Автор Гілка: rpm 5.1  (Прочитано 5884 раз)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3825
  • Програміст
rpm 5.1
« : 2008-04-15 16:49:52 »
Вийшла перша стабільна версія нової гілки RPM Package Manager. На відміну від RPMv4, розробка якого контролюється RedHat, RPMv5 розробляється окремою незалежною групою розробників.

Розробники повідомили, що на їхню думку RPMv5 є достатньо добре відтестований і придатний для використання в дистрибутивах. Зокрема, RPMv5 був скомпільований на всіх доступних розробникам компіляторах і операційних системах, а також був зібраний і проінстальований реальний дистрибутив на платформах Linux та BSD. Зворотня сумісність з RPMv4 підтримується, тоді як підтримка RPMv3 (яка вимагається LSB) викинута.

Найбільш цікава зміна в новій версії - це можливість писати скрипти на LUA.

Оголошення: http://rpm5.org/community/rpm-users/0190.html
[Fedora Linux]

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
Re: rpm 5.1
« Відповідей #1 : 2008-04-15 16:52:11 »
Знову - кожній програмі свою мову програмування.  [smiley=fool.gif] Ну чому не можна було використати JavaScript, Python, чи perl - три найвідоміші мови програмування для Лінукс?
[Fedora Linux]

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #2 : 2008-04-15 17:09:41 »
Знову - кожній програмі свою мову програмування.  [smiley=fool.gif] Ну чому не можна було використати JavaScript, Python, чи perl - три найвідоміші мови програмування для Лінукс?
Насправді, тут можна сперечатись. Дуже часто найкращим підходом є розробка внутрішньої мови (яка нерідко є діалектом якоїсь загальновживаної), і використання її.

За прикладами надзвичайно успішних проектів, реалізованих таким чином далеко ходити не треба: emacs і sawfish зі своїми діалектами lisp, vim, zsh зі своїми підходами... врешті, навіть ff з XUL.

Хоча якщо ви маєте на увазі використання якоїсь дикої екзотики для таких цілей, без модифікацій в початковій імплементації - тут я міг би погодитись.

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #3 : 2008-04-16 14:15:48 »
Насправді, тут можна сперечатись. Дуже часто найкращим підходом є розробка внутрішньої мови (яка нерідко є діалектом якоїсь загальновживаної), і використання її.

За прикладами надзвичайно успішних проектів, реалізованих таким чином далеко ходити не треба: emacs і sawfish зі своїми діалектами lisp,
Колись не було common lisp, тому існували тільки діалекти lisp.  :-) Але добре що автори не стали придумувати щось своє, тому ці проекти живі до сих пір.

Цитата
vim, zsh зі своїми підходами...
З мовою vim не знайомий, але було б краще для проекту, якби там використовувалося щось стандартне. Є купа успішних проектів з купою плагінів, які нової мови не придумували, починаючи з Multi Edit, наприклад, і закінчуючи Eclipse.

Цитата
врешті, навіть ff з XUL.

Мозіла/FF/TB використовують XUL для графіки (XML-based User interface Language), це те саме що плутати .glade з .py. Для написання розширень вони використовують JavaScript.
[Fedora Linux]

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #4 : 2008-04-16 15:15:51 »
Колись не було common lisp, тому існували тільки діалекти lisp.  :-) Але добре що автори не стали придумувати щось своє, тому ці проекти живі до сих пір.
Угу. Але про те і мова - в обох випадках маємо справу з модифікаціями того ж ліспа. Не думаю, що вони були б менш успішними, якби придумали щось взагалі своє.

З мовою vim не знайомий, але було б краще для проекту, якби там використовувалося щось стандартне. Є купа успішних проектів з купою плагінів, які нової мови не придумували, починаючи з Multi Edit, наприклад, і закінчуючи Eclipse.
Але ж на успіх проекту це ніяк не вплинуло, правда? Vim реклами не потребує. Мова його достатньо нескладна, і ідеально підходить поставленим задачам. Можна навіть поставити питання так: чи не завдячує проект своєму успіху використанню своєї мови? ;)

Мозіла/FF/TB використовують XUL для графіки (XML-based User interface Language), це те саме що плутати .glade з .py. Для написання розширень вони використовують JavaScript.
Я знаю, навіть сам трошки писав... власне, в схему це вкладається - діалект популярної мови для специфічного класу задач.

Власне, не про те мова. Що було б зі згаданими проектами, якби вони вибрали інший підхід - ніхто не знає=) Працюють вони, і добре. Мова про те, чи виправдає себе такий підхід в rpm? Я оце от трошки про те LUA почитав. Ніби нічого така штука. Думаю, толк з того буде і rpm-у це аж ніяк не зашкодить. Хоча причин для вибору саме LUA я не поки не побачив. Взяли б той же лісп, взагалі було б круто.

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #5 : 2008-04-16 23:02:34 »
Угу. Але про те і мова - в обох випадках маємо справу з модифікаціями того ж ліспа. Не думаю, що вони були б менш успішними, якби придумали щось взагалі своє.

Приклади тих проектів, які не дожили до цього часу, показують що могли б. Якби не lisp, Emacs не став би таким комбайном. :-)

Цитата
Але ж на успіх проекту це ніяк не вплинуло, правда? Vim реклами не потребує. Мова його достатньо нескладна, і ідеально підходить поставленим задачам. Можна навіть поставити питання так: чи не завдячує проект своєму успіху використанню своєї мови? ;)
Мова віму достатньо обрізана, що заважає написати до нього достатньо корисні інструменти, через що він й досі залишається текстовим редактором, на відміну від Emacs. :-/

Цитата
Власне, не про те мова. Що було б зі згаданими проектами, якби вони вибрали інший підхід - ніхто не знає=) Працюють вони, і добре. Мова про те, чи виправдає себе такий підхід в rpm? Я оце от трошки про те LUA почитав. Ніби нічого така штука. Думаю, толк з того буде і rpm-у це аж ніяк не зашкодить. Хоча причин для вибору саме LUA я не поки не побачив. Взяли б той же лісп, взагалі було б круто.
Ну і я про те саме. Хоча зараз perl і python можна використовувати для написання зовнішніх (відносно RPM) скриптів (той же ж yum чи smart, як приклади). Напевно автори забоялися робити залежності на повномаштабні мови, тому вибрали маленьку LUA. Об’єктно-орієнтовані мови (такі як JavaScript) їм не підходили напевно в принципі через не-ООД самого RPM та через складність інтеграції.

Коротше, я змінюю гнів на милість: Lua була правильним вибором.  [smiley=wink2.gif]
[Fedora Linux]

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #6 : 2008-04-16 23:19:06 »
Приклади тих проектів, які не дожили до цього часу, показують що могли б. Якби не lisp, Emacs не став би таким комбайном. :-)
Мова віму достатньо обрізана, що заважає написати до нього достатньо корисні інструменти, через що він й досі залишається текстовим редактором, на відміну від Emacs. :-/
Можливо, я не труЪ, але надаю перевагу stand-alone кавоваркам=)

Ну і я про те саме. Хоча зараз perl і python можна використовувати для написання зовнішніх (відносно RPM) скриптів (той же ж yum чи smart, як приклади).
Та й не тільки. Дуже багато хто так робить.

Напевно автори забоялися робити залежності на повномаштабні мови, тому вибрали маленьку LUA. Об’єктно-орієнтовані мови (такі як JavaScript) їм не підходили напевно в принципі через не-ООД самого RPM та через складність інтеграції.

Коротше, я змінюю гнів на милість: Lua була правильним вибором.[smiley=wink2.gif]
Напевне. Хоча хтось знає дистрибутив без перла і пітона з коробки?

На жаль, толком з lua не знайомий... але хороший привід.
« Змінено: 2008-04-16 23:19:50 від Cthulhu »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #7 : 2008-04-16 23:24:58 »
Хоча хтось знає дистрибутив без перла і пітона з коробки?
LFS?

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #8 : 2008-04-17 00:06:42 »

Моя мобілка йшла без perl чи python в комплекті. Зі скриптових мов - тільки shell (навіть не bash).
[Fedora Linux]

Praporshic

• Гість
« Відповідей #9 : 2008-04-17 00:16:57 »
Моя мобілка йшла без perl чи python в комплекті. Зі скриптових мов - тільки shell (навіть не bash).
От тільки RPM`ом там і не пахне. Воно ближче до dpkg ;)

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #10 : 2008-04-17 00:28:22 »

Я, скоріше, мав на увазі... е-е-е... дистрибутиви загального використання, хоча це дуже розмите поняття.

Хоча хтось знає дистрибутив без перла і пітона з коробки?
LFS?
Там з черепної коробки.
« Змінено: 2008-04-17 00:28:36 від Cthulhu »

Відсутній Михайло Даниленко

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • дописів: 1262
  • [Debian Stretch]
« Відповідей #11 : 2008-04-17 00:44:36 »
А я нещодавно як налаштовував ion - вивчив-таки lua. :-P
Враження - сильно порізаний перл. Принаймні реалізація класів/об'єктів у них дуже схожа.

А у LFS perl іде у базовій системі - він потрібен для збирання деяких пакунків.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #12 : 2008-04-17 01:03:31 »
А у LFS perl іде у базовій системі - він потрібен для збирання деяких пакунків.
Але пістону там немає. Логічна конструкція "and" повернула false ::)
« Змінено: 2008-04-17 01:03:40 від Praporshic »

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #13 : 2008-04-17 14:45:32 »
От тільки RPM`ом там і не пахне. Воно ближче до dpkg ;)

Там використовуються пакети mpkg - звичайні .tgz архіви. Проект mkezx пакує ПЗ у .deb-и, і дає можливість встановлювати їх apt-ом. Точнісінько так само можна пакувати ті самі пакети в .rpm і встановлювати yum-ом (чи apt4rpm), але на відміну від apt-а, yum-у потрібен пітон, так що yum краще запускати за межами мобілки. :-)
[Fedora Linux]

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
« Відповідей #14 : 2008-05-02 12:59:31 »
Ну чому не можна було використати JavaScript, Python, чи perl - три найвідоміші мови програмування для Лінукс?
Якщо б ти був не розробником на цих еее... мовах, а пакаджером, то дуже швидко б зрозумів.  Особливо про пєтон.

Для JS/EcmaScript досі немає нормальної _бібліотеки_ з двигуном (й не треба мені казати про SpiderMonkey та WebKit), перл -- ти пропонуєш напівмертвий 5 чи неживий 6?, а щодо серпентарію -- яку з несумісних підверсій тягнути в системно-критичну тулзу?

То ембеднута мова тут набагато краще, а lua достатньо.

PS:
> Колись не було common lisp, тому існували тільки діалекти lisp. :) [...]
CL -- такий само діалект lisp, як й Emacs Lisp ;)

> Якби не lisp, Emacs не став би таким комбайном.
emacs -- це власне lisp-машина (почитай про Symbolics).

> через що він й досі залишається текстовим редактором
За що й цінуємо -- два (ну... вже півтора) emacs є, чи то недостатньо?

> Хоча зараз perl і python можна використовувати для написання зовнішніх
> (відносно RPM) скриптів
Можна й для %post, бо й інтерпретатор регулюється, й here doc не відміняли.
« Змінено: 2008-05-02 13:07:31 від gvy »