Ось мій підхід.
При визначенні структури розділів варто керуватися тим принципом, що де-які каталоги можуть змінювати свої розміри, і треба мінімізувати вплив на інші компоненти системи. Тому я звик на домашньому десктопі виділяти 4 розділи:
sda1 / - система, у тому числі ~root
sda5 swap - зрозуміло
sda6 /var - данні, розмір яких які змінюється "автоматично", (а /tmp є сімлінком на /var/tmp)
sda7 /home - дані, розмір яких змінюється користувачем
Раніше в де-яких випадках рекомендувалось виділяти /boot, але зараз це вже не актуально, варто про це забути.
В такому випадку якщо якийсь користувач накачає фільмів до упору, то принаймні можна буде спокійно увійти в систему як root і все виправити. Або якщо файлова система пошкодиться. Або, на на де-яких фс, наприклад ext4, є такий ефект коли закінчуються inode - дуже неприємна проблема. Коротше - диверсифікація.
Крім того, на кожному розділу можна підлаштувати файлову систему по-своєму, наприклад, на var я люблю відключати журналювання. Хоча, для десктопу це скоріше іграшки.
swap намагаюсь розташовувати поблизу початку HDD, бо там HDD швидше, але це теж малопомітні оптимізації.
Ну, а далі думаємо. Наприклад, для якогось серверу я б для даних виділив би окремий розділ. А от на маленьких HDD (20Гб) я робив один розділ, бо там кожен байт місця на рахунку.
Розміри розділів. Взагалі, залежить від дистрибутивів. Може зробимо невеличке опитування?
Який в вас дистрибутив? Дайте вивід команди df -h В мене Gentoo з KDE:
- / 25G, зайнято 20G - у тому числі du -hs /usr/src = 2.3G і du -hs /usr/portage/distfiles/ = 6.6G , тобто те, що можна звільнити в будь-який момент.
- /var 11G, зайнято 2.7G - в мене Gentoo і розмір визначався скільки хоче LibreOffice для компіляції: десь біля 6G . Да, /tmp є сімлінком на /var/tmp .
- swap 4G - я для swap виділяю 2*RAM, але коли памяті 4G і більше - то 1*RAM+1% (щоб не помилитися). Критерій - щоб гіпернейт робити.
Все інше - під /home.
Щодо таблиць: я використовую MBR де можна. Мабуть тому, що вона проста і підтримується скрізь; хоча може ще й тому, що я звик до неї. На HDD більше 3.7G MBR не можна використовувати, там GPT. З LVM ніколи не працював, да і не будо потреби.
Ще одна міні-оптимізація, яку роблю - вирівнювання розділів. Якщо коротко - запускати fdisk з ключами -c -u ; докладніше тут
https://www.linux.org.ru/wiki/en/Выравнивание_разделов_диска .
Якось так.