Автор Гілка: Антивірус  (Прочитано 939 раз)

Відсутній VojToshik

• Дописувач
  • **
  • дописів: 91
Антивірус
« : 2005-09-29 19:08:04 »
Шановне панство, не підкажете антивірус для Linux? Типу dr. web, але Open Source?
Isn't it folly that lack of girls' attention makes our life senseless?

Відсутній hse

• Графоман
  • дописів: 473
  • Gentoo Linux
Re: Антивірус
« Відповідей #1 : 2005-09-29 20:47:35 »
Clam Anti-Virus http://www.clamav.net

До нього графічний інтерфейс: KDE frontend for ClamAV http://klamav.sourceforge.net/ (GPL)
Я користуюсь саме ним і Вам його раджу. ;)

Також
BitDefender console antivirus http://www.bitdefender.com/ (as-is)
McAfee VirusScanner for Unix/Linux http://www.mcafeeb2b.com (VirusScan)
Frisk Software's f-prot virus scanner http://www.f-prot.com (F-PROT)
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #2 : 2005-09-30 00:37:12 »
Взагалі, усі антивіруси під лінукс мають на меті перевірку проходячого через них потоку данних на віндузові віруси, щоб захистити тих користувачів що сидять після лінуха десь у локалці. Хіба що Касперських воає про необхідність захисту саме лінуксів від їх "рідних" вірусів (особисто мені ще жоден такий не зустрівся). А от для захисту офтопіків, ClamAV підходить досить непогано, я ним (точніше його портом ClamWin) знаходив віруси там, де мовчали усі відомі антивіруси накшталт Dr. Web, McAfee, NOD32..... І навіть легше після того ставало системі. От тільки единий момент - відсутність функції лікування. Заражені файли можна лише знищити або кудись перенести.

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
« Відповідей #3 : 2005-09-30 08:50:25 »
Взагалі, усі антивіруси під лінукс мають на меті перевірку проходячого через них потоку данних на віндузові віруси, щоб захистити тих користувачів що сидять після лінуха десь у локалці.

Тоді, чи треба їх встановлювати, для того, щоб мати захист від win-вірусів на lin-машині?

Хіба що Касперських воає про необхідність захисту саме лінуксів від їх "рідних" вірусів (особисто мені ще жоден такий не зустрівся).

До речі, кажуть вже не перший випадок, коли заражені були саме вихідні коди. І ще дуже непокоїть можливість зараження через скрипти на деяких сайтах. Я розумію, що це в першу чергу налаштованно на зараження win-машин, але хто заважає це зробити й для lin? От і виходить, що вже треба дбати про антівірус саме для робочої станції...
Linux. The future is open.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #4 : 2005-09-30 10:38:28 »
Для того, щоб не заразитися вірусами через вихідні коди, їх треба брати лише в перевіреному місці. Я гадаю що буде не логічним лізти на сторінку якогось Васька Пупкіна за свіжим ядром чи останньою версією pppd.
Відносно зараження через скрипти, так дійсно ніхто не заважае це зробити, але принцип не робити нічого без узгодження з користувачем тут дуже допомагає.
« Змінено: 2005-09-30 10:58:46 від Praporshic »

Відсутній VojToshik

• Дописувач
  • **
  • дописів: 91
« Відповідей #5 : 2005-09-30 13:50:38 »
Тоді, чи треба їх встановлювати, для того, щоб мати захист від win-вірусів на lin-машині?
Справа у тому, що ще може бути файл-сервер для він-мережі і тоді потрібно перевірити файли на він-віруси
Isn't it folly that lack of girls' attention makes our life senseless?

Відсутній hse

• Графоман
  • Gentoo Linux
« Відповідей #6 : 2005-09-30 18:57:47 »
Ну і троянців у поганих адмінів бити буде.
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Відсутній hse

• Графоман
  • Gentoo Linux
« Відповідей #7 : 2005-09-30 19:00:07 »
В середньму раз на рік червяк під Лінукс виходить, правда останніми роками черговий реліз щось затягують.  ;)

Відсутній Євген Ященко

• Кореспондент
  • дописів: 131
  • SuSE9.3 user
« Відповідей #8 : 2005-12-01 18:03:19 »
У мене під гвиндою колись завівся вірус. Так от, вилікувати його не могли ні Dr.Web, ні Kaspersky, ні Panda, ні Norton, ні всі гуртом. Тільки видалити побиті екзешники. Коли скачав касперського під лінух, прочухав весь винт (віндові розділи) - і о диво! все прекрасно полікувалося. Бази доречі були і там і там свіжі. Я оце до чого - винда навіть не може свої віруси полікувати, все за неї лінукс робить. :)  І ви ще не під лінуксом? Тоді ми йдемо до Вас!  ;D

З.І. А вірус був w32.Mkar.D.
Лінукс - дружелюбна система, але розбірлива в друзях

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
« Відповідей #9 : 2005-12-03 02:23:47 »
Хто мені пояснить, чому Clam має такий гальмований сканер? І під lin, і під win. Там, де іншим антивірусам треба із півгодини, ця сволота (в обох інкарнаціях) у мене працювала більше 5 годин! (40 GB із трьома FAT32-лог.дисками). Це що - старанність, або генетичне походження від слимаків - чи щось не так у системі, а Clam тут ні до чого?

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
« Відповідей #10 : 2005-12-20 10:15:04 »
А clamav'у було уточнено, що перевіряти, а що ні? Бо воно за замовчуванням *.avi також буде перевіряти ;)

Відсутній Campana

• Письменник
  • Проходив мимо
« Відповідей #11 : 2005-12-24 00:54:34 »
А clamav'у було уточнено, що перевіряти, а що ні? Бо воно за замовчуванням *.avi також буде перевіряти ;)
По-перше, *.avi у мене всього кілька валяється, їхня участь в цьому затягуванні процесу невелика. Там гальмує на всяких архівах - .cab-ах, шмабах, на .dat-ах і т. д.

По-друге, а хіба не може прийшлий черв’ячок покласти якогось вірусика на ж.диск файлом з розширенням .avi?

По-третє, інші антивіруси шарять, як мені здалося, по всіх файлах. Різниця ж по часу виходить у 5-10 разів. Це якось ненормально.

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
« Відповідей #12 : 2005-12-26 11:13:31 »
По-перше, *.avi у мене всього кілька валяється, їхня участь в цьому затягуванні процесу невелика. Там гальмує на всяких архівах - .cab-ах, шмабах, на .dat-ах і т. д.

Можна зменьшити глибину распаковки архіву - бо нерідко у cab запаковується, наприклад, chm, що є сам запакований й т.д.

Цитата
По-друге, а хіба не може прийшлий черв’ячок покласти якогось вірусика на ж.диск файлом з розширенням .avi?

Його мало покласти - треба ще й запустити ;) А вінда дозволяє запускати лище за росширенням (хоча, здається, якісь дірки у wmp9 були, але мені жодного разу не попадалися .avi чи .mp3 заражені)

Цитата
По-третє, інші антивіруси шарять, як мені здалося, по всіх файлах. Різниця ж по часу виходить у 5-10 разів. Це якось ненормально.

Ні, інші шарять не по всіх. Точніше, це можна налаштувати, але, зазвичай, за замовчуванням перевіряється не усе.
(я тут могу помилятися, звичайно, треба дивитися налаштування у конкретному випадку)

Відсутній Campana

• Письменник
  • Проходив мимо
« Відповідей #13 : 2005-12-27 22:52:04 »

Можна зменьшити глибину распаковки архіву - бо нерідко у cab запаковується, наприклад, chm, що є сам запакований й т.д.
А як? Я користуюся klamav-ом у Лінуксі і clamwin-ом у Віндах. Ніяких таких пунктів до налаштування там немає. Правда, у klamav-і є в налаштуваннях купа пунктів типу "Scan <тип архіву> Files using", і у мене не вибрана жодна програма в жодному з таких пунктів. Це може гальмувати? Як clam в такому разі лазить в архіви?

NB: зменшити.

Цитата

Його мало покласти - треба ще й запустити ;) А вінда дозволяє запускати лище за росширенням (хоча, здається, якісь дірки у wmp9 були, але мені жодного разу не попадалися .avi чи .mp3 заражені)
Та чорнобиль, пригадується, якось вже сам запускався.

Відсутній andrej_w

• Новачок
  • *
  • дописів: 43
  • Елвіс - живий!
« Відповідей #14 : 2005-12-31 03:31:10 »
Я пішов дещо іншим шляхом: записавсь в лабораторії Касперського бета-тестером, вони мені щомісяця новий ключик присилають. 8-). А бета в них не такі вже й бета. Глюків у всіх програмах достатньо!