Автор Гілка: проблеми з встановленням мандрейку  (Прочитано 5350 раз)

Відсутній Yevgen

• Графоман
  • дописів: 278
вирішив собі на роботі поки більшість народу у відпустці поставити лінукса на машину. одразу зіткнувся з незрозумілими проблемами:

1. під час встановлення постійно вилазить помилка, щось типу - неможливо встановити такий-то пакунок, продовжувати (так/ні). причому проблематичні пакунки з'являються довільно - пробував 3 рази поставити - кожен раз різні. привід - sony cdrw.

2. не можу змусити працювати мережу. під час встановлення мережева карта визначається, ставляться дрова, але потім коли стартує система вилазить помилка - "піднімається інтерфейс eth0 - збій"

3. так само не працює мережевий принтер - поки налаштовую, все наче гаразд, каже принтер готовий, але тестову сторінку не друкує.

локальною мережею та принтером рулить машина під віндою 98 (вплинути на це я не можу)

система яку ставив - мандрейк 10, вдома встає нормально і без глюків (хоча локальної мережі вдома немає звичайно)

якщо хтось ставив лінукс в мережі з віндошними компами - поділіться досвідом, дякую наперед!

Відсутній XsID

• Новачок
  • *
  • дописів: 36
  • ****x
Re: проблеми з встановленням мандрейку
« Відповідей #1 : 2004-08-26 01:25:45 »
Та це мабуть не грає ніякої ролі - у мережі чи ні. Якщо є бажання то не встановлюйте нічого що з мережою пов'язано с самого початку - якщо система стане то потім з рпм встановите все що потрібно.
А якщо інший cd-привід спробувати на цій машині?
Цікава річ - man'уальна терапія

Відсутній Taras

• Новачок
  • *
  • дописів: 0
  • Що новенького?
« Відповідей #2 : 2004-08-26 08:50:37 »
1. Чи можна трохи детальніше про процес встановлення? Якщо на кожний пакунок вилазить отаке повідомлення, то як вдалося встановити систему? Їх ж там мульйон.
Привід поміняти взагалі-то деколи помагає.
2. З мережею в десятому Мдк були незрозумілі речі. Чомусь після встановлення вона не хотіла стартувати. Приходилося запускати Помічника в Центрі керування, тоді все працювало. Проте мережа знову злітала після запуску паралельного сеансу іксів. Помагало те саме. Щодо картки. Ти дрова окремо встановлював, чи були в дистрибутиві?
3. Якщо мережа не стартувала, то як повинна працювати друкарка? Я їх колись запускав, та й зараз є можливість спробувати. Чим зможу - допоможу. Яка друкарка?

Відсутній Yevgen

• Графоман
« Відповідей #3 : 2004-08-26 23:14:59 »
дякую за відповіді всім хто відгукнувся. прогрес з часу останнього повідомлення трохи з'явився - принаймні ікси вже запускаються. сьогодні 2 рази пробував перевстановити систему - на цей раз вже начебто одні й ті самі пакунки відмовлялись ставитись - причому навіть окремо, після встановлення системи.

1. спробував поміняти привід (sony на lg) - трохи допомогло, але глюки залишились. подивився на компакти - досить заяложені, але вдома на teac читаються, тож висновок схоже що тік рулить на відміну від решти; може спробую його таки відкрутити вдома та принести на роботу.

2. в мене така сама проблема - стартує система - на самому початку каже - збій eth0 (якщо я правильно розумію - це мережева карта). потім каже що не налаштована мережа. при цьому пробував написати ping 192.168.0.1 - типу протестити зв'язок із сервером - сервер бачить, але мережі якимось дивом немає. у linneighborhood також бачить сусідні компи.

пробую в системних налаштуваннях налаштувати мережу - каже все гаразд, треба перезавантажитись, після перезавантаження знову ті самі глюки.

дрова до мережевої карти знайшлися в дистрибутиві, хоча називалось не так само, як показала вінда до встановлення лінукса (вінда: pci fast ethernet intel 21140; лінукс: eth0: DEC | DEC Chip 21140 FasterNet)
хоч номер один і той самий, може й драйвер неправильний, спробую зараз в гуглі пошукати щось.

3. друкарка hp laserjet 1200

ps. щойно пошарив в інтернеті - на декількох різних посиланнях пишуть що має бути модуль ядра з назвою tulip, схоже якраз воно в мене і є; більш поки нічого в гуглі путнього не знайшов. зрештою, якщо працює linneighborhood та пінг - значить плата працює теж, тільки як змусити брати з локальної мережі інтернет та друкувати..

Відсутній Taras

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
« Відповідей #4 : 2004-08-27 08:29:50 »
В такому разі я гадаю, що немає змісту все ото піднімати, поки немає впевненості, що диски читаються без помилок. Хоч для мене залишається загадкою, як вони можуть читатися з помилками. Я не розбираюся настільки добре в залізі. Хто за контроль помилок відповідає: CD апаратно, чи програма, яка читає? Що помилки при читанні проходять, я впевнений 100%, бо сам таке мав.

Відсутній Дмитро Ковальов

• Кореспондент
  • дописів: 236
« Відповідей #5 : 2004-08-27 08:47:24 »
В мене були такі ж проблеми з установкою Мандрейка. Кілька разів переписував диски. Але ситуація була така ж цікава: кожен раз видавало мені помилки (на одних і тих же дисках і залізі) на різних rpm-ах.  По кілька разів знімав ISO, перевіряв їх md5, все з одним результатом. Причому, здається, в мене це було на кількох різних версіях мандрейку 9.2, 10.

Я вирішив це питання таким чином: закинув диски з мандрейком подалі і встановив дебіан. Все запрацювало і жоден диск не збоїв. Не знаю, як їм це вдається зробити, але моє враження, що це не проблеми з апаратурою. Як мені це не сумно визнати, я, мабуть, покінчив з мандрейком назавжди. В мене не вистачає кваліфікації з ним боротися. Тим більше сумно, що я починав для нього перекладати колись, в ті часи, коли мандрейк був реальною робочою альтернативою для редхета. Тепер вже вони рівні -- важко сказати хто зіпсований більше.

Відсутній Taras

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
« Відповідей #6 : 2004-08-27 10:45:51 »
Я так гадаю, що проблема не в Мандрейку. Я з таким явищем вперше зіткнувся, як намагався поставити лінакс на сервер від Acer, причому не новий, але він не був у роботі. CD так стояв також Acer. Тоді ні мандрейк, ні редхет не захотіли стати через помилки при читанні. Звісно, гальмо було в різних місцях, але було. Став туди, здається, Альт, бо він був на болванках виробника, а перші два - на CDRW. Ще раз звертаю увагу, що не став також Red Hat.
Щодо дебіана, Дмитре, то я пригадую, що ти перейшов на нього значно раніше, ніж вийшов мандрейк 9.2. Якщо не так, то поправ мене. Щодо закидання болванок подальше, то власне таке і призначення Мандрейка - ввести користувача в лінакс, дати йому можливість навчитися ходити, а далі - Debian, якщо не Linux From Scratch.

Відсутній Yevgen

• Графоман
« Відповідей #7 : 2004-08-27 19:29:41 »
шкода.. а так гарно вдома виглядав 10й мандрейк.. хоча пару незрозумілих речей я в ньому теж знайшов. наприклад - 1) вдома, де система встановлюється нормально, якщо пізніше доставляти пакунки, то починаються помилки - каже неправильні підписи пакунків. причому під час встановлення нічого такого немає.. 2) бед-блоки на розділах лінукса. вже думав, що вінчестер здох, ставив на інший - те саме. пробував ставити reiserfs замість ext3 - все одно беди.. якщо хтось з присутніх користується мандрейком - хотів попросити - чи не важко було б протестити вінчестер (я перевіряв так - badblocks -v /dev/xx )

і ще запитання до пана Дмитра - вважаєте реально перейти на дебіан, якщо щойно навчився користуватись мандрейком, та й то переважно використовую графічне меню, хіба що єдине - з командної строки ставив драйвери до відеокарти. можете порадити який дистрибутив можна спробувати? - там же ж того дебіана здається 3 гілки різних, хоч може я й помиляюсь.. може ще якісь є дистрибутиви на які варто звернути увагу?

Відсутній Taras

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
« Відповідей #8 : 2004-08-27 22:13:07 »
1. Таке справді є, потрібно просто ігнорувати, пакунки встановлюються.
2. Не помічав у себе поганих блоків. На жаль, зараз не впевнений, що зможу перевірити, бо сиджу зараз вдома за ноутбуком. Тут в мене 9.2 і немає можливості доставити пакунки. Якщо піде як є - результат напишу.

Відсутній Дмитро Ковальов

• Кореспондент
  • дописів: 236
« Відповідей #9 : 2004-08-30 03:58:27 »
і ще запитання до пана Дмитра - вважаєте реально перейти на дебіан, якщо щойно навчився користуватись мандрейком, та й то переважно використовую графічне меню, хіба що єдине - з командної строки ставив драйвери до відеокарти. можете порадити який дистрибутив можна спробувати? - там же ж того дебіана здається 3 гілки різних, хоч може я й помиляюсь.. може ще якісь є дистрибутиви на які варто звернути увагу?
Реально. Трохи розібратися, звичайно ж треба буде. По суті, рівень установщика і засобів для конфігурації в Дебіані зараз такі ж, чи трохи кращі, ніж були в RedHat 2.1 з якого я свого часу починав. Але в дебіані це все-таки трохи чіткіше: зрозуміліші запитання і зрозуміло, якої відповіді він від мене хоче. Що стосується графіки і конфігурації через графіку: в дебіані майже все можна сконфгурувати через текстові меню (ncurses, якщо знаєте, що це таке).

Три гілки в Дебіані реально існують практично постійно. Одна гілка завжди зветься стабільною. Друга - testing, ще одна - unstable.  Коли testing переводиться в розряд stable, тоді відповідно і unstable переводиться в розряд testing, і заводиться новий дистрибут unstable.

Стабільна гілка (зараз це woody), говорить сама за себе. Проблема з нею, що вона трохи застаріла. Якщо немає супер апаратури (якісь надзвичайні відеоплати, звукові тощо) і немає потреби мати абсолютно новітній kde, то це нормальний робочий дистрибут.

Testing: можливість ним користуватися залежить від моменту. Чим ближче до запланованого переходу із фази testing в stable, тим більша ймовірність, що цей дистрибут буде працювати без проблем. На сьогоднішній день testing версія (зветься sarge) дуже і дуже робоча. Вже кілька місяців я не маю жодної проблеми з ним. Проблеми які були у мене з sarge'ом: деякі залежності не виконувалися. Тобто я хочу встановити пакунок A, він залежить від пакунка B, але пакунок B ще не упакований в  sarge. Sarge - досить сучасний і одночасно стабільний дистрибут на сьогодні. Але на відміну від RedHat'а і Мандрейка, якщо пакунок є то він гарантовано працює. Працює стабільно навіть в нестабільній версії. Тобто, що я хочу сказати, що "стабільність" в назвах гілок дебіана стосується не стабільності роботи, а просто наявності чи відсутності певних пакунків і в задовольнянні залежностей (повна чи неповна).

Unstable - можливо це для тих, хто трохи любить і знає як і в чому поколупатися. Тут гарантовано будуть відсутні деякі пакунки, і не завжди очевидно, як це вирішити.

З інших дистрибутів я б порадив подивитися на gentoo.

Відсутній Yevgen

• Графоман
« Відповідей #10 : 2004-09-02 01:05:18 »
з'ясував звідки брались проблеми з встановленням - на компі збійний модуль пам'яті (одна лінійка 128 м нормальна, інша якась крива). зняв калічну лінійку  - все встановлюється нормально. щоправда принтер та мережу підняти поки що не вдалось. якщо хтось встановлював через самбу (може по-іншому ще можна?) - поділіться досвідом.

Відсутній Taras

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
« Відповідей #11 : 2004-09-02 09:44:08 »
Напиши мені в приват. Після обіду я можу спробувати підчіпити друкарку по мережі. Може, разом щось вийде.

Відсутній Yevgen

• Графоман
« Відповідей #12 : 2004-09-02 16:47:48 »
все нарешті запрацювало :) просто принтер треба було налаштовувати не через самбу, а у розділі "периферійні пристрої" налаштувань КДЕ.

Відсутній Taras

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
« Відповідей #13 : 2004-09-03 08:10:10 »
Цікаво, цікаво. А через Центр керування Мандрейк не виходило? Втім, це ще раз підтверджує, що головне - впевненість, що воно повинно працювати.

Відсутній Misha

• Кореспондент
  • дописів: 191
  • Насправді все не так, як у реальності
« Відповідей #14 : 2004-09-03 13:59:02 »
В 10.0 налаштувати самбу я зміг лише через Webmin. При спробі через Центр Керування (в розділі Налаштування сервера) у мене нічого не вийшло. В 9.2 виходило, але все одно налаштування вийшло якесь криве, і я його виправляв через Webmin, а потім mcedit :)