Автор Гілка: Робота Windows у Лінуксі  (Прочитано 5540 раз)

Відсутній Sandr

• Графоман
  • дописів: 461
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
Доброго дня шановні форумчани!

Виникла така ситуація, що потрібно використовувати операційну систему Windows 98 (для досівських бухгалтерських програм) на нових компах з оперативною пам'яттю 2 Гб. Оскільки дана система не підтримує оперативну пам'ять більшу за 512 Мб, то як варіант можна спробувати запустити її під віртуальною машиною, де є функція обмеження на використання оперативної пам'яті. В принципі мені вдалося запустити Windows 98 на цих компах, обмеживши використання оперетативної пам'яті в system.ini, але все одно ситсема працює неналежним чином, програми виснуть і крім того вже неможливо відкопати драйвера на графічний адаптер. Враховуючи всі ці недоліки автономної роботи системи, я й дійшов висновку, що варто спробувати в дії віртуальну машину.

Далі постало питання, на яку систему ставити віртуальну машину, і яку саме віртуальну машину використати. Нові компи йшли з ліцензійною операційною системою Windows Vista Business, але оскільки з цією Вістою Майкрософт вдарив лицем у багно (я сам у цьому переконався, бо вже при першому запуску і при установці драйверів уже система безнадійно була зависла), тому вирішив все ж таки використати Лінукс в якості базової системи.

Тепер порадьте мені наступне:
1) який Лінукс для цього краще використати (в наявності є openSUSE 10.3 на DVD, Mandriva 2008 на DVD і Ubuntu 8.04.1 на CD)?
2) яку віртуальну машину краще установити?
openSUSE + KDE

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Re: Робота Windows у Лінуксі
« Відповідей #1 : 2008-11-25 10:29:48 »
У справі: Virtualbox, а на якому із цих дистрів - по моєму, без різниці.
Не у справі: Спробуйте DOS Box, або не самий новий Wine - 0.9.4, бо в нових спостерігалися проблеми з DOS-програмами.
P.S. Якщо вже ставите віртуальну машину, то ставте на неї чистий DOS  :D
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній cadca

• Письменник
  • дописів: 955
  • free like beer
« Відповідей #2 : 2008-11-25 12:23:00 »
Flood:
Не у справі: Спробуйте DOS Box, або не самий новий Wine - 0.9.4, бо в нових спостерігалися проблеми з DOS-програмами.
P.S. Якщо вже ставите віртуальну машину, то ставте на неї чистий DOS  :D
Якщо тільки програми не написані на FoxPro - запускаються і йдуть на ура, але запуск на іншій ОС не дозволено ліцензією >:(
Ubuntu 20.04/18.04; CentOS 7.x

Відсутній Sandr

• Графоман
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
« Відповідей #3 : 2008-11-25 13:09:16 »
Установив VirtualBox 1.5.0_OSE під openSUSE 10.3. Ця програма знайшлася на самому інсталяційному диску.

Далі запустив програму Alt+F2 і virtualbox. Відкрилося вікно програми, інтерфейс англійський... Тому відразу виникло питання, чи існує локалізація?

Натискаю кнопку New і з'являється вікно майстра створення віртуальних машин. Потім:
1. Пишу в полі Name назву операційної системи [Windows 98].
2. Зі списку OS Type обираю тип операційної системи [Windows 98].
3. Тисну кнопку переходу на наступну сторінку майстра Next >.
4. Пропонується обрати розмір оперативної пам'яті під систему і майстер рекомендує 64 Мб.
5. Довіряю майстру, лишаю розмір оперативки без змін і тисну знову Next >.
6. Потім пропонується обрати образ системи на жорсткому диску (файл образу).
7. Оскільки такого файлу образу ще не існує, то натискаю кнопку New....
8. З'являється вікно майстра створення віртуального образу системи на жорсткому диску.
9. Тисну Next > і отримую пропозицію обрати тип образу системи в полі Image Type.
10. За замовчуванням обрано Dynamcally expanding image.
11. Лишаю варіант за замовчуванням і тисну кнопку Next >.
12. Пропонується обрати розташування і назву файлу віртуального образу.
13. Лишаю запропоновану назву Windows 98 та розташування /home/admin/.VirtualBox/VDI/.
14. Тут же пропонується обрати розмір файлу віртуального образу.
15. Лишаю рекомендований за замовчуванням розмір 2 GB і тисну Next >.
16. Отримую вікно з переліком налаштувань образа й тисну кнопку Finish.
17. В списку Boot Hard Disk (Primary Master) з'являється новостворений образ.
18. Тисну Next > та отримую фінальне вікно з переліком налаштувань віртуальної машини.
19. Тисну кнопку Finish і з'являється в списку Windows 98 з параметром Powered Off.

Я не даремно навів такий докладний опис процедури створення віртуальної системи, оскільки можливо, що при створенні допустив якусь помилку.

При запуску чомусь видає помилку:
Цитата
VirtualBox kernel driver not installed. The vboxdrv kernel module was either not loaded or /dev/vboxdrv was not created for some reason. Re-setup the kernel module by executing '/etc/init.d/vboxdrv setup' as root.

Vbox status code: -1908 (VERR_VM_DRIVER_NOT_INSTALLED).
openSUSE + KDE

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #4 : 2008-11-25 13:24:17 »
Ви дурниць не наробили. Все гаразд.
Цитата
Re-setup the kernel module by executing '/etc/init.d/vboxdrv setup' as root.
В основу Virtual Box входить модуль ядра vboxdrv. Інколи, його треба компілювати вручну окремо. Спробуйте спочатку виконати вищесказане від імені root'a, якщо не прокатить, то зайдіть в /usr/src - там повинна бути підтека з кодами цього модуля, як називається - не пам"ятаю, і під рукою зараз немає. Входите туди, процедура стандартна:
./configure
make
make install
## Після успішної компіляції:
modprobe vboxdrv
## Перевірити наявність завантаженого модуля можна так:
lsmod | grep vboxdrv
Пробуйте. Зауважте - при оновленні ядра модуль доведеться компілювати заново.
« Змінено: 2008-11-25 13:27:31 від Piktor »
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Instigator

• Новачок
  • *
  • дописів: 6
  • Перекладач
« Відповідей #5 : 2008-11-25 14:12:50 »
Тому відразу виникло питання, чи існує локалізація?
Так-так, я цим, якраз, займаюсь, але брак часу. Гадаю, до Нового Року все буде :)

Відсутній Sandr

• Графоман
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
« Відповідей #6 : 2008-11-25 15:07:29 »
Заходжу у вказану Вами теку з правами адміністратора:

# cd /usr/src

Зчитую вміст цієї теки:

# ls

Отримую:

linux-2.6.22.5-31-obj   packages

Порився в тих теках, нічого схожого на virtualbox, на жаль, не помітив...  :(

P.S. Аналогічна помилка видається і в профілі root.
« Змінено: 2008-11-25 16:46:37 від Sandr »
openSUSE + KDE

Відсутній funtik

• Кореспондент
  • дописів: 138
  • Linux... because life is too short for reboots!
« Відповідей #7 : 2008-11-25 16:44:56 »
З приводу virtualbox'a говорити не буду, бо не ставив, проте коли я обирав віртуалку, мені порадили vmware. Стоїть уже десь півроку - не скаржуся. Ставиться просто і працює надійно. Єдиний недолік - потрібно після установки ввести ключ, хоча в мережі його знайти неважко.

Відсутній Sandr

• Графоман
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
« Відповідей #8 : 2008-11-25 16:57:19 »
З приводу virtualbox'a говорити не буду, бо не ставив, проте коли я обирав віртуалку, мені порадили vmware. Стоїть уже десь півроку - не скаржуся. Ставиться просто і працює надійно. Єдиний недолік - потрібно після установки ввести ключ, хоча в мережі його знайти неважко.
В принципі мені вже теж радили vmware, але справа в тому, що він важить удесятеро більше, ніж virtualbox і ще й вимагає наявності ліцензії. Проблема з великим об'ємом актуальна через низькоякісний Інтернет (dial-up на поганих лініях). А на проблему з ліцензією в принципі можна було б тимчасово закрити очі  ::).
openSUSE + KDE

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #9 : 2008-11-25 17:02:19 »
Sandr, значить у системі немає ані модуля, ані його джерельних кодів. Запитайте у вашого пакетного менеджера, що він може дати на слова virtualbox, vbox. Бо без модуля ядра воно не поїде. VMWare - варіант, серверну версію вони на офсайті віддають безкоштовно, от тільки я реєструватися полінувався, та-й по-моєму, не знаходив для своєї системи пакунка. Як варіант - скачайте самий свіжий virtualbox, але не ose - тоді модуль ядра там буде відразу в пакунку.
P.S. - при оновленні оного всі налаштування зберігаються, вам не доведеться проробляти сві ті дії заново.
P.P.S. - Я VirtualBox на діалапі викачував без проблем.
P.P.P.S. (злорадно) А 98-ма у вас ліцензійна?
Edit:
А що у вас по /usr/src/packages?
« Змінено: 2008-11-25 17:09:44 від Piktor »
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній klim

• Графоман
  • дописів: 287
  • The True Lamer. Beware of fakes.
« Відповідей #10 : 2008-11-25 20:04:33 »
Цитата
vmware.. вимагає наявності ліцензії.
На vmware безкоштовна ліцензія на місяць і її можна брати стільки разів, скільки хочете (принаймні рік тому так було).

Praporshic

• Гість
« Відповідей #11 : 2008-11-25 20:14:37 »
VMware Server - ключ дають безкоштовно при реєстрації. VMware Player - взагалі ключ не потрібен.

Відсутній Sandr

• Графоман
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
« Відповідей #12 : 2008-11-25 23:46:22 »
Щодо ліцензійності Windows 98, то ліцензія Windows Vista поширюється на ранні версії систем.

В теці /usr/src/packages маємо:

BUILD  RPMS  SOURCES  SPECS  SRPMS
openSUSE + KDE

Praporshic

• Гість
« Відповідей #13 : 2008-11-25 23:52:21 »
Щодо ліцензійності Windows 98, то ліцензія Windows Vista поширюється на ранні версії систем.
Воно, звісно, офтоп, але це дійсно лише для Businnes (з варіаціями) та Ultimate за наявності Disk Kit....
« Змінено: 2008-11-25 23:52:42 від Praporshic »

Відсутній Sandr

• Графоман
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
« Відповідей #14 : 2008-11-26 13:58:40 »
Відкопав на інсталяційному диску якусь програмку для віртуалізації Xen. Після установки цієї програми додається пункт в меню завантажувача та пару програм в переліку програм. Спробував скористатися даною програмою віртуалізації, але видало помилку, що мовляв процесор даної машини не підтримує повної віртуалізації...  :-/

Які будуть думки з приводу цього Xen?
openSUSE + KDE