Автор Гілка: Потрібно вибрати дистрибутив для студентів  (Прочитано 4584 раз)

Відсутній only_negation

• Новачок
  • *
  • дописів: 7
Для більш поглиблених та спеціалізованих курсів потрібна розробляти свій план, якщо цікаво можу розповісти більш детально, принаймні зі СПіОСу, моделювання, мат. методів, системного аналізу й ін.

Зараз немає часу, може в інший раз напишу більше, в якості початкової інформації, можу порадити доступну книгу Костроміна "Лінукс для користувача": http://linuxcenter.ru/lib/books/kostromin/. Якщо буде цікаво, можу написати, яке ПО використовуємо, та чим заміняємо ПО для Windows.

Так, цікаво - наразі це дуже актуально.
Є потреба в заміні MathCad, AutoCad, різноманітних СУБД та середовищ програмування (assembler, pascal, list і т.д.).

Відсутній Nickispeaki2

• Дописувач
  • **
  • дописів: 86
  • I Love YaBB 2!
GCad = AutoCAD, Pascal = Lazarus, ...

Відсутній diligent

• Кореспондент
  • дописів: 201
Як ви розумієте, знайти повноцінну заміну для Matlab, Autocad, etc. - неможливо, але от що ми використовуємо:
1) Matlab: SciLab, octave. Найчастіше SciLab, так як він має пакет для моделювання SciCos, дуже багато сторонніх пакетів та модулей, як SIP для обробки зображень, синтаксис, дуже схожий з Matlab, та підтримує імпорт m-функцій.
2) СУБД: mysql, особливо для веб-розробок, та postgresql для розробок, скажімо на Java. Можливо також використання ооbase, як заміни MS Access.
3) assembler: синтаксис асемблеру в лінуксі дещо відмінний від віндовса, тому використовуємо tasm в емуляторі ДОСа (dosemu), а також tasm під лінукс, та masm32 та wine, для роботи з WinAPI.
4) pascal,c,java: тут все просто. Чи turbo pascal (вже безкоштовний, як нам відомо, досить довго), та набір компіляторів Борланду, які розповсюджуються безкоштовно, в емуляторі ДОСу, чи середи на кшталт fpc,xwpe,motor. Якщо викладач молодий, можливі інші варіанти, як kdevelop, та майже будь-який інший лінукс-редактор з підсвічуванням синтаксису - тут вже скільки хфанатізії вистачить :). java - netbeans, eclipse, майже без варіантів. А взагалі, зараз, замість паскаля, намагаємося упхнути python.
5) Для роботи зі схемами використовується все тойже scilab та ktechlab (якщо не помилився в назві).
6) Visio: kivio, dia, OpenOffice draw.
7) UML: StarUML, але напевно нічого не скажу.
8) AutoCad: QCad.

З таких помітних, мабуть - все. Але ж, по мірі використання лінуксом, почали використовувати цілком лінукс-програми, як ssh,screen та інші. Нажаль, повноцінних аналогів багатьох програм знайти дуже важко, та й не у всіх вистачає досвіду та кваліфакації на їх пошук, тому багато що ми розробляємо самотужки. Також дуже гостро стоїть питання зі старими, поважними викладачами, які не хочуть вживати нічого, крім їх улюбленного ПО. Саме тому, поряд із linux'ом в нас стоять ліцензійні XP з деяким софтом.

Для пошуку альтернатив окрім, звісно google, можу порадити щей й це:
1) www.osalt.com
2) http://www.linuxrsp.ru/win-lin-soft/table-rus.html
Software is like sex: it's better when it's free.  (c) Linus Torvalds

zzandy

• Гість
Дозвольте вставити свої п'ять копійок. На скільки я розумію основна проблема саме в інерційності - "поважні" викладачі, "перевірені часом" методичні посібники. Саме тому треба шукати аналоги?

Поправите мене, якщо я не правий, але про мову асемблера треба зараз розповідати на лекції про історію комп'ютерів, а паскаль цілком можна замінити пітоном (адже у нових студентів немає з цього приводу ніяких переконань).

Відсутній diligent

• Кореспондент
Дозвольте вставити свої п'ять копійок. На скільки я розумію основна проблема саме в інерційності - "поважні" викладачі, "перевірені часом" методичні посібники. Саме тому треба шукати аналоги?
Якщо я вірно вас зрозумів, то ні, інерційність - тільки одна з причин, перевчити зараз всіх викладачів використовувати лінуксові аналоги й справді важко. Нажаль, ці аналоги ще не можуть 100% замінити пропрієтарне ПО - і це є основною бідою.

Цитата
Поправите мене, якщо я не правий, але про мову асемблера треба зараз розповідати на лекції про історію комп'ютерів, а паскаль цілком можна замінити пітоном (адже у нових студентів немає з цього приводу ніяких переконань).
Стосовно асемблера - він буде потрібен завджи, спеців цього профілю в нас також готують, а от паскаль ми вже намагаємося замінити пітоном, але знову ж - інерційність.

zzandy

• Гість
Нажаль, ці аналоги ще не можуть 100% замінити пропрієтарне ПО - і це є основною бідою.

Ви кажете про вільне ПЗ взагалі, чи саме про програми для студентів? На скільки мені здається, якщо уявити, що методичний матеріал не написаний спеціально під конкретну програму, то чи дійсно вільне ПЗ так відстає? (Мова саме про ПЗ для стедентів)

Відсутній diligent

• Кореспондент
Ви кажете про вільне ПЗ взагалі, чи саме про програми для студентів? На скільки мені здається, якщо уявити, що методичний матеріал не написаний спеціально під конкретну програму, то чи дійсно вільне ПЗ так відстає? (Мова саме про ПЗ для стедентів)
Звісно ж, я кажу про те ПЗ, яке потрібне для вивчення студентів. Методичний матеріал, окрім теорії, вміщує ще й практичні завдання, які потрібно вирішувати на конкретному ПЗ, яке, нажаль, дійсно відстає: невже ви вважаєте, що той самий QCad може повністю замінити Autocad, чи SciLab - MatLab?

zzandy

• Гість
Я мав на увазі, що AutoCad та MatLab занадто функціональні для вивчення студентами і в навчанні використовуються мізерний відсоток їх можливостей. Втім я радше питав ніж сперечався.

Відсутній diligent

• Кореспондент
Я мав на увазі, що AutoCad та MatLab занадто функціональні для вивчення студентами і в навчанні використовуються мізерний відсоток їх можливостей. Втім я радше питав ніж сперечався.
Нажаль, це не зовсім так. На молодших курсах дійсно - можливо використовувати щось інше, але коли діло сягає старших курсів, то тут вивчаються тонкощі кожного з пакетів, та й в тому ж MatLab через більш документованість, та функціональність багато операцій можна виконати набагато скоріше та простіше, ніж в SciLab.

Відсутній only_negation

• Новачок
  • *
  • дописів: 7
Дякую, буду шукати рекомендований софт.
А програми для розробки мікросхем, або взагалі - схемного проектування під лінукс, хтось зустрічав?
В маздайному оффтопіку ми користуємося ISIS Proteus Pro.

Praporshic

• Гість
Я не знаю, як виглядає та що може ISIS Proteus Pro, бо ніколи не займав проектуванням обладнання. Але достеменно знаю, що щось таке є. Точно назвати цю програму не можу - немає часу вмикати ноут та шукати, але точно пам'ятаю що у дистрі Debian таке є. Наразі за openSUSE і покопирсавшись у YaST нічого не знайшов.

Praporshic

• Гість
Таки знайшов, як воно зветься - KTechlab. Не знаю, чи вистачить його чи ні, але воно є.

Відсутній Gosha

• Новачок
  • *
  • дописів: 8
  • I Love YaBB 2!
Таки знайшов, як воно зветься - KTechlab. Не знаю, чи вистачить його чи ні, але воно є.
Дуже  файний софт. Сам його використовую.

Відсутній ussr1k

• Кореспондент
  • дописів: 100
  • [team Linux] KPI
софт файний... і давно його юзаю... просто я з факультету електроенерготехніки...

мої п"ять копійок - радив би ставити як дубіан або дебіан-клон  а також Слаквеа із за її простоти і прозорості:)