1.
Я так розумію що це не для мого дестрибютиву?
Ні, ви просто поставили src.rpm (джерельний код пакету) замість вже скомпільованого. Вам потрібен пакет який закінчується на .noarch.rpm. Вам також потрібна офіційна SUN-івськ RPM-ка з їхнього сайту. Не забудьте потерти стару Яву перед інсталяцією цих пакетів.
В мене зараз стоять: jdk-1.5.0_08-fcs (i386.rpm) і java-1.5.0-sun-compat-1.5.0.08-1jpp (.noarch.rpm). Як на мене - це найпростіший спосіб поставити собі Яву без перекомпіляції пакетів.
Пакет java-1.5.0-sun-compat-1.5.0.08-1jpp має скрипт, який виконується відразу після інсталяції пакета, і який перемикає всі системні шляхи на використання частин з jdk-1.5.0, тому в мене java -version видає таке:
java version "1.5.0_08"
Java(TM) 2 Runtime Environment, Standard Edition (build 1.5.0_08-b03)
Java HotSpot(TM) Client VM (build 1.5.0_08-b03, mixed mode, sharing)
Відповідно ant використовує системну Яву.
Як я пам'ятаю, пакет java-sun-1.5.0 має робити те ж саме (ліньки перевіряти), дивно чому він цього не робить. Команда "alternatives --display java" можливо допоможе розібратися.
2.
Так як ви сказали що ant уже стоїть але bash каже що його нема, то скоріше за все щось поламалося в конфігурації. Найпростіше це видалити всі ant-* пакети і поставити їх знову. Якщо ж хочеться розбиратися, то rpm -qlv ant (список всіх файлів у пакті ant), rpm -V ant (перевірка статусу файлів - які файли мінялися, які видалені), which ant (який ant з PATH використовується).