Автор Гілка: допоможіть вибрати дистрибутив линуксу  (Прочитано 3926 раз)

Відсутній GreitPu

• Новачок
  • *
  • дописів: 3
  • I Love YaBB 2!
не погано орієнтуюся в юнікс системі, знаю що це як і навіщо... адмінісрую freeBSD 6.1. Перепам мені ноутбук, 600МГЦ  ОП 320мб, і386. Оскільки маю досвід з юніксом, довіряю йому більше ніж Віндовсу. Хочу поставити на цей ноут лінукс для повного юзерського користування, загалом медія... Але не знаю який лінукс більш підійде для мене та для ноута. До того ж адміністував я Фрю,.. а лінукс тільки бачив. Більш цікавить стабільність системи та софт під неї ніж її функціональність хоча єксперементувати буду також над скриптами. допоможіть вибрати дистрибутив линуксу.. та ще де можна його зтянути.. тільки без багів.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній rangel

• Новачок
  • *
  • дописів: 33
  • I hate YaBB 2!
вуаля:
http://www.polishlinux.org/choose/quiz/
Прикольно. В мене Archlinux на другому місці після Fedora. Тільки я сумніваюся, що мінятиму його найближчим часом :)

Мало не забув. У мене він бігає на ноуті зі схожою конфігурацією: p-3 800/256 mb. Робочий стіл - xfce
« Змінено: 2007-09-05 01:15:21 від rangel_copy »
Roman Suprotkin
Читайте мануали - вони рулять!
Google's power :D

Відсутній GreitPu

• Новачок
  • *
  • I Love YaBB 2!
дякую,. штукенція прикольна, крім того що за даними опитування підійдуть мені
1. Debian GNU/Linux
2. Slackware Linux
3. Ubuntu Linux
4. Fedora
5. openSUSE

Бугага я про них і так знаю...
Мені потрібний лінукс якій безпроблем буде працювати з моєю апаратурою наприклад саункард старий ямаха? як думаєте в Убунту в саме ядро можна всунути дрова такої штукенції?... тому і питаю.... на ваш досвід ОП 320МБ, та 600МГЦ і386.. під таку машину що ставити? можливо мої питання недоречні томущо кожен лінукс ,можливо, можно підстроїти і під себе, алеж я незнаю. НАприклад я точно знаю що ФРю версії 6.1 можна ставити і на таку махіну як 200МГЦ ОП 64МБ. і все буде працювати... але ж то консоль.. і фрі не потрібена графічна оболонка і працює вона як сервер. А мене більш цікавлять швідкісні характеристики. З власного досвіду поясніть яка система мені підійде. дякую  Ще дещо , я повторюсь де мона взяти дистрибутиви ? фтп серверів море,.. а ось гарної ОП? з власного досвіду 2-і години шукав нормальний ИКСПИ.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
підійде будь-який з цих дистрів, тіки графменеджер треба ставити XFCE. Хоча не знаю, може навіть і KDE3 запрацює нормально. Головне - зробити хороший своп, десь на ґіґ, якщо місце є. Тоді не буде гальмувати.
« Змінено: 2007-09-05 15:55:52 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній ussr1k

• Кореспондент
  • дописів: 100
  • [team Linux] KPI
так, своп грає свю роль добре, особливо коли пам"яті мало...
орада - став убунту 6-й, я б казав 7.04, але не впевнений, шо він буде відмінно там працювати, тобто швидко... а на рахунок підтримки заліза, то от 7.04 на мою думку підримуватиме ноутівське залізо, як ніякий інший, оскільки він зараз на нові ноути ставиться як ОС в нагрузку... та й в мене ніякий проблем не було з залізом...

Відсутній rangel

• Графоман
  • дописів: 281
  • Python programmer
Мені потрібний лінукс якій безпроблем буде працювати з моєю апаратурою наприклад саункард старий ямаха?

Ще раз повторюся, що в мене Arch бігає на ноутбуці IBM T21 (для порівняння).

Робочий стіл використовую xfce4. Свопу 512 мб. Жить можна :)

Щодо дистру:
http://wiki.archlinux.org/index.php/The_Arch_Way

http://wiki.archlinux.org/index.php/Arch_vs_Others
Roman Suprotkin

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
З іншого боку, якщо ви так добре орієнтуєтесь у FreeBSD, що вам заважає поставити саме її? Все рівно користувацький софт буде тим же, а більше забавки з драйверами компенсується необов'язковістю вивчення нової системи.

З лінуксів я б на таке ставив Дебіен (як, в принципі, і на будь-що інше :) ). Але це справа власних уподобань. КДЕ на такому залізі запуститься, але все ж я б тут працював у XFCE/Enlightment/etc.

Драйвери - тут хіба гуглити.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній GreitPu

• Новачок
  • *
  • I Love YaBB 2!
дякую всім, поставив собі Ubuntu..  Лінукс підійшов, всі драйвери були з ним, навіть звукова карта розпізналась, чого не скажеш навіть про Віндовс зі своїм набором драйверів. Інсталювання проходило дуже довго, що мене вже насторожило. Навіть Фря на цю машину ставиться 3-5-ть хв. Після першочергового безпроблемного налаштування, швідкість системи на цій машині мене не задовільнила.. навіть зі свопом в 1 ГБ. Можу навіть запевнити, що Віндовс сп2 працює більш швидше аніж цей дистрибутив лінуксу з під Гнома. Оскільки я мав бажання від Лінукса отримати значно більше і компортніше користування, зробив висновок що цей дистрибутив не підходить під даний ноут. Зараз знову знаходжусь в пошуках потрібної мені ОС...
Ubunta  загалом мені сподобалась...  На вашу думку. якщо перебрасти ядро лінксу та залишити там тільки необхідне,.. швидкіть роботи ОС зросте і наскільки ?  Якщо ні тоді порадьте мені інший дистрибутив.

НІ. FreeBSD імхо за власним досвідом ОС що не підходить для всебічного медіа користування.... Це ОС на якій потрібно працювати в консолі та проводити в ній величезної кількості розрахунки... використовувати як сервер-ну машину... Тимпаче настроювання графічної оболонки дистрибутиву це дуже дуже суттєва проблема. так званий Х сервер. Лінукс як один із ряду ОС Unix був створений саме для користувача... Лінукс працює дещо нижче ніж таж Unix чи FreeBSD. кожна ОС повинна використовуватися за своїм напрямком. На мою думку я бі ніколи не ставив лінукс під сервер. саме тому Лінукс за своєю побратимською функціональностю та швидкістю на 100% підходить для користування ним як медіа ОС, чого я і прагну.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
Дистрибутив не треба змінювати, спробуйте встановити XFCE та KDE й порівняти швидкість. Ґном дійсно є "важкий"

Відсутній rangel

• Новачок
  • *
  • дописів: 33
  • I hate YaBB 2!
Ще раз рекомендую Archlinux. Швидкість роботи системи на тому ж наборі софта візуально вища, ніж в Ubunty 6.10 (порівнював на своїх машинах)
Roman Suprotkin
Читайте мануали - вони рулять!
Google's power :D

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
швідкість системи на цій машині мене не задовільнила.. навіть зі свопом в 1 ГБ.

На 320мб ОП 1Гб свопа? :o Щож Ви там зібралися робити. 512 Вам з головою вистачить... Колись проскакували інфа, про те, що великий своп гальмує систему (навантажує проц), що чим більший своп тим більше оп виділяється на його "утримання"... Спробуйте своп <=512 Мб.
Linux. The future is open.

Praporshic

• Гість
Можу підтвердити. Колись намагався задіяти на одному сервері, де мали бути значні витрати пам'яті, свап у 10 гіг. Система сказала що не може виділити достатньо пам'яті на утримання такого свапу. Взагалі, для ноута я б радив десь 1.5-1.8, максимум 2 розміри ОЗП - щоб нормально у Suspend відходити.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
Навіть Фря на цю машину ставиться 3-5-ть хв.
Скільки?!?!
Можу навіть запевнити, що Віндовс сп2 працює більш швидше аніж цей дистрибутив лінуксу з під Гнома.
На машинах нижче середнього рівня вінда працює швидше за більшість лінуксів "з коробки". Щоб лінукс працював швидше, його треба краще вивчити.
На вашу думку. якщо перебрасти ядро лінксу та залишити там тільки необхідне,.. швидкіть роботи ОС зросте і наскільки ?  
Так. Незначно.
Якщо ні тоді порадьте мені інший дистрибутив.
Див. початок теми.
НІ. FreeBSD імхо за власним досвідом ОС що не підходить для всебічного медіа користування.... Це ОС на якій потрібно працювати в консолі та проводити в ній величезної кількості розрахунки... використовувати як сервер-ну машину...
Ну, чимало народу ставить лінукс на сервери і не дуже з того переживає. Багато хто не визнає BSD на сервері і теж якось живе. Скільки людей - стільки й думок.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній root_x

• Кореспондент
  • дописів: 225
  • I Love YaBB 2!
вуаля:
http://www.polishlinux.org/choose/quiz/
Ух, чудове посилання, тільки як воно порівнює системи? Може там програмість щось напутали, або перебільшили\переменшили у якийсь бік і результати не правильні.

:-/Для кожного своє
« Змінено: 2007-09-23 15:54:19 від root_x »