Автор Гілка: Чому саме Лінукс?  (Прочитано 5334 раз)

Відсутній balu

• Новачок
  • *
  • дописів: 19
  • Що новенького?
Re: Чому саме Лінукс?
« Відповідей #15 : 2005-12-15 12:40:43 »
Хм. Ви б ще порівняли велосипед "Україна" виробництва ХВЗ та яку-небудь Audi A8.
Некоректне порівняння ;)

Цитата
Якщо Delphi - тоді вже Kylix, якщо ж Lazarus - тоді, мабуть, доцільніше TurboPascal 7.01 ;o) Власне з думкою про останній я й рекомендував його ketrin: для навчання потрібно, а не для професійної роботи.
Мабудь тільки для навчання. Хоча я до програмування прийшов через LabView і Paskal-basedсистеми мені ніколи не подобались. Але це ІМХО.

Цитата
Думка сторонньої людини - "Паскаль як паскаль". Мабуть саме цього й треба у навчанні студіозів основ програмування, правда?
Як на мене - то LabView, а потім паскаль. Це теж, ІМХО
Нічого лишньго

Відсутній tech

• Письменник
  • дописів: 586
  • Гигик
« Відповідей #16 : 2005-12-15 12:41:59 »
Цитата
Класичний текстовий редактор у світі Unix. Присутній практично на кожній системі. На ДЛОУ (docs.linux.org.ua) є кілька посібників для нього. Для будь-якої мови програмування. Без GUI.  

Доволю собі поправити. Vim, так само як Emacs має хороший  графічний інтерфейс, як правило на базі GTK+, запускається як gvim або evim.

Vim на DLOU
Slackware/vi

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
« Відповідей #17 : 2005-12-15 13:16:55 »
Е... А ще на Qt, Xt та Motif.

anonymous(Guest)

• Гість
« Відповідей #18 : 2005-12-15 17:55:06 »
І ще, крім ОС потрібне ще й програмне забезпечення, яке б у них працювало, не просто офіс, браузери та поштові клієнти, а й програмні засоби розробки для мов програмування (НОРМАЛЬНІ!!!)

Крім Lazarus є ще Gambas.(аналог Visual Basic) Хоча, звісно, краще і зручніше користуватися тим же Emacs або ViM.

Відсутній Ketrin

• Кореспондент
  • дописів: 119
« Відповідей #19 : 2005-12-16 15:45:52 »
Хлопці, всі ви маєте рацію, але є така мета - познайомити учнів з основами візуального програмування, а логіку програмування вони у нас вчать за допомогою Паскаль, Бейсик, Сі (хоча у останньому орієнтуаються на Віндовс)
Переорієнтувати викладачів на інші мови і середовища дуже складно, тим паче я так і не зрозуміла, що ж краще запропонувати замість Візуал Сі та Делфі.
Як я зрозуміла то ви мені пропонували більшістю текстові редактори, а не середовища розробка (крім Лазаруса і Гамбаса (доречі, останнє дійсно цікава штука).
А що ж робити з візуалізацією програмування  :-[
Я не сперечаюся, я хочу знати

Praporshic

• Гість
« Відповідей #20 : 2005-12-16 16:37:53 »
KDevelop. Я не програміст, але коли взявся за вивчення с++ то мені сподобалось. Хоча і перейшов потім на звичний mcedit (ну немає в мене можливості графіку піднімати, й так залізяка на межі працює).

• Літератор
« Відповідей #21 : 2005-12-16 17:23:00 »
Хлопці, всі ви маєте рацію, але є така мета - познайомити учнів з основами візуального програмування
А _мета_ такого програмування їм пояснюється? Інструменти для такої мети -- Glade, Qt Designer (кожен під свій тулкіт).

Цитата
а логіку програмування вони у нас вчать за допомогою Паскаль, Бейсик, Сі (хоча у останньому орієнтуаються на Віндовс)
З допомогою перших двох ніякої логіки не вивчать. Другий, прошу пардону, кастрований, а в першому більше академгодин іде на синтаксис, ніж на власне логіку. Третій взагалі більше на системне, ніж на прикладне програмування орієнтований.

Цитата
Переорієнтувати викладачів на інші мови і середовища дуже складно, тим паче я так і не зрозуміла, що ж краще запропонувати замість Візуал Сі та Делфі.
Python + PyQT + QtDesigner. Ще краще -- Scheme. А викладачі в чому зацікавлені -- накрутити години й випустити натовп codemonkeys, чи дати розуміння предмета?
Цитата
Як я зрозуміла то ви мені пропонували більшістю текстові редактори, а не середовища розробка (крім Лазаруса і Гамбаса (доречі, останнє дійсно цікава штука).
В юніксі середовищем розробки є сам юнікс. grep/sed/awk/diff/patch/cvs/gcc/make -- наше все.
А візуалізація не потрібна, якщо є розуміння.

Відсутній lamer

• Новачок
  • *
  • дописів: 5
  • Що новенького?
« Відповідей #22 : 2005-12-16 18:39:23 »
Нормальні - це щось на зразок Делфі, ВізуалБейсік, із зручним інтуїтивним інтерфейсом, усіма потрібними функціями, довідкою зрозумілою мовою, щоб не вилітало і не глючило та ін..  У нас стоїть Кийлікс але
викладачам і студентам він не подобається, а Лазарус тим більше - не досить функціональні.
Кайлікс це мертвонароджений проект. Наскільки мені відомо, його вже закинули. В статі малось на увазі не тільки лінукс, але й вільне ПЗ. глюки може й не в Лазарусі, а  глюки в головах людей.
Let it be Linux & Windows together!

• Літератор
« Відповідей #23 : 2005-12-16 19:02:27 »
Кюліх і так робився "заднім числом" -- юзери поплакались борланду, що замовники хочуть софт під лінукс, то борланд портував дельфі під Winelib і програми на кюліху теж працюють через Winelib. Але ж дозвольте нагадати, наскільки кривим був Winelib _тоді_...

Відсутній Led_ZX

• Новачок
  • *
  • дописів: 49
  • Що новенького?
« Відповідей #24 : 2005-12-16 20:17:42 »
Нормальні - це щось на зразок Делфі, ВізуалБейсік, із зручним інтуїтивним інтерфейсом, усіма потрібними функціями, довідкою зрозумілою мовою, щоб не вилітало і не глючило та ін..  У нас стоїть Кийлікс але
викладачам і студентам він не подобається, а Лазарус тим більше - не досить функціональні.

Я думаю, наступного року вони знесуть Лінакс, та закуплять по "академічній" ліцензії вантус. А чому? А тому, що ті "єнтузіасти" не дали собі навіть праці  шось почитати перед встановленням. "Кайлікс"...Тьху! >:(

• Літератор
« Відповідей #25 : 2005-12-16 20:35:48 »
Цитата
тим паче я так і не зрозуміла, що ж краще запропонувати замість Візуал Сі та Делфі.
(без образ) Бідосі... Може, вам SICP перекласти? В принципі, російською він є.

Але вузи б із нього _дуже_ скористали.

(Для довідки: за цією книжкою вишколюються програмісти в MIT'і, так між іншим. А кращих спеціалістів од тамтешніх відмінників годі знайти, навіть на Бувшосовєтчині.)

Відсутній Ketrin

• Кореспондент
  • дописів: 119
« Відповідей #26 : 2005-12-19 09:26:13 »
З допомогою перших двох ніякої логіки не вивчать. Другий, прошу пардону, кастрований, а в першому більше академгодин іде на синтаксис, ніж на власне логіку. Третій взагалі більше на системне, ніж на прикладне програмування орієнтований.
Можливо ви й праві, не можу спростувати ваші думки, тому що не маю досвіду у цьому плані, і тим паче не маю з чим порівнювати. Але й погодитися теж не можу. Можливо тільки у нас така традиція, а можливо ні. Але філологи теж вивчають литанську мову, хоча вона й мертва, то ж мабуть є в цьому якийсь сенс.
Проте я не можу бути емоційною і пробачте, кажуси росьйською "голословной", переконуючи викладачів навчати іншим мовам програмування. Мені потрібні вагомі факти, порівняння, співставлення цих програм, переконливі докази.
Якщо є посиланнячка якихось оглядів, чи що - прошу. Я зробила б доповідь на кафедрі, може щось би й зрушилося з місця. Хоча навряд, і це стосується наступного ...
Цитата
Python + PyQT + QtDesigner. Ще краще -- Scheme. А викладачі в чому зацікавлені -- накрутити години й випустити натовп codemonkeys, чи дати розуміння предмета?
Ні те й ні се. А те, що перевчатися ніхто не хоче. Тільки сичати вміють - "поверніть Віндовс-с-с"

« Змінено: 2005-12-19 09:49:04 від ketrin »
Я не сперечаюся, я хочу знати

• Літератор
« Відповідей #27 : 2005-12-19 09:54:17 »
Ага. "My prec-c-cious-s-sssss". Гм... http://docs.linux.org.ua/dlou/index.php/Dressura підійде як невеличкий огляд тої багнюки взагалі?

Відсутній balu

• Новачок
  • *
  • дописів: 19
  • Що новенького?
« Відповідей #28 : 2005-12-19 11:36:50 »
Цитата
Ні те й ні се. А те, що перевчатися ніхто не хоче. Тільки сичати вміють - "поверніть Віндовс-с-с"
Насправді і те, і се. Просто це побажання, які йдуть з досвіду реального програмування реальніх задач. Нажаль ВУЗи мало дають у цьому напрямку >:(.
« Змінено: 2005-12-19 11:38:22 від balu »
Нічого лишньго

Відсутній PretzelUA

• Новачок
  • *
  • дописів: 3
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #29 : 2005-12-19 11:51:25 »
Цитата
Придивіться до tcl , який чудово інтегрується з Python та Rubi, які є теж чудові інтструменти, доречі після яких на паскаль дивитись бажання нуль.
Взагалі то це ну дуже вже сильний "загон". TCL, Python, Rubi, Motif, gtk, gtk+, Perl і т.д. - це занадто вже професійні речі. Основна мета програми ВУЗу (чи школи - уроку інформатики) - це навчити студентів основам програмування, базовим принципам, стандартним алгоритмам. І, нажаль (а може і на щастя), без будь-якого орієнтування на певні бібліотеки (хоча можна було б хоча б розказати про існуючі бібліотеки). Для таких цілей цілком достатньо C/C++, Pascal. Досить нехорошою річчю є те, що студентів прив"язують до Делфі, Білдера чи інших візуальних середовищ, і ще гірше - що вони майкрософт-орієнтовані. І останній аргумент не на їх користь - це шаленні гроші, яких вони коштують. Студентам нав"язують думку, що у нас все можна дістати безкоштовно і нам нічого за це не буде. Думаю, треба шукати фрішні альтернативи. Якщо не для основного процесу навчання - то хоча б для загального розвитку.

Про редактори. GVIM є зручним, ним користуються більшість професіоналів, але без підказок сидячого поряд гуру буде досить складно (на перших порах). KDeveloper а чудовою альтернативою делфі і білдеру, з такими-же піказками, мануалами і хелпами. Eclipse взагалі класна річ. Kylix теж непоганий.