Хм. Ви б ще порівняли велосипед "Україна" виробництва ХВЗ та яку-небудь Audi A8.
Якщо Delphi - тоді вже Kylix, якщо ж Lazarus - тоді, мабуть, доцільніше TurboPascal 7.01 ;o) Власне з думкою про останній я й рекомендував його ketrin: для навчання потрібно, а не для професійної роботи.
Думка сторонньої людини - "Паскаль як паскаль". Мабуть саме цього й треба у навчанні студіозів основ програмування, правда?
Класичний текстовий редактор у світі Unix. Присутній практично на кожній системі. На ДЛОУ (docs.linux.org.ua) є кілька посібників для нього. Для будь-якої мови програмування. Без GUI.
І ще, крім ОС потрібне ще й програмне забезпечення, яке б у них працювало, не просто офіс, браузери та поштові клієнти, а й програмні засоби розробки для мов програмування (НОРМАЛЬНІ!!!)
А що ж робити з візуалізацією програмування
Хлопці, всі ви маєте рацію, але є така мета - познайомити учнів з основами візуального програмування
а логіку програмування вони у нас вчать за допомогою Паскаль, Бейсик, Сі (хоча у останньому орієнтуаються на Віндовс)
Переорієнтувати викладачів на інші мови і середовища дуже складно, тим паче я так і не зрозуміла, що ж краще запропонувати замість Візуал Сі та Делфі.
Як я зрозуміла то ви мені пропонували більшістю текстові редактори, а не середовища розробка (крім Лазаруса і Гамбаса (доречі, останнє дійсно цікава штука).А що ж робити з візуалізацією програмування
Нормальні - це щось на зразок Делфі, ВізуалБейсік, із зручним інтуїтивним інтерфейсом, усіма потрібними функціями, довідкою зрозумілою мовою, щоб не вилітало і не глючило та ін.. У нас стоїть Кийлікс але викладачам і студентам він не подобається, а Лазарус тим більше - не досить функціональні.
тим паче я так і не зрозуміла, що ж краще запропонувати замість Візуал Сі та Делфі.
З допомогою перших двох ніякої логіки не вивчать. Другий, прошу пардону, кастрований, а в першому більше академгодин іде на синтаксис, ніж на власне логіку. Третій взагалі більше на системне, ніж на прикладне програмування орієнтований.
Python + PyQT + QtDesigner. Ще краще -- Scheme. А викладачі в чому зацікавлені -- накрутити години й випустити натовп codemonkeys, чи дати розуміння предмета?
ЦитатаPython + PyQT + QtDesigner. Ще краще -- Scheme. А викладачі в чому зацікавлені -- накрутити години й випустити натовп codemonkeys, чи дати розуміння предмета?Ні те й ні се. А те, що перевчатися ніхто не хоче. Тільки сичати вміють - "поверніть Віндовс-с-с"
Придивіться до tcl , який чудово інтегрується з Python та Rubi, які є теж чудові інтструменти, доречі після яких на паскаль дивитись бажання нуль.