Зі свого досвіду:1) самостійно вчитися - найбільш продуктивний (з точки зору якості кінечного результату) шлях.При цьому google - найкращий помічник
2) на жаль якісної літератури майже нема - навіть якщо хтось напише непогану книжку, на час продажу вона вже безнадійно застаріває.
3) Як вже декілька разів тут казали: "найкращий дистр лінуксу - той, яким користується знайомий гуру"
4) головне - зрозуміти ідеологію юніксів взагалі й лінукса (незалежно від дистру) зокрема. Після цього перелізти з одного юнікса/лінукса на інший досить швидко й легко (звичайно, деякий час на пошук "де що лежить" та деяких особливих концепцій треба витратити).
Пам'ятаєте, як колись win3.1 запускався? Тут треба набрати startx, щоб в нього зайти. А якщо набрати mc, то буде майже Нортон командер.
Зауваження для віндезатного лінукс-чайника: При переході на лінукс треба забути деякі фрази, наприклад "Де взяти найостанніші кодеки !? (і побільше!)" або "який ставити антивірус ! ?". Сьогодні мав розмову з одним знайомим-віндузятником, і він мене питав, де взяти нормальну програму для запису дисків - мені його стало шкода, бо в мене такого питання в принципі не виникає.Щоб в моєму SUSE з'явилася підтримка mp3 мені треба було перекомпілювати xinelib, яка використовується як двигун для AmaroK-а, який грає музику (але це вже в KDE а не в консолі). Щоб подивитися відео, я особисто використовую mplayer (і під віндою також). Якщо у нього виникають проблеми з кодеками (мені не зустрічались), треба поставити набір кодеків з їхнього сайту. Якщо консоль на фреймбуфері, то відео можна дивитися прямо там.