Існує кілька різних способів оновлення Федори, я тут опишу один із тих, яким нещодавно оновлював Федору 10 до Федори 12, без необхідності оновлення до версії 11 у проміжку.
Отож, PreUpgrade — це програма, яка стягує всі необхідні для оновлення пакунки та інсталює в /boot спеціальне ядро, яке запускає інсталятор. Слід наголосити, що, як випливає з назви, PreUpgrade не робить оновлення системи, після його виконання можна і надалі користуватися старою системою. PreUpgrade можна використовувати, починаючи з версії 8.
Ось тут є докладна інструкція, як його юзати:
http://fedoraproject.org/wiki/PreUpgrade1. Заінсталювати всі оновлення системи за допомогою
yum update2. Якщо пакунок не встановлений, встановити його:
yum install preupgrade3. Уважно прочитати секцію «убивство проблем»:
http://fedoraproject.org/wiki/PreUpgrade#Troubleshooting4. А можете не читати і послухати мене: отож, найбільшою проблемою є відсутність вільного місця в розділі /boot. Найкращий вихід — це збільшити його розмір з дефолтового 200 М до 300 М. Якщо такої можливості нема, треба видалити звідти всі старі ядра. Для цього робимо:
$uname -r
2.6.31.5-127.fc12.i686.PAE
ідемо в Add/Remove Programs і видаляємо всі пакунки kernel-xxxx, версія яких відрізняється від версії поточного ядра (уважно дивіться на всі префікси, включно з i686, PAE тощо — це важливо). Це ще не все, бо в мене лишилися старі ядра, яких немає в базі даних yum.
5. Для цього ідемо в /boot/ і під рутом видаляємо звідти всі файли, що починаються на Config-, Systemmap-, initrd-, vmlinuz- і в назві містять версію ядра, відмінну від поточної. Будьте обережні! я раджу файли не видалити, а зберегти в /tmp, потім перезавантажитися і переконатися, що ви не видалили зайвого, і система працює все ще. Якщо видалили зайве — завантажуйтеся з LiveCD й відновлюйте назад.
Після цього треба обов’язково виконати команду:
$tune2fs -r 0 /dev/sda1
(закладаю, що /boot у вас є /dev/sda1, перевірте це за допомогою
mount | grep "/boot" )
6. Усе, тиснете Alt-F2 і запускаєте preupgrade
7. Там воно запропонує обрати версію Федори для оновлення (в моєму випадку — F12) і все, почне стягувати пакунки. Якщо матюкнеться, що нема вільного місця на /boot, хоч ви й усе почистили (так було в моєму випадку), то продовжувати далі ви можете лише якщо у вас інтернет через кабель і без проксі (dhcp або статичний ip)! Воно тоді встановить мережевий інсталятор в /boot, який не підтримує wi-fi чи інші екзотичні способи з’єднання. Отож, якщо у вас саме такий інтернет, тисніть «продовжити», якщо ні — нема іншого способу, як збільшити розмір розділу /boot та перезапустити PreUpgrade.
8. Коли PreUpgrade закінчиться, ви можете почати оновлення. Для цього треба перезавантажитись та в GRUB обрати новий пункт Upgrade to Fedora xx. Далі все самі зрозумієте.
Застереження:
1.У мене на певному етапі, коли натиснув кнопку Next, інсталятор задумався хвилин на 5, ви його не чіпайте, терпляче почекайте.
2. Здається, він ще раз матюкнувся на брак вільного місця в /boot, я на це забив.
3. На останньому етапі, де було «Finishing the Upgrade process, this may take a while», так це a while десь півгодини тривало, варто теж набратися терпіння, випити кави або піти кудись.
Якщо що, я не відповідаю за наслідки апґрейду, зробленого в такий спосіб, хоча вважаю його безпечним: нічого дивного, крім того, що ікси не запустилися, не трапилося (а про ікси — то окрема історія).