Автор Гілка: Який Linux вибрати?  (Прочитано 3830 раз)

Артем Степанов

• Гість
Який Linux вибрати?
« : 2005-04-14 11:48:21 »
 Доброго дня.
 Необхідно налаштувати сервер, який буде використовуватися як сервер IP-телефонії (на базі asterisk) + веб-сервер + MySQL.  Операційна система - Linux. Я б не назвав себе в початківцем Юніксу (FreeBSD), але відносно Лінуксу - я такий :)
Отже, що я робив.
Спробував встановити RedHat 9 (ядро 2.4.20; не знаходить мій SATA-контроллер ICH5-R, використовуючи додатковий драйвер - форматування до кінця не доходить, виникають при цьому помилки) і Fedora Core 3 (ядро 2.6.7, все знаходить (для контроллера драйвер ata_piix), але я не впевнений в стабільності роботи цієї системи, тим більше при перевстановленні системи виникали помилки)
Хотів би задати такі просте запитання:
який  безкоштовний Linux Ви мені могли б порекомендувати для довгої і щасливої роботи всіх вищевказаних сервісів на даному сервері і де його можна взяти?
Дякую.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
Re: Який Linux вибрати?
« Відповідей #1 : 2005-04-14 15:17:15 »
Доброго дня.
Спробував встановити RedHat 9 (ядро 2.4.20; не знаходить мій SATA-контроллер ICH5-R, використовуючи додатковий драйвер - форматування до кінця не доходить, виникають при цьому помилки)
Ви цікавилися датою випуску цієї системи?  :)

Цитата
Хотів би задати такі просте запитання:
який  безкоштовний Linux Ви мені могли б порекомендувати для довгої і щасливої роботи всіх вищевказаних сервісів на даному сервері і де його можна взяти?
Наскільки довго? Якщо ви хочете довго не апгрейдити систему але підтримувати її на належному рівні в автоматичному режимі, то вам потрібен або Debian або якийсь * enterprise (з платною підтримкою). Так як вам хочеться безплатний варіант, то залишається лише Debian.
[Fedora Linux]

Відсутній mayvas

• Новачок
  • *
  • дописів: 5
  • Що новенького?
« Відповідей #2 : 2005-04-16 01:42:54 »
Найкращий лінукс як на мою думку це Gentoo. Використовую його приблизно тільки 3 місяці. Та дуже ним задоволений :).
Ось невелике обгрунтування моїх слів:
+ Система компілюється повністю з нуля, а отже і оптимізується під вашу систему.
+ З цим дистрибутивом ви змушені будете вивчити лінукс..
+ Ви самі визначаєте що вам потрібно і які пакети ставити.
+ Якщо вам потрібно якийсь пакет то все що треба зробити то набрати з під консолі emerge ІМЯ ПАКЕТУ а далі можна, як пише при встановленні Windows 98 "відкинутись на кріслі" ;).
+ Обновлення будь якого пакету можна провести, як тільки він зявиться на одному з зеркал Gentoo.
+Дуже невибаглива до ресурсів система. Ось де справді можна відчути всю силу лінукс. Наприклад в мене зараз завантажений KDE 3 версії, відкритий Firefox, Thunderbird,грає XMMS,konsole, і ще з десяток різних служб, і займає все це всього навсього 78 MB памяті

Єдиними умовами без яких вам не обійтись при вивченні цього дистрибутиву це -
1 Наявність підключення до інтернету (принаймі модемного).
2 Бажання вчитись
3 Терпіння (поки компілюватиметься система ;D)

Ось така моя думка!

Відсутній iip))

• Графоман
  • дописів: 277
  • Перекладач KDE, openSUSE...
« Відповідей #3 : 2005-04-16 07:10:57 »
Gentoo дійсно гарний дистрибутив і його можна порівняно легко оновляти через emerge, подібно як Debian через apt-get, але ... щоб встановити Gentoo, необхідно добре знати обладнання свойого комп'ютера (виробників та номери моделей різних пристроїв), треба непогано розумітись на внутрішній будові Лінукса (на випадок, якщо виникне якась проблема при встановленні), треба добряче помучитись з конфігурацією ядра перед компілюванням, а потім треба довго і нудно чекати поки все збереться і скомпілюється. Я недавно ставив Дженту з КДЕ на старенький Пентіум 200 ММХ 80МБ RAM, то компіляція тривала 4 доби.
Ще радив би спробувати SuSE 9.2 або 9.3  Має чудову програму встановлення, яка проста для користування навіть початківців, але має багато способів задовольнити експертів. Доступний цей дистрибутив безплатно, але розробляється і підтримується великою компанією.
« Змінено: 2005-04-16 19:24:08 від iip »
"You should not be satisfied with being a victim, nor with being a survivor. You should aim to be a conqueror." "Now, go do the right thing!" Dr. Laura

Відсутній uzerg

• Новачок
  • *
  • дописів: 4
« Відповідей #4 : 2005-08-03 19:01:55 »
необхідно добре знати обладнання свойого комп'ютера (виробників та номери моделей різних пристроїв),

треба непогано розумітись на внутрішній будові Лінукса (на випадок, якщо виникне якась проблема при встановленні),

треба добряче помучитись з конфігурацією ядра перед компілюванням, а потім треба довго і нудно чекати поки все збереться і скомпілюється.

Я недавно ставив Дженту з КДЕ на старенький Пентіум 200 ММХ 80МБ RAM, то компіляція тривала 4 доби.

Можна подивитись мануал :)

Заглянути на gentoo.org чи сюди

заюзати genkernel - останні версії досить адекватні...здається...

і не ставити ікси з кде на сервер - тоді за ніч відкомпілюється!

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
« Відповідей #5 : 2005-08-04 16:39:41 »
Якщо я правильно зрозумів, то потрібно встановлювати саме "робочу конячку", а не тестову машину. Тому основними умовами вибору повинні бути простота, швидкість встановлення програмного забезпечення та його оновлення, надійність. Тобто, щоб все працювало без зайвого клопоту та "праці з напилком". Тому радив би на сервері встановити Debian 3.1 ("sarge"), в такому випадку супроводження системи буде під силу навіть початківцю (встановлення усього необхідного без необхідності розбиратись з залежностями, автоматичне оновлення "латок" безпеки, багатий вибір програмного забезпечення) або Suse. А якщо додатково маєте можливість виділити машину для експериментів -- спробуйте на ній Gentoo, це справді буде дуже корисно в плані ознайомлення з "класикою жанру" в світі Linux (в цьому дистрибутиві, мабуть, аналогій з популярними різновидами Unix найбільше, хоча і можу помилятись).
dd if=/dev/zero of=/dev/null