Автор Гілка: Відкритий лист до В.А. Ющенка  (Прочитано 86317 раз)

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
Re: Відкритий лист до В.А. Ющенка
« Відповідей #285 : 2005-02-16 16:31:48 »
Негативним моментом є те, що звернення зав'язане на Lінуксі (я б це навіть відкритою рекламою назвав), непогано було б звернути увагу на *BSD & Solaris
Туди вже (freebsddiary, скоріш за все) увіткнули "BSD" поруч із "GPL" (хоча розумним було б послатися, наприклад, на "вільні ліцензії, схвалені OSI" -- на це там мозку звичайно не вистачало).

Бачите, особисто в мене є принцип -- "допомагай або не заважай".  Так от, у тому листі й так надто багато фантазій, розмахування кінцівками та неконкретних "було б".

В Вас є що сказати з приводу _реальної_ підтримки *BSD, якщо завтра треба буде підписувати договір?  Нема?  Ви розумієте, що OpenSolaris ще тут в очі не бачили, не те щоб мали можливість оцінити бізнес-придатність -- а вже лізете із отими "міркуваннями" щодо "реклами"?  Ні?  Ото й сидіть із своїми міркуваннями у себе вдома, бо це теорія та дівочі мрії.

В мене _є_ фірма, яка займається саме підтримкою лінуксів.  Ми працюємо та робимо цілком реальну роботу.

Подивіться правді в очі -- або хтось щось робить (як ото пан Єгоров чи "Lінуксоїди"), або ні.  Інші -- або ігнорують, або допомагають (як ото PAL чи Adiel), або конструктивно опонують (як намагаюся я, бо шлях зробити нормально намітився), або патякають дурниці (як ото деякі про "рекламу").

Вибачте, що жорстко, але це патякання вже трохи набридло.  Робіть або ST*U.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #286 : 2005-02-16 16:43:20 »
Панове, у світлі останніх повідомлень маю запитання, в першу чергу до тих, хто приймає в обговоренні найактивнішу участь (mashckoff, gvy, PAL, Сергій Єгоров, hse, Nick) (даруйте, якщо когось поспіхом пропустив).
Отож.
Зараз маємо дві основні пропозиції:
1. Залишити поточну версію листа та підписи в недоторканості; можливо - виправити синтаксичні, граматичні та логічні помилки.
2. Оголосити поточну версію листа чорновою, та допрацювати її, враховуючи побажання dmelentyev (про криптографію), Kyryll A Mirnenko (про незгадування інших юніксів), а потім зробити повторне голосування.
1-2. Як щось проміжне - НЕЗНАЧНО допрацювати лист, відкинувши більшість пропозицій, а потім всім, хто вже підписався під існуючою версією відправити коротке повідомлення з вибаченням і проханням підтвердити участь (або краще неучасть :)) у проекті.

Голосуємо, чи як?  ;)
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній mashckoff

• Загальний модератор
  • Кореспондент
  • дописів: 105
  • IT philosopher
« Відповідей #287 : 2005-02-16 16:58:18 »
Панове, у світлі останніх повідомлень маю запитання, в першу чергу до тих, хто приймає в обговоренні найактивнішу участь (mashckoff, gvy, PAL, Сергій Єгоров, hse, Nick) (даруйте, якщо когось поспіхом пропустив).
Отож.
1. Залишити поточну версію листа та підписи в недоторканості; можливо - виправити синтаксичні, граматичні та логічні помилки.
2. Оголосити поточну версію листа чорновою, та допрацювати її, враховуючи побажання dmelentyev (про криптографію), Kyryll A Mirnenko (про незгадування інших юніксів), а потім зробити повторне голосування.
1-2. Як щось проміжне - НЕЗНАЧНО допрацювати лист, відкинувши більшість пропозицій, а потім всім, хто вже підписався під існуючою версією відправити коротке повідомлення з вибаченням і проханням підтвердити участь (або краще неучасть :)) у проекті.

Голосуємо, чи як?  ;)

Я вже писав, що НЕ треба змінювати.
Не треба змінювати листа лише тому, що тут випадково після того, як зафіксили листа, з'явився BSD'шнік.
Розумієте, якщо людина хоче щось робити -- вона ще робить, а не починає тягти кота за хвіст.

Е... доречі, така ж ситуація відбулась 4 місяці тому... Я тоді вважав, що одна людина просто не розуміє моменту й тому пхає у колеса ...цілі стовбури...
Вона хотіла, аби моя фірма не розповсюджувала інформацію про себе та кульки з пінгвінами на тій зустрічі, яку ми (моя фірма) спонсорували...в яку вкладали свої ресурси.
А потім  ця людина просто зірвала зустріч... перепаскудила добре підготовлену роботу...вона просто прийшла п'яна та заважала доповідачам...відвідувачам.

0) Так, лист не досконалий в певних місцях. Але -- цей лист приверне увагу до проблеми відкритого ПЗ. Це його місія й більшого чекати не треба.

Може,  хтось вважає, но пану Єгорову запропонують піти у речники пана Ющенко а мене -- міністром Інформатизації? І він боїтmся, що ми з ним будемо давити FreeBSD?
Певен, що того фантазера треба на лікування відправити... У Львові на Кульпарківську, на Фрунзе 103 в Києві.

1) Друге: строки. У нас небагато часу.

Отже -- я вважаю, що лист змінювати... не треба.
« Змінено: 2005-02-16 17:09:05 від mashckoff »
Wad Mashckoff, IT philosopher
ICQ 201205466  E-mail: adiel@nospam.kiev.ua  
Linux.kiev.ua * OpenOffice.org * Migration.OSDN.org.ua

East or West, Lviv is Best!

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3825
  • Програміст
« Відповідей #288 : 2005-02-16 17:05:19 »
"хтось" під ніком  udaff напаскудив ...
сторінка 35 перегляду підписів
(Андрій Гончарик).

[Fedora Linux]

Відсутній Nick

• Новачок
  • *
  • дописів: 17
  • Що новенького?
« Відповідей #289 : 2005-02-16 17:12:09 »

Я вже писав, що НЕ треба змінювати.
Розумієте, якщо людина хоче щось робити -- вона ще робить, а не починає тягти кота за хвіст.

Друге: строки. У нас небагато часу.

Отже -- я вважаю, що лист має бути заморожений.

Йде робота над російським варіантом листа (сподіваюсь його
вчергове не змінили). Далі два листа пройдуть через літредактора.

Відсутній mashckoff

• Загальний модератор
  • Кореспондент
  • дописів: 105
  • IT philosopher
« Відповідей #290 : 2005-02-16 17:18:25 »
Йде робота над російським варіантом листа (сподіваюсь його
вчергове не змінили).
Пропоную як в ФСФ -- правильний це на укр.
Інші -- лише "до відома"

Далі два листа пройдуть через літредактора.
Навіщо укр. варіант здавати, якщо його змінювати не будемо???
Wad Mashckoff, IT philosopher
ICQ 201205466  E-mail: adiel@nospam.kiev.ua  
Linux.kiev.ua * OpenOffice.org * Migration.OSDN.org.ua

East or West, Lviv is Best!

Відсутній Nick

• Новачок
  • *
  • дописів: 17
  • Що новенького?
« Відповідей #291 : 2005-02-16 17:26:41 »
Пропоную як в ФСФ -- правильний це на укр.
Інші -- лише "до відома"

Навіщо укр. варіант здавати, якщо його змінювати не будемо???

Щодо рос. варіанту, згоден - тільки до відома.
Щодо укр. варіанту, ну ось таке непотрібно на парер переносити:
"Сподіваємося, щовищенаведені пропозиції будуть"

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #292 : 2005-02-16 17:48:18 »
Все ж шкода буде, якщо частина підписів просто буде "до відома".
Може краще вивісити російський варіант поруч з українським, так би мовити, для зручності користувачів, а не вішати його на окремий домен, а потім ще й не брати до уваги?
Чи я чогось не зрозумів?
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній gvy

• Письменник
« Відповідей #293 : 2005-02-16 18:01:24 »
Просто у недоторканості.  Може мати сенс викласти усі верcії та попрохати  поштою впевнитися, що підпис можна вважати дійсним. (spam1)

Друже, то не є технічний лист.  То не є продукти.  То є бренди, й згадувати можна їх чи компанії (ніхто не знає GIMP, будуть сміятися над Blin, але знають Linux й нормально поставляться до "BCS, Запоріжжя").  Крипто -- я б сказав, що не треба ("захист інформації" більш зрозумілий та насправді тут більш повний).

Про Linux чи OpenOffice.org (як "опенофіс") зараз мало хто не чув, а от спроби примазатися до брендів із технічними побажаннями на кшталт "*BSD" -- то там навіть оту зірочку не зрозуміють, не те що "BSD", бо це для нас з вами це звично та зрозуміло, а не для них.

Взагалі десь 20--30% води там є, треба витискувати.

Ще раз: поточний варіант не можна змінювати, якщо взагалі розуміння цінності підпису якось вже є.  Ані на байт.  У принципі.  І підтверджувати -- саме _згоду_ із фінальним варіантом, а не "неучасть".

_Треба_ сказати, що це -- драфт.  Люди _можуть_ й підписати чернетку, й надіслати посилання друзям -- хтось ще щось розумного додасть чи зайвого скаже, де прибрати.  Але статус повинен бути ясним.

_Треба_ десь (бачу два варіанти -- розсилка/wiki; я б сказав перший) доопрацювати текст (із контролем та можливістю повернення попередніх версій).  Розумно опублікувати RC та повідомити підписувачів (spam2) -- чи не буде для когось змін, які блокують йому можливість підписати листа із розумних та об'єктивних причин.

_Треба_ на, скажімо, тиждень заморозити текст для підписання  та повідомити усіх підписувачів драфта (spam3), що кінцевий варіант чекає на іхній підпис (до $FINDATE).  Зрозуміло, що після цього він теж не змінюється, але важливо, що _гарантовано_ (можливо, декількома дзеркалами -- допоможемо, якщо це бачиться розумним) є сталим зміст.

Для того, щоб уникнути непорозумінь -- може мати сенс на guestbook додати прохання писати ім'я та фамілію у певному порядку та кирилицею, якщо це взагалі можливо для респондента.

Так...

Щодо розсилки: можна letter@lists.osdn.org.ua.  Вже зроблено.

Щодо wiki: можна попрохатися до JF на http://docs.linux.org.ua, це оптимально, якщо вести "поточний документ", а не кидатися повними версіями із виділенням чи патчами.

Якщо хтось подивиться отой VeniVidiVoti -- можна швидко встановити додатковий веб-сервер (він із грудня чекає, вже готовий) та хай піднімає, я Java-сервіси чомусь не полюбляю готувати, а може стати у нагоді й цього разу, і при інших роботах у "політичному" напрямку.  Але це таке...

Голосуємо, чи як?  ;)
Я можу приєднатися, якщо буде розуміння двох речей:

- треба розуміти, для кого лист;
- треба розуміти, що значить підпис.

Інакше -- ну, побалакаю тут, але сенс у тому.  Час тільки гаяти.

Деталі щодо workflow спробував розписати -- але краще поштою у розсилці, бо у форумах обговорення важкувате.

-------------------------------

Давайте так -- зацікавлені у розсилку, виділяємо важливе з того, що писали тут, й реферативно кидаємо туди.  Виділяємо проблемні точки, вирішуємо, публікуємо остаточний варіант, збираємо підписи, несемо листа.

2 Adiel: давай зранку подивимось (щодо змін).  Кажу ж -- якщо б не було вад, підписав би вже давно й сам.  Ти хочеш свій підпис під бетою на стіл?

Відсутній hse

• Графоман
  • дописів: 473
  • Gentoo Linux
« Відповідей #294 : 2005-02-16 18:24:56 »
Значить так українські гарячі хлопці!

Я можу дати доступ по ssh правити робочу версію на http://monitoring.sourceforge.net/letter.html в супер популярному "графічному" html редакторі vi  ;)

Стараюсь встановити кодування uk_UK.UTF-8
Цитата
LC_ALL=en_GB.UTF-8
LC_COLLATE=uk_UK.UTF-8
LC_CTYPE=uk_UK.UTF-8
LOCAL=uk_UK.UTF-8
Хтось поправить якщо не так?
тоді буде легше правити:
http://monitoring.sourceforge.net/letter_utf8.html

ХТО МОЖЕ ВИКЛИСТИ МАЛЕНЬКИЙ ФАЙЛИК letter_utf8.html.bz2 НА ftp or http
я вишлю мейлом letter_utf8.html.bz2
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Відсутній Serhiy_Storchaka

• Новачок
  • *
  • дописів: 3
  • Що новенького?
« Відповідей #295 : 2005-02-16 18:43:33 »
Все ж у мене прохання -- приберіть <font size=-1>. Хіба на www.gnu.org чи іншому пристойному місці використовується "font size=-1" (старий дизайн взагалі являв собою приклад спартанської лаконічності)? Є різниця між простим оформленням і жахливим.

Те, що за стільки днів (обговорення йде з 6-го) не знайдено місця без реклами (що, ніхто з тих, хто це може не підтримує акцію?), не зроблено грамотного дизайну, не кажучи вже про плутанину з початковими версіями листа, говорить, на жаль, не на користь всієї затії.

Відсутній Serhiy_Storchaka

• Новачок
  • *
  • дописів: 3
  • Що новенького?
« Відповідей #296 : 2005-02-16 18:44:28 »
До речі, до адміністраторів linux.org.ua, бачите, як пропадає літера перед www.gnu.org?

Відсутній dmelentyev

• Новачок
  • *
  • дописів: 2
  • Що новенького?
« Відповідей #297 : 2005-02-16 18:58:43 »
Друже, то не є технічний лист.  То не є продукти.  То є бренди, й згадувати можна їх чи компанії (ніхто не знає GIMP, будуть сміятися над Blin, але знають Linux й нормально поставляться до "BCS, Запоріжжя").  Крипто -- я б сказав, що не треба ("захист інформації" більш зрозумілий та насправді тут більш повний).

Про Linux чи OpenOffice.org (як "опенофіс") зараз мало хто не чув, а от спроби примазатися до брендів із технічними побажаннями на кшталт "*BSD" -- то там навіть оту зірочку не зрозуміють, не те що "BSD", бо це для нас з вами це звично та зрозуміло, а не для них.

Пане Шигорін, я розумію Ваше особисте ставлення до деяких людей з кола UAFUG. Я також розумію, що Ваш бізнес пов'язаний саме із Linux, тому навіть згадування про існування інших ОС Вас не цікавить. Але прошу не використовувати колективне звернення у власних цілях та не переносити особисте ставлення на всю коммюніті.

Щодо невідомості брендів - Ви чудово розумієте, що якщо буде вказаний тільки Linux, то у розпорядження на з'ясування піде тільки Linux і це в Ваших інтересах. Але більшість людей тут зацікавлена в змінах в сітуації взагалі, а не тільки трансфер MS Windows --> Linux. Тому, всеж-таки, пропоную використовувати або "таких, як Linux та інші вільні ОС", або "під міжнародно визнаними вільними ліцензіями (GPL, BSD, Mozilla, інші)".

Щодо моїх зауважень по криптографії - це реальний шанс змінити існуючу практику ліцензування в СБУ. Достатньо просто вказати, що треба активніше використовувати загальні стандарти в цій галузі, не чинити препони у їх використанні в системах загального користування.

Просто "безпека інформації" ассоціюється скоріше із зменьшенням ризику отримати вірус, трояна чи шпигуна.

--
Денис Мелентьев

Відсутній gvy

• Письменник
« Відповідей #298 : 2005-02-16 19:28:29 »
Те, що за стільки днів (обговорення йде з 6-го) не знайдено місця без реклами (що, ніхто з тих, хто це може не підтримує акцію?), не зроблено грамотного дизайну, не кажучи вже про плутанину з початковими версіями листа, говорить, на жаль, не на користь всієї затії.
Проблема не з місцем й тим більше не із дизайном.  Місце -- є.  Дизайн -- кого не влаштовує, той доробить, його на стіл усе рівно не покладеш.

Текст треба, щоб тільки серйозно та конструктивно сприймавсь.

Відсутній hse

• Графоман
  • дописів: 473
  • Gentoo Linux
« Відповідей #299 : 2005-02-16 19:49:13 »
ООН за нас!!!
http://www.civicua.org/servlet/DataLoad?t=3&c=1&q=46184

Що до листа редакція на 19-00 16.02.2005 ;) просто супер!
Але я б додав...

10 абзац останнє речення:
 Найголовнішим є те, що витрачені кошти залишаться в державі та будуть працювати на національну економіку!

Щодо моїх зауважень по криптографії - це реальний шанс змінити існуючу практику ліцензування в СБУ. Достатньо просто вказати, що треба активніше використовувати загальні стандарти в цій галузі, не чинити препони у їх використанні в системах загального користування.

Просто "безпека інформації" ассоціюється скоріше із зменьшенням ризику отримати вірус, трояна чи шпигуна.

--
Денис Мелентьев
+1

7 абзац з кінця:
#  Враховуючи принципи вільної ринкової конкуренції, економічної доцільності й беручи до уваги передовий досвід учасників європейської спільноти, розробити й затвердити відкриті та ефективні стандарти криптографії і обміну даними  між державними установами, громадянами, підприємствами, установами й організаціями, що не залежать від операційної системи та конкретної програми.

Пропущено пробіл!
3 абзац з кінця:
Сподіваємося, що вищенаведені пропозиції будуть всебічно проаналізовані та враховані у визначенні курсу політики нової влади, очолюваної Вами. Вказані заходи можуть видаватися амбітними, але вони є вкрай необхідними нашій молодій державі, яка нарешті стала на шлях демократичного розвитку.
« Змінено: 2005-02-17 01:41:44 від hse »
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.