Автор Гілка: Встановка нової версії KDE на MandrakeLinux 10.1  (Прочитано 13190 раз)

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • дописів: 27
  • upward
Доброго дня.

Оце вчора ввечері поставила собі на лептоп Мендрейк 10.1, версію для завантаження (хоча купила в Німеччині в упаковці, на якій було написано оффішіал, а там навіть нім. мови не було  ::) ).

Тепер у мене декілька питань, на які я не знайшла відповідь, пошукавши у ЧаПах (принаймні, те що лежить на поверхні)

Вантажусь звичайно у КДЕ.  Зробила юзера, вантажусь у нього. Дуже хочеться записувати якісь файли на окремий логічний диск ФАТ (для трансфера між Лінуксом і віндою), а воно при спробі копіювати в Konqueror каже, що доступу до диску немає. Причому, що цікаво (це було зроблено з GNOME), "зберегти як" і вказування мого ФАТ-диску працює.

Я поконфігурувала правила безпеки, змінила рівень з високого на стандартний, вказала read|write permissions для свого юзера, але через те, що все це робилося вчора пізнього вечора і це був вже третій ребут, результати цього конфігурування мені невідомі.

Так чи так, було би непогано все-таки, щоб юзер не мав цих прав доступу, а от як в потрібний момент зробитися root'ом, щоб отримати доступ до інших дисків, було би непогано взнати.

Також стоїть питання встановлення нової версії КДЕ. В основному тому, що в моїй інсталяції не працюють нотатки в Kontact, а якщо вже перевстановлювати КДЕПІМ, то чому б і не всю КДЕ.

А отже, питання такі:

1) чи можна перевстановити КДЕ, знаходячись у ній же, чи з-під іншої десктоп-системи, чи треба користуватися такими речами, як термінал, в яких я поки ніц не тямлю?

2) якщо КДЕ залежить від Qt, то і цю треба апгрейдити не з-під КДЕ, наскільки я зрозуміла.

Ну і тепер питання не концептуальні, а конкретні:

1) Що конкретно такому йожику, як я, робити з цим - ftp://ftp.iasi.roedu.net/mirrors/ftp.trolltech.com/qt/sources/qt-x11-opensource-src-4.0.1.tar.gz

2) в якій саме теці звідси - ftp://ftp.man.szczecin.pl/pub/kde/stable/3.4.2/Mandriva/ - лежить те, що встановиться з мінімумом головного болю: 10.2 чи noarch? (хоча, наскільки я зрозуміла, в noarch лежать файли тексту інтерфейсу різними мовами)

3) ну і що робити з тим, про що мовилося у п. 2.?

Заздалегідь вдячна. Ну і будемо знайомі.
Офтопік і SuSE 10.2

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
Доброго дня.

Оце вчора ввечері поставила собі на лептоп Мендрейк 10.1,
Мені на цьому місці згадались слова одного хорошого професора з Львівської політехніки: "І тут сльози радощів заважають продовжити читання". :о))
версію для завантаження (хоча купила в Німеччині в упаковці, на якій було написано оффішіал, а там навіть нім. мови не було  ::) ).
Бути такого не може. Ввечері спеціально перевірю, але... хм...
Ви мабуть ставили Mandrake 10.1 Official Downlod, так? Не Мандріву, а саме Мандрейк?
Вантажусь звичайно у КДЕ.  Зробила юзера, вантажусь у нього. Дуже хочеться записувати якісь файли на окремий логічний диск ФАТ (для трансфера між Лінуксом і віндою), а воно при спробі копіювати в Konqueror каже, що доступу до диску немає. Причому, що цікаво (це було зроблено з GNOME), "зберегти як" і вказування мого ФАТ-диску працює.
Тобто ви у Гномі запускаєте Конкверор? Хм... "Как много нам открытий чудных..." ;о))
Гаразд, жарти жартами, а зберегти на віндовий диск ви швидше за все не можете тому, що у вашому файлі /etc/fsab немає опцій "rw" або "user" для відповідного диску (мають бути обидві).

Так чи так, було би непогано все-таки, щоб юзер не мав цих прав доступу, а от як в потрібний момент зробитися root'ом, щоб отримати доступ до інших дисків, було би непогано взнати.
Ну, якщо в консолі, тоді за допомогою команди su (далі у вас поцікавляться, чи знаєте ви пароль рута). Є непоганий файловий менеджер Krusader, у нього є можливість у меню вибрати щось на кшталт "отримати права рута", або щось схоже за змістом. Після отриманого паролю він може працювати з всією файловою системою з правами адміністратора.

1) чи можна перевстановити КДЕ, знаходячись у ній же, чи з-під іншої десктоп-системи, чи треба користуватися такими речами, як термінал, в яких я поки ніц не тямлю?
Так, можна. Але й в консолі немає нічого страшного, повірте.

2) якщо КДЕ залежить від Qt, то і цю треба апгрейдити не з-під КДЕ, наскільки я зрозуміла.
Ніколи не задавався такими питаннями, але наскільки я собі все це уявляю, то можна й з-під KDE.

1) Що конкретно такому йожику, як я, робити з цим - ftp://ftp.iasi.roedu.net/mirrors/ftp.trolltech.com/qt/sources/qt-x11-opensource-src-4.0.1.tar.gz
Я б наразі радив залишити в спокої ;о))
Якщо вам таки зовсім не терпиться обновити KDE і хочеться це зробити "наймешою кровю", то я б радив придбати компакт-диск з новою KDE на lafox.net або opensource.com.ua (5 грн + приблизно 25-50 коп за доставку в межах України + 2-5 днів чекання).

Заздалегідь вдячна. Ну і будемо знайомі.
Завжди будь ласка. Приходьте ще ;о))
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • upward
Цитата
згадались слова одного хорошого професора з Львівської політехніки: "І тут сльози радощів заважають продовжити читання

Аякже. Ніби заміж вийшла..... :)

Цитата
Не Мандріву, а саме Мандрейк?

Так.

Цитата
Тобто ви у Гномі запускаєте Конкверор?

Ні, я перезавантажилась у Гном, відкрила там хоум і там вже зберегла на /mnt/removable (флешку), з якою Конкверор поводиться так само, як і з логічним диском, тобто не пускає на неї копіювати.

Цитата
у вашому файлі /etc/fsab немає опцій "rw" або "user"

Дякую, подивлюсь, як раз це мене і цікавило. Бо я поки що все ще в графічному інтерфейсі обертаюся, а, як вже було сказано, давала своєму юзеру права на /mnt/removable та /mnt/win_e в Меню-Система-Конфігурувати комп-Безпека, але ще не перевіряла, чи подіяло. Зміна рівня системи на стандартний не подіяла.

Цитата
Є непоганий файловий менеджер Krusader, у нього є можливість у меню вибрати щось на кшталт "отримати права рута"

О! От як раз подібного мені і хотілося знайти.  Зараз шукатиму. При встановленні системи я бачила там Midnight Commander, але ж в цій КДЕ фіг знайдеш всякі дрібні проги, які ти ставив. ... Уже знайшла - http://krusader.sourceforge.net/ - дуже дякую. А в Конкверорі це ніяк неможливо, наскільки я Вас зрозуміла?

Цитата
Але й в консолі немає нічого страшного, повірте.

Я вірю і не відмовляюся, але було би непогано взнати, як.

Цитата
Ніколи не задавався такими питаннями, але наскільки я собі все це уявляю, то можна й з-під KDE.

Спробую.

Цитата
Я б наразі радив залишити в спокої ;о))

Ну і де логіка? Спочатку вмовляють, що в консолі нічого страшного, а потім пропонують найменшою кров'ю.... Хочу зробити сама.
Офтопік і SuSE 10.2

Praporshic

• Гість
Ви, мабуть, трохи не зрозуміли поради. Той архів з qt це вихідні коди, які ще треба зкомпілювати і робити це на мобільному компі - знущання з себе та з компа, особливо для початківця (я почав лише через 1 місяць після того як сів за лінуха, до того ж невдало). В мене стоїть мандріва, так для неї я тягув те, про що Ви казали noarch. noarch - це оптимізація під процессор (тобто без неї), а для оновлення Вам потрібно КДЄ з теки /10.1/ якої там немає, або оновити всю систему до мандріви (10.2). Взагалі, для лептопу порадив би оновитись, бо дуже багато всього нового і зручного є в мандріві, особливо якщо придбати ще й 2 двд-диски доповненнями (contrib)
« Змінено: 2005-08-30 21:44:15 від Praporshic »

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
Ні, я перезавантажилась у Гном, відкрила там хоум і там вже зберегла на /mnt/removable (флешку), з якою Конкверор поводиться так само, як і з логічним диском, тобто не пускає на неї копіювати.

В мене на 10.0 була така сама трабла. Він не дає копіювати в корень флешки, тобто в /mnt/removable/ Спробуйте спочатку увійти в будь яку теку на цій флешці, та створити там будь який файл, чи скопіювати туда все. Після цього він дозволяв писати в /mnt/removable/  :)

А в Конкверорі це ніяк неможливо, наскільки я Вас зрозуміла?

Є така програма kdesu (чи команда), яка дозволяе запускати будь яку программу з правами рут спитавши при цьому пароль. Має бути у Вашій лептоп версії.

P.S. А krusader краще вже знайти у rpm-пакунку і його встановлювати. В contribs'сах цей пакунок має бути.  :)
Linux. The future is open.

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • upward
Сергій Єгоров
Хм. Мабуть, так і зроблю (оновлюсь до мандріви).

---------------
Дякую. Особливо miwa за файловий менеджер.
Офтопік і SuSE 10.2

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • upward
Ign1111
Цитата
не дає копіювати в корень флешки, тобто в /mnt/removable/ Спробуйте спочатку увійти в будь яку теку на цій флешці
Спробую, дяк.

Цитата
Є така програма kdesu (чи команда)
І це спробую, дякую.
Офтопік і SuSE 10.2

Відсутній miwa

• Літератор
Кгм... Якщо у гномі ви можете копіювати на флешку/вінчесте, а в Конкверорі - ні, тоді справа явно не в /etc/fstab. А в чому саме, я зараз і не придумаю. :о(

Цитата
у вашому файлі /etc/fsab немає опцій "rw" або "user"
Дякую, подивлюсь, як раз це мене і цікавило. Бо я поки що все ще в графічному інтерфейсі обертаюся, а, як вже було сказано, давала своєму юзеру права на /mnt/removable та /mnt/win_e в Меню-Система-Конфігурувати комп-Безпека, але ще не перевіряла, чи подіяло. Зміна рівня системи на стандартний не подіяла.
Перепрошую, де саме ви давали права? В "Меню" - "Система" - "Конфігурація" "Безпеки" немає. І в мене зараз також завантажений мандрейк 10.1 ОД, КДЕ 3.2.

О! От як раз подібного мені і хотілося знайти.  Зараз шукатиму. При встановленні системи я бачила там Midnight Commander, але ж в цій КДЕ фіг знайдеш всякі дрібні проги, які ти ставив. ... Уже знайшла - http://krusader.sourceforge.net/ - дуже дякую. А в Конкверорі це ніяк неможливо, наскільки я Вас зрозуміла?
mc не показується у меню KDE, але його можна викликати за допомогою "К" - "Виконати" -> "mc" ("Параметри" - "Виконувати в терміналі").
Тепер щодо запуску конкверора з правами іншого користувача. У Лінуксі немає такого поняття як "ніяк неможливо", ви вже звикайте ;о)). З допомогою того ж "К" - "Виконати" - "Параметри" можна задати від імені якого користувача виконувати програму.

Цитата
Але й в консолі немає нічого страшного, повірте.
Я вірю і не відмовляюся, але було би непогано взнати, як.
У KDE пакунками керує консольна програма rmp або ж графічно - "К" - "Система" - "Конфігурація" - "Менеджер пакунків". У будь-якому випадку у дистрибутивах, що базуються на пакунках (до них відноситься і мандрейк) рекомендується встановлювати програми саме з пакунків, у нашому випадку з .rpm-файлів. Так що краще знайтии якийсь qt-x11-bla-bla-bla.rpm і встановити його.

Ну і де логіка? Спочатку вмовляють, що в консолі нічого страшного, а потім пропонують найменшою кров'ю.... Хочу зробити сама.
Ну вже ці жінки... Ну нічого не хочуть робити малою кров'ю :о))
Пробуйте. :о))

Відсутній miwa

• Літератор
І до речі, ще одне.
Що саме у вас у "Контакті" не працює? А то в мене і нотатки і все інше запускається...

Відсутній tech

• Письменник
  • дописів: 586
  • Гигик
Привіт Мирославо. Приємно бачити тут дівчат.
Цитата
Все залежить від того чи, у Лінукс термінології, цей розділ диску монтовано (mounted англійською). Це означає що у Лінуксі окремі розділи диску "прив'язуються" до певних каталогів, як правило тих що знаходяться у /mnt, як, наприклад /mnt/cdrom, /mnt/windows, тощо.

Дуже добре буде якщо ви почнете використовувати консоль (у KDE це konsole або xterm), хоча би для того щоб здобувати інформацію про вашу систему. Це не важко. Скажімо, введіть в консоль команду cat /etc/fstab , потім виділіть лівою мишкою текст що з'явиться, після чого, притиснувши середнью кнопку мишки, скопіюйте це сюди. Так, у Лінуксі можна копіювати за допомогою колесика мишки, оминаючи Copy-Paste діалог.

В даному випадку нам необхідно знати що вам виводять наступні команди:
cat /etc/fstab            (це показує вміст fstab файла з /etc каталогу)
ls /mnt                      (покаже які підкаталоги знаходяться у /mnt )
su                             (станьте рутом (root, суперкористувач), необхідно пам'ятати гасло (пароль))
/sbin/mount              (покаже всі монтовані розділи диску)
/sbin/fdisk -l             (останній прапорець -l (англійська "л") обов'язковий. Ця команда перелічить усі розділи на диску)
Як варіанти останньої команди:
/sbin/fdisk -l  /dev/hda           (перлічить розділи на першому диску)
/sbin/fdisk -l  /dev/hdb           (перелічить розділи на другому диску)
exit                                     (поверне вас від root користувача до звичайного)
groups                                (покаже до яких груп належить користувач)

Цитата
Як правило оновнення програм, бібліотек, віконних керівників не вимагає чогось особливого. Програми і бібліотеки завантажуються у пам'ять комп'ютера, після чого ви можете записати на диск нову версію цієї програми. Не варто хвилюватись з цього приводу.

Цитата
Виглядає як вихідний код (сирці) Qt, це, як правило компілюють. Не впевнений що на праших порах варто починати з компіляції програм. Надійніше покищо користуватись готовими RPM пакетами.  Коли освоєтесь трохи з системою і командною лінією (обов'язково), дійде час і до компіляції програм. Це теж не надто складно.
« Змінено: 2005-08-30 16:56:21 від tech »

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • upward
Re: Встановка нової версії KDE на MandrakeLinux 10
« Відповідей #10 : 2005-08-30 16:48:28 »
Цитата
Якщо у гномі ви можете копіювати на флешку/вінчесте, а в Конкверорі - ні, тоді
Я вже не пам'ятаю, чи я намагалася в гномі скопіювати. Може, якби спробувала, вийшло би, але я там одразу відкрила файл з файлового менеджера і "по наітію" зробила "Зберегти як". Допомогло.

Цитата
Перепрошую, де саме ви давали права? В "Меню" - "Система" - "Конфігурація" "Безпеки" немає.
Я ще не знаю меню напам'ять, а зараз я з роботи з-під він2к, тому подивлюсь ввечері. Але мені здається, я згадала правильно.

Цитата
Так що краще знайтии якийсь qt-x11-bla-bla-bla.rpm
Я вже більш-менш цікавилася, тому знаю, що з пакунків, але рпм-у я не знайшла.  Ще пошукаю, для експерименту. А після експериментування поставлю мандріву. :)

Цитата
Що саме у вас у "Контакті" не працює?
Створюю нотатку. Перейменовую. Перейменувавши, клікаю elsewhere. Безрезультатно, вертається до формату "дата-час". Ну, думаю, фіг з тобою. Але при наступному запуску Kontact'у нотаток немає, порожньо.

Схоже, в мене таки дійсно якийсь дистрибутив калічний.
Офтопік і SuSE 10.2

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • upward
« Відповідей #11 : 2005-08-30 16:59:48 »
tech
Цитата
залежить від того чи, у Лінукс термінології, цей розділ диску монтовано (mounted англійською)
Мандрейк має автомаунт. Тим більше, що флешка в мене не була порожня, тому я точно знаю, що вона таки відкрилася, бо там все моє видно :).

Цитата
Не впевнений що на праших порах варто починати з компіляції програм. Надійніше покищо користуватись готовими RPM пакетами.
Та я б і не проти, але нема цієї бібліотеки в RPM-і. Тролтех (виробник) видає тільки вихідний код, компілюють дистрибутори, а те, що вони скомпілювали, опиняється тільки в дистрибутивах. Так шо, мабуть, я таки оновлюсь до мандріви, а тим часом, може, і компілювати навчуся  :-?

А за урок по консолі ДУЖЕ дякую.
Офтопік і SuSE 10.2

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #12 : 2005-08-30 17:11:16 »
Створюю нотатку. Перейменовую. Перейменувавши, клікаю elsewhere. Безрезультатно, вертається до формату "дата-час". Ну, думаю, фіг з тобою. Але при наступному запуску Kontact'у нотаток немає, порожньо.

Схоже, в мене таки дійсно якийсь дистрибутив калічний.
Справді, так і є.
По-перше нотатки пропадають після перезавантаження Контакту, а по-друге перейменування працює через... ну, поганенько воно працює ;о))
Перейменувати можна так: вибираєте необхідну нотатку, перейменовуєте як вам потрібно, клацаєте "elsewhere", нова назва пропадає. Але  НІ ФІГА! Клацаєте ще раз по нотатці, знову вибираєте "Перейменувати" (можна й Ф2), бачите вашу назву. Змінюєте її будь-яким чином. "Ентер".
%о)
Здруріти, майже як під віндою :о((. Йду шукати, чи описаний цей глюк і якщо ні - йду описувати.

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #13 : 2005-08-30 17:15:36 »
Мандрейк має автомаунт.
Та я б і не проти, але нема цієї бібліотеки в RPM-і. Тролтех (виробник) видає тільки вихідний код, компілюють дистрибутори, а те, що вони скомпілювали, опиняється тільки в дистрибутивах.

Хм... А ви точно лише вчора мандрейк поставили? Щось у вас дуже термінологія хороша ;о))

І ще. Мирославо, ви надзвичайно позитивно пливаєте на відвідувачів форуму :о). Востаннє настільке жваве обговорення у нас було мабуть ще коли ми листа Президенту відправляли. :о))

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • upward
« Відповідей #14 : 2005-08-30 17:52:34 »
miwa
Цитата
По-перше нотатки пропадають після перезавантаження Контакту
Тоді я не розумію, як може бути таке - http://www.kontact.org/pics/shots/summary.png . З описів я зрозуміла, що вони зберігаються - і тоді показуються в саммарі при перезавантаженні, бо НЕ при завантаженні воно в саммарі непотрібно - яка різниця, клікати на модуль саммарі чи нотаток.

Так шо мені здається, це таки наш з Вами спільний баг.

Цитата
А ви точно лише вчора мандрейк поставили? Щось у вас дуже термінологія хороша ;о))
Ви шо, думаєте, я в кіоску випадково купила диск разом з пилочкою для нігтів, прийшла, вставила у привод і поїхали??? Я до цього довго йшла, багато цікавилась і читала. І взагалі мене навіть наші енікейщики з комп'ютерного управління бояться... "тому що поважають".

Цитата
І ще. Мирославо, ви надзвичайно позитивно пливаєте на відвідувачів форуму :о)
;D  ;D  ;D Я ніколи не сумнівалася у своїй харизмі.

Офтопік і SuSE 10.2