Автор Гілка: "GRUB" ВЕЛИКА ПРОБЛЕМА  (Прочитано 8387 раз)

Відсутній Михайло Даниленко

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • дописів: 1262
  • [Debian Stretch]
Re: "GRUB" ВЕЛИКА ПРОБЛЕМА
« Відповідей #15 : 2007-01-16 09:36:15 »
rootnoverify встановлює кореневий розділ, з якого буде завантаження. Оскільки ГРУБ на цьому етапі не повинен знати, що то за розділ, і як з ним працювати, ми пишемо не root, а rootnoverify.
(hd0,0) означає перший розділ першого жорсткого диску (У ГРУБівському розумінні першого. ГРУБ нумерує диски послідовно й без пропусків, тобто якщо у вас один HD на першому IDE конроллері, а другий HD - на другому, то в лінуксі ви отримаєте /dev/hda* та /dev/hdc*, в Вінь - взагалі мішанину з розділів, бо вона зазвичай усі первинні розділи з усіх дисків збирає перед усіма логічними розділами, а в ГРУБі у вас буде hd0 та hd1.)
chainloader +1 - вказує, що ми завантажеємо не ядро ОС, а інший завантажувач, і для цього зчитуємо в пам'ять перший сектор вказаного в rootnoverify розділу (hd0,0), та передаємо йому управління.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #16 : 2007-01-16 11:15:09 »
Ну, не зовсім. Є у нього файл в якому прописано хто як зветься
Цитата
sergey@sergey: ~ $ cat /boot/grub/device.map
(hd0)   /dev/hda
Без нього розібратись хто перший а хто другий у зв'язці hda та sda - просто неможливо.

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • [Debian Stretch]
« Відповідей #17 : 2007-01-16 15:06:44 »
Є у нього файл в якому прописано хто як зветься
Ммм... Ну, здається, цей файл насправді відповідає тільки за маппінг отих hd* на /dev/*d* для встановлювача і т.д., бо в мануалі написано, що grub-івські hd* відповідають біосівським цифрам-ідентифікаторам, отже, порядок  grub-івських hd* визначає, власне, bios.
Також там сказано, що зазвичай SCSI мають більші номери за IDE, отже повинні йти після них, якщо тільки в bios-і не поставити SCSI пріорітетнішим при завантаженні.

Відсутній rangel

• Графоман
  • дописів: 281
  • Python programmer
« Відповідей #18 : 2007-01-18 09:21:02 »
я просто швидко друкую і перестаю дивиьтися на клаву...
А на екран при цьому Ви дивитися не починаєте? Спробуйте. Результат Вас може вразити! ;D ;D ;D

Цитата
Ну я перезавантажився з СД з акронісом і дивлюся у мене якийсь лівий розділ екст2 і 102 мб вільні (незнаю де воно взялося, яйого не робив)
я з них зробив  один фат32,  
Чому в мене виникає підозра, що хтось перевів свій /boot в fat32?

А якщо серйозно, то перше питання виникає що за ноут і яка процедура входження в bios або в список загрузки? (Читаємо мануали - вони рулять). В мене на ноуті в список загрузки можна потрапити ЛИШЕ при старті. При перезапуску ні в BIOS, ні в LOAD LIST мене навіть не запрошують.

Раджу вникнути в це питання і тоді вже стануть зрозумілі подальші шляхи для виправлення ситуації
Roman Suprotkin

Відсутній student

• Новачок
  • *
  • дописів: 21
« Відповідей #19 : 2007-01-19 23:24:11 »
Переставив Linux, але залишаеться все таж сама проблема виводится список ОС,а вибір всеодно доводиться робити руцями. Переконфігурування GRUB за допомогою Live CD не допомагає, timeout не працює хоч і прописаний,
ОС яка повинна завантажуватися по замовчуванню виділяеться в списку, а далі як я казав руцями
Хто знає шо воно за таке одпишіть
« Змінено: 2007-01-19 23:24:49 від student »
В голове моей опилки да да да....

Відсутній student

• Новачок
  • *
« Відповідей #20 : 2007-01-19 23:40:03 »
Цитата
Ну я перезавантажився з СД з акронісом і дивлюся у мене якийсь лівий розділ екст2 і 102 мб вільні (незнаю де воно взялося, яйого не робив)
я з них зробив  один фат32,  
Чому в мене виникає підозра, що хтось перевів свій /boot в fat32?

Я чітко написав що я там зробив і що бук далі завантажувався, а глюк пішов після того коли я знову поробував поставити PQ BOOT, далі вмер GRUB? а ще далі я повбивав все від LINUX
Щодо моделі і перезавантажень, то скажу що у мене дозволяє заходити в BIOS і списак з чиого завантажуватися при перезавантаженні, дапомогли "чарівні команди":
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1
boot dev/hda

Зараз головним питанням є те  як зробити так щоб груб завантажував ОСи сам.
Як я казав при одній з перших установок LINUX я вибрав щось пов'язане з паролем на GRUB, я думав що це наче якийсь пароль на завантаження ОСів, і що коли я його поставлю то ніхто не зможе користуватися буком крім мене, після встановлення я натиснув P в грубі ввів пароль а далі з'явилася командна строка я не знав що з нею робити повводив якісь команди на перезавантаження відключення і тд, нічого не спрацювало, і я в наглу перезавантажив бук с тих пір автозавантаження ОС в GRUB не працює.

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • [Debian Stretch]
Re: проблема з grub
« Відповідей #21 : 2007-01-20 01:09:13 »
Зараз головним питанням є те
як зробити так щоб груб завантажував ОСи сам.
У мене це робиться завдяки таким рядкам в самому початку `/boot/grub/menu.lst':
# Set the default menu entry (numbering befins from 0)
default 0
# Set auto-load timeout
timeout 4

Цитата
...що коли я його поставлю то ніхто не зможе користуватися буком крім мене...
Якщо ви хочете захистити паролем якийсь пункт меню груб-а, знаходите відповідний запис в тому ж таки `/boot/grub/menu.lst' та вставляєте одразу після title:
password grub_example_password_12345
В подальшому якщо захочете, можете той пароль іще закодувати за допомогою md5...
З іншої сторони, якщо інсталятор вже прописав вам якийсь пароль (мабуть, навіть одразу в зашифрованому варіанті), то можна замість цього вставити
lock
Це закриє даний пункт меню, і він не буде вантажитись, поки ви не використаєте p і не введете пароль.
P.S. Вставляти не одразу після слова `title', а після рядка, що починається з `title'.
« Змінено: 2007-01-20 01:11:21 від ISBear »

Відсутній student

• Новачок
  • *
« Відповідей #22 : 2007-01-23 23:53:01 »
Цитата
...що коли я його поставлю то ніхто не зможе користуватися буком крім мене...
В цьому більше немає потреби
просто не завантажуються ОСи

Відсутній Nickispeaki

• Дописувач
  • **
  • дописів: 84
  • Бог поможе! ;-)
« Відповідей #23 : 2007-01-24 00:15:17 »
Зараз головним питанням є те
як зробити так щоб груб завантажував ОСи сам.
У мене це робиться завдяки таким рядкам в самому початку `/boot/grub/menu.lst':
# Set the default menu entry (numbering befins from 0)
default 0
# Set auto-load timeout
timeout 4

нескромне питання від чайника (в мене теж проблеми із грубом.... він дефолтом завантажує НЕПРАЦЮЮЧУ версію ос ;-(   ):
чим редагувати `/boot/grub/menu.lst'?  в мене убунту 6.06.1 - гедіт каже зась, бо рідонлі... Чим редагувати? як зняти рідонлі? (-якщо ж це, звісно, тре робить... )
Стану досконалим! :-)

Praporshic

• Гість
« Відповідей #24 : 2007-01-24 00:32:47 »
Чим завгодно. Але лише від рута. Звичайному користувачу туди зась.

Відсутній student

• Новачок
  • *
« Відповідей #25 : 2007-01-24 01:19:42 »

Однозначно
і все ж, хто знає як зробити шоб ОСи завантажувалися самі, таймаут стоїть,але це НЕ ДОПОМАГАЄ

Praporshic

• Гість
« Відповідей #26 : 2007-01-24 11:56:12 »
Таймаут стоїть, а є рядок накшталт цього:
Цитата
default         0
??

Відсутній cadca

• Письменник
  • дописів: 955
  • free like beer
« Відповідей #27 : 2007-01-24 13:14:12 »
таймаут стоїть,але це НЕ ДОПОМАГАЄ
Таймаут часом не рівний 0 ?  :D Бо якщо так, то час очікування рівний не 0, а infinity
Ubuntu 20.04/18.04; CentOS 7.x

Відсутній Nickispeaki

• Дописувач
  • **
  • дописів: 84
  • Бог поможе! ;-)
« Відповідей #28 : 2007-01-24 18:15:23 »

а як це зробити? як зайти рутом?  (пс: як я вже не раз казав я в убунту, а там дефолтом вантажиться звичайний користувач)
Стану досконалим! :-)

Praporshic

• Гість
« Відповідей #29 : 2007-01-24 18:35:19 »
Для цього має бути щось накшталт "Виконати від імені". Якщо ні, то завжди є sudo.