Автор Гілка: Два лінукси з одним home  (Прочитано 2996 раз)

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Перепрошую, якщо така тема була, наче не знайшов. Отже, хочу поставити другий лінукс, що буде використовувати ту саму директорію /home як і старий лінукс (відповідно, аккаунти і паролі користувачів мають бути ті самі)

Прошу дати лінк на мануал, як це можна організувати. Я поки уявляю це як встановлення другого лінукса на другий фізичний диск, створити там того самого користувача і symlink на директорію /home старого лінукса.

На всяк випадок, перший лінукс - FC6 i686, другий буде або FC7 x86_64 або Ubuntu - ще не визначився.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
Re: Два лінукси з одним home
« Відповідей #1 : 2007-05-12 22:00:13 »
не думаю, що є повністю автоматичний спосіб
я робив так:
при встановленні нового дистрибутива вказував (в розподілі диска) вказував звідки монтувати /home, а потім після установлення додавав користувачів з ідентифікаторами, взятими зі старого

тобто, якщо в мене в старому /etc/password був користувач
kde4:x:506:508::/home/kde4:/bin/bash

і в старих групах /etc/group
kde4:x:508:

то в новому дистрі виконати:
groupadd -g 508 kde4
useradd -d /home/kde4 -g kde4 -u 506
і потім встановити пароль
passwd kde4

як правило для нового дистрибутива користувацькі id мають бути не зайняті, так що проблем не має бути

можна також спробувати просто скопіювати рядки з /etc/password, group та shadow, але паролі можуть не спрацювати, прийдеться все-рівно їх встановлювати вручну
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #2 : 2007-05-12 23:47:28 »
дякую, з користувачами зрозуміло.

з цим
Цитата
при встановленні нового дистрибутива вказував (в розподілі диска) вказував звідки монтувати /home, а потім після установлення додавав користувачів з ідентифікаторами, взятими зі старого
Вищезгадані мною дистри монтують home в /home і здається при інсталяції вибору немає. а якщо я просто встановлю як є, потім видалю home і створю посилання /~home на /first_linux_files_mount_point/home ?
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #3 : 2007-05-13 00:45:49 »
головне - це, щоб ідентифікатори користувачів збігалися, а як буде вказано каталог - це вже таке
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній root_x

• Кореспондент
  • дописів: 225
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #4 : 2007-05-18 17:08:49 »
Так, головне, щоб були однакові ідентифікатори та наявність груп та користувачів у файлах паролів.
-----------
А паролі мабуть можуть бути різними?
Хто скаже про паролі?

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #5 : 2007-05-18 17:13:04 »
Так, головне, щоб були однакові ідентифікатори та наявність груп та користувачів у файлах паролів.
-----------
А паролі мабуть можуть бути різними?
Хто скаже про паролі?
можуть, адже /etc у кожної системи свій.

Відсутній root_x

• Кореспондент
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #6 : 2007-05-18 17:19:16 »
Цитата
Тільки будеть обережні, щоб дані були цілі, а то при установці нового дистра можливе помилкове форматування /dev/hdaXX - Вашого /home із старого дистра.
===============
Цитата
Вищезгадані мною дистри монтують home в /home і здається при інсталяції вибору немає. а якщо я просто встановлю як є, потім видалю home і створю посилання /~home на /first_linux_files_mount_point/home ?
оте, що виділив незовсім зрозумів.
Можливо зробити і так.
А Якщо у Вас /home є окремим /dev/hdaXX, то просто поредагуйте /etc/fstab, щоб внестим до нього потрібні зміни.

Відсутній root_x

• Кореспондент
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #7 : 2007-05-18 17:22:57 »
І пам"ятайте про один swap на двох  ;)
У мене PC-BSD 1.3, Gentoo 2006.2 Slackware 11.2 чи 11 (непомню, тому, що сьогодні у мене св"ято - я сам відремонтував свій CD-rw)
« Змінено: 2007-05-18 17:23:34 від root_x »

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #8 : 2007-05-19 00:46:05 »
Цитата
Тільки будеть обережні, щоб дані були цілі, а то при установці нового дистра можливе помилкове форматування /dev/hdaXX - Вашого /home із старого дистра.
ну я завжди обираю manual partitioning, так що з цим і вибором свопу все має бути ок.

Цитата
оте, що виділив незовсім зрозумів.
Можливо зробити і так.
мав на увазі, що директорія з домашніми теками користувачів у лінуксі завжди є /home чи це якось можна змінити? Наприклад, на  /domivka
Цитата
А Якщо у Вас /home є окремим /dev/hdaXX, то просто поредагуйте /etc/fstab, щоб внестим до нього потрібні зміни.
ні, не є. мав негативний досвід цього в дебіані, коли сервак падав через закінчення на /var вільного місця (бо більшість йшло на /home, а в /var ще й бази mysql колись лежали). Тому тримаю весь лінукс на одному диску.

Відсутній Михайло Даниленко

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • дописів: 1262
  • [Debian Stretch]
« Відповідей #9 : 2007-05-19 01:18:54 »
мав на увазі, що директорія з домашніми теками користувачів у лінуксі завжди є /home чи це якось можна змінити? Наприклад, на  /domivka
Взагалі, домашня директорія вказується у /etc/passwd .
До useradd є опція --basedir /domivka .
Її ж можна вказати у /etc/defaults/useradd (здається, так:HOME=/domivka)...
Але є ще adduser...
Що використовує система при використанні графічних тулз, от цікаво?..
« Змінено: 2007-05-19 01:28:55 від ISBear »

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #10 : 2007-05-19 01:20:57 »
Взагалі, домашня директорія вказується у /etc/passwd
а, ну так, протупив. тоді можна без symlink-ів обійтися

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #11 : 2007-05-19 01:42:36 »
Що використовує система при використанні графічних тулз, от цікаво?..
Я думаю, там вони самі все генерять. Найбільша складність - це md5-хеш для паролю, але й це порівняно неважко імплементувати, бо тема вже обговорена де тільки можна і не можна.
« Змінено: 2007-05-19 01:42:51 від Cthulhu »

Відсутній mashckoff

• Загальний модератор
  • Кореспондент
  • дописів: 105
  • IT philosopher
« Відповідей #12 : 2007-05-19 14:10:58 »
Мій досвід свідчить, що одна домівка на два різних лінукса може привети до непрацездатності деяких програм.
Причина в тому, що деякі програми у різних дистрибутивах можуть мати різні файли користувацьких налаштувань (~/.* та /tmp/ файли)

....тому я робив по іншому - був окремий розділ диска /shared з документами, музикою (як без неї?), а в домівках були симлінки на /shared/docs, /shared/music тощо (чи то mount -o bind було???).

Зрозуміло, що UIDs/GIDs теж мають співпадати. Використовували спільний swap.
/swap -- перший розділ диску (швидкість доступу до диска вища), а  /shared був останнім розділом на диску, отже навіть п'яним важко знести щось.

Кожний тестовий дистр _повністю_ становився в свій розділ:
розділ дискаточка монтуванняякої системи?
hda1/swapдля всіх
hda2/для ALT Linux (основна система)
hda5/usrдля ALT Linux (основна система)
hda6/для centos (повністю вся система)
hda7/(повністю будь-яка система)
hda8/sharedтут лежать документи (300М), музика та відео (300Gb  ;D)
монтуються в rw для всіх систем
примітка: пишу по пам'яті

PS: Загалом, у мене була 1 робоча система та дві-три тестові
Важко зрозуміти причину _регулярного_ використання 2 дистрибутивів.
Wad Mashckoff, IT philosopher
ICQ 201205466  E-mail: adiel@nospam.kiev.ua  
Linux.kiev.ua * OpenOffice.org * Migration.OSDN.org.ua

East or West, Lviv is Best!

Відсутній root_x

• Кореспондент
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #13 : 2007-05-24 15:01:17 »
Мій досвід свідчить, що одна домівка на два різних лінукса може привети до непрацездатності деяких програм.
Так, особливо іксів і программ які зберігають налаштування у домашньому каталозі користувача.
« Змінено: 2007-05-24 15:04:01 від root_x »

Відсутній root_x

• Кореспондент
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #14 : 2007-05-24 15:13:03 »
Взагалі, домашня директорія вказується у /etc/passwd .
До useradd є опція --basedir /domivka .
Її ж можна вказати у /etc/defaults/useradd (здається, так:HOME=/domivka)...
Але є ще adduser... ...
Ага і незабувайте створити /domivka і поредагувати той же fstab, якщо потрібно.