Знову - кожній програмі свою мову програмування. Ну чому не можна було використати JavaScript, Python, чи perl - три найвідоміші мови програмування для Лінукс?
Цитата: Володимир Лісівка від 2008-04-15 16:52:11Знову - кожній програмі свою мову програмування. Ну чому не можна було використати JavaScript, Python, чи perl - три найвідоміші мови програмування для Лінукс?Насправді, тут можна сперечатись. Дуже часто найкращим підходом є розробка внутрішньої мови (яка нерідко є діалектом якоїсь загальновживаної), і використання її.За прикладами надзвичайно успішних проектів, реалізованих таким чином далеко ходити не треба: emacs і sawfish зі своїми діалектами lisp,
vim, zsh зі своїми підходами...
врешті, навіть ff з XUL.
Колись не було common lisp, тому існували тільки діалекти lisp. :-) Але добре що автори не стали придумувати щось своє, тому ці проекти живі до сих пір.
З мовою vim не знайомий, але було б краще для проекту, якби там використовувалося щось стандартне. Є купа успішних проектів з купою плагінів, які нової мови не придумували, починаючи з Multi Edit, наприклад, і закінчуючи Eclipse.
Мозіла/FF/TB використовують XUL для графіки (XML-based User interface Language), це те саме що плутати .glade з .py. Для написання розширень вони використовують JavaScript.
Цитата: Володимир Лісівка від 2008-04-16 14:15:48Колись не було common lisp, тому існували тільки діалекти lisp. :-) Але добре що автори не стали придумувати щось своє, тому ці проекти живі до сих пір.Угу. Але про те і мова - в обох випадках маємо справу з модифікаціями того ж ліспа. Не думаю, що вони були б менш успішними, якби придумали щось взагалі своє.
Цитата: Володимир Лісівка від 2008-04-16 14:15:48З мовою vim не знайомий, але було б краще для проекту, якби там використовувалося щось стандартне. Є купа успішних проектів з купою плагінів, які нової мови не придумували, починаючи з Multi Edit, наприклад, і закінчуючи Eclipse.Але ж на успіх проекту це ніяк не вплинуло, правда? Vim реклами не потребує. Мова його достатньо нескладна, і ідеально підходить поставленим задачам. Можна навіть поставити питання так: чи не завдячує проект своєму успіху використанню своєї мови?
Власне, не про те мова. Що було б зі згаданими проектами, якби вони вибрали інший підхід - ніхто не знає=) Працюють вони, і добре. Мова про те, чи виправдає себе такий підхід в rpm? Я оце от трошки про те LUA почитав. Ніби нічого така штука. Думаю, толк з того буде і rpm-у це аж ніяк не зашкодить. Хоча причин для вибору саме LUA я не поки не побачив. Взяли б той же лісп, взагалі було б круто.
Приклади тих проектів, які не дожили до цього часу, показують що могли б. Якби не lisp, Emacs не став би таким комбайном. :-)
Мова віму достатньо обрізана, що заважає написати до нього достатньо корисні інструменти, через що він й досі залишається текстовим редактором, на відміну від Emacs. :-/
Ну і я про те саме. Хоча зараз perl і python можна використовувати для написання зовнішніх (відносно RPM) скриптів (той же ж yum чи smart, як приклади).
Напевно автори забоялися робити залежності на повномаштабні мови, тому вибрали маленьку LUA. Об’єктно-орієнтовані мови (такі як JavaScript) їм не підходили напевно в принципі через не-ООД самого RPM та через складність інтеграції.Коротше, я змінюю гнів на милість: Lua була правильним вибором.
Хоча хтось знає дистрибутив без перла і пітона з коробки?
Напевне. Хоча хтось знає дистрибутив без перла і пітона з коробки?
Моя мобілка йшла без perl чи python в комплекті. Зі скриптових мов - тільки shell (навіть не bash).
Цитата: Cthulhu від 2008-04-16 23:19:06Напевне. Хоча хтось знає дистрибутив без перла і пітона з коробки?Моя мобілка йшла без perl чи python в комплекті. Зі скриптових мов - тільки shell (навіть не bash).
Цитата: Cthulhu від 2008-04-16 23:19:06Хоча хтось знає дистрибутив без перла і пітона з коробки?LFS?
А у LFS perl іде у базовій системі - він потрібен для збирання деяких пакунків.
Цитата: Володимир Лісівка від 2008-04-17 00:06:42Моя мобілка йшла без perl чи python в комплекті. Зі скриптових мов - тільки shell (навіть не bash).От тільки RPM`ом там і не пахне. Воно ближче до dpkg
Ну чому не можна було використати JavaScript, Python, чи perl - три найвідоміші мови програмування для Лінукс?