Автор Гілка: Де взяти linux  (Прочитано 3252 раз)

михайло(Guest)

• Гість
Де взяти linux
« : 2005-12-27 15:59:54 »
Хочу спробувати , що це за звiр Linux.
Декiлька питань:
Який саме Linux краще ставити?
Звiдки в UA-IX можна його скачати?

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
Re: Де взяти linux
« Відповідей #1 : 2005-12-27 16:53:23 »
Для початківця найлегшими будуть Madrake або російські ASP/ALT. Часто їх рекомендують ставити з додатковими наборами програм (Contribs i Sizyphus, чи як там його, відповідно). Ще SUSE схожий на вінду, але саме за це його не люблять досвідченіші користувачі - важко сконфігурувати щось вручну, не через відповідник "Панелі керування" - YaST.
Стаття про вибір дистрибутиву - http://lafox.net/docs/select_dist.php
http://distrowatch.lafox.net/ - дзеркало популярного сайту в UA-IX.
Ще порахуйте, чи не дешевше буде замовити диски на тому ж lafox.net чи в інших онлайнових магазинах - 10-50 грн за 2-15 дисків і тиждень на доставку по Україні.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Sirko

• Графоман
  • дописів: 299
  • Що новенького?
« Відповідей #2 : 2005-12-27 16:55:37 »
Декiлька питань:
Зараз всі кинуться рекламувати свої дистрибутиви :)
А якщо серйозно, то спробуй для початку mandriva чи suse. Я думаю, що для почаківця це найкращий вибір (сам починав з Mandrake (зараз Mandriva)).
Все це добро (і багато іншого) можна взяти тут:
ftp://ftp.linux.kiev.ua/pub/Linux/
[Kubuntu User]

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
« Відповідей #3 : 2005-12-27 23:49:34 »
Декiлька питань:
Зараз всі кинуться рекламувати свої дистрибутиви :)
А замість того краще поцікавилися б у людини, які задачі вона виконує на комп'ютері. Бо від цього прямо залежить, підійде їй Лінукс взагалі, чи ні, і якщо підійде, то який дистр буде кращий.

Якщо задачі типові: набір тексту, інтернет, музика, фільми -- тоді вперед. Якщо треба щось спеціалізоване запускати: графіка (окрім 3D), DTP, CAD, редагування музики і нот, обробка соціологічних опитувань чи ще щось таке -- краще і не рипатися. Якщо іграшки любимо -- звиняйте, запускається не все. Ходіть сюди: http://lafox.net/shop/?gid=25

Далі. Зносити Вінду, звичайно, не варто в жодному випадку. Бо якщо поставите Мандріву, яку всі сильно рекламують, і після цього не зможете вийти в інтернет -- а це типова проблема для даного дистру (практично всі новачки через неї проходять), -- то не зможете навіть спитати поради в цьому форумі (смішно не буде, гарантую: я через таке проходив). Однак поставити Лінукс на вінчестер поряд з Віндою -- без проблем. Тільки розділ під Лінукс треба заготовити ще під Віндою (Partition Magic-ом).

Далі. Нічого качати не рекомендую. А то потім під час інсталяції всяке буває. Ідете в будь-який інтернет-магазин:
http://lafox.net/shop/
http://opensource.com.ua/
чи ще який-небудь, і замовляєте. Берете якнайсвіжіший. Можна порекомендувати:
  • ALT Linux 3.0 Compact (тількиDVD-версія, бо там програм буде нормальна кількість). На жаль, щось ще не дійшов цей дистр до України, є тільки в росіян: http://www.altlinux.ru/content/view/129/17/
  • Mandriva Linux 2006 (+ диск Contribs з додатковими програмами)
  • SUSE Linux 10.0 Eval [i386] (саме Eval, а не OSS, а то ще десь кодеків для перегляду фільмів не вистачить чи ще чогось)
А от якщо на компі 1 GB пам'яті або більше, тоді можна спершу спробувати LiveCD дистрибутив: такі не встановлюються на вінчестер, а працюють прямо з CD/DVD. Якщо сподобається -- вперед по нормальний дистр. Якщо пам'яті менше -- LiveCD не рекомендую: гальмуватиме дико.
« Змінено: 2005-12-28 02:03:50 від Campana »

Відсутній tech

• Письменник
  • дописів: 586
  • Гигик
« Відповідей #4 : 2005-12-28 03:29:53 »
Цитата
Якщо задачі типові: набір тексту, інтернет, музика, фільми -- тоді вперед. Якщо треба щось спеціалізоване запускати: графіка (окрім 3D), DTP, CAD, редагування музики і нот, обробка соціологічних опитувань чи ще щось таке -- краще і не рипатися.

Пан Campana, людей лакаєте. :)
Хоч цим не займають, але програми для (професійного) редагування музики теж є під *nix (http://linux-sound.org/one-page.html). Gimp є непоганою альтернативою Photoshop, зважаючи на те, що останній коштує 500 у.о., якщо користуватись ліцензійним. CAD (некомерційних) аплікацій під Linux ще кіт наплакав (http://www.linuxgazette.com/issue54/frost.html).  Не знаю, що саме ви мали на увазі під "обробкою соціологічних опитувань". Юнікси дозволяють з легкістю обробляти надзвичайно великі кількості даних, вносити їх до баз даних при потребі. Програмована обробка, а не "point and click" фіг*я.  

Але спочатку, дійсно, доведеться простенькі команди зубрити.
« Змінено: 2005-12-28 03:36:29 від tech »

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
« Відповідей #5 : 2005-12-28 09:08:24 »
Цитата
А от якщо на компі 1 GB пам'яті або більше, тоді можна спершу спробувати LiveCD дистрибутив: такі не встановлюються на вінчестер, а працюють прямо з CD/DVD. Якщо сподобається -- вперед по нормальний дистр. Якщо пам'яті менше -- LiveCD не рекомендую: гальмуватиме дико.
І справді, звучить досить страшно :). Насправді досить пристойно працювати можна і при 128 Мб пам'яті, навіть переглядати фільми, тим паче, що в наявності жорсткий диск на якому можна створити файл для свопінгу. Тому я б порадив передусім вирішити для себе -- навіщо вам потрібен Linux. Якщо просто "для загального розвитку" -- беріть LiveCD і грайтесь з ним, доки не відчуєте себе обмеженим в дечому. Думаю, за кілька тижнів-місяців це станеться. Якщо ж ви дійсно хочете розібратись в системі, то однозначно -- зносьте кватирки і колупайтесь в терміналі. Тоді з часом люди навколо будуть дивуватись вашій радості "що ікси все ж таки запрацювали як належить, з direct rendering і при стандартному тесті показують більше тисячі FPS" :) Успіхів.
dd if=/dev/zero of=/dev/null

Відсутній Абрамчук Вадим

• Кореспондент
  • дописів: 225
  • Графоман LOU третього (четвертого?) пришестя
« Відповідей #6 : 2005-12-28 23:03:07 »
А я б порадив Ubuntu. Він досить потужний (на основі Дебіана; Дебіан рулить) та простий у користуванні (все налаштовується саме). Також для нього є дуже багато готових програм. При чому, скажу я вам, у конслоі там теж є що колупати  ;).

Брати там само:
lafox.net
opensource.com.ua
ftp.linux.org.ua (або linux.kiev.ua - однаково)
shipit.ubuntu.com - там їх безкоштовно роздають :).

А ще там дуууууууже швидкий x.org (імхо, швидший за мій XFree86 на Debian)
« Змінено: 2005-12-28 23:04:46 від Abram »
Debian GNU/Linux lenny/sid
MontaVista Linux (Motorola ROKR Z6). Міняю на A1200.

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
« Відповідей #7 : 2005-12-29 03:15:01 »
Цитата
Якщо задачі типові: набір тексту, інтернет, музика, фільми -- тоді вперед. Якщо треба щось спеціалізоване запускати: графіка (окрім 3D), DTP, CAD, редагування музики і нот, обробка соціологічних опитувань чи ще щось таке -- краще і не рипатися.

Пан Campana, людей лакаєте. :)
1) s/лакаєте/лякаєте
2) Не лякаю, а доступно пояснюю, з чим доведеться мати справу. Судячи з формулювання автора гілки, він чайник і вашу консоль бачив у білих тапочках. І щоб у людини не було зайвих проблем і матюків на голову розробників, всіх лінуксоїдів та іже з ними, краще одразу попередити і розібратися, навіщо воно і чи варто.

Хоч цим не займають, але програми для (професійного) редагування музики теж є під *nix (http://linux-sound.org/one-page.html).
Ніхто не сумнівається. І про dyne:bolic чули, і про Planet CCRMA. От тільки поясніть мені, чому, наприклад, в хваленому славно-зліпленому SuSE Noteedit є, а потрібна для його запуску LilyPond відсутня? От він, бідолашний і не запускається. А таких проблем -- море на кожному кроці.

Gimp є непоганою альтернативою Photoshop, зважаючи на те, що останній коштує 500 у.о., якщо користуватись ліцензійним.
Щоб погратися -- так, а для серйозної роботи потрібна певна зв'язка програм: від трасувальника до верстальника (даруйте за риму). А їх половини нема. Тому звиняйте, але всі ці іграшки в "а у нас таке щось є -- заходьте, покажемо" не змінять того факту, що поліграфісту-професіоналу в Лінуксі поки робити нічого. Це я кажу як саме такого профілю професіонал.

CAD (некомерційних) аплікацій під Linux ще кіт наплакав
Так отож © народний гумор.

Не знаю, що саме ви мали на увазі під "обробкою соціологічних опитувань". Юнікси дозволяють з легкістю обробляти надзвичайно великі кількості даних, вносити їх до баз даних при потребі. Програмована обробка, а не "point and click" фіг*я.

А потрібна саме "point and click" фіг*я: реальні соціологи, аби Ви знали, мавпи мавпами і ніякі бази даних вони вивчати не будуть. Крапка.

Але спочатку, дійсно, доведеться простенькі команди зубрити.
Ага -- якби воно ще допомагало... Можу розказати купу цілком типових історій з власного досвіду. Як у мене X сервер вмирав при будь-якому необережному тику в клавіатуру типу Ctrl++, і як ніхто не міг зарадити, скільки людей не давали рецепти, які "стопудово працюють", і скільки я не лопатив доки (а розв'язувалося все тільки перевстановленням системи). Або як я в інтернет не міг потрапити майже місяць -- через те, що в жодному документі, який я на цю тему коли-небудь бачив, нічого не сказано про каталог /etc/ppp/peers (власне, я й зараз не знаю параметрів, які можна прописувати у відповідні файли -- якщо прецеденти знаходяться, то взнаю).

Як же це так важко зрозуміти, що багатьом людям не треба нічого знати ні про які команди -- а треба віконця, кнопки, і щоб воно все працювало "з коробки", без напильника! В операційці можна не тільки в конструктора гратися -- в ній ще працюють люди (я не маю на увазі програмістів і сисадмінів). І я підозрюю, даний випадок саме такий.

До речі, автор так і не написав поки, в чому полягає його інтерес до Лінукса. Що його саме зацікавило?
« Змінено: 2005-12-29 03:23:05 від Campana »