Автор Гілка: Розділи для декількох ОС  (Прочитано 2906 раз)

Відсутній Sergii Galashyn

• Новачок
  • *
  • дописів: 40
Вітаю. Хотілося б отримати поради з наступних питань.
Маю деякий досвід роботи як з Linux, так і FreeBSD, але раніше встановлював їх лише як другу ОС, поряд із Win. Зараз збаираюся переїхати на новий HDD 200 GB, тому надумав встановити всі три ОС (прошу не питати "нащо всі три?", захотілося і все :).
Суттєве зауваження: поки що не можу точно сказати у якій ОС буду проводити найбільше часу.
Питання у тому, як би грамотно розбити диск на розділи та встановити на них ОСі. У якому порядку встановлювати здається зрозуміло: Win-Linux-BSD.
Другий момент -- файлова система для розділу з даними (FTP сервер у локальній мережі, музика, книжки, відео тощо). Зазвичай то FAT32 була. Чи є сенс встановити скажімо ext3?
Дякую.
Ubuntu 10.10 @ Dell Latitude E6500

Відсутній Led_ZX

• Новачок
  • *
  • дописів: 49
  • Що новенького?
Re: Розділи для декількох ОС
« Відповідей #1 : 2005-09-25 10:03:24 »
Вітаю. Хотілося б отримати поради з наступних питань.
Маю деякий досвід роботи як з Linux, так і FreeBSD, але раніше встановлював їх лише як другу ОС, поряд із Win. Зараз збаираюся переїхати на новий HDD 200 GB, тому надумав встановити всі три ОС (прошу не питати "нащо всі три?", захотілося і все :).
Суттєве зауваження: поки що не можу точно сказати у якій ОС буду проводити найбільше часу.
Питання у тому, як би грамотно розбити диск на розділи та встановити на них ОСі. У якому порядку встановлювати здається зрозуміло: Win-Linux-BSD.
Другий момент -- файлова система для розділу з даними (FTP сервер у локальній мережі, музика, книжки, відео тощо). Зазвичай то FAT32 була. Чи є сенс встановити скажімо ext3?
Дякую.

З BSD на цьому тижні тільки почав знайомитись, і щось ніяк не встановлю. :D Я б зробив три первиних розділи: 1-й ext3, 2-й NTFS, 3-й знов ext3 чи swap , щоб у подальшому його використовувати сумісно з вантусом і BSD, а в 4-му розширеному набив би логічних, скільки потрібно. А для BSD, як я розумію, одного логічного вістачить з головою, бо вона слайси усередині сама наб'є! :) Для вантусу і сумісності обов'язково створюю один ФАТ32. Загальний spool чи pub, чи як Ви там його у себе назвете -- обов'язково на нормальній файловій системі з правами доступу. Самі розумієте, що ні FAT, ні NTFS на цю роль не годяться.

Відсутній tech

• Письменник
  • дописів: 586
  • Гигик
« Відповідей #2 : 2005-09-25 10:24:07 »
Або Win-BSD-Linux :)
Просто розвиваєте диск на розділи (в залежності від того що у вас є). Можете спочатку заванатажитись з Лінукса, і розбити за допомогою fdisk чи cfdisk, навіть без встановлення самого Лінукса. Можете використати один з діагностичних гнучких дисків для цього, на зразок того самого tomsrtbt ( http://www.toms.net/rb/  )
Маєте Partition Magic, можете використати її, якщо хочете.
Ключ у тому що любий BIOS розпізнає лише 4 основні розділи (primary partitions) на диску. Один з цих розділів може бути продовженим (extended partition) і включати додаткові логічні розділи:

[                  ]  [                   ]  [                 ]  [  [   logical 1 ] [  logical 2 ] ]
   primary 1         primary 2        primary 3          primary (extended) 4  

(не обов'язково у цьому самому порядку).
Наскільки я знаю,  BIOS може завантажити ОС, тільки з основного розділу, також на одному основному продовженому (primary extended) розділі не можуть знаходитись дві операційні системи одночасно (наприклад на logical 1 - Лінукс а на logical 2 - BSD), принаймні, я би не ризикував. Від цього і відштовхувайтесь.

Віндовс завжди хотітиме primary 1.  BSD вистачить одного  primary, він розіб'є розділ на власнi слайси, i чхати хотів на всіх :).  Лінукс може простягтися на двох останніх розділах, primary і primary (extended), ще й місцe залишиться. Одним словом, можливість маневрування у вас є.
« Змінено: 2005-09-25 11:34:19 від tech »

• Новачок
  • *
« Відповідей #3 : 2005-09-25 11:19:06 »
Із розділами загалом все зрозуміло.

Для вантусу і сумісності обов'язково створюю один ФАТ32. Загальний spool чи pub, чи як Ви там його у себе назвете -- обов'язково на нормальній файловій системі з правами доступу. Самі розумієте, що ні FAT, ні NTFS на цю роль не годяться.

Ось у тім і справа. ext3 дасть змогу повноцінно працювати з правами доступу у nix, у той же час наявність утиліти Ext2IFS дозволяє використовувати такий розділ і у win, звичайно з деякими обмеженнями, як то без прав доступу та журналювання. Тільки виникає питання до тих, хто зіштовхувався із такою ситуацією. Чи не буде конфліктів під час роботи, коли скажімо win змінює якісь дані на розділі, чи не буде порушень роботи журналу у Linux, відповідно і з BSD. Може ще які підводні камені є...

Відсутній politruk

• Дописувач
  • **
  • дописів: 52
  • BSD user
« Відповідей #4 : 2005-09-26 14:05:42 »
BSD в logical не стане.
файлову систему для розділу з даними краще залишити фат32, з нею всі разом згадані системи будуть працювати краще всього.
FreeBSD 6.0

Відсутній Led_ZX

• Новачок
  • *
  • дописів: 49
  • Що новенького?
« Відповідей #5 : 2005-09-26 15:34:45 »
Ось у тім і справа. ext3 дасть змогу повноцінно працювати з правами доступу у nix, у той же час наявність утиліти Ext2IFS дозволяє використовувати такий розділ і у win, звичайно з деякими обмеженнями, як то без прав доступу та журналювання. Тільки виникає питання до тих, хто зіштовхувався із такою ситуацією. Чи не буде конфліктів під час роботи, коли скажімо win змінює якісь дані на розділі, чи не буде порушень роботи журналу у Linux, відповідно і з BSD. Може ще які підводні камені є...

А Вам більше для себе фалопомийку треба, чи для мережі? Якщо для себе одного, тоді, мабуть, FAT 32 краще. А якщо для мережі -- однозначно etx чи xfs, чи reiserfs, ну, Ви зрозуміли. ;) Незважаючі на можливі незручності для офтопіка. В мережі ж, наскільки я суджу по своїй з Маків, Вантусів і Лінаксів -- правильноналаштована Самба порушень не допуска.

• Новачок
  • *
« Відповідей #6 : 2005-09-26 17:19:15 »
А Вам більше для себе фалопомийку треба, чи для мережі? Якщо для себе одного, тоді, мабуть, FAT 32 краще. А якщо для мережі -- однозначно etx чи xfs, чи reiserfs, ну, Ви зрозуміли. ;) Незважаючі на можливі незручності для офтопіка. В мережі ж, наскільки я суджу по своїй з Маків, Вантусів і Лінаксів -- правильноналаштована Самба порушень не допуска.
Локальна мережа сотні чотири хостів, особиста машина, не файл-сервер (хоча ставити на файл-сервер три ОСі сенсу малувато...). Мій FTP досить популярний, бо має гарний контент. Тому-то і перейшов у свій час від самби до фтп, бо самба не вміє шейпити канал доступу, а коли починають качати відео або музику хоча б 2-3 чол. одночасно, то гальма таки заважають. Та справа не у тім. Потрібна надійність і головне швидкість.

Відсутній _roman

• Новачок
  • *
  • дописів: 4
  • Nothing to see here, move along!
« Відповідей #7 : 2005-09-27 13:57:30 »
... бо самба не вміє шейпити канал доступу, а коли починають качати відео або музику хоча б 2-3 чол. одночасно ...

А що заважає пошейпити трафік з допомогою tc+iptables?