Йой! Те одоробло часом не кожен досвічений юніксоїд встановить, а тут початківець береться до справи. Чи може краще трохи побавитись з простішими програмами? Abiword + Gnumeric можуть зарадити.
Чи можна ASP якось обновити до того, що Ви радите? (Щоб заново не качати)
Для початківця ASP може бути не найкращим вибором.
Панство Вам добре радить: Ubuntu цілком придатна до вжитку навіть у тому однодисковому CD-варіанті, що є на сайті. Коли мене не зраджує пам'ять, до складу базового дистрибутиву входить і ООо (це якраз те, що стосується вашого запитання). А те, чого забракне, встановить менеджер пакунків за вашою вказівкою.
У самостійному встановленні бінарників програм, які не було випробувано з конкретним дистрибутивом, конкретним ядром і конкретним програмним оточенням, є чимало моментів, які у початківця можуть викликати конфуз. Не набагато краще й самостійно компілювати програми. Якшо ви цього ніколи не робили і не розумієте, яка працює юнікс, то краще утриматись від дослідів. Якщо зовсім терпець увірвався, то встановлюйте (і бінарники, і з сирців) до теки /opt -- так ви не нашкодите решті системи.
Однак, судячи з ваших запитань, ви маєте вельми примарні уявлення про те, як працює лінукс, та як у ньому керувати програмним забезпеченням.
Отож, крихітний лікбез.
На відміну від офтопіку, у більшості лінуксових дистрибутивів є так званий менеджер пакунків. Програми прийнято встановлювати не довільно, як заманеться, а керуючись порадами їхніх авторів щодо залежностей, компіляції і таке інше. Той, хто складає дистрибутив, як правило, вже взяв на себе нелегку працю виявити і задовольнити залежності програм між собою, скомпілювати їх у бінарні файли, створити пакунок, придатний для встановлення у даній конкретній системі. Це відчутно полегшує життя багатьом користувачам.
Тому коли користувачеві потрібна якась програма, він, на прикладі дебіану та його похідних, чинить зазвичай приблизно так:
Перший спосіб: aptitude install ім'я_пакунку
Другий спосіб: apt-get install ім'я_пакунку
Третій спосіб: dpgk -i ім'я_пакунку
Ці команди слід давати у емуляторі терміналу.
Є також і більш інтерактивні засоби.
Наприклад, у deb-based системах (це, власне, debian, *buntu, knoppix та ще чимало інших) до таких належить програма aptitude з текстовим інтерфейсом (у попередньому прикладі ми її застосовували безпосередньо, як команду). Саме її пораджу й я.
Якщо ви надаєте перевагу гномові, то вам може припасти до смаку синаптик, чи як його там. Є програма такого ж призначення і для KDE, але я її ніколи не використовував, тож багато не розповім. Проте слід мати на увазі, що всі графічні програми для керування пакунками є насправді лише інтерфейсами до звичайних командних програм (apt, aptitude, rpm тощо). Крім того, часом лунають відгуки про те, що графічні інтерфейси до менеджера пакунків не дуже ретельно опрацьовують залежності. Тож вибір за вами.
Приблизно так само (за тими ж принципами) працюють менеджери пакунків у rpm-based системах (RH, Mandriva та цілий оберемок інших).
У кожному разі вам доведеться ознайомитись з довідкою до конкретної системи та її менеджера пакунків.
Стосовно ASP. Вірогідно, що у вашому випадку ООо таки є у дистрибтиві, та й ціла купа іншого -- лишень ви того всього не знайшли. Зазвичай у меню є щось таке, що посилається на менеджер пакунків. Знайдіть це й запустіть. Може на цьому ваші поневіряння й закінчаться. Тобто нічого оновлювати і докачувати не треба.
А найкраще, що я вам можу порадити -- прочитайте добру книжку про юнікс. Багацько запитань стануть зайвими, бо вони є насправді дурними запитаннями -- та не ображайтесь. От, наприклад, таку книжку: А. Робачевський, "Операционная система UNIX" (російською мовою). Ця книгу можна знайти в інтернеті у вигляді файлу pdf розміром десь приблизно 8,5 Мб, вам навіть купувати її не доведеться.
Адресу сайта ubuntu вже тут вам написали.