Автор Гілка: Опанування Linux  (Прочитано 3372 раз)

Відсутній Ruslan

• Новачок
  • *
  • дописів: 0
  • I Love YaBB 2!
Опанування Linux
« : 2005-03-11 16:57:50 »
Привiт! Панове, я почав тiльки опановувати Linux i хотiв спитати вашоi поради. Зчого краще починати (дистрибутиви та iнше). Порадьте книги, скиньте iнтернет адреси. Дякую

Praporshic

• Гість
Re: Опанування Linux
« Відповідей #1 : 2005-03-12 01:32:01 »
З книжок можу порадити "UNIX руководство системного администратора" видавництва bhv, та її перевидання видавництвом "Питер". Найголовніше - дійсно корисні книжки не бувають малого обсягу. Хіба що інструкція по входу до системи на 100 сторінках ;)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #2 : 2005-03-12 15:45:34 »
Можу ще порадити "LINUX обработка текстов." (Питер) - такий собі переклад манів та info по textutils, cvs, grep, sed, awk.
Якщо збираєшся використовувати perl - рекомендую купити "Perl cookbook", збірник готових рецептів для перла - я туди часто заглядував.

Книжка "UNIX руководство системного администратора" мені не пригодилася - я вже встиг вивчити все необхідне самостійно.
[Fedora Linux]

Відсутній Big_Shadow

• Новачок
  • *
  • дописів: 4
  • Що новенького?
« Відповідей #3 : 2005-03-14 12:01:37 »
Книжка "UNIX руководство системного администратора" мені не пригодилася - я вже встиг вивчити все необхідне самостійно.
Так, для початківців дійсно не кращий вибір, бо насправді це довідник. Така книжка потрібна тим хто займається юніксом професійно. Є ще "Linux руководство системного администратора" тих же авторів.

Незнаючи як ви збираєтесь використовувати юнікс, важко щось рекомендувати конкретне. Хоча є книжки, що завжди будуть у нагоді. (далі буде)

Відсутній Big_Shadow

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
Книжки (Re: Опанування Linux)
« Відповідей #4 : 2005-03-14 12:15:26 »
Наведу декілька видань і трохи прокоментую.

1) Тэйнсли. Linux и UNIX: программирование в shell.
Написана як підручник. Але не буквар - згодиться й потім.

2) Скловская. Справочник по командам Linux.

3) Фридл. Регулярные выражения. 2-е изд.
Просто повинна бути у кожного.

4) А. Робачевский. Операционная система UNIX.
Підручник для ВНЗ. Розглядається внутрішній устрій ОС. Про адмініструваня нічого.

5) Керниган, Пайк. Программное окружение UNIX. (У радянському виданні мала назву "UNIX универсальная среда программирования".)
Філософія системи майже с перших рук.

Відсутній Big_Shadow

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
Таке забув!
« Відповідей #5 : 2005-03-14 12:18:28 »
Ще є сайт http://ln.com.ua/~openxs/
і конкретно на ньому http://ln.com.ua/~openxs/projects/man/index.html

Відсутній AldoC

• Новачок
  • *
  • дописів: 13
  • Що новенького?
« Відповідей #6 : 2005-03-16 01:55:25 »
Доброго ранку/дня/вечора/ночі, панове! Відразу вибачаюсь, що забираю ваш час на такі дріб*язкові речі, як пояснення віконним ламерам (типу як я) деяких речей. Та все ж прошу вашої допомоги.
Отже, є можливість поставити мандрейк (9.2 здається, чи новіший...). Чи може краще поставити щось інше як для початківця, не мандрейк? І тут виникає проблема. На скільки я знаю мені доведеться змінювати тип дисків для цього і т.д. Я боюсь втратити інформацію. Яка тут існує небезпека, як це краще зробити?
Далі хотів би знати які труднощі мене чекають в налаштуванні мережі і інету (по локалці). І ще один нюанс: я тільки починаю вчитись програмувати (1 курс, Політех), чи не краще спочатку освоїти ази програмування на вінді а потім вже братись за юнікс?
Буду вельми щасливий всім відгукам, особливо найкритичнішим :)
Велике всім спасибі...

Praporshic

• Гість
« Відповідей #7 : 2005-03-16 01:11:21 »
Втрати інформації не буде, якщо ви вмієте "різати" жорсткий диск на логічні.
А що до того щоб почати на вінді та потім йти на юнікс, моя думка така: одразу почати з юніксів та потім забути про мастдая

Тарас Бойчук

• Гість
« Відповідей #8 : 2005-03-16 08:26:56 »
Отже, є можливість поставити мандрейк (9.2 здається, чи новіший...).
Мандрейк непоганий вибір для початківця. В лінаксі практично всі налаштування системи роблять шляхом внесення певних змін у відповідні текстові файли, що вважається хорошим тоном, але для цього потрібно досить багато знати. В мандрейку ж є Центр керування, щось подібне до Панелі керування у віндовсі, там це все пророблено у графічному інтерфейсі. Тож можна налаштувати мережу, змонтувати диски, примонтувати ресурси з мережі і віддати їх туди, додати-вилучити програми, встановити роздільну здатність екрану і багато іншого одразу і самостійно. Пізніше бажано всеодно навчитися це робити руками.
Щодо встановлення системи. Програма встановлення має свою частину, де здійснюється розбиття диску на розділи. З усіх дистрибутивів, які я дивився, саме мандрейківська мені була відразу найбітьш зрозуміла і безпечна. Якщо немає вільного розділу (логічного диску у віндовс, якого можна було б віддати під лінакс), можна відкусити кусок від існуючого. Не буду переконувати, що це не страшно робити. Я робив, нічого не сталося поганого. Бажано заздалегідь дефрагментувати диск. Є значно більш безпечний варіант для початку. Можна встановити лінакс з-під віндовса. Тоді створиться один великий файл у віндовсі, який буде "вінчестером" з лінаксом. Але працюватиме повільніше і його розмір не може перевищувати 4 Гб.
Мережа та інтернет від проксі налаштовується в Центрі керування, для діалапу зручно використовувати kppp.

Відсутній tech

• Письменник
  • дописів: 586
  • Гигик
« Відповідей #9 : 2005-03-16 09:55:40 »
Цитата
Чи може краще поставити щось інше як для початківця, не мандрейк?
Я теж знаю що дуже багато починало саме з Мандрейк. Дуже багато й надалі ним користуються, вже пройшовши межу початківців.
Цитата
І тут виникає проблема. На скільки я знаю мені доведеться змінювати тип дисків для цього і т.д. Я боюсь втратити інформацію. Яка тут існує небезпека, як це краще зробити?
Це залежить від того що у вас під рукою. Із власного досвіду можу рекомендувати Partition Magic програму (для Віндовса). Якщо у когось із ваших колег вона є, позичте її на день (спитайте також ключ активації). Все що вам потрібно зробити, це дефрагментувати Віндовс, потім зробити "resize" , тобто зменшити долю FAT32 або NTFS розділу на диску, залишивши пусте місце в кінці диску ("unnalocated space"). Щонайменше вам знадобляться 3Гб пустого місця в кінці диску .  Не переймайтесь форматуванням  і розбитям на розділи пустого місця, це зробить інсталятор Лінуксу.  Після того як це зробите, читайте інструкції по інсталяції, зверніть увагу на розділи які Лінукс використовує, так само як і імена для дисків і розділів (hda1, hda2 і.т.д.). Також прочитайте про менеджер ладування систем ("boot manager",  Lilo або GRUB)
Цитата

Далі хотів би знати які труднощі мене чекають в налаштуванні мережі і інету (по локалці).
Якщо ви виходити в сіть із локальної мережі, у вас все повинно бути гаразд. Сітьові адаптори в Лінуксі дуже добре підтримуються (на відміну від внутрішніх PCI модемів). Ви знайдете в документації Мандрейку як це зробити.
Цитата
І ще один нюанс: я тільки починаю вчитись програмувати (1 курс, Політех), чи не краще спочатку освоїти ази програмування на вінді а потім вже братись за юнікс?
Як музиканти кажуть, вчіться грати зразу на доброму інструменті ;)
Цитата
Буду вельми щасливий всім відгукам, особливо найкритичнішим :)
Велике всім спасибі...
Приємно було відповідати на прямі і добре поставлені питання.
« Змінено: 2005-03-16 10:04:22 від tech »

Відсутній AldoC

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
« Відповідей #10 : 2005-03-16 16:09:04 »
По-перше всім дуже вдячний за відповіді.
По-друге на рахунок Partition Magic: вона в мене є, ну і звичайно з усіма необхідними кряками і т.д.  ;) та думав може існує щось краще... Отже, з цим справлюсь!
Ну і по-третє трохи не впевнений з програмуванням на лінуксі, адже все навчання в нас відбувається на базі вінди...   >:( Ну то нічо, якось з тим справлюсь!
Всім дякую...

Відсутній AldoC

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
« Відповідей #11 : 2005-03-17 01:40:46 »
Можете мене привітати! Пишу вам вже з лінукса! :) дуже нагадує вікна тому адаптувався швидко і без жодних проблем налаштуав мережу і інет. Ще тільки залишились деякі деталі... Буду розбиратись зі всім далі...  ;D

Паша

• Гість
« Відповідей #12 : 2005-04-11 12:41:30 »
Особисто я починав з Knoppix 3.3 RE live CD
Cеред live CD дистрибутивів це просто шедевр

P.S.Професіоналам рекомендую в якості інструмента

Відсутній gagarin

• Дописувач
  • **
  • дописів: 88
  • KILL BILL!! :)
« Відповідей #13 : 2005-04-13 23:49:15 »
Можливо, вам буде цікаво почитати цеЦЕ
Хоча я, особисто, планую купити собі myLinux.
Він теж, як і я, українець :-)
Ото воно так! (c)

Відсутній skeletor

• Новачок
  • *
  • дописів: 31
  • Linux - the BEST
« Відповідей #14 : 2005-12-30 21:15:47 »
Привiт! Панове, я почав тiльки опановувати Linux i хотiв спитати вашоi поради. Зчого краще починати (дистрибутиви та iнше). Порадьте книги, скиньте iнтернет адреси. Дякую

Можу поділитися з тобою документацією, а також деякими дистрибутивами.
Якщо надумаєшь - миль.
Linux - the BEST