OpenSUSE 10.3 - один з кращих дистрів з точки зору підтримки заліза (IMHO).
Slackware 12.0 - Черговий засіб для надання очам рівного червоного кольору.
Zenwalk 4.8 - базується на Slackware. Цим майже все сказано.
Ulteo - навіть не чув.
1. чи у всіх дистрибютивах лінукса є графічний інтерфейс? 2. що варту встановлювати початківцю3. що таке гном і кде?4. можливо паралельно тримати на компютері і віндовс (само собою на іншому диску)5. підтримує лінукс ТВ-тюнери, підключення моб. телефонів та інше, чи все це залежить виключно від розробника-чи створив він драйвера під лінукс?6. що робити з Borland Delphi 7 при переході на лінукс?7. чи буде лінукс працювани з дисками вінди в (диски в файлових системах FAT32 і NTFS), і навпаки
От що скажу, панове. Читаючи оті нескінченні запитання новачків та розмірковуючи над їхніми причинами і наслідками, я схиляюся до думки, що починати треба з чогось бодай трохи хардкорного. Нехай не з LFS, але цілком непогано з генти, чи слаки, чи фрі, чи хоч би дебіана. Бо інакше те все цілком до лампочки, одне марнування свого й чужого часу -- користувач не набуває ні знань, ні досвіду.
Дженту/Слеквер... ну, не варта з ходу робити з початківця червоноокого фанатика
З підходом взагалі і з приводу дебіена зокрема - цілком згоден. Дисциплінує мислення і привчає до того, що лінукс - не вінда. *BSD, як на мене, все ж ще достатньо складні в першу чергу на етапі установки - з їхньою незвичною системою маркування розділів в першу чергу. Дженту/Слеквер... ну, не варта з ходу робити з початківця червоноокого фанатика
Я бачу, хтось тут напрошується на холівар Цитата: miwa від 2007-11-26 02:17:44Дженту/Слеквер... ну, не варта з ходу робити з початківця червоноокого фанатика По-перше. Як же ви всі, панове, задовбали цим ярличком... Так і признайтесь, що ту генту/слаквар вивчали за lorquotes.ru.І по-друге. Варто. Хто не був червонооким, підніміть руки. От тільки, шкода, червоноокість не має конкретної прив'язки до дистрибутиву=)
Загалом згоден із вашим застереженням щодо червоних очей. Але як іще початківцю подолати межу початкових дурощів, якщо не вивчати систему? Плавати навчають, кидаючи відразу у воду, де глибоко. Або виборсається і буде плавати, або не для нього цей шлях.Щодо BSD. Та де ж вони складні? Вони трішки... своєрідні, то правда. Потребують трохи перебудувати мислення -- аби чоловік ставав справжнім мачо терплячішим і звикав міркувати над своїми вчинками, радитись з довідкою тощо. Можливо, й не варто відразу починати сами з них. Та на другий погляд -- системи логічні і досить прості для розуміння (прикрий виняток хіба sysinstall -- тут логіка була напідпитку), є чудова документація, особливо FreeBSD Handbook. Хіба її не осягне звичайна людина, хай навіть вона не має технічної освіти? Щоправда, треба трохи англійську мову знати, але то таке.Тут назагал трапляється така прикрість: початківець починає вивчати зовсім не систему, а її графічні додатки. Уявімо, що якась вигадана блондинка вчиться готувати вишукану страву. Але замість читання куховарських книжок вона кидає до казана все, що під руку потрапить, аби лише мало гарну обгортку. Отаке й відувається. Прикро вражає, що деякі початківці не бажають читати довідку. А її ж люди навіщось складали.
Фігня то все... Починати треба не з BSD і Fedora, а з Menuet/Kolibri, от де справді політ думки і останній фронтір... А, довідка? Пари сторінок достатньо. Все одно ніхто нічого не читає. Он я студентам на початку семестру роздав електронний конспект. І... правильно, читали хором цей конспект на контрольній... Почули стільки нового
Прошу звернути увагу, я жодного слова не сказав про федору чи якісь там фронтіри. Початківцю зовсім не треба тих фронтірів, йому треба здобути знання, досвід, розуміння, як працює система, та як йому з нею працювати. Для цього мандріви та убунти придатні мало. BSD чи слака значно краще сприяють читанню довідки та сторонніх паперів за темою, а також сприяють думанню.
Я бачу, хтось тут напрошується на холівар
Flame:Цитата: Сергій Єгоров від 2007-11-25 22:55:45OpenSUSE 10.3 - один з кращих дистрів з точки зору підтримки заліза (IMHO).Фе...
По-перше. Як же ви всі, панове, задовбали цим ярличком... Так і признайтесь, що ту генту/слаквар вивчали за lorquotes.ru.
І по-друге. Варто. Хто не був червонооким, підніміть руки. От тільки, шкода, червоноокість не має конкретної прив'язки до дистрибутиву=)
Flame:Фігня то все... Починати треба не з BSD і Fedora, а з Menuet/Kolibri, от де справді політ думки і останній фронтір... А, довідка? Пари сторінок достатньо. Все одно ніхто нічого не читає. Он я студентам на початку семестру роздав електронний конспект. І... правильно, читали хором цей конспект на контрольній... Почули стільки нового
НМСД початківцю не потрібні ні досвід, ні знання, ні розуміння як працює система. Все це потрібно розробникові. Система повинна "просто працювати" принаймі для користувача, а не для "початківця-розробника". Мені особисто не дуже то й цікаво вигрібати помилки у залежностях у Fedora, чи правити checkinstall до робочого стану у Mandriva. І якщо вже зайшла мова про Arch чи Gentoo, у мене немає каналу, щоб хоч раз на місяць робити emerge world.А для жорсткого тантричного сексу Kolibri саме те що треба, ну хіба що LFS...Топік же, як мені здається був про те, як НЕ МАТИ проблем з роботою на початку! Не буду хвалитись, але Mandriva і Ubuntu з мого досвіду - саме воно...Втім, у кожного свої уподобання http://linux.org.ua/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1194857501
А щодо непотрібності досвіду і знань, то це спірна думка. В такому разі краще купити собі маздая, там саме таке пропонують: нічого знати і вміти не треба, тицяй собі у пімпи, лікуй віруси та істерично ганяй адміна. Чи придбати гарного макінтоша і змінити звичайну стрижку на гламурну зачіску.
еще розділ з бесплатними дестрибютивами...PCLinuxOS 2007...