Автор Гілка: перевірка стану сервера з динаміним ІП  (Прочитано 2187 раз)

Відсутній Volodymyrko

• Графоман
  • дописів: 370
  • I Like FreeBSD !
Добрий день ..
є linux_2 сервер який підключається до нету по АДСЛ, ІП-адреса динамічна ..
є також linux_1  (основний).....
при піднятті каналу  на linux_2 ІП адреса посилається на ФТП linux_1, таким чином я знаю ІП linux_2-ого  і маю доступ до нього ...
Проблема в наступному: деколи канал на linux_2 падає на довго, як простежити чи linux_2 живий (тобто чи він в нет-і) з linux_1-ого ?

чи є  якесь просте рішення ?? щоб не посилати купу Мбайт щохвилини .....
( тільке не пропонуйте купити статичну ІП ... )

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
Бррр. Зрозумів мало що.
Є лінукс, котрий використовується як стільниця; він приєднаний до іншого котрий є шлюзом? Що тоді заважає першому лінуксу сказати, що другий - шлюзовий і запустити на першому банальний
ping google.com?
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Volodymyrko

• Графоман
  • I Like FreeBSD !
вибачаюсь що незрозуміло написав .....
є два лінукси НЕ зєднані між собою,  в РІЗНИХ місцям міста ....
просто кожен з них має доступ в  нет (різними шляхами) ...

linux_2 -  динамічно отримує ІП по АДСЛ-у... його треба контролювати  (чи живий )..
 linux_1 -  інший сервер в іншому місці ,  з нього треба контролювати   linux_2-ого  і в разі проблем посилати лист чи смс..

на даний момент доступ на  linux_2-ий  отримується за рахунрок того: коли  linux_2  підключається до нету він відсилає свою ІП на   ФТП-сервер linux_1-ого ...

А потріно якось конртолювати  linux_2-ий , чи він живий, чи він в неті ..... ????

Praporshic

• Гість
DynDNS

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
А в чому, власне, проблема? Схоже на те, що linux_1 завжди знає ip-адресу linux_2 і відповідно може займатись його моніторингом стандартними методами (ping, перевірка відкритих портів і тп). Тільки необхідно зробити, щоб з деякою періодичністю скрипти моніторингу перечитували файл з ip-адресою на випадок, якщо вона змінилась.
dd if=/dev/zero of=/dev/null

Відсутній Volodymyrko

• Графоман
  • I Like FreeBSD !

Наприклад:
на linux_2 піднявся канал він отримав ІП 1.2.3.4 і передав іі linux_1-ому ... а потім канал на linux_2 впав  і не піднявся .. а тим часом ту ІП (1.2.3.4, вона звільнилася) зайняв хтось інший ....
метод пінгом  відпадає ...

тоді підскажіть як реалізувується "перевірка відкритих портів" ... (це напвно маєть бути якісь оригінальні порти..)

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
Для початку все ж почитайте про DynDNS - це щодо прямого вирішення вашої задачі: ви будете знати, яка ІР у вашої машини на даний момент.

Стосовно зворотнього (про порти) - так ви ж самі адмініструєте лінукс2, як ви при цьому не знаєте, котрі порти на ньому відкриті???
А далі до прикладу щохвилини з лінукс1 оновлюєте якийсь файлик на лінукс2 (навіть той же, де ІР пишете). Якщо проходить 2-3 хвилини, а файлик не змінився, значить на лінукс1 сталась біда. Ну й далі по тексту.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Volodymyrko

• Графоман
  • I Like FreeBSD !
DynDNS
про DynDNS дуже не читав, але: якщо  linux_2 впав і його ІП стось інший взяв, то DynDNS буде вказувати на ту іншу машину , чи не так ???? ..

Дякую за підказки.. далі вже сам буду вибирати напевно шось з 2-ох останніх підказок ...

Praporshic

• Гість
dyndns.org - там написано про більшість питань яки виникають з цією системою. Я використовую її завдяки відповідній функції мого модему, окрім того, є ще клієнт під Linux. І як я пам'ятаю, у випадку падіння хоста не більше ніж за 5 хвилин його адреса з даних сервера зникає.

Відсутній Volodymyrko

• Графоман
  • I Like FreeBSD !
"
> І як я пам'ятаю, у випадку падіння хоста не більше ніж за 5 хвилин його адреса з даних >сервера зникає.
"

вирішив спробувати DynDNS, зареєструвався, поставив клієнт, обновив один раз і чекаю чи зникне моя ІП  з їхньої бази даних... пройшло більше ніж 15 хв але ДНС-запис не  зникає

в faq пише:
How often can/should I update my hostname?
A Dynamic DNS hostname only needs to be updated when your IP address has changed.

то як воно насправді є .... як я розумію, ДНС запис не зникне ... я правий ????

Praporshic

• Гість
хм... мабуть я щось наплутав....

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
Пропоную "швидкий хак"  ;)

На linux_2 за допомогою xinetd піднімається простенький самописний демон, що відповідає "я тута". Звичайно, доступ до порту лімітується для linux_1

linux_1 періодично перевіряє (за допомогою, наприклад, nc), чи відповідає хтось на запити. Якщо два-три рази не відповіли (даємо поправку на зміну адреси, поганий коннект, тощо) - зчиняємо лемент.

Обидва демони пишуться на шелі чи перлі за півгодини з відладкою та встановленням.