Автор Гілка: Повний чайник. Допоможіть розібратись.  (Прочитано 5639 раз)

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
Зі свого досвіду:

1) самостійно вчитися - найбільш продуктивний (з точки зору якості кінечного результату) шлях.
При цьому google - найкращий помічник ;)

2) на жаль якісної літератури майже нема - навіть якщо хтось напише непогану книжку, на час продажу вона вже безнадійно застаріває.

3) Як вже декілька разів тут казали: "найкращий дистр лінуксу - той, яким користується знайомий гуру"

4) головне - зрозуміти ідеологію юніксів взагалі й лінукса (незалежно від дистру) зокрема. Після цього перелізти з одного юнікса/лінукса на інший досить швидко й легко (звичайно, деякий час на пошук "де що лежить" та деяких особливих концепцій треба витратити).

Praporshic

• Гість
Зі свого досвіду:

1) самостійно вчитися - найбільш продуктивний (з точки зору якості кінечного результату) шлях.
При цьому google - найкращий помічник ;)
Google не самий кращий помічник, але він до нього досить близько.
2) на жаль якісної літератури майже нема - навіть якщо хтось напише непогану книжку, на час продажу вона вже безнадійно застаріває.
Хоча є "вічні" твори накшталт "Unix system administration handbook" Третье видання у якому описано Red Hat 6.2, FreeBSD 3.4-4.0, Solaris 2.7, HP-UX 11 цілком підійде для вивчення основ. Та й коштує у друкованому вигляді (російськомовний переклад) близько 60 грн що небагато за майже 900 сторінок.
3) Як вже декілька разів тут казали: "найкращий дистр лінуксу - той, яким користується знайомий гуру"
От якраз знайомий гуру і є найкращім помічником (якщо не дуже йому набридати  ;)).
4) головне - зрозуміти ідеологію юніксів взагалі й лінукса (незалежно від дистру) зокрема. Після цього перелізти з одного юнікса/лінукса на інший досить швидко й легко (звичайно, деякий час на пошук "де що лежить" та деяких особливих концепцій треба витратити).
Угу, згоден повністю, ще рік тому для мене було проблемою новий лінух встановити. Наразі - вже немає різниці що мені під руку втрапило. От тільки солярку ще не чіпав.... А якщо врахувати те, що більшість програм абсолютно однакові у разних *nix, то жодних проблем з переходом (окрім релігійних переконань та забобонів) немає.

Відсутній kissarat

• Новачок
  • *
  • дописів: 21
От я і хочу для початку зрозуміти ідеологію Лінукс :)

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • дописів: 85
  • I Love YaBB 2!
В мене є дуже гарна книжка Віктора Костроміна "Самоучитель Linux для пользователя"
на початку вона мені дуже добре допомогла розібратись.
http://docs.org.ua/books/ тут багато книжок

Коли я поставив Лінух то в мене не було знайомого гуру та інтернету, я сам трохи розібрався, а коли з'явився нет (через пів року) то в мене була одна проблема це Winmodem, вирішилась покупкою GVC Vector.

З.І. Зараз одна проблема не вирішена. В мене стоїть Debian Ech & DeepStyle Current не знаю, що вибрати, поки що чекаю SlackWare 11 (кажуть там буде багато змін) а потім побачу.

« Змінено: 2006-06-16 07:38:30 від Sanya »

Відсутній kissarat

• Новачок
  • *
  • дописів: 21
Дякую за лінк

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • I Love YaBB 2!
а ось Gentoo Handbook, там дуже багато корисного і для інших дистрів
http://www.gentoo.org/doc/ru/handbook/index.xml

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • I Love YaBB 2!
Ось знайшов трохи літератури, для початку вистачить http://education.aspu.ru/page.php?id=25
Рекомендую книжку Віктора  Кострова, мені допомогла

Відсутній Михайло Даниленко

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • дописів: 1262
  • [Debian Stretch]
Я починав одразу з LFS (те що у мене перед тим стояв RH 7.2 не рахуємо, я туди майже не лазив).
Щоправда:
- звик працювати з оболонками типу VC, FAR, тому консоль із MC не була проблемою;
- маю необмежений по трафіку модемний інтернет на роботі;
- мав два тижні вільного часу, щоб не поспішаючи з цим розбиратися;
- на RH хоч трохи та подивився - принаймні між консолями перемикатися і входити в систему я міг.

Отже беремо і читаємо. Потім тиждень-два тягнемо з інтернету :). А потім ставимо, читаючи поки воно там компілюється все що знайдемо цікавим у директорії doc та файли на зразок README, INSTALL, NEWS...  Або man-ки попереднього пакету.
Потім - BLFS.
А ще через пів року ви будете самі тут давати поради. ;)

Основною проблемою теж був win-модем. Я її вирішив дещо іншим шляхом :). Підключився до ADSL-у.

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • I Love YaBB 2!
Ну LFS думаю для новачка це занадто, хоча в мене першим був SlackWare

Відсутній Kremin

• Новачок
  • *
  • дописів: 1
  • I Love YaBB 2!
Допоможіть, будь-ласка, з одним питанням. Я вперше хочу поставити лінукс. Взяв Mandriva2007RC2 'Sunna', після встановлення і перезавантаження системи з'являються два текстові вікна з написом [<моя ім'я користувача>@localhost] $  
Що далі робити я не знаю :(

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
Пам'ятаєте, як колись win3.1 запускався?  ;) Тут треба набрати startx, щоб в нього зайти. А якщо набрати mc, то буде майже Нортон командер.

Відсутній Nickispeaki

• Дописувач
  • **
  • дописів: 84
  • Бог поможе! ;-)
Пам'ятаєте, як колись win3.1 запускався?  ;) Тут треба набрати startx, щоб в нього зайти. А якщо набрати mc, то буде майже Нортон командер.

а що набрати, щоб послухати мр3? мр4? вббудованих кодеків в моєму шостому убунту немає, а на лінух я вже вирішив переходити... запитань багато, але ці два найактуальніші.
які найкращі кодеки? як їх встановлювати/ після вінди це досить НЕТРИвільане питання лдля юзера......

Хто якими кодеками користується? є щось подібне до квіктайма альтернативного і клайт пака або хвіда? дівікс?
Стану досконалим! :-)

zzandy

• Гість
Зауваження для віндезатного лінукс-чайника: При переході на лінукс треба забути деякі фрази, наприклад "Де взяти найостанніші кодеки :o !? (і побільше!)" або "який ставити антивірус :o! ?". Сьогодні мав розмову з одним знайомим-віндузятником, і він мене питав, де взяти нормальну програму для запису дисків - мені його стало шкода, бо в мене такого питання в принципі не виникає.

Щоб в моєму SUSE з'явилася підтримка mp3 мені треба було перекомпілювати xinelib, яка використовується як двигун для AmaroK-а, який грає музику (але це вже  в KDE а не в консолі).

Щоб подивитися відео, я особисто використовую mplayer (і під віндою також). Якщо у нього виникають проблеми з кодеками (мені не зустрічались), треба поставити набір кодеків з їхнього сайту. Якщо консоль на фреймбуфері, то відео можна дивитися прямо там.
« Змінено: 2007-01-08 22:15:20 від zzandy »

Відсутній Nickispeaki

• Дописувач
  • **
  • Бог поможе! ;-)

а що набрати, щоб послухати мр3? мр4? вббудованих кодеків в моєму шостому убунту немає, а на лінух я вже вирішив переходити... запитань багато, але ці два найактуальніші.
які найкращі кодеки? як їх встановлювати/ після вінди це досить НЕТРИвільане питання лдля юзера......

Хто якими кодеками користується? є щось подібне до квіктайма альтернативного і клайт пака або хвіда? дівікс?[/quote]

Вах!який я вумний! облазив з гуглем всі достойні лінки і що?....... та ніщо! :-[

качав собі плеєри вони кажуть ну скачай ту бібліотеку, а потім ще он ту , а потім ще може ту і... може ми тоді вже і запустимося.... типу я ті всі бібіотеки мало не на память знаю! *-*

Ще один хммс закачався, сказав з чимось там несумісний.
І тут я згадав, що в убунту є така гарна річ - Едд/рімов (чому його не переклали? !") ну ото там в розділі аудіо/відео я знайшов СВІЙ хммс, поставив і ЗАПУСТИВ! насолоджуюся мр3! тепер буду боротися з мр4, далі буде! ;=)

Відсутній Nickispeaki

• Дописувач
  • **
  • Бог поможе! ;-)
Зауваження для віндезатного лінукс-чайника: При переході на лінукс треба забути деякі фрази, наприклад "Де взяти найостанніші кодеки :o !? (і побільше!)" або "який ставити антивірус :o! ?". Сьогодні мав розмову з одним знайомим-віндузятником, і він мене питав, де взяти нормальну програму для запису дисків - мені його стало шкода, бо в мене такого питання в принципі не виникає.

Щоб в моєму SUSE з'явилася підтримка mp3 мені треба було перекомпілювати xinelib, яка використовується як двигун для AmaroK-а, який грає музику (але це вже  в KDE а не в консолі).

Щоб подивитися відео, я особисто використовую mplayer (і під віндою також). Якщо у нього виникають проблеми з кодеками (мені не зустрічались), треба поставити набір кодеків з їхнього сайту. Якщо консоль на фреймбуфері, то відео можна дивитися прямо там.

перекомпілювати! круто! я вже маю мр3 плеер/зараз шукаю мрлеєр....

то може таки скажеш, чим диски пишеш?  ;)
полазив я в списку того, що мене убунту пропонує. а що таки гарний списочок! Я собі вже деякого добра наставив - от арк рекомендую, хоча він і в розділі стандартні, але стандартно не стоїть, зате підртримує рар! що це значить для віндузятника, я гадаю, не тре пояснювати..... стандартний архіваатор файлів 2/14/4 НЕ ПІДТРИМУЄ рар! може їм написати, щоб включили підтримку рара?  ;D