Автор Гілка: Допоможіть будьласка налаштувати інтернет шлюз.  (Прочитано 2512 раз)

Відсутній leokon

• Новачок
  • *
  • дописів: 6
  • I Love YaBB 2!
Доброго дня всім.
Може хто знає як правильно налаштувати доступ до інтернету клієнтським машинам локальної мережі через "сервер" на мандрейку 10.0? З'єднання до провайдера через vpn (pptp-linux) встановлюється (ppp0) через мережеву eth0, локальна мер. eth1, після налаштування через "центр керування" "спільне використання інтернету", eth1 отримує IP 192.168.1.1 та майстер вказує налаштувати DHCP та SQUID.
До SAMBA -сервера клієнтські машини доступ мають.
Будучи новачком у LINUXі я не знаю що робити далі.
PS може є які утилітки, бажано графічні.

Відсутній G

• Новачок
  • *
  • дописів: 16
  • Що новенького?
man route  :)
(треба додати шлях з того мережевого інтерфейсу, через який інші компи будуть заходити в інет до сервера)

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
В мене http://lafox.net/docs/MDKman2/MDKman.html/services-masq.html ось ця порада дуже добре працює на 10.1. Тількі через vpn слід замінити eth0 на ppp0. http://lafox.net/docs/MDKman2/MDKman.html/services-proxy.html - це як налаштувати проксі. Щоб IP-Masquarade перенаправляв запити на кешуючий-проксі слід додати декілька рядків. Яких непам'ятаю, якщо це актуально можу їх навести та допомогти (сам вперше налаштовував таким чином, як не дивно - вийшло :) ). vpn - якщо використовуєте pptp, то легще його налагодити не через конфіги, а через pptp-command. route теж слід прописувати в завантаження. Як не пам'ятаю. Якщо актуально, то можу навести їх пізніше. Запитуйте поки не забув як робити. :)

Да, забув додати, через "центр керування" не буде працювати як слід. Щось він не те родить, що треба. Краще про нього забути при налаштуванні прозорого проксі. ;)
« Змінено: 2006-07-29 01:46:39 від Ign1111 »
Linux. The future is open.

Відсутній Amal

• Новачок
  • *
  • дописів: 9
  • Інформація повинна бути вільною.
Якщоб FreeBSD я б напевно знав - собі налаштовував.
Таке питання тобі дійсно потрібен проксі (Сквід), і DHCP?
Тому що проксі - так економія трафіку, але на великих маштабах локальної мережі, а ДХЦП я не використовую, бо тоді не так просто розібратись із трафіком кожного кліента і я б рекомендував статичну адресацію, якщо треба рахуати трафік.
І ще, якщо треба рахувати трафік, то подивись с бік http://stargazer.dp.ua/ у мене він на Free BSD я задоволений. як то кажуть - день настройки і рік задоволення.
Успіхів!

Відсутній Smith

• Новачок
  • *
  • дописів: 37
  • Kharkiv LUG
ДХЦП я не використовую, бо тоді не так просто розібратись із трафіком кожного кліента і я б рекомендував статичну адресацію, якщо треба рахуати трафік.
Привіт!
А чому ти не хочешь використовувати прив'язку по маку? ИМХО статична адресація тільки додасть більше проблем тобі і твоїм користувачам, особливо якщо вони не знають де писати ip address  :) , що буває доволі часто.
Також можливий варіант, як крадіжка ip, що можу зробити і простий юзер, а ось змінати свій мак зможе не кожний. Звичайно це не панацея від крадіжки айпі і як наслідок використовування за чужий кошт інтернету, але якийсь процент занад-то "розумних" користувачів може відсіяти.
Як варіан ще можна фільтрувати айпітаблісами, але це не та тема.

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
Цікаво, а чи можна зробити так, щоб зв'язати 2 компа через 0-модем, в одного інтернет підключення через мереживну карту (лінуксовий) щоб обидва виходили в інтернет (2-гий віндовий, але вінда має розуміти, що таке модем :) ) ?
« Змінено: 2006-09-14 15:05:28 від serg_ik »
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
Теоретично - так. За допомогою pppd
Практично - НМД будуть серьозні проблеми зі сторони офтопіку.

Питання - а навіщо? Зараз езернет картки дешеві (якщо взяти 10Мбіт - дорога до ринку дорожче вийде). Пов'язати їх кроскабелем - й ніяких проблем.

Відсутній 235

• Кореспондент
  • дописів: 238
проблем з офтопіком не буде - там є поняття нуль-модема на скільки пам'ятаю, але то імхо всеодно збочення на коло буде )
Олександр Приймак |  Google Web Toolkit

Відсутній leokon

• Новачок
  • *
  • дописів: 6
  • I Love YaBB 2!
 :)Привіт!
Дякую всім хто відгукнувся, я вже розібрався (правда тим часом поміняв залізо на серваку і поставив Mandriva 2006, тут візардами все налаштовується. Абсолютним початківцям рекомендую - легко "злізти" з "вінди").