Автор Гілка: Пастка JavaScript - нова стаття від Столмана  (Прочитано 2718 раз)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3855
  • Програміст
Річард Столман випустив нову статтю, в якій попереджує про ризик для свободи користувачів, які створють системи виконання не-вільного коду на машинах користувача, такі як JavaScript, Flash, SilverLight, та інші.

RMS пропонує боротися з цією загрозою з допомогою вільних переглядачів з доповненнями, які можуть блокувати чи змінювати/замінювати код, який присилає сервер, такі як Firefox з NoScript та Greasefire. Він також пропонує вказувати ліцензію на код в коді, який присилається, так що додаткам буде легше відфільтровувати невільний код.

Стаття: http://www.gnu.org/philosophy/javascript-trap.html
[Fedora Linux]

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Re: Пастка JavaScript - нова стаття від Столмана
« Відповідей #1 : 2009-03-23 16:40:35 »
найцікавіше у тій статті те, що юзер повинен мати можливість виконати модифікований javascript-код замість того, що пропонує сайт. це чудова ідея:
Цитата
Browser users also need a convenient facility to specify Javascript code to use instead of the Javascript in a certain page. (The specified code might be total replacement, or a modified version of the free Javascript program in that page.) Greasefire comes close to being able to do this, but not quite, since it doesn't guarantee to modify the Javascript code in a page before that program starts to execute. Using a local proxy works, but is too inconvenient now to be a real solution. We need to construct a solution that is reliable and convenient, as well as sites for sharing changes. The GNU Project would like to recommend sites which are dedicated to free changes only.

понадто, найбільше мене дратує щось таке:
<a href="#" Onclick="javascript:openwindow('url'...)">посилання</a>
яке не можна відкрити колесом миші, а ще й якби не стояло Tab Mix Plus-а, воно б відкривалося у новому вікні, а не табі. І взагалі, в браузерах мало можливостей обмежувати сферу дії javascripta (повна заборона його виконання мене не влаштовує).
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Andy Borovy

• Кореспондент
  • дописів: 139
  • Працюю там, де цікаво
« Відповідей #2 : 2009-03-23 16:52:12 »
Цікава ідея, от тільки який сенс писати 2 різні функції для людей, які (не)використовують JavaScript.
Зрештою, якщо у випадку з ВПЗ ідея чітка і зрозуміла, то мене цікавить, яким чином вписати отой "вільний" код у існуючу структуру сайту, і хто це повинен робити.
Добровольці? Хто дасть доступ до свого сайту під гарантію того, що з нього не будуть поцуплені цікаві шматки?
Спеціально найняті програмісти? Хто буде тратити гроші на підтримку 0,5% можливих (однак не гарантованих) користувачів сайту.

Загалом питання дискусійне.... або я його не зрозумів :)
Без уст я іронічний жах,
Що упирем ікластим став би
З очима ніжними кульбаби,
Якби не очі в дзеркалах.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #3 : 2009-03-23 17:36:33 »
Цитата
або я його не зрозумів
ви не зрозуміли. йдеться не про модифікацію коду на сервері, а про модифікацію коду, який браузер скачав на ваш комп’ютер і виконує на вашому комп’ютері, а не на сервері. Це JavaScript, зокрема, але також флеш і тому подібне.

модифікація цього коду на вашому комп’ютері за допомогою браузера ніяк не вплине на роботу цього сайту у інших користувачів.

зрештою, вже є такі рішення. Наприклад, плагін до вогнелиса, що модифікує Google Mail (забув, як називається) або Livejournal Addon. Ці плагіни роблять докладно те, про що пишеться у статті. Проблема тільки в тому, щоб існувало універсальне рішення, а не окремий велосипед для кожного сайту.

Зрештою, проблема не тільки в Javascript: хотілося б мати можливість швидко і зручно допасовувати сайт до своїх потреб без участі його адміністратора: змінити стилі CSS, замінити порядок блоків на головній сторінці, прибрати непотрібний контент або додати свій і т.п.
« Змінено: 2009-03-23 17:39:42 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Andy Borovy

• Кореспондент
  • дописів: 139
  • Працюю там, де цікаво
« Відповідей #4 : 2009-03-24 08:59:04 »
Та я знаю, що таке JavaScript ;)

Мене цікавить власне практична реалізація. Тобто з однієї сторони замінювати JavaScript сервера на власний можна, однак питання в даному випадку з площини, а чи зможе сторонній розробник забезпечити ту ж функціональність, що і розробник "невільного" ПЗ? Яким чином буде відбуватися підміна скриптів? З окремого репозиторію? Питань одним словом більше ніж відповідей.

А щодо ідеї ліцензувати JS під GPL загалом ідея цікава і заслуговує на життя.
Без уст я іронічний жах,
Що упирем ікластим став би
З очима ніжними кульбаби,
Якби не очі в дзеркалах.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3855
  • Програміст
« Відповідей #5 : 2009-03-24 11:20:42 »
Та я знаю, що таке JavaScript ;)

Мене цікавить власне практична реалізація. Тобто з однієї сторони замінювати JavaScript сервера на власний можна, однак питання в даному випадку з площини, а чи зможе сторонній розробник забезпечити ту ж функціональність, що і розробник "невільного" ПЗ?
Так, зможе (якщо захоче).

Яким чином буде відбуватися підміна скриптів?
Див. GreaseMonkey.

З окремого репозиторію?
Див. Greasefire.

[Fedora Linux]