+1
cпочатку дійсно намалюйте собі схему де що лежить, які сервіси працюють, їхні задачі, як всі ці сервіси та дані повязані між собою, ну і розставте навантаження на кожній задачі для кожного сервіса.
Виписуєте лоад в стовпчик по зростанню і маєте перед собою наочний перелік задач які в першу чергу треба оптимізувати.
І не полінуйтесь намалювати таку схему - це реально допомагає.
Коли будете продумувати варіант що змінити то одразу будете бачити всі залежності.
Тут варіантів декілька, все залежить від вашої ситуації,
спорбую спрогнозувати один:
Я так розумію в вас зараз один ящик з (php5+apache2+nginx+mysql5), ви дістали ще один чистий і ви хочете розвантажити сервер.
Так виглядає шо в вас там сайт(и) з фото-галереями (файли на сервері), для яких сторінки з thumbnails генеруються на льоту за допомогою PHP+GD, і до тих thumbs додаються ще якісь логотипи чи підписи (знову файли на сервері). Можливо скрипти генерять ще й нові файли-малюнки та файли-сторінки з існуючих і розкладують по папках, доступних для бровзання.
І ще ви кажете що саме mysql найбільше вантажить систему.
В такому випадку я так розумію дану конхвігурацію:
php+apache+mysql - працюють як звичайно, тобто нічого особливого.
nginx - налаштований як проксі, який оборобляє всю статику (малюнки, .html), а всі динамічні скрипти віддає апачу для виконання.
Таке використання nginx+apache як пари frontend/backend web-сервісів є доволі поширеним явищем ну і реально помічним солюшном. Плюс не є складним в налаштуванні, а отже і в підтримці.
Оскільки найбільше навантаження створює-таки муsql а не web, то я б спочатку зосередився на mysql і залишив nginx+apache в спокої.
Стосовно mysql - тре дивитись що він робить і чому захавує багато ресурсів.
Може він просто потерпає від високого i/o wait (висока активність роботи з дисками на сервері), а може він обробляє якийсь криво написаний sql query. 'top', 'mytop', 'mysqladmin stat proc' - поможуть зрозуміти суть.
В my.cnf ввімкніть slow-queries-log : log-slow-queries=/var/log/mysql/slowquery.log, long_query_time=5 (думаю воно вже ввімкнуте) Подивіться в цей лог, може шо знайдете.
В любому випадку, mysql перший кандидат на міграцію на ваш новий окремий сервер.
Стосовно NFS на майбутнє - думка правильна, експортнути потрібні директорії і примонтувати їх "за місцем вимоги".
Але зовсім не факт шо експортувати треба з слабшого сервера
Я б спробував два варіанти і зупинився на тому де файлова система працює продуктивніше і надійніше;)