Автор Гілка: Трохи про усе...  (Прочитано 28418 раз)

Відсутній VojToshik

• Дописувач
  • **
  • дописів: 91
Трохи про усе...
« : 2005-06-30 02:36:10 »
Можливо, це питання трохи не по темі, але я впевнений, що мене не осудять :).

Ситуація наступна: маємо копм"ютерний клас, у якому присутні компи починаючи з 286 і закінчуючи 2-Ггц Селеронами. Клас цей знаходиться у школі, тому на потужних тачках мають стояти Віконця, а на менш потужних - ДОС, або щось на нього схоже. І всю цю радість потрібно включити у мережу, у якій кожний учень має свій логін (причому на ДОСівських машинах теж). З ДОСівськими машинами, я думаю, ситуація буде наступна - вони будуть вантажитися по мережі і використовувати вінчестер сервера. Так питання власне у чому. Як це все краще організувати? Яку ОС вантажити на старих машинах (ДОС був лише прикладом)? Що краще поставити контроллером домену? Якщо щось не зрозуміло - задавайте питання, бо я розумію, що в декількох словах важко описати весь об"єм роботи, яку потрібно проробити...
Isn't it folly that lack of girls' attention makes our life senseless?

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
Re: Трохи про усе...
« Відповідей #1 : 2005-06-30 12:08:26 »
Якщо у вас проблеми з Віконцями, то вам напевно треба звернутися у службу технічної підтримки користувачів Віконець. Тут ця тема - офтопік.
[Fedora Linux]

Відсутній VojToshik

• Дописувач
  • **
« Відповідей #2 : 2005-06-30 13:02:16 »
Ні, з Вікнами у мене все гаразд. Просто я хотів дізнатися, чи можна налаштувати Лінукс як конроллер домену, щоб нормально контролювати користувачів, нормально обмежувати або надавати їм права і т.д. Тому, я думаю, ще не офтопік :)

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #3 : 2005-06-30 21:32:42 »
Клас цей знаходиться у школі, тому на потужних тачках мають стояти Віконця, а на менш потужних - ДОС, або щось на нього схоже.
Тобі дати лінк на документ, де пише, що у школі мусить стояти ще й лінукс? ;)

Яку ОС вантажити на старих машинах (ДОС був лише прикладом)? Що краще поставити контроллером домену?
Це мало бути жартом? Відгадай, що тобі тут скажуть всі окрім Андрія Жука ;)
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній VojToshik

• Дописувач
  • **
« Відповідей #4 : 2005-07-01 01:09:14 »
Я, звичайно, знаю, що мені скажуть поставити Лінукс, але тут є декілька питань.
Питання перше: я ніколи не ставив лінукс на такі древні комп"ютери. Якщо ставити його, то шо саме? І якщо я не помиляюся, то лінукс можна поставити на машини починаючи з 386, а потрібно на 286.

Питання друге: все-таки шкільна програма розрахована на навчання під ДОСом і ніхто не буде цю програму переробляти тільки через те, що я захотів все включиити у мережу... Тобто, потрібно буде запускати який-небудь емулятор ДОСа, але такий, щоб користувачі навіть не могли помітити різниці.

Відсутній old

• Дописувач
  • **
  • дописів: 60
  • Що новенького?
« Відповідей #5 : 2005-07-01 09:36:33 »
Питання перше: я ніколи не ставив лінукс на такі древні комп"ютери. Якщо ставити його, то шо саме? І якщо я не помиляюся, то лінукс можна поставити на машини починаючи з 386, а потрібно на 286.

Я колись пробував пхати новий (як на той час) RH 7.2 на древню машину (не 286 звичайно, але древню....) Мені поміг http://www.rule-project.org/ -- хлопці займаються тим, що інсталюють новіші дистрибутиви на старе залізо. Там правда в даний момент у них тимчасові труднощі,  обіцяють пофіксати до 6-7 числа. Хоча не факт. що Вашої конфігурації вистачить. Але спробувати можна.
Щодо бездисковго буту -- Лінукс дуже на то надається. Ось російський проект на цю тему: http://www.ltsp.ru/ru/.

Питання друге: все-таки шкільна програма розрахована на навчання під ДОСом і ніхто не буде цю програму переробляти тільки через те, що я захотів все включиити у мережу...
Якщо Вам ідеться лише про мережу -- не забувайте для ДОСу є TCP/ІР клієнт. Можете нормально включити машину в мережу, використовувати шарені ресурси і тп.. Можливо у Вашому випадку це є оптимальний варіант, щоб не плодити "звіринець" із різних ОС-ей.

Тобто, потрібно буде запускати який-небудь емулятор ДОСа, але такий, щоб користувачі навіть не могли помітити різниці.
Чудовий емулятор dosemu. Я колись навіть запускав на Лінуксі емулятор ДОСу а звідти комунікаційну програму ProCerry, дзвонив, обмінювався файлами і доступався до NetWare. Все працювало на "ура". Єдине, що може мати вагу --  скільки RAMу на тих Ваших "пенсіонерах".
Щодо Лінукса як домен-контроллера, Samba знову ж таки спавляється з цим чудво. www.samba.org пошукайте як зробити  Samba as PDC. Але це має сенс робити на Лінуксі коли Ви використаєте ту машину ще для чогось (веб-сервер наприклад або шось подібне).
А взагалі, мусите читати і вибирати. Правильно вибране рішення -- те яке оптимальне, а не те яке на Лінуксі  (помідорами в мене прошу не кидати:))

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #6 : 2005-07-01 12:01:20 »
Ні, з Вікнами у мене все гаразд. Просто я хотів дізнатися, чи можна налаштувати Лінукс як конроллер домену, щоб нормально контролювати користувачів, нормально обмежувати або надавати їм права і т.д. Тому, я думаю, ще не офтопік :)
Так, можна. google:samba+PDC+howto Конфігурувати можна через WebMin, наприклад.
Але невідомо що для вас означає "нормально".  ::)
[Fedora Linux]

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #7 : 2005-07-01 12:51:16 »

Цитата
Ніякий не ставити. Звичайно можна поставити uClinux і nano-x, але це збочення і багато програм всеодно не працюватимуть. Найкраще поставити DOS і зверху клієнт VNC, яким вже можна з'єднатися з будь-якою машиною. Щоправда підтримку декількох різних серверів VNC для різних клієнтів надає лише Лінукс. :-)

Цитата
Питання друге: все-таки шкільна програма розрахована на навчання під ДОСом і ніхто не буде цю програму переробляти тільки через те, що я захотів все включиити у мережу... Тобто, потрібно буде запускати який-небудь емулятор ДОСа, але такий, щоб користувачі навіть не могли помітити різниці.
xdosemu або qemu на сервері. В qemu є класний режим - copy-on-write. Всі зміни, які вніс у файлову систему користувач, пишуться в окремий файл, який легко витерти. :-)
[Fedora Linux]

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
« Відповідей #8 : 2005-07-01 13:19:12 »
Найкраще поставити DOS

Подекують, що э якийсь freeDOS...
Linux. The future is open.

Відсутній VojToshik

• Дописувач
  • **
« Відповідей #9 : 2005-07-01 14:14:48 »
Цитата
Якщо Вам ідеться лише про мережу -- не забувайте для ДОСу є TCP/ІР клієнт. Можете нормально включити машину в мережу, використовувати шарені ресурси і тп.. Можливо у Вашому випадку це є оптимальний варіант, щоб не плодити "звіринець" із різних ОС-ей.

А чи можливо включити за допомогою цього клієнта комп у мережу і ще й проводити авторизацію? Мені потрібно, щоб у кожного користувача був свій віртуальний диск, дані з якого будуть зберігатися на сервері і щоб доступ до нього мав лише цей користувач.

Цитата
Чудовий емулятор dosemu. Я колись навіть запускав на Лінуксі емулятор ДОСу а звідти комунікаційну програму ProCerry, дзвонив, обмінювався файлами і доступався до NetWare. Все працювало на "ура". Єдине, що може мати вагу --  скільки RAMу на тих Ваших "пенсіонерах".

Я колись ставив dosemu, але здається там були якісь проблеми, хоча точно сказати не можу. Здається якщо програмувати на Паскалі (а саме ця мова викладається у школах), то трохи тормозить графіка і здається не працюють гарячі комбінації клавіш (це через те що, консолі перемикаються :)). РАМи там не більше 8 МБ.

Цитата
xdosemu або qemu на сервері. В qemu є класний режим - copy-on-write. Всі зміни, які вніс у файлову систему користувач, пишуться в окремий файл, який легко витерти.
Якщо можна - про це трохи докладніше :)

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #10 : 2005-07-01 19:08:37 »

Цитата
Я колись ставив dosemu, але здається там були якісь проблеми, хоча точно сказати не можу. Здається якщо програмувати на Паскалі (а саме ця мова викладається у школах), то трохи тормозить графіка і здається не працюють гарячі комбінації клавіш (це через те що, консолі перемикаються :)). РАМи там не більше 8 МБ.
Xdosemu не має таких проблем. Але dosemu дозволяє працювати з паскалем по телнету чи ssh. :-)

Цитата
Якщо можна - про це трохи докладніше :)
Створюється один великий диск на 100Мб на всіх. Далі кожному учневі створюється персональний диск, які містить всі дані великого диску плюс змінені дані з файлу учня. При цьому значно економиться місце на диску, але ускладнюються оновлення ПЗ на основному диску.
[Fedora Linux]

Відсутній VojToshik

• Дописувач
  • **
« Відповідей #11 : 2005-07-01 20:39:59 »
Цитата
Xdosemu не має таких проблем.
Наскільки я розумію, Xdosemu - іксовий емулятор, а я сумніваюся, що Х-си можна буде завантажити на старих машинах  ???

Цитата
Але dosemu дозволяє працювати з паскалем по телнету чи ssh.

А як щодо ініціалізації графіки? Вона ж не буде відбуватися, а якщо і буде, то зображення не буде передано на машину-клієнт.

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #12 : 2005-07-01 21:13:46 »
Наскільки я розумію, Xdosemu - іксовий емулятор, а я сумніваюся, що Х-си можна буде завантажити на старих машинах  ???

А як щодо ініціалізації графіки? Вона ж не буде відбуватися, а якщо і буде, то зображення не буде передано на машину-клієнт.

X-и напевно що не будуть (крім спеціально обрізаних типу NanoX), але DOSVNC буде. Через VNC під'єднуєтесь до машини під Linux-ом, а там вже запускаєте xdosemu чи qemu.
[Fedora Linux]

Відсутній gagarin

• Дописувач
  • **
  • дописів: 88
  • KILL BILL!! :)
« Відповідей #13 : 2005-07-03 19:34:53 »
У мене в університеті стоїть дос і новел
Також всі паролі/логіни контролює один сервер
У дос монтуються мережні каталоги, розшарені на сервері

Хто це все налаштовував - я не знаю
Але над чім оміркувати - вже маєте :)
І дос також, здається, вантажиться через мережу. Копіюється, тобто.
Таким чином, можна не боятися, що учні повидаляють якісь важливі файли.
Так само вантажиться і вінда. Диск С: щорзу "свіжий".
Ото воно так! (c)

Відсутній VojToshik

• Дописувач
  • **
« Відповідей #14 : 2005-07-04 01:12:55 »
Цитата
Але над чім оміркувати - вже маєте :)
Ага, міркувати дійсно є над чим, аж занадто :(