Вітаю. Хотілося б отримати поради з наступних питань.Маю деякий досвід роботи як з Linux, так і FreeBSD, але раніше встановлював їх лише як другу ОС, поряд із Win. Зараз збаираюся переїхати на новий HDD 200 GB, тому надумав встановити всі три ОС (прошу не питати "нащо всі три?", захотілося і все . Суттєве зауваження: поки що не можу точно сказати у якій ОС буду проводити найбільше часу.Питання у тому, як би грамотно розбити диск на розділи та встановити на них ОСі. У якому порядку встановлювати здається зрозуміло: Win-Linux-BSD. Другий момент -- файлова система для розділу з даними (FTP сервер у локальній мережі, музика, книжки, відео тощо). Зазвичай то FAT32 була. Чи є сенс встановити скажімо ext3?Дякую.
Для вантусу і сумісності обов'язково створюю один ФАТ32. Загальний spool чи pub, чи як Ви там його у себе назвете -- обов'язково на нормальній файловій системі з правами доступу. Самі розумієте, що ні FAT, ні NTFS на цю роль не годяться.
Ось у тім і справа. ext3 дасть змогу повноцінно працювати з правами доступу у nix, у той же час наявність утиліти Ext2IFS дозволяє використовувати такий розділ і у win, звичайно з деякими обмеженнями, як то без прав доступу та журналювання. Тільки виникає питання до тих, хто зіштовхувався із такою ситуацією. Чи не буде конфліктів під час роботи, коли скажімо win змінює якісь дані на розділі, чи не буде порушень роботи журналу у Linux, відповідно і з BSD. Може ще які підводні камені є...
А Вам більше для себе фалопомийку треба, чи для мережі? Якщо для себе одного, тоді, мабуть, FAT 32 краще. А якщо для мережі -- однозначно etx чи xfs, чи reiserfs, ну, Ви зрозуміли. Незважаючі на можливі незручності для офтопіка. В мережі ж, наскільки я суджу по своїй з Маків, Вантусів і Лінаксів -- правильноналаштована Самба порушень не допуска.
... бо самба не вміє шейпити канал доступу, а коли починають качати відео або музику хоча б 2-3 чол. одночасно ...