Автор Гілка: дуже гарна стаття про опенсорс на укр.правді  (Прочитано 12221 раз)

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
Цитата
залишилось учнити, що для наших студентів софт коштує стільки, скільки коштує болванка на яку він записаний(давайте будемо реалістами, і не будемо розводити дискусію про якісь принципи).

Василю, ну це вже навіть не смішно. Вже говорилося тут, але відчуваю себе зобовязаним щось всунути, оскільки звернення все ж було до мене. Тому раджу прочитати повідомлення далі.

Цитата
Не все так принципово. ніхто тебе не примушуэ красти та порушувати закон. Ти ж не використовуєш, той нещасний Віндовс для власного збагачення, чи якихось потаємних комерційних цілей. Ти ж просто виконуєш хзавдання того чи іншого вчителя.
До того ж цікаво було б подивитися, як дядько Біллі, з за океану до тебе дотягнеться. Руки короткі
ну і що?
цікаво на яких підставах можно прийти до когось до дому, і перевірити софт на домашньому компі?

Діти з дитсадку, чесне слово. Ви вже вибачте за різікість, але інакше не можна.
А чи знаєте ви, вельмишановні юристи з яслів, що до вас мають право увірватись спецназівці без ордера, якщо будуть достеменно знати, що у вас здійснюється порушення закону? А чи знаєте ви, що вживання ОС Кватирки є ЗАБОРОНЕНИМ під будь-яким соусом якщо ви не заплатили за ліцензію. Чи знаєте ви, що навіть якщо ви КУПИТЕ ОС Кватирки, вам ЗАБОРОНЕНО майже все, що ви з ними робите (дати сусідові диск, зробити собі більше аніж одну копію і т.д.).
Я вже недавно писав на форумі - при бажанні можна що завгодно звинуватити і що завгодно оправдати. 58-ма відповідь (Сергія Єгорова) чудово ілюструє це твердження. Єдине із-за чого ви досі спокійно галасуєте у своїх яслях, так це те, що дядку Біллі на вас і мільйонів таких як ви наразі начхати. Тобто було начхати до недавного часу. А тепер, коли ви вже звикли, що все мусить бути під кватирками, бо інакше неможливо в принципі - приймаються закони, купуються віндовзи, ганяються гроші. Ваші, або, що більш імовірно, ваших батьків, бо ви швидше за все ще не працюєте на офіційній роботі та не платите податків. Гроші, на які можна було б покращувати ваше життя. І якщо вам на це начхати, то мені - ні. Може тому, що я не хочу, щоб мої гроші, які я плачу державі у вигляді податків, йшли на безперспективну справу.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній miwa

• Літератор
Особисті цілі будуть завжди, і це добре. А от якщо не має спільної мети, то це не спільнота.
Дуже прошу Вас, Ярославе, не сприймати особисто все, про що йдеться у постингах, на себе (то Ви говорите від імені miwи, то від імені пересічного користувача, то за всю спільноти open-source), бо закінчимо розмовою ні про що. Це спільнота повинна мати план, якщо, звичайно, хоче чогось досягти. Якщо вона нічого не хоче, пропоную розійтися і повернутися кожний до своєї справи, бо дивно виходить: починали з того, що в Україні існують певні проблеми з поширенням open source і монополією Microsoft, перейшли до проблем з пересаджуванням користувачів на Лінукс і закінчили тим, що ніякої проблеми не існує, тому що Вас все особисто влаштовує. Ну, ні так ні. Навіщо треба було піднімати проблему, не зрозуміло :-/
О, а я вже розчарувався було, що більше не буде про що сперечатись з Obi-Wan-ом ;)

Знаєте, а тут ви теж (НМД, звичайно) не зовсім праві. Я про цілі спільноти як її необхідну складову. Тобто, я хочу сказати, що в загальному випадку немає цілей спільноти, є лише особисті потреби чи бажання. І просто так складається, що у кількох людей ці бажання можуть у чомусь співпадати.
Візьмемо наш випадок.
Особисто мені глибоко все рівно, як викладається інформатика в школах, та яка ОС пухнастіша у очах користувачів, АЛЕ Я НЕ ХОЧУ здавати електронні документи у закритих форматах. І я думаю, що більшість користувачів linux конкретно у цьому небажанні зі мною солідарні. І все ж це небажання залишається небажанням кожного із нас зокрема. І дехто з нас можливо захоче щось зробити, щоб таки мати змогу принести звіт у податкову у LaTex, OASIS чи ще чомусь, за що не треба платити кількасот долЯрів. Для того, щоб мати таку можливість потрібно, щоб якнайбільше людей, фірм, навчальних закладів користувались відкритим програмним забезпеченням, та, як наслідок, відкритими форматами. Тому якщо я матиму можливість перевести когось на linux, я її використаю. Винятково у власних цілях :)
Ось вам і цілі спільноти, котрі насправді ніфіга не цілі спільноти  :)

Андрій Зінченко

• Гість
з Української Правди - зовсім не проти щоб розмістити на letter.org.ua.
З англомовного сайту - там домовленість про ненадання матеріалу протягом 30 днів іншим виданням. Я б із задоволенням попрацював би з авторами "листа". Як на мене в ньому багато потрібно змінити. Більше конкретних цифр, скільки що принесе і скільки що коштує. Це не злісна критика, а намагання правильно подати матеріал цільовій аудиторії (одна із моїх професій PR і єдина річ для якої я готовий із спокіійною совістю застосувати свої навики роботи із громадською думкою - поширення відкритого спрограмного забезпечення)  ;)

щасти
Андрій

Відсутній vovik

• Новачок
  • *
  • дописів: 30
  • IMHO
Хочу знову спробувати проштовхнути ідею збирання коштів на розміщення таких статей у популярних оффланових виданнях. Ідея рекламування ВПЗ вже показала свою ефективність при просуванні вогнелиса. Я наголошую необхідність саме офлайнових публікацій, бо піднята проблема не є проблемою яке ПЗ краща, а проблемою використання бюджетних коштів та інформаційної безпеки країни. Ви ж знаєте, що користувачі інтернету складають меньш ниж 10% населення, а користувачів ПК значно більше. Хотілося б привернути до проблеми якомога більше людей.

Відсутній ZhouckA

• Дописувач
  • **
  • дописів: 62
  • Lamers Must Die!
Цитата
ПЗ, що не входить до дистру використовувати не можна (Winroute, etc)
[\quote]

Пане, а з якого доброго дива?
Щоби вам легше доводити свою "кращість"?
МС не може тикати в усі дистри свої кращі рішення. Бо її засудять, як судили за експлорер, медіаплеєр тощо - бо це  порушення конкуренції. Саме тому МС не включає (і не може включати) в дистрибутив офіс - засудять.
Бо під Він написано надзвичайно багато програм, і якщо МС в найдешевші свої версії включить весь необхідний софт - що будуть робити інші виробники? І це вам ринок не 3% користувачів, як Linux, це >90%, відповідні гроші, відповідні затрати.
"Гола" вінда - це дуже гарно для виробників ПЗ/програмістів. Бо можна багато що дописати і отримати за це гроші.
Звісно, непогані гроші можна заробити і вирішуючи локальні (й не дуже) виробничі/фінансові/бухгалтерські тощо задачі.
Проте й на "голій" багато звичайнісіньких користувачів нормально себе почувають - інтернет, пошта, фільми, музика, іграшки, запис дисків - а для багатьох більшого й не треба.
...
До речі, а можна "залізні" речі для поставленої задачі використовувати :)?
Слава Україні!

Відсутній vovik

• Новачок
  • *
  • дописів: 30
  • IMHO

Можна. є ноутбуки, що завантажуються в режимі DVD програвача аба MP3 програвача.
є програвачі з вбудованою можливістю підключення до інтрнету. Та такі рішення дуже не популярні через обмеженність. Кому потрібен комп"ютер той його і купує, а кому програвач той його і купує.

ЗІ ці режими, доречі, реалізуються, як правило, на основі лінуха.

Відсутній miwa

• Літератор
ПЗ, що не входить до дистру використовувати не можна (Winroute, etc)
[\quote]

Пане, а з якого доброго дива?
...

Андрію, я думаю, що порівняння коробкових версій win/lin проводиться щоб показати, що віндовз потрібно доточувати для багатьох потреб, в той час, як linux має значно більше вбудованих рішень.

До речі. боюсь, що використання "залізних" речей буде свідчити не на користь оффтопіка ;)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3825
  • Програміст
зовсім незрозумілий наїзд на візуал студію
той "вотер-клозет" до відома деяких студіков - найкраще середовище для с++ девелопера, і міг би сказати "дякую" преподам, через яких ти навчишся їм користуватися, бо коли попадеш на роботу воно дуже згодится(якщо візьмуть на с++ девелопера)
Тільки врахуй, що зарплата програміста на VC під Винь дорівнює зарплаті програміста на gcc під Лінь/embed поділеній на два (200-600 проти 400-1200 у Львові).  ;)

Цитата
і ще до твого відома, программити під різні юникси можно і в VC++ а потім компілити і дебажити то все на серваку. Бо VC++ & VisualAsssit створюють настільки зручне середовище, що після нього від того що є під лінуксом блювати хочется.
:) Спробуй XEmacs з плагінами або vim з плагінами або Eclipse з CDT.
[Fedora Linux]

Praporshic

• Гість
to:Андрій Зінченко
Якщо є бажання щось доробити у листі - прошу на мою поштову адресу:usereboot<at>ua.fm Буду лише вдячний якщо Ваші зауваження прийдуть до понеділка, бо у понеділок я буду робити наступну спробу штурму держ. адміністрації.

Відсутній hse

• Графоман
  • дописів: 473
  • Gentoo Linux
Особисті цілі будуть завжди, і це добре. А от якщо не має спільної мети, то це не спільнота.
При даному режимі вважаю створення централізованої явної організації і дії через неї мінімум неефективні, якщо взагалі можливі.
Дуже прошу Вас, Ярославе, не сприймати особисто все, про що йдеться у постингах, на себе (то Ви говорите від імені miwи, то від імені пересічного користувача, то за всю спільноти open-source)...
Така у нас політика і філософія. Думка спільноти складається з наших спільних думок причому спільна думка далеко не проста. Тому зачіпаючи думку когось з нас, яка одночасно є думкою спільноти ви особисто зачепили кожного з нашої спільноти. Гуртом, один за всіх і всі за одного, легше воювати ;)
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
з Української Правди - зовсім не проти щоб розмістити на letter.org.ua.
Чудово. Я закинув правдівську статтю; вона ще не стала доступною в переліку статей - тепер слово за адміністратором сайту.
Цитата
З англомовного сайту - там домовленість про ненадання матеріалу протягом 30 днів іншим виданням.
Тобто можна назвати дату, після якої матеріал можна розмістити? Чи все якось складніше?
Цитата
Я б із задоволенням попрацював би з авторами "листа". Як на мене в ньому багато потрібно змінити. Більше конкретних цифр, скільки що принесе і скільки що коштує. Це не злісна критика, а намагання правильно подати матеріал цільовій аудиторії (одна із моїх професій PR і єдина річ для якої я готовий із спокіійною совістю застосувати свої навики роботи із громадською думкою - поширення відкритого спрограмного забезпечення)
Оскільки лист вже був вручений, зараз саме час почати набирати масу аналітичних та маніфестових матеріалів загального призначення. В будь-якому разі всі поради, однаково як і злісна критика, будуть корисні.

Відсутній vasia

• Дописувач
  • **
  • дописів: 50
  • Що новенького?
Тільки врахуй, що зарплата програміста на VC під Винь дорівнює зарплаті програміста на gcc під Лінь/embed поділеній на два (200-600 проти 400-1200 у Львові).  ;)
та ну  ;D і де це?
крім того для нормального с++ программера в принципі не має особливої різниці під що писати(між системами є великі відмінності, але вони не настільки принципові щоб треба було витратити кілька років на перехід з VS на *nix)

:) Спробуй XEmacs з плагінами або vim з плагінами або Eclipse з CDT.
краще спробуй VisualAssistX, ти ж ніколи ним не користувався ;)
а екліпса і хемакс в мене давно стоять.
Do not adjust your mind, there is a fault in reality.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3825
  • Програміст
Цитата
крім того для нормального с++ программера в принципі не має особливої різниці під що писати(між системами є великі відмінності, але вони не настільки принципові щоб треба було витратити кілька років на перехід з VS на *nix)
Пробував?

Цитата
краще спробуй VisualAssistX, ти ж ніколи ним не користувався ;)
а екліпса і хемакс в мене давно стоять.
Ок, без проблем. Дай мені версію під Лінукс (хоча б під linux-x86), яка працюватиме з явою та GNU C/C++, яка вміє робити рефакторинг а не тільки тупе автодоповнення і безплатну. А поки що я і далі користуватимуся Екліпсою.
[Fedora Linux]

Відсутній ZhouckA

• Дописувач
  • **
  • дописів: 62
  • Lamers Must Die!
Цитата
А чи знаєте ви, що вживання ОС Кватирки є ЗАБОРОНЕНИМ під будь-яким соусом якщо ви не заплатили за ліцензію. Чи знаєте ви, що навіть якщо ви КУПИТЕ ОС Кватирки, вам ЗАБОРОНЕНО майже все, що ви з ними робите (дати сусідові диск, зробити собі більше аніж одну копію і т.д.).
Хто тобі таке сказав? Згідно нашого законодавства, жодна ліцензія не є законною. Згідно нашого ж законодавства, я можу робити копії ПЗ - для себе. Також я маю право декомпілювати систему.
Це на нинішній момент. Однак навіть при прийнятті нового законодавства, що легалізує ліцензії на ПЗ, на звичайних користувачів (не на юридичні особи) це ніяк не вплине - закон не діє у зворотньому напрямку.

Хоча бажано, щоби користувачі платили за ПЗ. Це так само приємно, як платити за небезкоштовну (і не дешеву), але смачну їжу, аніж копирсатися на помийці в пошуках об"їднів, купувати новий одяг, а не лазити по секонд-хендам тощо.

M: RTFM по форматуванню повідомлень або використовуй кнопки, а то своїми [cite] і [\quote] (зі зворотним слешем), їй-бо, замахав.
« Змінено: 2005-06-30 19:43:54 від JaFd »
Слава Україні!

Відсутній miwa

• Літератор
Хто тобі таке сказав? Згідно нашого законодавства, жодна ліцензія не є законною. Згідно нашого ж законодавства, я можу робити копії ПЗ - для себе. Також я маю право декомпілювати систему.
Це на нинішній момент. Однак навіть при прийнятті нового законодавства, що легалізує ліцензії на ПЗ, на звичайних користувачів (не на юридичні особи) це ніяк не вплине - закон не діє у зворотньому напрямку.

Хоча бажано, щоби користувачі платили за ПЗ. Це так само приємно, як платити за небезкоштовну (і не дешеву), але смачну їжу, аніж копирсатися на помийці в пошуках об"їднів, купувати новий одяг, а не лазити по секонд-хендам тощо.
Опаньки. Чесне слово, щодо законодавства - не в курсі. Можеш скинути лінк де б про це писало, бажано не дуже поширено, та з посиланнями на статті ККУ?

А про те, що платити за щось приносить задоволення - ти вже вибач, але при всій моїй повазі до тебе, Андрію... :-/
Ну не приносить мені задоволення платити за щось. Я визнаю необхідність оплати всіх товарів та послуг, які я купую чи отримую, але це не означає, що це мені подобається :)