Автор Гілка: кеш DNS-сервера. Де він зберігається?  (Прочитано 2282 раз)

Відсутній vanessa

• Графоман
  • дописів: 468
налаштвав я собі bind9 згідно цих рекомендацій. працює. Але мене цікавить: де він свій кеш зберігає? таке враження що в ОЗУ бо після перезапску демона час першого пошуку адреси по імені ( $ dig @localhost linux.org.ua) знову збільшений. повторні запити виконуються значно швидше. якось можна налаштвати його щоб він: по-перше старі дані в своєму кеші зберігав на диск і таким чином звільняв трішки озу, по-друге при старті відновлював наскільки міг свій кеш в озу із диск. ну і по-третє якщо записам в кеші більше ніж одна доба, наприклад, тоді їх видаляти із кеша.
Ось щось таке я б хотів налаштувати. А ще питання: в цьому взагалі є сенс якщо із моїм bind'ом будуть працювати максимум 30 клієнтів?

Praporshic

• Гість
Re: кеш DNS-сервера. Де він зберігається?
« Відповідей #1 : 2008-01-10 22:32:45 »
Взагалі-то рестарт демона роблять найчастіше саме для очистки кешу  ;). Кеш він тримає не в ОЗП, а у /var, але під час зупинки він має чиститись. Робиться так з багатьох причин. Зокрема - не дозволити "отруєння" кешу.

Відсутній vanessa

• Графоман
« Відповідей #2 : 2008-01-11 11:22:26 »
Кеш він тримає не в ОЗП, а у /var,
/var/cache/bind - пусто, немає ні одного файлу. більше я незнайшов у /var нічого підходящого. Ну не в логах же він його зберігає ?

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
« Відповідей #3 : 2008-01-11 22:09:49 »
Але мене цікавить: де він свій кеш зберігає?

Коли я читав howto dns то там чітко було сказано, що в ОЗУ. Наприклад ось, сьоме питання.

якось можна налаштвати його щоб він: по-перше старі дані в своєму кеші зберігав на диск і таким чином звільняв трішки озу, по-друге при старті відновлював наскільки міг свій кеш в озу із диск.

Можна, але це дуже не рекомендують робити...
« Змінено: 2008-01-11 22:12:24 від Ign1111 »
Linux. The future is open.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #4 : 2008-01-11 22:26:47 »
Як я пам'ятаю, є щось з DNS серверів, що тримають кеш на диску.  Але з BIND я таки був неправий.  :-[

Відсутній vanessa

• Графоман
« Відповідей #5 : 2008-01-12 00:42:41 »
Ну в озу то в озу, але тодівін не зжере мені всю пам'ять ?

anonymous

• Гість
« Відповідей #6 : 2008-01-12 15:02:51 »
1) Всю память він не зжере, це точно. Хіба, що хтось почне пробувати ламати його, та й то навряд.
2) Якщо клієнти сервера є виключно офісними працівниками і від них не залежить інших високопродуктивних систем, то тоді змісту бавитись із пришвидшенням резолвінгу особливого немає. Якщо ж стоїть питання надвикористання трафіка - тоді краще дивитись в сторону зміни провайдера і пакету підключення. Зараз вони дешеві як борщ.
3) Кешування на диску для бінд - ніколи не чув і не використовував, але можу сказати що в середньостатистичному варіанті його не потрібно взагалі.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #7 : 2008-01-12 15:17:48 »
3) Кешування на диску для бінд - ніколи не чув і не використовував, але можу сказати що в середньостатистичному варіанті його не потрібно взагалі.
Не BIND`ом єдиним. Як приклад - pdnsd.

Відсутній vanessa

• Графоман
« Відповідей #8 : 2008-01-12 16:45:05 »
Ну я його не тільки як DNS-кеш використовю. Скоріше він мені потрібен для такої зв'язки DDNS+DHCP.
Off-topic:
В моїй канторі машин хоч і не багато та багато сильно розумних пацанчиків, які люблять
покрутити мережеві настройки, і не тільки своїх компів. Причому вони навіть під вікнами не завжди розуміють що роблять і для чого. а зараз вже на деякій кількості машин і пінгвіни живуть. так от я серед всього цього безладу вирішив трішки порядки понаводити. почав із запуску DHCP-сервера, а своїм розумникам сказав: заєш що робиш - настрою собі сам але я за роботу твого компа не відповідаю, не знаєш - тоді нехай буде так, як я зробив, а я звісно ставлю налаштовувати адресу за допомогою DHCP. Ну із вівнами проблем не було  самба із ввімкненим wins справлялась із своєю задачею. А от на пінгвінах wins'а то немає. прийшлось на сервері піднімати DDNS на додачу до DHCP
« Змінено: 2008-01-12 16:47:53 від vano_vvv »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #9 : 2008-01-12 17:58:52 »
У такому випадку можу сказати де шукати: файли *.jnl у тій саме теці, де лежить named.conf та зони. Там тримаються усі зміни що робились через DHCP.

Відсутній vanessa

• Графоман
« Відповідей #10 : 2008-01-12 20:00:53 »
ці файли є - це моя "локальна" зона. а я питав де кеш зберігається. LOU не належить до моєї зони, але тим неменше сервер "знає" його адресу. ну вроді розібрались що bind цє "знання" в ОЗУ тримає.....

Praporshic

• Гість
« Відповідей #11 : 2008-01-12 21:17:31 »
Ну а я про що? Чи інформація про LOU у Вас через DHCP оновлюється?  :-?