Автор Гілка: Індекс популярності мов програмування: 2008  (Прочитано 10872 раз)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3822
  • Програміст
Вийшов підсумковий індекс популярності мов програмування - останній в цьому році.

В першій трійці, С++ замінив Visual Basic (було 5-те і 3-те місце, стало 3-те і 5-те відповідно), з чим я всіх і вітаю.

Посилання: http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/
« Змінено: 2008-12-18 14:47:43 від lvm »
[Fedora Linux]

Відсутній raven

• Новачок
  • *
  • дописів: 0
  • linux kettle
Re: Індекс популярності мов програмування: 2008
« Відповідей #1 : 2008-12-18 15:10:51 »
Таблиця очікувана. Жаба з неясних до кінця причин весь час тримає перше місце. Штука непогана, але аж ніяк не настільки. З C все ясно, це всерйоз і надовго. А от C++ - це, на мій погляд, все ж явище тимчасове. Повалиться вниз в нікуди, якщо цепепох вчасно не випустять. Та й якщо випустять, ще невідомо, що буде. C# росте, тому що віста, і взагалі - всі на вінді стали схиблені на managed. Політика в чистому вигляді.

З усім іншим теж приблизно все ясно... Але чого росте дельфі? Що, на ньому щось серйозне хтось ще пише? І де хаскель?=)

Відсутній void

• Новачок
  • *
  • дописів: 15
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #2 : 2008-12-18 15:41:57 »
Java така популярна бо:
 Я на ній пишу :)
 Це не пошарпаний С злизаний з Жави
 Це просто!

Відсутній raven

• Новачок
  • *
  • linux kettle
« Відповідей #3 : 2008-12-18 15:59:34 »
Я на ній пишу :)
 Це не пошарпаний С злизаний з Жави
 Це просто!
Ню-ню. З C його взагалі не можна порівнювати, бо то мова низького рівня. Можна з C++, і воно таки дещо краще за нього. Але є купа мінусів, тим не менше. Наприклад, до цих пір залишаються деякі проблеми з SMP. Чи неоптимальна робота GC з повною неможливістю чистити за собою вручну. RAD? Не потрібен. Крім того, це технологія жорстко зав'язана на одного вендора, з дуже вузьким колом задач, де його дійсно варто застосовувати - через загальновідомі проблеми з перформансом.

Відсутній funtik

• Кореспондент
  • дописів: 138
  • Linux... because life is too short for reboots!
« Відповідей #4 : 2008-12-18 16:00:20 »
Visual Basic'y туди й дорога!  :D

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3822
  • Програміст
« Відповідей #5 : 2008-12-18 16:34:40 »
Ню-ню. З C його взагалі не можна порівнювати, бо то мова низького рівня.
А якого рівня мови Ява і Сі на процесорах, які вміють виконувати байт-код яви? :-)

Цитата
Можна з C++, і воно таки дещо краще за нього. Але є купа мінусів, тим не менше. Наприклад, до цих пір залишаються деякі проблеми з SMP.
Не чув про них. Є проблеми з SMP, але вони не специфічні для Яви.

Цитата
Чи неоптимальна робота GC з повною неможливістю чистити за собою вручну.
Навіть якщо ви чиститимете за собою вручну, GC все одно потрібен для того щоб заповнити вільні діри в пам’яті, інакше пам’ять з часом стане сильно фрагментованою, що критично наприклад для WAS (Web Application Server).

Крім того, є різні алгоритми GC. Виберіть той, який подобається. Але найкращий варіант - не спамити систему об’єктами, але це вже проблема не мови а програміста.

Цитата
RAD? Не потрібен.
Кому як.

Цитата
Крім того, це технологія жорстко зав'язана на одного вендора, з дуже вузьким колом задач, де його дійсно варто застосовувати - через загальновідомі проблеми з перформансом.

Котрий з трьох основних вендорів JVM-ів - один? :-) http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Java_virtual_machines
Яким чином правильно написана програма на Яві прив’язується до вендора?
Чому в універсальної мови, яка має 20% ринку, вузьке коло завдань?
Чому висока швидкодія - ознака проблем? :-) http://www.java4k.com/index.php?action=home

У яви одна велика проблема - її використовують при навчанні ООП і JVM прощає багато помилок, які з часом стають звичками. А от програмування під мобілку на J2ME більшість цих проблем виліковує.

PS.
На яві (як мові) можна писати програми низького рівня, використовувати ручне керування пам’яттю, мати доступ до регістрів і реалізовувати методи на асемблері, підвантажувати DLL-ки, і т.ін., але тоді вам потрібна буде інша JVM, яка все це підтримує, або доведеться взагалі відмовитися від JVM. Див. наприклад Waba, чи Dalvik, чи GCJ, чи jam, чи інші реалізації. АЛЕ - це всього біля 2% застосувань, тому загально прийнято вважати що Ява цього не може.
[Fedora Linux]

Відсутній raven

• Новачок
  • *
  • linux kettle
« Відповідей #6 : 2008-12-18 17:05:32 »
А якого рівня мови Ява і Сі на процесорах, які вміють виконувати байт-код яви? :-)
Жава, в будь-якому випадку, з таким рівнем абстракції - мова дуже високого рівня.

Не чув про них. Є проблеми з SMP, але вони не специфічні для Яви.
Читав про суттєве падіння перформансу з синхронізацією тредів. OK, можливо, моя інформація застаріла.

Кому як.
А таки кому?

Котрий з трьох основних вендорів JVM-ів - один? :-)
Oh shi, тут я лоханувся. Приймається.

На яві (як мові) можна писати програми низького рівня, використовувати ручне керування пам’яттю
Я знаю. Про те і мова.

Взагалі, серйозно осилювати жаву я взявся всього два тижні тому. Решта моєї інформації застаріла років на 5. Суперечку продовжувати не буду, бо не маю достатньо знань для цього. Але тим не менше, залишаюсь при думці, що в жаві нічого видатного нема (я, принаймні, поки не помітив), і всі її звичні задачі як мінімум не менш успішно можна виконати іншими інструментами. Тому питання про незрозумілість її популярності залишається відкритим. Якщо хтось мені пояснить (без аргументів типу "я на ній пишу") - буду дуже вдячний.

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #7 : 2008-12-18 17:30:45 »
З усім іншим теж приблизно все ясно... Але чого росте дельфі? Що, на ньому щось серйозне хтось ще пише?
Це не менш потужна мова ніж той самий python. Вона платформозалежна, тому на форумах для програмістів на всіма відому операційну систему можете побалакати, там вам просвітлять шлях до цієї «необходженої тропинки».
Тому питання про незрозумілість її популярності залишається відкритим. Якщо хтось мені пояснить (без аргументів типу "я на ній пишу") - буду дуже вдячний.
Цікаво-цікаво, а ви якою мовою будете писати програму для мобільних телефонів?=)
P.S. Тільки не пишіть про Сішку, будьмо реалістами=)

Praporshic

• Гість
« Відповідей #8 : 2008-12-18 17:35:49 »
Тому питання про незрозумілість її популярності залишається відкритим. Якщо хтось мені пояснить (без аргументів типу "я на ній пишу") - буду дуже вдячний.
Цікаво-цікаво, а ви якою мовою будете писати програму для мобільних телефонів?=)
У сусідній кімнаті програмісти пишуть софт для мобільного телефона на Objective-C. Хоча, невеличке доповнення: то не мобільний телефон а iPhone ::)
В мене на поясі висить пристрій, під який софт на JavaME написати неможливо, а от на C++ - залюбки (Motorola A1200e з QTopia замість "рідного" мотлоху).

Відсутній void

• Новачок
  • *
  • дописів: 15
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #9 : 2008-12-18 17:53:18 »
Можливо тому, що програма написана на Жава працюватиме однаково скрізь без зміни коду...

Відсутній raven

• Новачок
  • *
  • linux kettle
« Відповідей #10 : 2008-12-18 19:08:42 »
Це не менш потужна мова ніж той самий python. Вона платформозалежна, тому на форумах для програмістів на всіма відому операційну систему можете побалакати, там вам просвітлять шлях до цієї «необходженої тропинки».
В мене склалось потужне враження, що левова частка софта під альтернативну ОС пишеться на .NET. І попит на дельфістів не можна назвати високим, а тих що ще лишились перетягують на інші технології. До попиту на сішників чи тих же жавістів геть не дотягує.

Я реаліст. Наприклад, я писав на C++ під WinCE.

Можливо тому, що програма написана на Жава працюватиме однаково скрізь без зміни коду...
Це не аргумент. Більшість інших високорівневих мов програмування дозволяють те ж саме. Навіть C++, із Qt4, скажімо.

А, до речі. Пам'ятаєте історію Томмі?=)

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #11 : 2008-12-18 19:26:50 »
спробуйте поглянути на речі ширше, мова — це інструмент отримання результату, а не просто знадіб вираження думки програміста
популярність мови не визначається лише (а навіть і не стільки) компактними циклами, ефективними гарбаж колекторами та відсутністю проблем з гілками виконання
успіх мови визначається тим, наскільки інфраструктура мови дозволяє гарантовано створювати масштабовані, підтримувані і ефективні рішення в розумних межах бюджету
це одна з причин, чому наприклад на форумах RoR просто банять за слово "enterprise"
і на сьогоднішній день, Java — одна з найефективніших мов для створення enterprise-рішень

мушу бігти, тому далі розвивати тему не можу, але, якщо вам цікаво — шукайте в цьому напрямку...
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній raven

• Новачок
  • *
  • linux kettle
« Відповідей #12 : 2008-12-18 19:50:43 »
успіх мови визначається тим, наскільки інфраструктура мови дозволяє гарантовано створювати масштабовані, підтримувані і ефективні рішення в розумних межах бюджету
це одна з причин, чому наприклад на форумах RoR просто банять за слово "enterprise"
і на сьогоднішній день, Java — одна з найефективніших мов для створення enterprise-рішень
Політичне рішення, замість технологічного? В умовах обмеженого бюджету, стислого терміну і досить великої кількості спеціалістів по жаві... так, звучить розумно. Жаба дійсно достатньо універсальна.

Ще спостереження - кількість вільних проектів на жаві порівняно невелика. Ті кілька, що я пробував - низької або дуже низької якості (або смертельно глючать, або дико гальмують).

Чудово, приймається. Ще думки?

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #13 : 2008-12-18 22:05:17 »
Політичне рішення, замість технологічного?
ну якщо приймати будь-яке ТЗ замовника, як політичне, тоді можна й так сказати :)
в цілому ж програмок, що пишуться, бо подобається мова, або щоб зробити, щось «круте», виживає дуже мало
фактично всі корпоративні проекти починаються з потреб користувачів, а не з технологічних можливостей і тому є за визначенням політичними...

але міркуєте правильно — застосовність та (як наслідок) «виживаємість» мови визначається не низькорівневими можливостями компіляторів та run-time

В умовах обмеженого бюджету, стислого терміну і досить великої кількості спеціалістів по жаві... так, звучить розумно. Жаба дійсно достатньо універсальна.
з власного спостереження, «В умовах обмеженого бюджету, стислого терміну» здебільша програмують на php, на жабі пишуть проекти, які мають працювати не один рік, вільно масштабуватися, і бюджети проектів можуть перевищувати бюджет багатьох районних центрів України

Ще спостереження - кількість вільних проектів на жаві порівняно невелика. Ті кілька, що я пробував - низької або дуже низької якості (або смертельно глючать, або дико гальмують).
на це є об’єктивні причини, найперша — відсутність довгий час вільного двигуна мови (компілятора і рушія run-time), Sun ліцензувала jdk під GPL відносно недавно і з того моменту прийняття жаби в дистрибутивах значно підстрибнуло
друга причина — для дрібних поробок та системних утиліт жаба заважка, пітон/ruby/php часто дадуть швидший варіант, а С/C++ - швидший/системніший, суспільство вільного ПЗ ще не створило критичної кількості ентузіастів ВПЗ, що дійсно розуміють і можуть писати на жава
оскільки у ВПЗ «великий серйозний проект» майже ніколи є таким з самого початку, то й мова вибирається з інших критеріїв

але з переліцензуванням та поширенням цієї мови чекайте й на підвищення кількості відкритих жава-проектів

з власного досвіду можу сказати, що в корпоративному світі, для розробки загального призначення, з розмежуванням функціональності по шарах, підтримкою мультиплаформовості, альтернативи жабі зараз майже немає...
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #14 : 2008-12-18 22:11:19 »
до речі це теж не зовсім правда, візміть ті самі відкриті apache-commons, log4j, tomcat, jboss, eclipse, GWT, openCMS, ... які живуть вже не перший рік і використовуються в дуже багатьох комерційних (і вільних) проектах, і судячи з того, що їм віддають перевагу над комерційними аналогами або написанням in-house їх якість доводити зайвий раз не потрібно...
Fedora 35 (x86-64)