...Якщо перелік ір-адрес з яких качають обмежений(фтп сервер наприклад) і не співпадає з ір-адресами/портами, потрібними для роботи, то швидкість можна обмежити і на Cisco роутері, використавши QoS.
У якості шлюза залишається циска, а на Лінуксі проксі сервер. Доступ до хтпп\фтп дозволений лише через проксі (хто не прописав проксі, не має фтп взагалі). Такий підхід інтелегентніший з точки зору побудови мережі і оптимізації трафіку. На проксі (squid) без проблем налаштувтаи правила (delay_pools) і керувати трафіком як душі заманеться. Єдине обмеженення: це працюватиме для http/ftp, не для windows share або чогось такого.
Згоден! Але я зіштовхнувся з такою проблемою - в кожного користувача в якості шлюза прописана Cisco, тобто користувач одразу виходить на головний офіс через маршрутизатор, я думав обмежити доступ до Cisco на фізичному рівні, грубо кажучи всіх користувачів завести на один світч, і потім з так званого "основоного" світча на проксі на перший мережевий адаптер eth0, а вихід проксі на світч де знаходиться Cisco через другий адаптер eth1.... Що скажеш, реально таке здійснити???
Звичайно що реально. Але якщо робити все "по чесному", весь офіс мав би знаходитись у іншій підмережі.
Моя порада: не міняти нічого в маршрутизації, розгорнути Лінукс у тій самій мережі, настроїти проксі і відтестувати.
А тоді вже постукати до адміна з головного офісу із готовим рішенням і попросити зарубати хттп\фтп порти на циско. Ну або адміністративними заходами загнати всіх на проксі, тоді навіть порти закривати не треба. ІМНО це найбільш коректне рішення.
Що ти має на увазі "адміністративними заходами" - надати всім користувачам ПЕОМ - користувачів чи гостей?
Я думаю, варіант з фізикою - хіба погано буде функціонувати така схема:користувач -> світч N-го поверху -> світч 1-го поверху -> світч головний -> мій проксі -> cisco -> cisco головного офісу ?При цьому користувач без проксі не вийде на cisco без проксі...Дякую за відповіді!!!
Я маю на увазі примусово прописати всім проксі сервер і сказати "Хто поміняє -- поламаю пальці"
Погано. Давайте намалюємо все це в ір-адресах:192.168.1.10 (користувач) -- (свічі не малюємо, це 2 рівень) -- 192.168.1.254 (Лінукс) -- ? (інтерфейс на циску) -- ? (інтерфесй на циско) --- (далі все зрозуміло)Так от, які адреси Ви збираєтесь присвоювати замість "?", і чи є у Вас права міняти це на Циско?
Почнімо з того, що проксі-сервер НЕ займається обмежуванням доступу користувачів до ресурсів мережі, тобто якщо вам потрібно саме обмеження користувачів по трафіку/швидкості/об'єму інформації, то окрім проксі-сервера потрібно буде налаштовувати якусь систему обліку і контролю трафіку - NeTAMS, Stargizer і т.п.
Маршрутизацію я б на вашому місці однозначно залишив Cisco - краще за них це може зробити хіба що дуже добре налаштована Юнікс-система (і то це ще під питанням; безумовно, підрозумівається, що сам Cisco налатований також добре).
І в будь-якому випадку, потрібно знати, що саме прописано на Cisco - що дозволено і що заборонено; що адмін погодиться змінити і що - ні.
Не бачу перепон в тому, щоб за умови фізичного розміщення юнікса між користувачами і цискою, пропускати весь трафік через юнікс незалежно від того, які налаштування прописані в користувачів. І незалежно від "просунутості" конкретного користувача.
З приводу виведення всього офісу в іншу мережу - особисто я б відкинув такий підхід. Тобто між користувацькими машинами та Cisco ставив би юнікс-сервер, кортий якраз і займався б обліком, контролем і т.п.
Ще одне.Не бачу перепон в тому, щоб за умови фізичного розміщення юнікса між користувачами і цискою, пропускати весь трафік через юнікс незалежно від того, які налаштування прописані в користувачів.
Словом я продовжую наполягати на проксі-сервері (з delay_pools, що даэ можливість обмежити трафік) у мережі.
Отже, дано: локальна мережа без DHCP з маршртутизатором-цискою котра з'єднується з віддаленою мережею. Треба: обмежити доступ до певних файлів по типу (розширенню) та кешувати звантажувану інформацію для економії трафіку і ширини каналу. При цьому НЕ треба: рахувати загальний трафік чи трафік по користувачах; міняти налаштування у клієнтських машинах, де вже прописаний типовий маршрут; міняти налаштування на цисці.
Якщо я все зрозумів вірно, тоді є суттєва проблема. Якщо проксі-сервер з лінуксом стоятиме поруч маршрутизатора і доступ до останнього на канальному рівні можливий в обхід лінукса, тоді будь-хто, забравши проксі-сервер з налаштувань броузера виходитиме в інтернет напряму, поза проксі-сервер (не забуваємо, що налаштування на цисці і клієнтах ми не міняємо)
fwd 192.168.100.1,3128 tcp from 192.168.0.0/16 to not 192.168.0.0/16 80,3128,8080,8888 out recv rl1