Автор Гілка: Хто може допомогти вперше встановити Linux?  (Прочитано 1867 раз)

Відсутній kaktuse

• Новачок
  • *
  • дописів: 7
Живу в Києві. У мене ноутбук. Тому можу під'їхати туди, куди скажете або запросити на каву (район метро Арсенальна).

Чув гарні відгуки про Mandriva та Ubuntu.
Графічний інтерфейс: думаю, що Gnome (принаймні мені сподобався його опис).
Але ніколи у житті не працював на Linux компі, тому відкритий до ваших ідей.

На компі вже стоїть ліцензійна Vista Home Ultimate. Зносити її поки не хочу. Бачив, що Linux може без проблем співіснувати із віндою.

Якщо відгукнеться добра душа -- пишіть на genaкрапкаkornevсобакаgmailкрапкаcom.

У вдячність можу пригостити пивом/вином, шоколадкою та яєшнею із сиром.
Окрім цього я юрист, фахівець із права інтелектуальної власності.
Добра душа може розраховувати на довічні консультації.
« Змінено: 2007-04-16 11:43:31 від kaktuse »

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
Я б порадив злегка почитати документацію і проробити все самому - не буде кого, окрім себе, лаяти в разі чого=)) Якби жив у Києві - допоміг би, звичайно, а так буваю тільки епізодично.

Окрім цього я юрист, фахівець із права інтелектуальної власності.
Круто)) Здається, на ЛОУ ще не було юристів. Welcome to community.
« Змінено: 2007-04-16 14:25:05 від Cthulhu »

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
Живу в Києві. У мене ноутбук. Тому можу під'їхати туди, куди скажете або запросити на каву (район метро Арсенальна).
Ноути, на відміну від стаціонарних компів, вельми непередбачувані щодо можливості встановлення на них Юніксів (розробники щось там тюнять і підганяють, і не розказують що). Тому приготуйтеся до танталових мук. А поки вкажіть марку і модель ноута, щоб можна було сказати, який дистр на нього точно не стане.

"Все врут календари" © Герой Грибоєдова. Мандрагора не те що на ноути, але й на стаціонарні компи далеко не завжди ставиться: із залізом у неї дружба не склалася. Краще і не пробувати, а то тільки перше враження собі зіпсуєте. Убунту — не знаю, на Fujitsu-Simens нормально не працювала, інших прикладів не знаю. Знаю, що найкраща підтримка заліза у SuSE, але є приклади вдалого встановлення Debian-a.

Графічний інтерфейс: думаю, що Gnome (принаймні мені сподобався його опис).
Але ніколи у житті не працював на Linux компі, тому відкритий до ваших ідей.
1)Опис, кажете сподобався? Це називається: вдала реклама. Насправді, для людини з-під Віконець GNOME зовсім незручний. Вам варто поглянути в бік KDE.
2) Вибирати, насправді не треба. Якщо вистачить місця на вінчестері, можна поставити все, що є в дистрі, одразу: i KDE, i GNOME, і XFCE, і ще масу інших середовищ. І, перемикаючись з одного в інше, безпосередньо порівнювати.

На компі вже стоїть ліцензійна Vista Home Ultimate. Зносити її поки не хочу. Бачив, що Linux може без проблем співіснувати із віндою.
Це правильно: нічого зопалу зносити не треба. От тільки під Лінукс доведеться виділити розділ, не менший за 2 ГБ (це minimum minimorum, для комфортного існування треба від 6-и і більше). Якщо зараз на вінчестері є тільки диск С, то це буде проблематично, бо доведеться ужимати віндячий розділ. Якщо ж є D, E etc., можна їх пустити під це діло, тоді проблем не буде.

Словом: для початку, марку і модель ноута — в студію. Тоді буде певніше.

Відсутній kaktuse

• Новачок
  • *
Asus F3Jc. Передбачаю, що найбільша проблема буде із вмонтованою веб-камерою.
http://gquintana.free.fr/laptop/asus_f3jc/kubuntu-6.10.html
Я вже читав http://www.linux-on-laptops.com/asus.html

Виділю до 20 Gb місця на вінті.

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
"Все врут календари" © Герой Грибоєдова. Мандрагора не те що на ноути, але й на стаціонарні компи далеко не завжди ставиться: із залізом у неї дружба не склалася. Краще і не пробувати, а то тільки перше враження собі зіпсуєте. Убунту — не знаю, на Fujitsu-Simens нормально не працювала, інших прикладів не знаю. Знаю, що найкраща підтримка заліза у SuSE, але є приклади вдалого встановлення Debian-a.
не треба лише тут флейми розводити :)
у мене мандріва на HP pavillion dv8000z - працює все(!) і в 64-бітовому режимі (щоправда з невеликим рашпілем, але в 32бітах його майже не потрібно):
- suspend/hibernate
- powersave CPU, HD
- wifi
- modem
- dual-monitor
- irda
- card reader
...

і на старенькій соні теж працювало все те, для чого існувала підтримка в ядрі

в парі інших спробуваних дистрів ( без назв, аби не кидати карбід у воду :) ) такої дружби не склалося...

персонально, щодо UI - найкраще з того що я бачив - Mandriva та Kubuntu

але думаю, що найкращий дистр для початківця - той, з яким дружить гуру, що буде допомагати і якого можна смикати часто :)

P.S. щоправда в зузі є ще важливий момент - захист від патентів M$  8-)
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
Asus F3Jc. Передбачаю, що найбільша проблема буде із вмонтованою веб-камерою.
http://gquintana.free.fr/laptop/asus_f3jc/kubuntu-6.10.html
Я вже читав http://www.linux-on-laptops.com/asus.html

Виділю до 20 Gb місця на вінті.
Якщо є така можливість, візьміть десь диски з живими дистрибутивами (Live-CD) для 3-4х варіантів, спробуйте завантажитися з КД і погратися, а потім на основі цього можна буде вже поставити на диск те, що більше сподобалось і краще працює

якщо буде гуру під боком можете спробувати бети Kubuntu Feisty та Mandriva 2007.1 - підтримка ноутбуків - постійний процес, так що є шанс що нові бети будуть працювати краще...

зазвичай, найбільші проблеми для ноутбуків:
- suspend/hibernate
- wifi
- modem
- web-camera
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
З відеокартами можуть бути неприємності. Одного разу спостерігав, як переконаний баптист ставив драйвери на п'яту федору (в нього там якась radeon mobilty) - таких багатоповерхових і вигадливих матюків я не те що від баптистів, від п'яних вантажників не чув.

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
З відеокартами можуть бути неприємності. Одного разу спостерігав, як переконаний баптист ставив драйвери на п'яту федору (в нього там якась radeon mobilty) - таких багатоповерхових і вигадливих матюків я не те що від баптистів, від п'яних вантажників не чув.
в мене радеон мобіліті (експресс 200м) працює що молодий на обидвох: відкритому та закритому (щоправда в закритому не працює призупинення, а у відкритому не така гарна підтримка здвоєних моніторів)

але в тому асусі, здається, Інтел, в них непогана є підтримка відкритих драйверів і, здається, навіть зі здвоєними моніторами, але я останній раз з інтеловим відео стикався роки три тому, так що не знаю фактичний стан речей...
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній kaktuse

• Новачок
  • *
А які ваші враження від Gentoo?

Відсутній rangel

• Графоман
  • дописів: 281
  • Python programmer
Замудохаєшся компілить.

З точки зору вивчення Лінукса - ідея класна.
Але часу під це треба як мінімум БАГАТО.
Roman Suprotkin