Автор Гілка: Повний чайник. Допоможіть розібратись.  (Прочитано 5638 раз)

Відсутній Vok

• Новачок
  • *
  • дописів: 2
  • I Love YaBB 2!
:) Привіт.  Я в Linux повний чайник, підкажіть будь ласка таке:
 :-/ В мене інтегрована відеокарта S3, де можна знайти під неї драйвер?
 :-? З якого краще всього починати вчитись, працювати ядра? в мене є дистрибутив ASP Linux
 8-) Підкажіть де в неті знайти літературку по ASP Linux, і взагалі Unix для чайників.  
Дякую за увагу до цієї теми, буду вдячний якщо хтось поділиться опитом початку вивчення Unix.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111

Можливо, на офіційному сайті дстрибутиву. А можливо, що він вже є у ядрі.

:-? З якого краще всього починати вчитись, працювати ядра? в мене є дистрибутив ASP Linux
Ядра працювати точно не треба ;о) Починати найкраще із спроб справді налаштувати лінукс під себе. Якщо не страшно - знести нафіг вінду, відрезервувати всі дані і ставити лінукс на її місце (щоб не було спокуси вернутись у вінду при першій проблемі). А далі старатись добитись нормальної роботи. Запамятати, що в лінуксі море документації, доступної з консолі за допомогою команд man/info. Додатково знати про команди apropos, which, locate. У Х це все доступно, наприклад, з KControl.

8-) Підкажіть де в неті знайти літературку по ASP Linux, і взагалі Unix для чайників.  
docs.linux.org.ua
google.com/linux
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Абрамчук Вадим

• Кореспондент
  • дописів: 225
  • Графоман LOU третього (четвертого?) пришестя
А якщо будуть проблеми - знайте, в України завжди є люди, які Вам з радістю (або, якщо взнають, що ви не надто далеко знаходиться, за пиво  ;D) допоможуть!

Головне - не задавати тупих запитать, слухати інших та не дошкуляти.

Поки що у Вас є всі шанси стати лінуксодом - welcome!!!
Debian GNU/Linux lenny/sid
MontaVista Linux (Motorola ROKR Z6). Міняю на A1200.

Відсутній skeletor

• Новачок
  • *
  • дописів: 31
  • Linux - the BEST
:) Привіт.  Я в Linux повний чайник, підкажіть будь ласка таке:
Дякую за увагу до цієї теми, буду вдячний якщо хтось поділиться опитом початку вивчення Unix.
Нажаль, для початківця потрібно спробувати інший дистрибутив. Оскільки конфігурацію ядра ти ще не знаєшь. Раджу перейти на mandrake або новіша версія Mandriva
якща будуть питання - миль skeletor@online.ua
Linux - the BEST

Single(Guest)

• Гість
Який Лінукс мені оце встановити?
« Відповідей #4 : 2006-01-05 13:10:05 »
Панове, моє запитання може видатися вам дещо дурним, адже воно фактично зводиться ише до того - чи варто мені встановлювати на своєму компі Лінух? І якщо варто - то який саме?

Справа в тому, що в Лінуксі я не просто чайник, я його практично і в очі не бачив. Мені знайомі рекомендували цю систему як наднадійну і дуже невибагливу щодо ресурсів. Справа в тому, що цих ресурсів в мене дуже обмежено - Целерон 366 МГц, 128 оперативної і т.ін.
Стоїть принтер Самсунг МЛ-1210 (лазерний).
Отже, мені потрібна система, в якій може існувати пристойний офіс, здатний відкривати файли будь-якого іншого офісу - як Віндозівського, так і Юніксівського, і роздруковувати їх, а також найпростіший графічний редактор для перегляду і друку основних типів зображень.

Вкрай необхідна можливість простої і зручної роботи з Флоппі-дисководами, приводами CD-ROM та USB-flash девайсами. Тобто потрібен якийсь автомаунт, як я розумію. І все таке.
Фільмів дивитися на цьому компі ніхто не буде, гратися в ігри - також.

Отже, чи можете мені щось порадити???

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
Мав досвід використання на машинах схожої конфігурації і для схожих задач Fedora Core 1. Правда, від важковаговиків KDE/Gnome довелося відмовитись -- використовується WindowMaker. Наскільки мені відомо, FC доволі прихильно ставиться до користувача, тому основні проблеми, які передбачаються -- налаштування спрощеного віконного середовища (WindowMaker, Fluxbox, etc; фактично, доведеться самому редагувати конфігураційні файли).
Отже, пропоную звернути увагу на Fedora Core 1 або 2 :)
dd if=/dev/zero of=/dev/null

Відсутній miwa

• Літератор
Хочу заздалегідь попередити вас, що налаштувати лінукс для малопотужних машин - нетривіальна задача для людини, котра звикла до windows. Досвідчений користувач на вашому місці вибрав би Gentoo, для вас же підійде практично будь-який з популярних дистрибутивів - вже згадувана FedoraCore, Manrdake, Debian.
А ще є два попередження. По-перше, як вже писав borman, відмовитись від KDE i Gnome. Я би рекомендував IceWM, котрий зовнішнім виглядом та поведінкою нагадує вінду.
А по-друге, так вихвалюваний OpenOffice вантажиться значно довше за свого головного конкурента. Це його основний недолік, але для багатьох він важить дуже багато. На вашій конфігурації доведеться чекати мабуть секунд 30-40. Потім, правда, особливо в роботі з великими чи складними документами він буде значно зручнішим (НМД, всього лише НМД), але до тривалого завантаження доведеться звикнути. Інші офіси вам, мабуть, не підійдуть, оскільки значно гірше розуміють формати MSO, а враховуючи прив'язаність одного до QT, а іншого - до GTK (дві основні графічні бібліотеки у світі юніксів), на тому ж IceWM вони запускатимуться не набагато швидше за OOo.

rdr(Guest)

• Гість
:)  опитом
;D ;) досвідом

Відсутній Single

• Новачок
  • *
  • дописів: 41
  • Убунтієць - нубієць
miwa
Ну, тривалість завантаження офіса у 30 секунд мене не лякає. (Доречі, яка саме частина офісу буде стільки вантажитись? Текстовий редактор?) Мені постійно доводиться працювати з великими і складними документами, тому і в Віндовс я Ворд не вимикаю.
Підкажіть, чи можливо встановити потрібні мені ОС та ПЗ на 3 Gb HDD? Тому що той дистриб Федори, який мені запропонували, сам влізає на 3 компакт-диски, і вимагає щонайменше 256 Мб оперативи для графічного режиму. Мабуть, то не 1 і не 2.
Я так розумію, ви радите мені встановити якусь іншу графічну оболонку, яка не постачається разом із дистрибутивом Федори? А де її можна взяти?
А де подівся мій root? Га?!

Відсутній miwa

• Літератор
В ідеалі я б радив вам навіть інший Х-сервер, а не лише графічну оболонку. Справа в тмоу, що в юніксах графіка - це не така невід'ємна частина ОС я у вінді. І зокрема для того, щоб її отремати, потрібно запустити спершу графічний сервер (найпопулярнішими зараз є x.org та xfree86; другий вирішив стати комерційним, тому народ інтенсивно рухається в бік першого), а повех нього - графічну оболонку.
Біда в тому, що графічний сервер як правило дуже громіздка система, оскільки пропонує користувачеві багато такого, що йому в житті не знадобиться, або ж доволі непросто налаштовується. Але окрім двох вищезгаданих існують і інші сервери, не такі вимогливі до апаратного забезпечення (google.com -> tiny x-server). Проте, як уже було вірно сказано, ви маєте всі шанси немало побавитись з його установкою та налаштуваннями.
Після встановлення графічного серверу потрібно буде підібрати ще й якусь графічну оболонку для роботи. Як я вже писав, рекомендую IceWM, як доволі зручну і звичну для звиклого до віндового інтерфейсу користувача.
Тепер щодо того, де це все взяти. В ідеалі все необхідне має бути на установочних дисках. Окрім того, не знаю, як у FedoraCore, але в Debian точно можна встановити базову систему на десяток мегабайт, а далі все необхідне витянути і встановити з онлайнових сховищ - оптимальний для вас варіант, наскільки я зрозумів. За додатковою інформацією про це раджу звернутись до Debian FAQ; на docs.linux.org.ua є українська версія цього документу і там зокрема розписаний і такий спосіб установки.

Ну і останнє - особисто я на вашому місці пошукав би ще хоча б 128-метрову планку оперативки. В клінічному випадку - навіть за власні гроші, котрі я ціную значно менше, аніж свої нерви вкупі із здоров'ям.

Додано пізніше
Вибачте, переплутав теми (я переглядаю форум через action=recent, а там всі повідомлення перемішані докупи). Поруч є схожа тема - чоловік у якомусь посольстві пробує поставити топік на 32 метри. Ці всі поради доречніші для нього.

Для вас же я радив би той же IceWM + обмінник (swap) на 256 мегабайт. Для редагування біль-менш серйозних офісних файлів альтернативи OOo немає. А 30 секунд вантажитиметься ядро: завантажився OOoWriter, OOoCalc завантажиться значно швидше. Але обмінник (читай - вінчестер) при цьому працюватиме дико. Цебто інтенсивно.
З переглядом та друком зображень справиться практично будь-яка програма, щодо їх серсурсоспоживання - без уявлення, бо на щастя можу поставити собі KDE і користуватись інтегрованими переглядачами не турбуючись про ресурси.
Ну і накінець - 3 гігабайт для вас більш ніж вистачить: без KDE/Gnome встановлена система займе менше гігабайта.
« Змінено: 2006-01-13 11:17:02 від miwa »

Відсутній aerosmith

• Новачок
  • *
  • дописів: 1
Я б порадив DeepStyle linux. Це Slackware(найстаріший дистрибутив) повністтю локалізований та має досить багато man сторінок на українській та російській мовах, а також дозволяє легко налаштувати основні, життєво-важливі для новачка речі(графічна оболонка, звук, мережа) але більш тонке налаштування доведеться проводити руками(що для новачка найголовніше).
« Змінено: 2006-01-22 01:48:48 від Praporshic »

Відсутній kissarat

• Новачок
  • *
  • дописів: 21
Хочу освоїти Лінукс.
Купив я книжку по Linux (Использование Linux 6-е издание Дєвид Бендел, Роберт Нейпир), така собі не худенька, 800 сторінок 12 шрифтом і почав читати. І думаю, чи я такий тугий чи книжка? С++ вчу за нєфік, а це тугою.
Значить вона заскладна для початківця.
Так з чого почати?
Linux в житті мені пригодиться.

P.S. З Linux справи не мав.
Зараз в мене стоїть ASPLinux 9.

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • дописів: 85
  • I Love YaBB 2!
Я теж прихильний до DeepStyle и вважаю, що для новачка який хоче розібратись в Лінуксі це те що треба оскільки:
  - чудовий переклад та локалізація слаки з коробки
  - все документовано и перекладено (не треба шукати інформації в неті)
  - мені правити довелось те саме що й в Мандріві: xorg.conf, fstab, grub/lilo а все решта це настройка КДЕ під себе (вся настройка зайняла в мене 30 хв.)
  - тут прикрутили APT (SLAPT) непогано розрулює залежності
З.І. Я юзаю Current: KDE 3.5.3 Xorg 6.9 Kernel 2.6.8
до речі DeepStyle/SlackWare  славиться своєю пристосованістю до слабкого заліза, і швидкість така як в Gentoo Stage3 (на око)

З.І. це один із найстабільніщих дистрів, в мене в каренті ще нічого "не вилітало"

Відсутній kissarat

• Новачок
  • *
  • дописів: 21
Саме краще мати знайомого лінуксоїда і все в нього розпитувати ;D

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • дописів: 85
  • I Love YaBB 2!
Саме краще самому вчитись зноходити розвязок проблем, тоді такий кайф