Автор Гілка: Linux 2.6.30  (Прочитано 2646 раз)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3822
  • Програміст
Linux 2.6.30
« : 2009-06-10 17:15:27 »
Лінус Торвальдс випустив нову версію ядра Лінуксу за номером 2.6.30. У нове ядро прийнято понад 13-ть тисяч виправлень від 1334-ох розробників, розмір латки - 63Мб (додано 1 096 994 рядків коду, вилучено - 470 555).

У код ядра 2.6.30 додано декілька істотних поліпшень для файлових систем та сховищ даних:

• Файлова система НІЛФС2(NILFS2), яка розроблена японською телефонною компанією ЕнТіТі (NTT), як система, яка особливо стійка до збоїв. Для зберігання всіх даних у НІЛФС2 використовуються журнали, де нові записи тільки додаються і ніколи не переписують активні існуючі. Таким чином, обірвана операція запису ніяк не позначиться на цілісності раніше збережених даних. У НІЛФС використовуються бінарні дерева та 64-бітні структури даних, підтримується можливість фіксації знімків ФС (контрольних точок у журналі) для перегляду стану даних на певний момент часу. Понад те, з даними в знімках можна продовжувати працювати як з альтернативною гілкою ФС, яка існує паралельно.

• Файлова система Екзофс (Exofs, стара назва osdfs/осдфс), розроблена Евішей Траеґер (Avishay Traeger) з АйБіЕм (IBM) і є варіантом екст2, адаптованим для роботи з новим типом сховищ об’єктів ОСД (OSD, Object-based Storage Device, Об’єктне сховище даних). ОСД є новим рівнем абстракції при розміщенні інформації. Замість лінійної послідовності секторів на блочному пристрої (масив блоків), використовується ідея збереження об’єкту як єдиного цілого. Екзофс підтримує протокол Т10 ОСД (T10 OSD, розширення до СКайЗІ, SCSI), що дозволяє передавати дані не блоками, а об’єктами (цілими файлами), при роздільній передачі даних і метаданих. Для експериментів можна використовувати тестовий "OSD Initiator", що зберігає дані в БД ЕсКуЛайт (SQLite DB) або симулятор накопичувача ОСД.

• фскеш/кешфайлз (fscache/cachefiles) - розроблена в Ред Хет (Red Hat) універсальна інфраструктура для організації кешування в локальній файловій системі даних, які передаються через мережні файлові системи, подібні до ЕнФС і ЕйФС (NFS і AFS).

• В тестовому режимі, до складу ядра додано код високопродуктивної розподіленої мережевої файлової системи ПОХМЕЛФС(POHMELFS), розробленої Євгеном Поляковим, та блочних пристроїв ДСТ (DST, Distributed STorage, Розподілені Сховища), що працюють поверх декількох машин в мережі.

• Додано латки, які поліпшують роботу файлових систем батерфс (btrfs - B-Tree FS, "Butter FS"), рейзерфс (reiserfs), екст3, екст4. Файлова система екст4 тепер має новий режим монтування: "auto_da_alloc", який примусово виділяє блоки на диску для запису даних при виконанні функцій close() і rename().

• Початкова підтримка ЕнФС (NFS) 4.1. Вже реалізована підтримка сесій, але інтеграція коду Паралельного ЕнФС (Parallel NFS) очікується в найближчих майбутніх версіях.

• та багато інших...

Оголошення: http://permalink.gmane.org/gmane.linux.kernel/849020
Список змін: http://kernelnewbies.org/Linux_2_6_30
« Змінено: 2009-06-11 12:43:05 від lvm »
[Fedora Linux]

Відсутній Andy Borovy

• Кореспондент
  • дописів: 139
  • Працюю там, де цікаво
Re: Linux 2.6.30
« Відповідей #1 : 2009-06-11 08:19:32 »
Тепер чекаю на нову версію fglrx і буду тестувати :)
Без уст я іронічний жах,
Що упирем ікластим став би
З очима ніжними кульбаби,
Якби не очі в дзеркалах.

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #2 : 2009-06-11 10:23:43 »
Off-topic:
файлової системи ПОХМЕЛФС(POHMELFS)
:o Які екзотичні назви. Як у одній пісенці "админы с бодуна"
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #3 : 2009-06-11 11:38:13 »
Off-topic:
Цитата
Які екзотичні назви. Як у одній пісенці "админы с бодуна"
екзотичні? А кабачокфс (squashfs) — не екзотична назва? дуже гарно придумали, чого там.

Цитата
Файлової системи екст4 тепер має новий режим монтування "auto_da_alloc", який примусово виділяє блоки на диску для запису даних при виконанні функцій close() і rename().
дуже добре. в версії 2.6.31 можна буде вже юзати.
« Змінено: 2009-06-11 11:39:40 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #4 : 2009-06-11 12:14:12 »
[Fedora Linux]

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
« Відповідей #5 : 2009-06-11 12:32:21 »
Не розумію чого така гримаса  ;)
Посилання на оригінал дали --- не плагіат
« Змінено: 2009-06-11 12:32:34 від serg_ik »
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #6 : 2009-06-11 13:01:46 »
Та я просто наткнувся в Ґуґлі на новий російськомовний сайт з новинами, і не міг второпати, де я його вже бачив раніше...  :)
« Змінено: 2009-06-11 13:02:05 від lvm »
[Fedora Linux]

Відсутній void

• Новачок
  • *
  • дописів: 15
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #7 : 2009-06-11 15:06:02 »
Та я просто наткнувся в Ґуґлі на новий російськомовний сайт з новинами, і не міг второпати, де я його вже бачив раніше...  :)
Дежавю...  :)

Відсутній Олексій Лукін

• Кореспондент
  • дописів: 157
« Відповідей #8 : 2009-06-11 21:12:56 »
Там є ще одна приємна фішка для розробників залізяк на FPGA - в ванільне ядро додали підтримку софт-процессора від Xilinx  - MicroBlase. Тепер вбудовані системи з лінухом буде розробляти набагато легше.
--
WBR, Alex Lukin,
RIPE NIC HDL: LEXA1-RIPE