприятия.
- В чем заключается абсурдность категории дел о привлечении к ответственности за использование нелегального программного обеспечения.
- Что нужно сделать, чтобы проверяющие ушли ни с чем.
- В чем нелегальность легальных лицензий на программное обеспечение.
А также индивидуальные вопросы к лекторам

СТОИМОСТЬ УЧАСТИЯ В СЕМИНАРЕ: 530,00 грн. - за одного участника.
Для второго и третьего участника скидка - 5% и 10 % соответственно.
......
І як у такій державі можна щось казати про боротьбу з піратами?

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо

Дякую, що добре оцінили статтю. Я тут ще одну кинув - тільки вже для наших закордонних колег :)

гляньте, якщо буде час:
http://business.newsforge.com/business/05/06/20/2057245.shtml?tid=110&tid=132#discuss

Такі статті варто було б збирати разом, для чого у нас є ресурс http://letter.osdn.org.ua/. Андрію, чи даєте ви згоду на розміщення обох матеріалів (україномовного, з "Правди" і вказаного тут) на letter-і (там є розділ "статті")?