Автор Гілка: rdesktop, X-win та миша  (Прочитано 2381 раз)

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
rdesktop, X-win та миша
« : 2005-10-24 09:27:25 »
Hi!

Шановне товариство. Є така проблема:

Маємо linux робочу станцію. З неї за допомогою rdesktop підключаються до серверу-оффтопіку.
Усе чудово працює за винятком однієї речі: коли користувач користується коліщатком миша, один "клац" коліщатка розцінюється як два. Точніше, коліщатко по суті є двома кнопками миша (4тою та 5тою), й реація йде як на натискання, так й на відпускання кнопки. При цьлму головні кнопки праюють нормально (реакція лише на натискання). Користувачі невдоволені - при використанні коліщатка ц формах БД прокручується не один, а два записи за раз.

При вивченні питання з'ясувалося. що винен скоріш за все X-сервер (неправильна робота з коліщатком), бо подібне явище спостерігається й у натівних linux програмах. Але, якщо тут можна пробувати боротися налаштуванням програми, то з rdesktop - ну ніяк.

Гугль не допоміг :(

Чи не знає шановне товариство. яким чином можна налаштувати поведінку коліщатка (швидкість) у X ?

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
Re: rdesktop, X-win та миша
« Відповідей #1 : 2005-10-24 10:06:38 »
Можна спробувати Imwheel (http://imwheel.sourceforge.net). Як стверджують, дозволяє ставити у відповідність прокрутці коліщатка миші натискання вибраної клавіші клавіатури.
dd if=/dev/zero of=/dev/null

Відсутній tech

• Письменник
  • дописів: 586
  • Гигик
« Відповідей #2 : 2005-10-24 10:07:48 »
Я просто вклею статтю сюди:
---
1. Changing the mouse speed on the fly using xset

The syntax for setting the mouse acceleration and threshold using xset is

xset m acceleration threshold

The first argument, "acceleration", is a multiplier number that defines how many times faster than the standard speed the cursor will move. Try numbers between 2 and 5, setting a high multiplier like 9 makes the mouse movements very jerky and jumpy. This does not need to be a whole number, you can use 1/2 to get half the standard speed or 5/2 (=2.5) if 2 is too slow and 3 is too fast.

The second argument, threshold, defines how many pixels the mouse must move in a short period of time before the acceleration setting is used. Using a threshold of 1, as in xset m 5 1, disables this and gives you the same mouse speed at all times. Setting xset m 5 10 requires the mouse the move to move 10 pixels before the pointer is accelerated.

'xset m 5 1' is known to be a good setting.

xset m default returns the standard setting.

'man  xset' for additional details.

Add xset to ~/.xinitrc to get your desired mouse speed when X starts.
2. Setting the mouse speed in XF86Config

The mouse is configured in the file X config file XF86Config ('/etc/X11/XF86Config' or '/etc/X11/XF86Config-4').

Find the section named "InputDevice":

Section "InputDevice"
           Identifier  "Mouse0"
   Driver      "mouse"
           Option      "Protocol" "imps/2"
           Option      "Device" "/dev/mouse"
           Option      "ZAxisMapping" "4 5"
           Option      "Resolution" "500"
   EndSection

The Resolution option will set the mouse device resolution to N counts per inch. Not all mice and OS support this option, and this forces this setting on all users. USB mouse generally do not support setting the mouse speed this way.
---
http://linuxreviews.org/howtos/xfree/mouse_speed_in_x/

Можете просто спробувати різні значення для xset або в xorg.conf.

Відсутній PAL

• Графоман
  • Just linux admin
« Відповідей #3 : 2005-10-24 11:41:28 »
2tech:
Дякую, але це не те. Я пробував і xset і resolution...

Resolution - це швидкість курсора. А мені треба встановити, наскільки позицій змістится тескт за один клац коліщатка. Я недаремно вказав, що коліщатко - на насправді дві додаткові кнопки. Бо швидкість у X-ах, з того, що мені вдалося знайти, регулюється лише для пересування миші.

2borman:
Дякую також, але це теж не зовсім те, що треба. Коліщатко працює, rdesktop обробляє все, як треба, але Xserver щось не так робить. Замість обробити лише натискання 4тої або 5тої кнопки, він обробляє як натискання, так і відпускання.

Дуже не хочеться ворушити тону вихідного коду  :'(

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #4 : 2005-10-24 11:50:56 »
Hi!

Шановне товариство. Є така проблема:

Маємо linux робочу станцію. З неї за допомогою rdesktop підключаються до серверу-оффтопіку.
Усе чудово працює за винятком однієї речі: коли користувач користується коліщатком миша, один "клац" коліщатка розцінюється як два. Точніше, коліщатко по суті є двома кнопками миша (4тою та 5тою), й реація йде як на натискання, так й на відпускання кнопки. При цьлму головні кнопки праюють нормально (реакція лише на натискання). Користувачі невдоволені - при використанні коліщатка ц формах БД прокручується не один, а два записи за раз.

При вивченні питання з'ясувалося. що винен скоріш за все X-сервер (неправильна робота з коліщатком), бо подібне явище спостерігається й у натівних linux програмах. Але, якщо тут можна пробувати боротися налаштуванням програми, то з rdesktop - ну ніяк.
Якщо проблема відтворюється і під лінуксом, то напевно у вас неправильні налаштування мишки.
Вони повинні бути приблизно такими у /etc/X11/xorg.conf:
Section "InputDevice"
        Identifier  "Mouse0"
        Driver      "mouse"
        Option      "Protocol" "IMPS/2"
        Option      "Device" "/dev/input/mice"
        Option      "ZAxisMapping" "4 5"
        Option      "Emulate3Buttons" "no"
EndSection
« Змінено: 2005-10-24 11:51:22 від lvm »
[Fedora Linux]

Відсутній PAL

• Графоман
  • Just linux admin
« Відповідей #5 : 2005-10-24 12:03:59 »
Відтворюється, відтворюється. І у вас відтвориться, якщо досить уважно подивитесь  ;)
Навіть у бровзері або ще десь, де можно скролити коліщатком.

Але я, здається, найшов вирішення проблеми:

http://colas.nahaboo.net/mouse-wheel-scroll/#xterm

тут приклад для xterm, але ідея, думаю, зрозуміла - перехопити натиснення клавіш та налаштувати, як потрібно.

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
« Відповідей #6 : 2005-10-24 12:12:54 »
Ні, справді, проблема існує. Але так і не зрозумів, чим вам не сподобався Imwheel. Фактично, він займається тим самим, що описано в вашому посиланні..
dd if=/dev/zero of=/dev/null

Відсутній PAL

• Графоман
  • Just linux admin
« Відповідей #7 : 2005-10-24 12:17:21 »
по двум причинам:
1) мені не підходить "натиснення клавіш" за допомогою коліщатка. Тому що ця дія у різних програмах може винонуватися різними комбінаціями клавіш.
2) це потрібно для бездискових терміналів (32М пам'яті), тому враховується кожна програма - мені не треба свопингу по локальній мережі  ;)

Praporshic

• Гість
« Відповідей #8 : 2005-10-25 03:49:02 »
http://www.elinux.org.ru/rdesktop/
Якщо я вірно зрозумів, де це Ви використовуєте, то це може допомогти.