Автор Гілка: Адаптер TL-WN821N не працює в Debian 6.0.5 з ядром 2.6.32  (Прочитано 2619 раз)

Відсутній Олександр Барановський

• Графоман
  • дописів: 366
Вітання, товариство!

Намагаюся бездротовий адаптер TP-Link TL-WN821N примустити працювати в Debian GNU/Linux 6.0.5 Squeeze. Прочитав вікі. Встановив wireless-tools і firmware-atheros, а wpasupplicant уже був. У файлі /etc/network/interfaces написав:
auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
    wpa-ssid mynetworkname
    wpa-psk mysecretpassphrase
(У мене маршрутизатор з DHCP-сервером, який працює, «дротовий» інтернет роздає.)

Перезавантажуюсь — ніякого wlan0 немає:
Код: Bash
  1. # iwconfig wlan0
  2. wlan0     No such device
Читаю далі. І тут виникають запитання.

1. Я не впевнений, чи правильно розумію це речення:
Цитата
ath9k_htc is a driver supporting Atheros 802.11n USB chipsets, included in the mainline Linux kernel since version 2.6.35.
Тобто firmware-atheros мені насправді нічим не допоможе, якщо у моє ядро не включено драйвер ath9k_htc? У мене старіше ядро — 2.6.32.

Розділяють драйвер і firmware тільки з ліцензійних міркувань (firmware-atheros не є вільне)? Чи це спричинено «філософією» Лінукс?

2. Я так зрозумів, що оновлення ядра має вирішити проблему. Але, можливо, є якісь інші, простіші, варіанти? Наприклад, ядро залишається це, але воно якимось чином десь собі той драйвер бере при завантаженні. Це взагалі можливо? Щось мені нічого не траплялося на цю тему почитати.

Бо я новачок. І поки що «оновити ядро» — для мене звучить страшно. Може, й ризикнув би. Прочитав How To Upgrade Kernel. Ніби все зрозуміло. Але пишуть, що після того, можливо, доведеться конфігурувати завантажувач руками.

3. А про завантажувач начитався різних варіантів: і руками редагувати, і просто update-grub запустити, і update-grub сам запуститься після оновлення ядра.

У файлі /etc/kernel-img.conf немає нічого такого:
postinst_hook = update-grubЩо, напевно, й не дивно, бо в мануалі kernel-img.conf цю змінну позначено як deprecated. Але як тоді update-grub має запускатися автоматично?

Мануал GRUB увесь не подужав, але в тих розділах, що за назвою мали б цього питання стосуватися, не знайшов відповіді. Та й це начебто не стільки від завантажувача залежить, а від дистрибутива, ні?

То як мені треба діяти, якби довелося оновлювати ядро: очікувати, що GRUB сконфігурується автоматично, чи запускати update-grub після оновлення? Чи можуть бути інші варіанти? GRUB 2, якщо це важливо.

Якби щось зламалося, то я маю інший компутер, з якого є доступ до інтернету. :-) Але мені здається, що це не дуже безпечна операція для недосвідченого користувача, тому вирішив спочатку почитати і порадитися з розумними людьми, а вже потім робити. Буду вдячний за підказки.
У своїх заявках дехто з науковців описував, якими корисними будуть їхні заплановані дослідження для національних інтересів, тоді як насправді ними рухала щира наукова допитливість і бажання написати пару статей.
Станіслав М. Улям, «Пригоди математика»

Відсутній Олександр Барановський

• Графоман
  • дописів: 366
Доведеться самому відповідати на свої запитання :-)

Після оновлення ядра система розпізнала пристрій як бездротовий адаптер і завантажила відповідний драйвер. Але жалілася на те, що файла htc_7010.fw немає. Такий знайшовся у новішій версії firmware-atheros, що є в squeeze-backports. Після оновлення адаптер запрацював. Отже, маленька домашня мережа працює. Проблему розв’язано.

Конфігурувати вручну завантажувач не довелося: /etc/kernel/postinst.d/zz-update-grub запустився автоматично і все зробив. Отже, виявилося, що оновлювати ядро не складніше, ніж оновлювати будь-яке інше програмне забезпечення, що мене дуже втішило.
У своїх заявках дехто з науковців описував, якими корисними будуть їхні заплановані дослідження для національних інтересів, тоді як насправді ними рухала щира наукова допитливість і бажання написати пару статей.
Станіслав М. Улям, «Пригоди математика»