Автор Гілка: Linux— як навчитися адмініструвати?  (Прочитано 16825 раз)

Відсутній ukrkyi

• Дописувач
  • **
  • дописів: 99
Re: Linux— як навчитися адмініструвати?
« Відповідей #30 : 2013-05-27 15:49:22 »
Отак

А якусь книжечку по реальному колупанні в ядрі чи ініті системи не знаєте?? Я хочу колупатися в самій системі, напевно опенсюсе/федора;)

Цитата
Вам що потрібно?
Цитата
GTK+ (а саме ця бібліотека ставить перед вами такий вибір)

Не бібліотека. Наскільки я знайшов, основні програми, графічні середовища написані чи на пітоні, чи на С(до речи, на чому КДЕ??), як ядро.
Наскільки я зрозумів, для колупання в системі та писання низькорівневих програмок треба С, а графічних— пітон. + асемблер не завадить у перпективі
взагалі-то я на пітон і не дивився, але мені потрібно ще веб-програмування

Яка бібліотека ліпша— Qt/Gtk+??

Я, загалом, планую у вільний час колупатися в існуючих системах/дистрах/програмах, можливо збирати іноді якусь свою збірочку(як найкращий варіянт),
А на роботі(гіпотетичній покищо)— писати що загадають;)
« Змінено: 2013-05-27 16:01:41 від ukrkyi »
openSUSE TUMBLEWEED | Arch Linux | HP ProBook 4540s | Шукаю драйвер rtbth… Відлетів після оновлення ядра і не повернувся…

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #31 : 2013-05-27 16:01:35 »
Отак

А якусь книжечку по реальному колупанні в ядрі чи ініті системи не знаєте?? Я хочу колупатися в самій системі, напевно опенсюсе/федора;)
http://kernel-handbook.alioth.debian.org/

З підсистемою ініціалізації (вибрані вами системи використовують systemd) краще розбиратися за написаними її автором статтями:

http://0pointer.de/blog/projects/systemd-docs.html
Цитата
Цитата
Вам що потрібно?
Цитата
GTK+ (а саме ця бібліотека ставить перед вами такий вибір)

Не бібліотека. Наскільки я знайшов, основні програми, графічні середовища написані чи на пітоні, чи на С(до речи, на чому КДЕ??), як ядро.
Наскільки я зрозумів, для колупання в системі та писання низькорівневих програмок треба С, а графічних— пітон. + асемблер не завадить у перпективі

Яка бібліотека ліпша— Qt/Gtk+??

Я, загалом, планую у вільний час колупатися в існуючих системах/дистрах/програмах, можливо збирати іноді якусь свою збірочку(як найкращий варіянт),
А на роботі(гіпотетичній покищо)— писати що загадають;)
KDE використовує бібліотеки Qt, основні компоненти системи написано мовами C++ та QML.

На Python не написано жодного стільничного середовища (лише один менеджер керування вікнами).

Для чого ліпша? Я, як учасник команди KDE, напишу, що краще Qt. Вам од цього полегшає?

Асемблер вам, якщо ви не писатимете швидкісні компоненти ядра або кодеки, не знадобиться.

Зі збірочками, я вам наполегливо раджу, краще користуватися OBS і не мучитися навряд чи потрібними глибокими знаннями.
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній ukrkyi

• Дописувач
  • **
« Відповідей #32 : 2013-05-27 16:10:53 »
Цитата
Для чого ліпша?
По-перше,щоб можна було колупатися в існуючих програмах/системах/КДЕ
По-друге, щоб найняли на роботу ;)

А колупатися в федора/опенсюсе, не дебіані.

І паралельне питання— веб-програмування— пітон чи пхп, може порадите??
openSUSE TUMBLEWEED | Arch Linux | HP ProBook 4540s | Шукаю драйвер rtbth… Відлетів після оновлення ядра і не повернувся…

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #33 : 2013-05-27 16:21:52 »
Цитата
Для чого ліпша?
По-перше,щоб можна було колупатися в існуючих програмах/системах/КДЕ
По-друге, щоб найняли на роботу ;)
Щоб найняли на роботу, вчіть C++, Java та JavaScript, якщо хочете працювати з Android; ObjectiveC для Apple та HTML 5 для всього іншого. Просто так, щоб найняли, візьміть участь у якомусь GSoC чи починайте обдумувати власний стартап. Наше IT внутрішнього розливу зведеться до жорсткого розпилу бабла та гівно-програмування на .Net для Azure.
Цитата
А колупатися в федора/опенсюсе, не дебіані.

І паралельне питання— веб-програмування— пітон чи пхп, може порадите??
Краще буде, якщо ви знатимете і те, і інше.
You're not alone
All used up

Відсутній ukrkyi

• Дописувач
  • **
« Відповідей #34 : 2013-05-27 16:30:57 »
Щоб найняли на роботу, вчіть C++, Java та JavaScript,
А чим С++ ліпша за С??

І, наскільки я зрозумів, GTK+ гірша, але написана під С;
Qt краща, але написана під С++

Цитата
HTML5

Та я хотів, але не знайшов достатньої інформації, тому переключився на вивчення JavaScript+SVG.

Проте по SVG теж дуже мало.

А що там з MySQL та іншими БД, купа всякого погганого про MySQL, але альтернативи не знайшов.

Тож по HTML5/SVG, може щось знаєте??

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #35 : 2013-05-27 18:57:48 »
Щоб найняли на роботу, вчіть C++, Java та JavaScript,
А чим С++ ліпша за С??

Цитата
HTML5

Та я хотів, але не знайшов достатньої інформації, тому переключився на вивчення JavaScript+SVG.

Проте по SVG теж дуже мало.

А що там з MySQL та іншими БД, купа всякого погганого про MySQL, але альтернативи не знайшов.

Тож по HTML5/SVG, може щось знаєте??
І чому тепер тільки вчать? Наберіть у рядку пошуку Google «HTML5 djvu», «HTML5 pdf», ну і далі за списком.

Питання щодо ліпшості C і C++ я не коментуватиму, скажу лише, що вам варто трохи хоч чтомусь підучитися. ;)
You're not alone
All used up

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #36 : 2013-05-27 20:47:47 »
А чим С++ ліпша за С??

Ви тільки почули назву, а вже кидаєтесь з однієї технології на іншу. Якщо ви збираєтесь програмувати, то вчити треба спочатку, як не дивно, саме програмування, а точніше алгоритмування. А вже коли це опануєте, то можна самі технології (мови програмування, бібліотеки, середовища розроблення, компілятори тощо), бо вони на якість вашої роботи не вплинуть, а підліткові стереотипи «це добре, а це погано» нароблятть шкоди.

Якщо існує якась технологія, значить вона для чогось потрібна. Те, що її хтось обзиває поганою, зовсім не означає, що вона для свої реалій справді погана. А демагогія, на кшталт C versus C++, Gtk+ versus Qt, whatever, зазвичай переливання з пустого в порожнє. Все має свої плюси та мінуси, і вони мають різні ніші та сфери застосування. Питання: яка вам потрібна?

Ваша проблема — ви чітко не розумієте, що хочете. Це нормально. Почніть з простого. Перегляньте якийсь матеріал з Python, оцініть його переваги. Потім, коли ви почнете чіткіше розуміти що я тут мав на увазі, помацайте GTK+ та Qt, перегляньте їхні переваги та недоліки. І так далі.

« Змінено: 2013-05-27 20:50:10 від Re. »

Відсутній Paul Carroty

• Кореспондент
  • дописів: 144
« Відповідей #37 : 2013-05-28 21:19:52 »
Почніть з азів: архітектура ПК, ассемблер, С та робота з пам’яттю.

r00t x

• Гість
« Відповідей #38 : 2013-05-29 00:28:27 »
Почніть з азів: архітектура ПК, ассемблер, С та робота з пам’яттю.
"воу, воу, парінь палєхче"* - я б не рекомендував починати з Асму.
Мабуть я не в'їжджаю в тему: тс, що саме потрібно? Адмініструвати Лінукс-системи? чи програмувати під юнікс-сист?
---
Якщо адмініструвати, то почніть з встановлення (запуск, налаштування) фтп-сервера, продовжіть самба-сервером, далі веб-сервер, і почніть (чим продовжіть) вивчати розміткові мови для вебу, почніть цікавитись (ПО ПЕРШЕ!: Написанням скриптів для оболонки) php-написанням. Якщо ви вивчаєте мову С, то ці знання вам не зашкодять.
---
Якщо ви хочете програмити під юнікс, то ...  [smiley=flag.gif] - це значить що я незн., що вам написати.
---

*перетворююсь на вкантачену істоту. Еволюція навпаки - потрібно шото с етім рєшать.

r00t x

• Гість
« Відповідей #39 : 2013-05-29 00:31:06 »
почніть (чим продовжіть)

Відсутній ukrkyi

• Дописувач
  • **
« Відповідей #40 : 2013-05-29 16:36:48 »
Ви тільки почули назву, а вже кидаєтесь з однієї технології на іншу. Якщо ви збираєтесь програмувати, то вчити треба спочатку, як не дивно, саме програмування, а точніше алгоритмування. А вже коли це опануєте, то можна самі технології (мови програмування, бібліотеки, середовища розроблення, компілятори тощо), бо вони на якість вашої роботи не вплинуть, а підліткові стереотипи «це добре, а це погано» нароблятть шкоди.

Ваша проблема — ви чітко не розумієте, що хочете. Це нормально. Почніть з простого. Перегляньте якийсь матеріал з Python, оцініть його переваги. Потім, коли ви почнете чіткіше розуміти що я тут мав на увазі, помацайте GTK+ та Qt, перегляньте їхні переваги та недоліки. І так далі.

Пардон, я з Паскалем ледь на всеукраїнську олімпіаду не поїхав— завадила одна проблема: у них система перевірки на вінді була… >:(

На С я вже легенькі програми пишу, +- нормальні.

Тому й питаю, чи вартує вчити С++, та яка бібліотека потрібна для графіки.

Це безпосередньо пов’язане з тим, що я хочу навчитися колупатися у дистрибутивах — Лінукс написаний саме на С.
Це моя мета.

Проблема в тому, що паралельно з цим я заліз у веб-програмування(HTML+CSS я уже знаю, і давно, швидше продовжив навчатися), бо маю одну гарну ідею.
А вичитав я, що пітон кращий для веб-програмування ніж php, а також що усі графічні програми під Лінукс пишуться на Пітоні.
Тому й питаю, можливо, краще замість PHP вчити Пітон, бо(чи) він мені й пізніше знадобиться.

І на життя теж потрібно буде чимось заробляти ;)

Тому й хотів спитати досвідченіших лінуксоїдів та програмістів.

Дякую.
« Змінено: 2013-05-29 16:38:52 від ukrkyi »

Відсутній ukrkyi

• Дописувач
  • **
« Відповідей #41 : 2013-05-29 17:05:39 »
Маю ще 2 запитання:
  • Чи можливий перехід з одного на інший дистрибутив без знесення системи(в рамках одного пакетного менеджера, напр. федора—опенсьюзе)? Десь тут я читав щось подібне
  • От, припустимо, я написав якусь простеньку програму. Що далі треба робити, щоб отримати пакет?(Програмки для домашнього використання, просто хочу, щоб у системі була встановлена, напр. командою щоб можна було запустити)

Дякую
« Змінено: 2013-05-29 17:07:48 від ukrkyi »

Відсутній tarasian666

• Графоман
  • дописів: 464
  • нульовий біт це також біт
« Відповідей #42 : 2013-05-29 20:39:39 »
Цитата
Чи можливий перехід з одного на інший дистрибутив без знесення системи(в рамках одного пакетного менеджера, напр. федора—опенсьюзе)? Десь тут я читав щось подібне
virtualbox
Цитата
От, припустимо, я написав якусь простеньку програму. Що далі треба робити, щоб отримати пакет?(Програмки для домашнього використання, просто хочу, щоб у системі була встановлена, напр. командою щоб можна було запустити)
для цього пакет можна і не збирати, достатньо наприклад make install чи просто скопіювати відповідні файли куди треба і зробити ярлики

Цитата
А вичитав я, що пітон кращий для веб-програмування ніж php, а також що усі графічні програми під Лінукс пишуться на Пітоні.
дурниці, для веб програмування, як показали певні тести, php кращий ніж пітон, та і далеко не всі графічні програми під Лінукс пишуться на Пітоні. Пітон "гарний", простий та "багатофункціональний" але він ненажерливий і відносно повільний

PS зараз в мене запущено 10 графічних програм, ні одна з них не використовує пітон

PPS
Цитата
Мабуть я не в'їжджаю в тему: тс, що саме потрібно? Адмініструвати Лінукс-системи? чи програмувати під юнікс-сист?
от власне
« Змінено: 2013-05-29 20:47:16 від tarasian666 »
Kernel alive - куди поділи цю "фразу" в новому ядрі?

Відсутній Paul Carroty

• Кореспондент
  • дописів: 144
« Відповідей #43 : 2013-05-29 22:11:32 »
Цитата
Тому й питаю, чи вартує вчити С++
Якщо захочете писати GUI.
Цитата
перша частина речення пахне холіваром, а друга - брехнею.
Цитата
І на життя теж потрібно буде чимось заробляти
якщо ви хочете це робити в web, тоді, як уже писали, php & python.

Відсутній ukrkyi

• Дописувач
  • **
« Відповідей #44 : 2013-05-30 08:46:04 »
Цитата
virtualbox
А повністю перейти??
Цитата
пакет можна і не збирати, достатньо наприклад make install чи просто скопіювати відповідні файли куди треба і зробити ярлики
А можна детальніше, будь ласка? ;)
Цитата
Цитата
Тому й питаю, чи вартує вчити С++
Якщо захочете писати GUI.
Дуже прошу конкретно пояснити, чим вона краща, адже і без неї GUI пишуть ;)
Цитата
перша частина речення пахне холіваром, а друга - брехнею.
Значить, не кращий ;)
PS  я ж вичитав на сайтах, не сам придумав :)