Автор Гілка: Встановка нової версії KDE на MandrakeLinux 10.1  (Прочитано 13191 раз)

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
Re: Встановка нової версії KDE на MandrakeLinux 10
« Відповідей #15 : 2005-08-30 18:32:44 »
Тоді я не розумію, як може бути таке - http://www.kontact.org/pics/shots/summary.png. З описів я зрозуміла, що вони зберігаються - і тоді показуються в саммарі при перезавантаженні, бо НЕ при завантаженні воно в саммарі непотрібно - яка різниця, клікати на модуль саммарі чи нотаток.
Так шо мені здається, це таки наш з Вами спільний баг.
Ну, баг не мусить за будь-яких умов проявлятись. Можливо, тут щось пов'язано з українською мовою (якщо у вас також українська встановлена). Або з самим Мандрейком. Зараз прийду додому (ой, ні, не зараз... але прийду сьогодні, чесно... ну, або дуже постараюсь ;о)) ) і спробую на Дебіані те ж саме. Завтра опишу результат.

Ви шо, думаєте, я в кіоску випадково купила диск разом з пилочкою для нігтів, прийшла, вставила у привод і поїхали??? Я до цього довго йшла, багато цікавилась і читала. І взагалі мене навіть наші енікейщики з комп'ютерного управління бояться... "тому що поважають".
У, важко перепрошую, як кажуть в наших краях. Я справді не мав на меті вас образити ;о)
Просто заходять тут до нас (та й не лише до нас) "спеціалісти", які купили Мандрейк замість чергової забавки або пива...
Але годі про сумне.
Ще раз вибачте.

Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #16 : 2005-08-30 20:45:29 »
Та що за мара? Не можу знайти, де тут малюнок вставляється :о((

Словом, результати тесту в Дебіані (Sarge 3.1; KDE 3.3) стверджують, що там з нотатками все тіп-топ: нотатки створюються, перейменовуються з першого разу, зберігаються саме так, як це від них очікується. Жодних проблем з кирилицею. Хотів продемонструвати знімок екрану, але на жаль не знаю, куди його втулити :о(

Отже, таки потрібно обновлятись ;о)

Хоч і не люблю редагувати власні повідомлення (та й чужі теж ;о) ), але три повідомлення підряд від одного користувача - це вже флейм. А якщо ще й від модератора - то навіть злісний :о))

Отже, не придумав нічого кращого аніж вивісити вищезгаданий знімок у галереї (http://linux.org.ua/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1125424164/0#0). Як живий доказ роботи нотаток.
« Змінено: 2005-08-30 20:52:05 від miwa »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #17 : 2005-08-30 21:38:01 »
Стосовно роботи в консолі:
http://www.linux.org.ru/books/bash-conspect.html
http://docs.linux.org.ua/dlou/index.php/Bash_beginners_guide
І найголовніше:
$ man bashВсе інше вивчится по потребі. Також не варто забувати чарівний аргумент для виконання команди:
--help(от тільки не треба казати що можна й -h, спробуйте, наприклад, продивитися до що означає rpm -h)
Ще одне посилання, нажаль там застаріла kde-3.4.0, але для мандрейк 10.1
http://rpm.nyvalls.se/10.1/RPMS/kde-3.4.0/
Ще раджу для подібних випадків:
http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/2/simple/2
http://rpfind.net/

P.S. Перевірив цю проблему з "контактом" в мандріві та кдє-3.4.2. Все працює.
« Змінено: 2005-08-30 22:52:13 від Praporshic »

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • дописів: 27
  • upward
По-перше, перечитавши тему, знайшла у себе помилку (зарапортувалась): save-as з-під GNOME спрацювало не на логічному диску, а на флешці.
Тепер на флешку все спокійно копіюється, а ФАТ-диск, як зараза.

miwa
Цитата
Перепрошую, де саме ви давали права? В "Меню" - "Система" - "Конфігурація" "Безпеки" немає.
Ось тут - http://linux.org.ua/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1125480903 - показано, який шлях у мене в меню до Контрол Сентра. Там в мене "Безпека" є. В ній рівні безпеки, а також permissions.

Але оскільки надання прав юзеру на доступ до диску там не працює, можна вважати, що "Безпеки" там немає. А може я щось поки не так розумію з групами. Я дала дозвіл юзеру мирослава, група мирослава. Нуль результату.

Вміст мого /etc/fstab файлу такий:

/dev/hda7 / ext2 noatime 1 1
/dev/hdc /mnt/cdrom auto umask=0022,user,iocharset=iso8859-1,codepage=850,noauto,ro,exec,users 0 0
none /mnt/floppy supermount dev=/dev/fd0,fs=ext2:vfat,--,umask=0022,iocharset=iso8859-1,sync,codepage=850 0 0
/dev/hda1 /mnt/win_c ntfs umask=0022,nls=iso8859-1,ro 0 0
/dev/hda5 /mnt/win_d ntfs umask=0022,nls=iso8859-1,ro 0 0
/dev/hda6 /mnt/win_e vfat umask=0022,iocharset=iso8859-1,codepage=850 0 0
none /proc proc defaults 0 0
/dev/sda1 /mnt/removable auto umask=0022,user,iocharset=iso8859-1,sync,kudzu,codepage=850,noauto,exec,users 0 0

Я так розумію, з рядком нумер 6 треба зробити наступне:
/dev/hda6 /mnt/win_e vfat umask=0022,iocharset=iso8859-1,codepage=850,rw,users 0 0
Тж., подивившись на все це, постає питання - якщо в сіді-ромі прописано ro, воно на запис що, працювати не буде?

Гадаю, зі встановленням файл-менеджеру проблема з доступом до ФАТ-диску стоятиме вже не так гостро, бо мені як раз і треба, щоб юзер прав не мав, але як тимчасовий захід... Крусейдер поки що встановила не тієї версії - під КДЕ 3.4, тільки сьогодні це зрозуміла, а вчора марно намагалася запустити  :-/ . Правильні РПМ-и вже знайшла. Мандріву вже качаю......
« Змінено: 2005-08-31 12:49:49 від myroslava »
Офтопік і SuSE 10.2

Відсутній miwa

• Літератор
miwa
Цитата
Перепрошую, де саме ви давали права? В "Меню" - "Система" - "Конфігурація" "Безпеки" немає.
Ось тут - http://linux.org.ua/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1125480903 - показано, який шлях у мене в меню до Контрол Сентра. Там в мене "Безпека" є. В ній рівні безпеки, а також permissions.
Ага, "Центр керування" КДЕ-шний там є. І там же є "Керування компютером" мандрейковське.  Це різні інструменти. Саме тому я й задав оце питання - щоб зрозуміти, де саме і що саме ви конфігурували. ;о)

Вміст мого /etc/fstab файлу такий:
/dev/hda7 / ext2 noatime 1 1
/dev/hdc /mnt/cdrom auto umask=0022,user,iocharset=iso8859-1,codepage=850,noauto,ro,exec,users 0 0
none /mnt/floppy supermount dev=/dev/fd0,fs=ext2:vfat,--,umask=0022,iocharset=iso8859-1,sync,codepage=850 0 0
/dev/hda1 /mnt/win_c ntfs umask=0022,nls=iso8859-1,ro 0 0
/dev/hda5 /mnt/win_d ntfs umask=0022,nls=iso8859-1,ro 0 0
/dev/hda6 /mnt/win_e vfat umask=0022,iocharset=iso8859-1,codepage=850 0 0
none /proc proc defaults 0 0
/dev/sda1 /mnt/removable auto umask=0022,user,iocharset=iso8859-1,sync,kudzu,codepage=850,noauto,exec,users 0 0

/dev/hda6 /mnt/win_e vfat umask=0022,iocharset=iso8859-1,codepage=850,rw,users 0 0
Саме так і треба зробити. Ви праві (чи то права? ;о) ). Зараз диск Е монтується в режимі "лише читання".

Тж., подивившись на все це, постає питання - якщо в сіді-ромі прописано ro, воно на запис що, працювати не буде?
А як ви хочете писати, якщо у вас CD-ROM?

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • upward
« Відповідей #20 : 2005-08-31 13:39:31 »
в мене сіді-рв/двд-р, але ж тут воно прописано як cdrom, та ще й ro... Чи це, так би мовити, загалом для системи, а в К3б все працюватиме?
Офтопік і SuSE 10.2

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #21 : 2005-08-31 13:41:02 »
Ой, відразу не зауважив.
Якщо вам потрібна підтримка української мови, тоді у вашому fstab-i iocharset краще поставити koi8-u, а codepage - 866.

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #22 : 2005-08-31 13:45:25 »
в мене сіді-рв/двд-р, але ж тут воно прописано як cdrom, та ще й ro... Чи це, так би мовити, загалом для системи, а в К3б все працюватиме?
На жаль на обидвох моїх лінуксових машинах немає писалок, лише читалки тому гарантувати не можу, але нмд все працюватиме.
Ризикну запропонувати емпіричний метод дослідження ;о)).

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • upward
« Відповідей #23 : 2005-08-31 13:48:29 »
Цитата
Якщо вам потрібна підтримка української мови, тоді у вашому fstab-i iocharset краще поставити koi8-u, а codepage - 866
Зважаючи, що в мене там, у купленому в Німеччині дистрибутиві, навіть німецької нема, то поки що  це неактуально, а от коли я ставитиму Мандріву, то порадою скористаюся (якщо воно не поставить автоматично).

А cp-1251 нє?

Цитата
Ризикну запропонувати емпіричний метод дослідження ;о)).
Я би так і зробила, але ж за спрос не дають в нос?  ;)
Офтопік і SuSE 10.2

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #24 : 2005-08-31 13:56:00 »
Зважаючи, що в мене там, у купленому в Німеччині дистрибутиві, навіть німецької нема, то поки що  це неактуально, а от коли я ставитиму Мандріву, то порадою скористаюся (якщо воно не поставить автоматично).

А cp-1251 нє?
Я би так і зробила, але ж за спрос не дають в нос?  ;)
До речі, дистрибутив у вас справді якийсь дивний. Мабуть він не зовсім "Офіціал даунлоад" не зважаючи на напис на диску - я вчора спробував встановлювати наявний у мене німецькою. Спроба вийшла вдалою - німецька у списку була.

Щодо кодувань.
koi8-u є штатним кодуванням для юніксів на теренах України і негоже відхилятись від традицій ;о). Якщо серйозно - як свідчить мій особистий досвід з цим кодуванням найменше потім проблем з роботою різних програм.

Про писалки - максимум що ви зможете зробити - це запороти болванку. Не думаю, що за це зараз дають в ніс :о))

Praporshic

• Гість
« Відповідей #25 : 2005-08-31 20:05:15 »
Для запису дисків неважливо що написано у fstab, в мене два приводи: CD-ROM та DVD+/-RW. Вміст fstab наступний (без всіх інших розділів та пристроїв):
Цитата
/dev/hdd /mnt/cdrom auto umask=0,user,iocharset=koi8-u,codepage=866,noauto,ro,exec,users 0 0
/dev/hdc /mnt/dvd auto umask=0,user,iocharset=koi8-u,sync,codepage=866,noauto,ro,exec,users 0 0
Тобто використовуються не символічні посилання на файли пристроїв, а "рідні" файли. Для запису потрібно вірно налаштувати права доступу до пристроя (зазвичай 660 тобто -rw-rw----) та сконфігурувати те, що Ви використовуєте для запису. Тут вже є де розгулятися, бо фронт-ендів написано багато. Єдине, не раджу використовувати "NERO Linux" - k3b дозволяє набагато більше налаштувати та й працює швидше (не запис, а обробка файлів перед записом).
« Змінено: 2005-08-31 20:07:07 від Praporshic »

Відсутній Sirko

• Графоман
  • дописів: 299
  • Що новенького?
« Відповідей #26 : 2005-08-31 20:18:17 »
Є такий сайтик для rpm-based лінухів - http://rpm.pbone.net/, я там в свій час багато чого знайшов.
[Kubuntu User]

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • upward
Саме так і треба зробити. Ви праві (чи то права? ;о) ). Зараз диск Е монтується в режимі "лише читання".
Я саме так і зробила і - ноль на масу.

Оскільки miwa тут мені пропонує допомогти у створенні мануалу для початківців на основі свого безцінного досвіду, то скажу таке - я-то звикла колупатися в компутері і випробовувати програми, а також не маю проблеми з тим, щоб змінити собі систему на Мандріву 2005, і знайомим, якщо чого, теж встановлюватиму її, але далеко не всі проб'ються через таку кількість стінок.

Під стінками маю на увазі те, що вищеозначене редагування файлу fstab не допомогло, і в статусі юзера я все ще не можу копіювати на віндозний диск. Добре, що нарешті встановила підтримувану версію крусейдера, але (все приміряємо на початківців), враховуючи те, що у мене аж занадто часто відмовляється запускатися Конкверор (дабл-клікаю на "Хоум" або через Альт+Ф2 .... Starting Konqueror.. потім заглухає і нічого не відбувається), запускала на виконання rpm-файл я теж через ж*пу - а саме, з Мозілли  ;D  Далеко не всі юзвері витримають , якщо їм радитимуть перевстановити систему або встановлювати додаткову програму, до якої вони не можуть добратися через відмову стандартного файл-менеджера працювати.

Тобто я, власне, не поради собі прошу, бо я перевстановки не боюсь, тим більше, що лінукс стоїть менше тижня, тому не шкода. Але було би непогано, якби хтось додумався про відповідь на ці питання - чому і редагування fstab'у не допомагає писати на логічний ФАТ-диск, чому Конкверор не запускається... чому, незважаючи на пресловутий автомаунт, іноді доводиться маунтити флешку вручну і чому на десктопі іконки сіді-рому та флоппі-диску з'являються через раз. От вчора ввечері не з'являлися. А сьогодні воно мені навіть видало по іконці на сіді-ром, флоппі, флешку і той самий віндозний диск...  :-?

Токмо заради юзверів і широкого поширення пінгвінів.
Офтопік і SuSE 10.2

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #28 : 2005-09-01 17:27:45 »
Хм. Не допомогло, кажете?
До речі, а ви перемонтовували диск після зміни конфігруаційного файлу? Мабуть що ні - і тоді бачимо чудовий приклад того, що я вам писав у приваті: деякі речі людина зі стажем робить на автоматі навіть не задумуючись про те, що саме вона робить. Як перемонтування файлової системи після зміни /etc/fstab чи перезапуск lilo після компіляції ядра (ось вам відразу "стінка" на майбутнє - після того, як ви перезберете власне ядро, а я чомусь думаю, що ви за це візьметесь ;о)) - потрібно запустити lilo щоб він перечитав конфіг і, відповідно, додав його у вашу таблицю завантажень. Просте перевантаження компютера в цьому випадку нічого не дасть).
Далі. Якщо ви можете копіювати рутом на віндовий диск і не можете копіювати юзером - то це вирішується символами umask=0022 у вашому фстаб-і. Двійки якраз і означають, що "не-рут" може лише читати і виконувати файли, що знаходяться на диску, а писати - зась. Щось ніяк не можу пригадати - чи не такий режим вам був потрібен на початку?
Про конкверор... А нічого на жаль не можу придумати про конкверор. :о((
Автомаунт.
Особисто мені не подобається його реалізація взагалі і у мандрейку зокрема. Я особисто все монтую вручну. Але це, звісно, не відповідь. Це просто спроба пояснення, чому я уявлення не маю, як правильно налаштувати "пресловутий автомаунт" і чого він з коробки налаштований невірно.

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #29 : 2005-09-01 17:49:12 »
А. І щодо іконок. Вони включаються/виключаються через праву клавішу миші - "Налаштувати стільницю" - "Поведніка" - "Піктограми пристроїв". Ви часом там галочки не чіпали?