Автор Гілка: Яку ОС вибрати?  (Прочитано 38624 раз)

Відсутній anatolijd

• Графоман
  • дописів: 325
Re: Яку ОС вибрати?
« Відповідей #45 : 2007-02-09 14:08:19 »
Я поставив SuSU Linux Enterprise n на свій ноутбук з процесором 1.8 Ггц, оперативна пам_ять 256 Мб. При завантаженні машина підвисає, а через якихось 10хв роботи починає працювати краще, але всеодно не так як під ЕксПе.

Візьми й подивись які процеси нагружають машину найбільше, в ті перші 10 хвилин і потім коли починає працювати краще.  Порівняння тих двох результатів має наштовхнути на якість здогадки, якщо запостиш результати прямо тут - поможем розібратись.

Ага, ледь не забув - шоб подивитись список процесів - відкрий термінал і скажи команду top:
$ top -c

( ключ -с   необовязковий, але даэ розгорнуту командну стрічку)

І пам`ятай -  не соромно не знати, соромно не питатись. ;)

Відсутній rangel

• Графоман
  • дописів: 281
  • Python programmer
« Відповідей #46 : 2007-02-09 14:25:41 »
Я поставив SuSU Linux Enterprise n на свій ноутбук з процесором 1.8 Ггц, оперативна пам_ять 256 Мб. При завантаженні машина підвисає, а через якихось 10хв роботи починає працювати краще, але всеодно не так як під ЕксПе. Підкажіть будь-ласка, де можна стягнути книжечку для таких чайників як я і налаштувати мою систему. Можливо мені потрібно змінити версію Linux на іншу, щоб покращити швидкодію компутера?
Вибачаюся, можливо моє питання звучить некоректно.
Дякую за Ваші відповіді.
Якщо відеокарта відкусує від оперативної пам'яті - то раджу подумати в сторону її (пам'яті) збільшення. IMHO і під XP така машина не радує. Крім того можу порадити спробувати встановити xfce в якості робочого столу.
Щодо швидкодії - зараз я планую спробувати на свому ноті поставить Archlinux.  Друг перейшов на нього з ubuntu - каже, що помітив приріст швидкодії візуально. Хоча для встановлення Arch доведеться читати доку і працювати в консолі. Як на мене - то для новачка воно навіть корисно  :).
Roman Suprotkin

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #47 : 2007-02-09 16:14:48 »
гхм... хочеться сперечатися, але малувато фактажу. пошукаю в мережі (бо самому експерементувати -- і часу жаль, і далеко не певен, що мій невисокий рівень досвіду з linux дозволить збудувати коректні тести), як щось знайду -- ще повернуся до теми =)
Не знайдете. Сучасний дистрибутив (ну добре, не всякий дистрибутив) може повноцінно працювати на будь-якій машині до P1 включно. Едине з чим виникатимуть проблеми - це з сучасними бровзерами (хоча опера на P1 ще ворушиться), та з монстрами типу ООо. За свої слова відповідаю.

p.s. мову ніяк не веду про роботу з текстовим інтерфейсом. тобто, якщо мали на увазі нормальну роботу з 256 мб в консолі -- краще одразу заспокойте мене =)
Мова йде про елементарну роботу з іксами з нормальним WM (слабка машина сучасний DE не потяне). Мій власний досвід - p-166, 64Mb RAM, rh-8, KDE-2.2 - зі свистом.

Почитайте оцей баян, якщо ще не читали.
« Змінено: 2007-02-09 16:22:52 від Cthulhu »

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #48 : 2007-02-09 16:31:49 »
Приклад про P1 вище - це якщо з певною натяжкою і в міру допустимими гальмами. А ось, наприклад, вимоги до апаратного забезпечення вельми сучасного дистрибутиву Zenwalk:
Цитата
These are the minimal hardware requirements to run Zenwalk in Xwindow mode, with correct performance (some lower configs work - ie : PII - , but might be slow) :

* Pentium III class processor
    * 128 Mb RAM
    * 2Gb HDD
А якщо знести xfce і поставити, скажімо, openbox, то ці вимоги можна ще більше опустити.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #49 : 2007-02-09 17:23:27 »
Нещодавно ставив Sarge на ноут Toshiba, точно модель не пам'ятаю, але достеменно пам'ятаю що у ньому через перегрівання проц було "загальмовано" з 450 до 250, але докинуто до 192 мізків. На цьому нормально піднявся гном, вогнелис та еволюшен. Проблема виникла лише з софтовим модемом (такий старий, що навіть дров для нього не зміг нормальних знайти). Музика грала, навіть кіно трохи було.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #50 : 2007-02-09 18:07:33 »
проц було "загальмовано" з 450 до 250, але докинуто до 192 мізків. На цьому нормально піднявся гном, вогнелис та еволюшен.
І вогнелис? O_o

Музика грала, навіть кіно трохи було.
Та музика й на P1 нормально грає. А от з кіном тяжче. Хіба що з framedropping щось дивитись можна, хоч і з огидою...

Praporshic

• Гість
« Відповідей #51 : 2007-02-09 18:13:15 »
І вогнелис? O_o
Егеж. В мене тоді був поганенький настрій, і воно мене злякалось ;)

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #52 : 2007-02-09 18:27:20 »
Приклад про P1 вище - це якщо з певною натяжкою і в міру допустимими гальмами.
А якщо знести xfce і поставити, скажімо, openbox, то ці вимоги можна ще більше опустити.

/me уявив собі початківця (з чого власне і розпочалась розмова), котрий знесе такий звичний (хоч і в дідька незручний направду) ВінХР заради "відкритої коробки" :о))

З.І. Свого часу пропрацювавши майже рік в консолі FreeBSD відчував лише одну незручність - 12 віртуальних консолей замало (3-4 - ssh, 4-5 - links, 1 - mc, 1 - centericq, 1 - mpd: замало консолей на броузер + ssh, особливо якщо читати доку); все інше - чудово собі бігало.
Але початківець...
Читайте документацію - вона кермує.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #53 : 2007-02-09 18:33:12 »
Свого часу пропрацювавши майже рік в консолі FreeBSD відчував лише одну незручність - 12 віртуальних консолей замало (3-4 - ssh, 4-5 - links, 1 - mc, 1 - centericq, 1 - mpd: замало консолей на броузер + ssh, особливо якщо читати доку);....

man screen до просвітлення  ;D ::)  

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #54 : 2007-02-09 18:42:06 »
/me уявив собі початківця (з чого власне і розпочалась розмова), котрий знесе такий звичний (хоч і в дідька незручний направду) ВінХР заради "відкритої коробки" :о))
Ну, якщо цей початківець вже користувався ХР так довго, щоб звикнути до неї, то це вже не початківець, а людина з купою поганих звичок :D А повному початківцю в середньому до лампи, на чому сидіти. IMHO.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #55 : 2007-02-09 19:15:10 »
Свого часу пропрацювавши майже рік в консолі FreeBSD відчував лише одну незручність - 12 віртуальних консолей замало (3-4 - ssh, 4-5 - links, 1 - mc, 1 - centericq, 1 - mpd: замало консолей на броузер + ssh, особливо якщо читати доку);....

man screen до просвітлення  ;D ::)  
:)
Підколов, підколов.
Я тоді лише розпочинав бавитись з юніксами і для мене й вищеописане було досягненням. А зараз це вже неактуально.

Цитата
А повному початківцю в середньому до лампи, на чому сидіти
ППКС
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #56 : 2007-02-09 19:26:01 »
Взагалі, помилка linuks замість linux - це де-що з іншого роду ;).
Стосовно "безкоштовний" SuSE Enterprise - якщо будете роздавати задарма - Вам нічого ніхто не зможе сказати. Якщо хоч за запис або за носій візьмете - це вже піратство (така у них ліцензія).
У них своя версія GPL? ;-)
[Fedora Linux]

Відсутній tivasyk

• Кореспондент
  • дописів: 156
« Відповідей #57 : 2007-02-09 22:00:34 »
Почитайте оцей баян, якщо ще не читали.
дякую, почитав. сон рябої кобили, шкода часу. якщо ваша ласка, в трьох словах -- яка центральна ідея цього опусу, і її зв'язок з моїм попереднім постом? краще в особисту пошту чи в icq, мабуть, щоби форум не засмічувати.

щодо теми про 256 мб для linux/kde... таки не знайшов ще у мережі якогось звіту з порівнянням роботи одного й того ж "графічного" дистра на одній і тій же машині з пам'яттю 256 та 512 мб (для прикладу). шукаю. але ось зараз просто поглянув на пару гістограм у системному вартовому... suse linux 10.1, налаштований "з коробки", з прикладних програм -- браузер seamonkey та власне системний вартовий, на фоні --amarok (мовчить), kget та psi. а, ще apache2 для тестування де-чого на php (доступу ззовні немає). так от...

пам'ять, зайнята програмами -- близько 280-300 мб (вже більше 256), ще близько 200 мб -- кеш... всього зайнято 627 із 640 мб (що, наскільки я зрозумів, переглядаючи дописи в мережі про використання пам'яті у linux) є нормою; файл підкачки -- використано 140 мб із... 2-гігабайтного розділу, і то добре...

отож, мені це говорить про таке: якщо в цій машинці вийняти 256+128 мб (і залишити 256) -- працювати буде (принаймні так пише мережа), але з 280 мб, зайнятих під програми, близько сотні буде лежати у файлі підкачки, а якщо запустити щось серйозніше за браузер (скажімо, gimp або scribus із більш-менш серйозним документом), і більше. я переконаний, що машинка, про яку йшлося вище (256 мб) гальмує на старті через банальне вивантаження всього і вся у файл підкачки одразу на старті. мірою того, як все, що не використовується активно, вивантажується на диск, а все, що використовується, повертається назад -- машинка починає ворушитися, і врешті-решт весь цей процес сягає такого-сякого балансу.

не так?
« Змінено: 2007-02-09 22:24:05 від tivasyk »
«it’s quite easy if you don’t know how» (c) douglas adams

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
« Відповідей #58 : 2007-02-10 17:00:29 »

На жаль, у них навіть не GPL - а своя ліцензія.
У якій явно прописана заборона отрибувати будь-яку винагороду (навіть для компенсаціі своїх видатків) за розповсюдження, встановлення та підтримку Сюзі. Зміни у ліцензіі з`явилися, якщо не помиляюся, з 10ї версіі. Це була одна з головних причин, чому я відмовився ставити знайомим та замовникам сюзе.

Звичайно, якщо ви викинете інсталер, яст та ще дещо - залишок йде за за звичайною GPL, але те, що залишиться сюзею назвати вже буде важко й воно буде помітно гірше за інші дистри.
« Змінено: 2007-02-10 17:01:08 від PAL »

Відсутній iip))

• Графоман
  • дописів: 277
  • Перекладач KDE, openSUSE...
« Відповідей #59 : 2007-02-10 19:19:49 »
На жаль, у них навіть не GPL - а своя ліцензія.
У якій явно прописана заборона отрибувати будь-яку винагороду (навіть для компенсаціі своїх видатків) за розповсюдження, встановлення та підтримку Сюзі. Зміни у ліцензіі з`явилися, якщо не помиляюся, з 10ї версіі. Це була одна з головних причин, чому я відмовився ставити знайомим та замовникам сюзе.
Звичайно, якщо ви викинете інсталер, яст та ще дещо - залишок йде за за звичайною GPL, але те, що залишиться сюзею назвати вже буде важко й воно буде помітно гірше за інші дистри.
openSUSE 10.2
Novell Software License Agreement

The Software is a collective work of Novell.  You may make and use
unlimited copies of the Software for Your distribution and use within
Your Organization.  You may make and distribute unlimited copies of
the Software outside Your organization provided that: 1) You receive
no consideration; and, 2) you do not bundle or combine the Software
with another offering (e.g., software, hardware, or service).  The
term "Organization" means a legal entity, excluding subsidiaries and
affiliates with a separate existence for tax purposes or for legal
personality purposes. An example of an Organization in the private
sector would be a corporation, partnership, or trust, excluding any
subsidiaries or affiliates of the organization with a separate tax
identification number or company registration number. In the public
sector, an example of Organization would be a specific government
body or local government authority.

The Software is a modular operating system.  Most of the components
are open source packages, developed independently, and accompanied by
separate license terms.  Your license rights with respect to
individual components accompanied by separate license terms are
defined by those terms; nothing in this Agreement (including, for
example, the "Other License Terms and Restrictions," below) shall
restrict, limit, or otherwise affect any rights or obligations You may
have, or conditions to which You may be subject, under such license
terms.

Щодо YAST (який є одночасно й "інстолером"): його вже давно випущено під ліцензією GPL
"You should not be satisfied with being a victim, nor with being a survivor. You should aim to be a conqueror." "Now, go do the right thing!" Dr. Laura