Автор Гілка: Як можна віддалено вимкнути комп'ютер?  (Прочитано 2369 раз)

Відсутній Sandr

• Графоман
  • дописів: 461
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
Щодня після закінчення уроків мені доводиться бігати по класу й вимикати кожен комп'ютер. Також іноді потрібно вимкнути або заблокувати машину якогось неслухняного учня... Одним словом було б непогано, якби можна було вимикати (та іноді блокувати) комп'ютери класу.

Для віддаленого керування в openSUSE 10.3 діє віддалений вхід в іншу систему (з вікна входу чи з програми, яка працює аналогічним чином). Я використовую такий спосіб для реєстрації користувачів на учнівських комп'ютерах, а також для установки додаткових програм та інших дій. Вимкнути машину в принципі можна й використовуючи цей спосіб. Але таке вимкнення забирає багато часу, бо потрібно набрати ІР-адресу віддаленої машини, з'єднатися, вибрати в меню пункт вимкнення...

Функція швидкого вимкнення є в програмі iTALC, яка так і не захотіла в мене працювати...

Може існує якась команда, якою можна вимкнути віддалено комп'ютер?
« Змінено: 2009-09-22 02:25:00 від Sandr »
openSUSE + KDE

Відсутній cadca

• Письменник
  • дописів: 955
  • free like beer
ssh user@remote_comp
sudo shutdown -P now
Ubuntu 20.04/18.04; CentOS 7.x

Відсутній oleksa

• Кореспондент
  • дописів: 214
ssh user@remote_comp
sudo shutdown -P now

Можна батчем таким чином всі машини вимкнути. Філософське питання, а як підняти б..?

Praporshic

• Гість
ssh user@remote_comp
sudo shutdown -P now

Можна батчем таким чином всі машини вимкнути. Філософське питання, а як підняти б..?
Wake on LAN врятує. Якщо є підтримка у заліза....

Відсутній Sandr

• Графоман
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
Команда

# ssh root@Desktop-01

видає повідомлення про помилку:

ssh: Desktop-01: Name or service not known
openSUSE + KDE

Відсутній Sandr

• Графоман
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
Проблема з віддаленим увімкненням машин розглядалася тут:

http://linux.org.ua/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1231717477
openSUSE + KDE

Praporshic

• Гість
Команда

# ssh root@Desktop-01

Ну так налаштовуйте DNS, LDAP, тощо (Samba не рахується, хіба що прикрутите якось її до nsswitch).

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
Ще можна підготувати набор відповідних сценаріїв, повісити їх на snmpd та просто викликати snmpget (звісно, без проблем це все можна загорнути в якусь оболонку, навіть gui).
dd if=/dev/zero of=/dev/null

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
Команда

# ssh root@Desktop-01

Ну так налаштовуйте DNS, LDAP, тощо (Samba не рахується, хіба що прикрутите якось її до nsswitch).

Off-topic:
ти такими розумними словами тут не розкидуйся :)
"шо ти мені зюзюкаєшь, ти пальцем тикни" (с) :D

поясню: ssh каже, що не знає, яка адреса у Desktop-01, тому не може підключитися. Найпростіше рішення (якщо адреси статичні) - прописати на головному компьютері у /etc/hosts співвідношення мід іменами та адресами компьютерів.

Якщо адреси динамічні (видаються за допомогою DHCP) - тут тоді буде трохи важче й доведеться погуглити та налаштувати DNS сервер (сервер імен) та налаштувати DHCP, щоб прописував де що й як.