У новині допущена неточність. Lyx - не єдиний у світі редактор такого типу. Є ще платний Scientific Word від MacKichan Software. Не знаю як ця версія, але у попередні у мене дуже часто зависали при імпорті документів. Попробую оновити і спробувати. Доречі ця нова версія допускає імпорт із формату docx?
docx
чого ніхто не коментить? випуск дуже чудовий. правда, я таки закинув його і повернувся на LaTEX, але варто спробувати знову.
— додано альтернативи до LaTEX-а: XeTeX, LuaTeX та XHTML (останній дозволяє приготувати документ з формулами для публікації в інтернеті);
— з’явилися нові шаблони для дисертації/дипломної роботи.
Цитата: noddeat від 2011-05-13 01:13:46— додано альтернативи до LaTEX-а: XeTeX, LuaTeX та XHTML (останній дозволяє приготувати документ з формулами для публікації в інтернеті);Порівнювати LaTeX і XeTeX не зовсім коректно. Є typesetting system (класичний TeX або пізніші розширення: pdfTeX, XeTeX, LuaTeX тощо), а є макропакет або формат (Plain TeX, LaTeX, ConTeXt тощо). І можна використовувати, наприклад, LaTeX теоретично з будь-якою typesetting system, чи з класичним TeX, чи XeTeX. Якось так.Про альтернативи автор новини, здається, сам дофантазував. Бо в оригінальному повідомленні пишуть про різні backends, тобто компоненти LyX-а, які дають змогу використовувати XeTeX, LuaTeX відповідно, а не класичний TeX?
Цитата: noddeat від 2011-05-13 01:13:46— з’явилися нові шаблони для дисертації/дипломної роботи.Якщо я правильно зрозумів, для кожного класу потрібен ще спеціальний .layout-файл (шаблон)? Без цього LyX чужі класи не прийматиме? Колись у мене запитували, чи можна vakthesis використовувати з LyX-ом. Але я не мав що сказати, бо навіть його ніколи не бачив. Треба вже, мабуть, спробувати.
Щодо всяких WYSIWYM, WYSIWYG, ..., мені здається, що це радше маркетингові терміни, а не технічні. Тобто немає чіткого означення, а пояснення, що це таке, дуже розмиті й суб'єктивні. Тоді сам LaTeX є не менш WYSIWYM, ніж LyX. Користувач зосереджується на змісті, визначає структуру тексту, а не оформлення... Важливою відмінністю тут, мабуть, є те, що 1) в LaTeX підготовка тексту і перегляд результату відокремлені, а LyX об'єднує їх, 2) LyX має графічний інтерфейс.Тоді можна тут згадати ще й TeXmacs (хоча розробник використовує маркетинговий термін WYSIWYW, «ви бачите те, що хочете»). Хтось пробував це?
Нарешті, просто Emacs. Тут є preview-latex, що ніби дозволяє об'єднати процеси підготовки тексту і перегляду результату (здалеку бачив, мені не сподобалося). І графічних інтерфейсів теж вистачає.
Це я хотів додати до того, що LyX не є чимось унікальним в цьому класі програмних засобів. Але зовсім не маю наміру заперечувати, що він хороший, чи починати «війну редакторів» :-)
Якщо справа одноразова, можна обійтися без шаблонів.
У нього традиційні проблеми з кирилицею (фактично, можна писати лише у межах Latin1, все інше буде жахливо спотворено під час збереження). До того ще і декілька десятків клавіатурних скорочень з 4 клавіш, щоб всім цим керувати, та вихід з програми у стилі Vim (натискання хрестика на заголовку не призведе до бажаного результату ).
Ті самі проблеми з дуже високим рівнем входження та тим, що немає багатьох можливостей, які є у LyX (можливості бачити розмітку, згортати блоки, користуватися списком літератури та позначених формул).