Автор Гілка: Помогите...  (Прочитано 10755 раз)

Відсутній Atrus

• Новачок
  • *
  • дописів: 13
  • by_Atrus
Re: Помогите...
« Відповідей #15 : 2005-08-26 16:24:46 »
А навіщо мастдайна? Встановіть kopete/gaim/sim і Вам буде радість.
Встановим! Надіюсь що він з Linux"ом на пару йде. А от куди діваються программи коли їх інсталюєш? В віндовсі вони в папку Program Files або кудись іще встановлюються, а в Linux куди? щоб запустити їх, я так зрозумів, треба в терміналі прописувати.

Відсутній Atrus

• Новачок
  • *
  • by_Atrus
« Відповідей #16 : 2005-08-26 16:36:24 »
Ось я тут, на форумі, вичитав, що для того щоб знати як користуватися, треба тільки читати! Я трохи незгоден, бо ніхто краще за людину нерозкаже що і почому. Зі свого досвіду знаю ;) Так, читати треба, але не все там сказано і не до всіх може доходить. Я ж в свою чергу читав книжку по Лінуксу, але майже нічого неспівпадало з тим що коїться вдійсності. Та й не одну, книжку...

Повертаюсь до питання про термінал: їх там два, для чого звичайний я розумів, а для чого "для суперпользователей"?
А з годом я знайшов і Х-термінал...
Де знайти X-Windows, з дистрибутивом в мене щось немає...

taras(Guest)

• Гість
« Відповідей #17 : 2005-08-26 17:19:48 »
Звичайно, питатися треба.
"суперпользователь" пішло від команнди su - substitute user (замінити користувача). Оскільки найчастіше це команду виконують для того, щоб увійти в систему як користувач root, то того користувача стали називати SuperUser, що в перекладі на російську - суперпользователь, що в принципі є неграмотно. Розміщувати в меню консоль з правами адміністратора немає необхідності, але комусь це сподобалося - і розмістили. Права користувача root потрібно мати, наприклад, щоб скомпілювати програму чи змінити налаштування самби чи мережі.
X-windows - це графічна оболонка. Якщо після завантаження системи ви опинилися в консолі, потрібно ввести команду startx, щоб її запустити. Якщо ви запитуєте про меню, то графічна оболонка у вас вже запущена.

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
« Відповідей #18 : 2005-08-26 17:27:01 »
Перш за все висловлю думку, що для того, щоб дізнатись, як користуватись треба не тільки читати і слухати, а насамперед все намагатись щось робити самостійно. Тоді подальше ознайомлення з проблемою та її обговорення буде вдвічі кориснішим.
Щодо терміналів, то "звичайний" термінал дає вам змогу виконувати команди з правами "звичайного" користувача. Як правило, зі стандартними правами ви можете виконувати досить багато дій, запускаючи "популярні" програми (і налаштовувати їх "під себе") та утиліти, що не змінюють налаштування вашої системи глобально. Натомість для виконання деяких дій (як-то запуск службових програм, загальні налаштування програм, їх встановлення, аналіз їх функціонування, тощо) потрібно мати права "суперкористувача". Xterm -- лише один з варіантів графічного втілення програми, що надає доступ до командного рядка з графічної системи.
Щодо X-Windows, то пояснюючи на пальцях можна сказати, що це графічна надбудова над базовою системою Linux (базова система включає в себе ядро та невелику кількість елементів, на яких базуються програми -- це як правило бібліотеки та деякі інтерпретатори). Тобто, якщо ви бачите графіку при завантаженні -- без X Window у вас не обійшлося. Припускаю, що у вас вона вже встановлена, жоден сучасний дистрибутив що хоч більш-менш орієнтований на користувача без неї не обходиться.
Щодо icq-клієнта, можу порадити psi. Існують варіанти і під Linux і під Windows, локалізована (щоправда, російська локалізація) і, як наслідок, досить зручна. Але, порівняти з іншими в плані зручності чи очевидності дій при налаштуванні не берусь.
dd if=/dev/zero of=/dev/null

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
« Відповідей #19 : 2005-08-26 17:40:58 »
Цитата
Тобто, якщо ви бачите графіку при завантаженні -- без X Window у вас не обійшлося.
Не факт. У мене bootsplash, усе таке графічне при завантаженні  ::)

Цитата
Я трохи незгоден, бо ніхто краще за людину нерозкаже що і почому.
Ключове слово -- "почому", я думаю. За певну плату я таке можу розповісти...  :o

taras(Guest)

• Гість
« Відповідей #20 : 2005-08-27 14:34:56 »

Правда, але б'юся об заклад, що там саме ікси.

Відсутній notdead

• Новачок
  • *
  • дописів: 0
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #21 : 2005-08-27 17:30:52 »
А навіщо мастдайна? Встановіть kopete/gaim/sim і Вам буде радість.
Встановим! Надіюсь що він з Linux"ом на пару йде. А от куди діваються программи коли їх інсталюєш? В віндовсі вони в папку Program Files або кудись іще встановлюються, а в Linux куди? щоб запустити їх, я так зрозумів, треба в терміналі прописувати.
kopete має проблеми з кирилицею, і як я зрозумів, ніхто не знає, як їх вирішити. gaim - не знаю, sim  рулить однозначно, ніяких проблем з кирилицею+українськомовний інтерфейс.

більшість програм автоматично прописують себе в різні гілки меню К (Старт) (що мені не дуже не подобається), окрім того, можна створити піктограму на робочому столі чи панелі задач.

інсталяться в щось на кшалт /usr/sbin - але точно не пам"ятаю...

taras(Guest)

• Гість
« Відповідей #22 : 2005-08-29 14:53:42 »
А от куди діваються программи коли їх інсталюєш?
Можна грубо поділити програми на дві частини: що йдуть з дистрибутивом, і ті, що не йдуть з дистрибутивом. В першому випадку після встановлення пакунка він себе прописує в меню. Куди і що встановлюється при цьому можна дізнатися, переглянувши пакунок в програмі, яка повинна бути в дистрибутиві, щось типу package manager. В другому випадку деякі програми (напр. kylix чи krusader) також прописують себе в меню, тож запустити їх не становить проблеми. В іншому разі потрібно читати readme чи install, де найчастіше пише, що і куди встановлюється. В крайньому разі можна скористатися командами updatedb і locate, щоб дізнатися, де знаходяться нові файли.

Відсутній Паша

• Кореспондент
  • дописів: 142
  • хайо!
« Відповідей #23 : 2005-09-05 15:02:27 »
Suse 9.1.  I think hwscan create dir /media/your_device ,starts modules (usbcore,usb-storage, vfat) and mount. Who start hwscan is question for me. Maybe some suseconfig?
P.S. in fstab flash named  /dev/sda1
debian

Praporshic

• Гість
« Відповідей #24 : 2005-09-05 23:58:47 »

Правда, але б'юся об заклад, що там саме ікси.

Там використовується framebuffer, а Х-сервера немає й близько. Взагалі, якщо вказати в lilo.conf режим vga792, то отримаємо той самий графічний (ну майже графічний) режим на 3 рівні.

Відсутній Atrus

• Новачок
  • *
  • by_Atrus
« Відповідей #25 : 2005-09-13 11:12:54 »
Придбав Linux Mandriva ::) Хотілось би почути ваши відгуки...

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • дописів: 27
  • upward
« Відповідей #26 : 2005-09-13 17:07:41 »
Програми діваються в /usr/bin/, але не все, що там є, запуститься від подвійного клацання :). Вірніше, запуститься все, але не все Ви побачите, оскільки чисто командно-інтерфейсні проги "вистрілюють" і зникають. Вони, як правило, використовуються як back-end для того, що Ви звикли розуміти під "програмою" - графічного інтерфейсу.

Якщо Ви встановили програму з пакунку, в назві пакунку є і її назва. Тоді, щоб не копатися в програмній теці, натискаєте Alt+F2, і там вводите назву програми, наприклад, gedit, або konsole, або krusader.

Придбав Linux Mandriva ::) Хотілось би почути ваши відгуки...
Теж тільки що встановила Мандріву. Це найбільш дружній до користувача дистр, тому не вагайтеся :).

З. І. Читаючи відповіді мастодонтів юзверю (при цьому мастодонти одразу пускаються між собою в концептуальні дискусії), розумію, що для створення документації для початківців треба, щоб в ній брав участь початківець :). Спробую по мірі можливостей (хоча їх, себто часу, дуже мало  :-[ ).
З. З. І. Atrusе, а читати все-таки треба  ;D. Тільки поки що мало що є читати.
Офтопік і SuSE 10.2

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
« Відповідей #27 : 2005-09-13 19:10:26 »
Не згоден, я не лисий мастодонт, а скоріш патлатий мамонт! *:~~

Відсутній myroslava

• Новачок
  • *
  • дописів: 27
  • upward
« Відповідей #28 : 2005-09-13 20:18:49 »
Не згоден, я не лисий мастодонт, а скоріш патлатий мамонт! *:~~
Яка різниця, все одно зубр  :P
Офтопік і SuSE 10.2

Відсутній Atrus

• Новачок
  • *
  • by_Atrus
« Відповідей #29 : 2005-09-27 16:26:52 »
Хм... а може трапитися таке, що мережева карта блокує запуск Linux Mandriva? :-/