Автор Гілка: Ламають сервер. Що робити?  (Прочитано 7697 раз)

Відсутній tech

• Письменник
  • дописів: 586
  • Гигик
Re: Ламають сервер. Що робити?
« Відповідей #15 : 2005-08-15 16:11:31 »
Пошукайте на предмет "samba security" на Гуглі.
Якщо ви не використовуєте Samba, тоді навіщо вона у вас запущена, в першу чергу?
Схоже на те що дійсно не туди слухає, не зконфігурована. Перевiрте smb.conf у [global] секції для цікавості.
(чисто теоретично, сам ніколи не налагоджував Samba (ганьба мені :))

Відсутній Led_ZX

• Новачок
  • *
  • дописів: 49
  • Що новенького?
« Відповідей #16 : 2005-08-15 17:23:11 »
Пошукайте на предмет "samba security" на Гуглі.
Якщо ви не використовуєте Samba, тоді навіщо вона у вас запущена, в першу чергу?
Схоже на те що дійсно не туди слухає, не зконфігурована. Перевiрте smb.conf у [global] секції для цікавості.
(чисто теоретично, сам ніколи не налагоджував Samba (ганьба мені :))

Аякже. У smb.conf:

hosts allow = 192.168.1. 127.
interfaces = 192.168.1.1/24

Але і в ..log/samba/ логи за айпішниками зовнішніх машин. iptables такий саме, який був на старій системі, за винятком зміни власного ip і правило
-A POSTROUTING ! -s old.unknown.ip -o eth1 -j SNAT --to-source my.old.ip.
змінив на
-A POSTROUTING -o eth1 -j SNAT --to-source my.new.ip

old.unknown.ip -- не знаю, шо то було. З мережи колишнього прова і був прописаний у hostname, але ніхто не знає, що то за ім`я і звідки його старий адмін узяв.

Відсутній tech

• Письменник
  • дописів: 586
  • Гигик
« Відповідей #17 : 2005-08-15 17:32:32 »
interfaces повинно бути eth0  lo (сітьові інтерфейси)

bind interfaces only = Yes
hosts deny = ALL
hosts allow = 192.168.1.0/24 127.
interfaces = eth0 lo

десь так, дуже приблизно.

Відсутній Byte

• Новачок
  • *
  • дописів: 11
  • Все таємне стає явним...
« Відповідей #18 : 2005-08-15 17:34:25 »
не розумію до чого тут "mail smbd" і в яких це логах, але віндовс машини постійно надсилають бродкаст-повідомлення по 137 та 139 порту з маскою 255.255.255.255 , тому адреса - 0.0.0.0 зрозуміла
(Led_ZX - тобі теж привіт :))

Відсутній Led_ZX

• Новачок
  • *
  • дописів: 49
  • Що новенького?
« Відповідей #19 : 2005-08-15 18:02:36 »
interfaces повинно бути eth0  lo (сітьові інтерфейси)

bind interfaces only = Yes
hosts deny = ALL
hosts allow = 192.168.1.0/24 127.
interfaces = eth0 lo

десь так, дуже приблизно.
Хочете сказати, що колишній адмін цього сервера теж був ламер? ;)
Дякую, підправив інтерфейс, подивимось, що вийде.

не розумію до чого тут "mail smbd" і в яких це логах, але віндовс машини постійно надсилають бродкаст-повідомлення по 137 та 139 порту з маскою 255.255.255.255 , тому адреса - 0.0.0.0 зрозуміла
(Led_ZX - тобі теж привіт :))

Мав на увазі, що ти дещо мав рацію на предмет мережі прова. ;)
mail smbd -- це ім`я серверу і демона.

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
« Відповідей #20 : 2005-08-21 21:18:51 »
Як на мене то краще коли він (/etc/initd.conf) наявний. Тоді легше працювати (мені, може й комусь складніше) з сервісами які через нього йдуть. А от про дірки у пошті та домені можу сказати лише одне - треба подивитись усі права доступу та порізати їх до мінімуму.

Жах який.  Краще нічого не порадити, аніж так.

/etc/inetd.conf: _не краще_, lvm вже пояснив.  Та навіть с точки зору "банальної ерудиції" -- менше коду -- менше дірок, а зайвий конфіг без коду -- навіщо?

Про доступ -- маячня, як для типово публічних сервісів на кшталт SMTP на DNS. Треба встановити поновлення для дистрибутиву, якщо це [ще] дистрибутив та для нього вони є (hint, якщо RH7.3 чи схожий: є Fedora Legacy).

Якщо є підозра, що система вже була зламана -- встановлювати _поруч_ з нуля, переносячи тільки з достовірних джерел код та передивляючись конфіги.  Дуже муторно, якщо багато потрібних лівих сервісів (який-небудь Interbase) чи декілька десятків юзерів, але практично безальтернативно як для відповідального адміністратора (для початківця -- ще й добра та необхідна у такому випадку практика).

А щодо сканування -- хлопці, провайдерів ті самі корейці-китайці-бразильці (переважно) так само сканують.  Перекидання сервісів -- це security through obscurity, тобто допомагає від скана по e.g. :22, але не допоможе від цілеспрямованої атаки на конкретний хост.  Якщо треба непублічний сервіс виставити на світ -- є knock.

Щодо серверів -- ми (ЕМТ) працюємо на ALT Linux (зараз серверний -- це Master 2.4).  Це фактично OpenBSD серед лінуксів, ну й працює -- наприклад, www.kyivstar.net теж на ньому (та linux.org.ua :).  Підтримує VServer з коробки, власне linux.kiev.ua із сьогоднішнього дня вже живе у vserver.

Бо поки людина розбереться із тим, як кого чрутити/privsep'ати -- то років п'ять пройде (не шуткую).