Автор Гілка: Поможіть початківцю! плз.  (Прочитано 13755 раз)

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
Re: Поможіть початківцю! плз.
« Відповідей #45 : 2007-11-25 23:46:03 »
Flame:
OpenSUSE 10.3 - один з кращих дистрів з точки зору підтримки заліза (IMHO).
Фе...

Slackware 12.0 - Черговий засіб для надання очам рівного червоного кольору.
Зі слакою воно так - шкідливо для здоров'я, зате надзвичайно корисно для душі ;)

Zenwalk 4.8 - базується на Slackware. Цим майже все сказано.
Зараз у них зі спільного тільки система пакетів. Тепер zenwalk перезбирають по-своєму навіть базові пакети. Така собі секта слакварщиків-реформаторів :D

Відсутній ra

• Дописувач
  • **
  • дописів: 56
« Відповідей #46 : 2007-11-26 01:31:17 »
От що скажу, панове. Читаючи оті нескінченні запитання новачків та розмірковуючи над їхніми причинами і наслідками, я схиляюся до думки, що починати треба з чогось бодай трохи хардкорного. Нехай не з LFS, але цілком непогано з генти, чи слаки, чи фрі, чи хоч би дебіана. Бо інакше те все цілком до лампочки, одне марнування свого й чужого часу -- користувач не набуває ні знань, ні досвіду.
Debian GNU/Linux (stable), OpenBSD.

Відсутній ra

• Дописувач
  • **
« Відповідей #47 : 2007-11-26 01:45:23 »
Ulteo - навіть не чув.

Ulteo -- то забавка Гаеля Дюваля після його звільнення з Мандріви. Виглядає гарно, але на смак не коштував. Здається, Гаель збирався зробити з того щось нечувано юзерофільне і гарне. Чи зробив, не відаю, бо давно не заглядав на його сайт.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #48 : 2007-11-26 02:13:29 »
Додам свої кілька копійок :)
1. чи у всіх дистрибютивах лінукса є графічний інтерфейс? :-[
2. що варту встановлювати початківцю
3. що таке гном і кде?
4. можливо паралельно тримати на компютері і віндовс (само собою на іншому диску)
5. підтримує лінукс ТВ-тюнери, підключення моб. телефонів та інше, чи все це залежить виключно від розробника-чи створив він драйвера під лінукс?
6. що робити з Borland Delphi 7 при переході на лінукс?
7. чи буде лінукс працювани з дисками вінди в (диски в файлових системах FAT32 і NTFS), і навпаки
1. Дистрибутивів є кілька сотень, з них кілька десятків часто вживаних на стільницях - ці мають графіку, як то кажуть, "з коробки". Є й спеціалізовані дистрибутиви, де графіка не потрібна за означенням (наприклад, у різного роду мережевому обладнанні).
2. OpenSUSE якщо треба просто перейти з віндовза не вникаючи в роботу (невірний у своїй основі підхід, як на мене). Debian, якщо є бажання зрозуміти "що воно таке - оцей ваш лінукс".
3-5,7. Див. вище.
6. Взагалі-то, є такий проект, як wine - спроба реалізувати АРІ віндовза в юнікс-системах. Грубо кажучи - дає можливість запускати у лінуксі віндосовські програми. Зокрема Delphi сьомої версії під вайном ставиться і працює так, ніби вона для цього й призначена :)
Хоча Lazarus буде більш правильним рішенням для програмування під лінукс. А ще правильнішим буде взагалі відмовитись від програмування на паскалепохідних мовах (кажу як програміст, для котрого паскаль досі, на жаль, залишається однією з основних мов як для віндовза так і для лінукса).
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #49 : 2007-11-26 02:17:44 »
От що скажу, панове. Читаючи оті нескінченні запитання новачків та розмірковуючи над їхніми причинами і наслідками, я схиляюся до думки, що починати треба з чогось бодай трохи хардкорного. Нехай не з LFS, але цілком непогано з генти, чи слаки, чи фрі, чи хоч би дебіана. Бо інакше те все цілком до лампочки, одне марнування свого й чужого часу -- користувач не набуває ні знань, ні досвіду.
З підходом взагалі і з приводу дебіена зокрема - цілком згоден. Дисциплінує мислення і привчає до того, що лінукс - не вінда. *BSD, як на мене, все ж ще достатньо складні в першу чергу на етапі установки - з їхньою незвичною системою маркування розділів в першу чергу. Дженту/Слеквер... ну, не варта з ходу робити з початківця червоноокого фанатика :)
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #50 : 2007-11-26 02:32:57 »
Я бачу, хтось тут напрошується на холівар :D

Дженту/Слеквер... ну, не варта з ходу робити з початківця червоноокого фанатика :)
По-перше. Як же ви всі, панове, задовбали цим ярличком... Так і признайтесь, що ту генту/слаквар вивчали за lorquotes.ru.

І по-друге. Варто. Хто не був червонооким, підніміть руки. От тільки, шкода, червоноокість не має конкретної прив'язки до дистрибутиву=)

Відсутній ra

• Дописувач
  • **
« Відповідей #51 : 2007-11-26 02:42:19 »
З підходом взагалі і з приводу дебіена зокрема - цілком згоден. Дисциплінує мислення і привчає до того, що лінукс - не вінда. *BSD, як на мене, все ж ще достатньо складні в першу чергу на етапі установки - з їхньою незвичною системою маркування розділів в першу чергу. Дженту/Слеквер... ну, не варта з ходу робити з початківця червоноокого фанатика :)

Загалом згоден із вашим застереженням щодо червоних очей. :)

Але як іще початківцю подолати межу початкових дурощів, якщо не вивчати систему? Плавати навчають, кидаючи відразу у воду, де глибоко. Або виборсається і буде плавати, або не для нього цей шлях.

Щодо BSD. Та де ж вони складні? Вони трішки... своєрідні, то правда. :) Потребують трохи перебудувати мислення -- аби чоловік ставав справжнім мачо терплячішим і звикав міркувати над своїми вчинками, радитись з довідкою тощо. Можливо, й не варто відразу починати сами з них. Та на другий погляд -- системи логічні і досить прості для розуміння (прикрий виняток хіба sysinstall -- тут логіка була напідпитку), є чудова документація, особливо FreeBSD Handbook. Хіба її не осягне звичайна людина, хай навіть вона не має технічної освіти? Щоправда, треба трохи англійську мову знати, але то таке.

Тут назагал трапляється така прикрість: початківець починає вивчати зовсім не систему, а її графічні додатки. Уявімо, що якась вигадана блондинка вчиться готувати вишукану страву. Але замість читання куховарських книжок вона кидає до казана все, що під руку потрапить, аби лише мало гарну обгортку. :) Отаке й відувається. Прикро вражає, що деякі початківці не бажають читати довідку. А її ж люди навіщось складали. :)

Відсутній ra

• Дописувач
  • **
« Відповідей #52 : 2007-11-26 02:45:12 »

Дженту/Слеквер... ну, не варта з ходу робити з початківця червоноокого фанатика :)
По-перше. Як же ви всі, панове, задовбали цим ярличком... Так і признайтесь, що ту генту/слаквар вивчали за lorquotes.ru.

І по-друге. Варто. Хто не був червонооким, підніміть руки. От тільки, шкода, червоноокість не має конкретної прив'язки до дистрибутиву=)

Так, дурний стереотип щодо тих червоних очей. Вони ж бо не від пияцтва в даному випадку, а через науку. Чоловік вчиться, очі червоніють.

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #53 : 2007-11-26 07:19:06 »
Flame:
Цитата
Загалом згоден із вашим застереженням щодо червоних очей.

Але як іще початківцю подолати межу початкових дурощів, якщо не вивчати систему? Плавати навчають, кидаючи відразу у воду, де глибоко. Або виборсається і буде плавати, або не для нього цей шлях.

Щодо BSD. Та де ж вони складні? Вони трішки... своєрідні, то правда.  Потребують трохи перебудувати мислення -- аби чоловік ставав справжнім мачо терплячішим і звикав міркувати над своїми вчинками, радитись з довідкою тощо. Можливо, й не варто відразу починати сами з них. Та на другий погляд -- системи логічні і досить прості для розуміння (прикрий виняток хіба sysinstall -- тут логіка була напідпитку), є чудова документація, особливо FreeBSD Handbook. Хіба її не осягне звичайна людина, хай навіть вона не має технічної освіти? Щоправда, треба трохи англійську мову знати, але то таке.

Тут назагал трапляється така прикрість: початківець починає вивчати зовсім не систему, а її графічні додатки. Уявімо, що якась вигадана блондинка вчиться готувати вишукану страву. Але замість читання куховарських книжок вона кидає до казана все, що під руку потрапить, аби лише мало гарну обгортку.  Отаке й відувається. Прикро вражає, що деякі початківці не бажають читати довідку. А її ж люди навіщось складали.
Фігня то все... Починати треба не з BSD і Fedora, а з Menuet/Kolibri, от де справді політ думки і останній фронтір... А, довідка? Пари сторінок достатньо. Все одно ніхто нічого не читає. Он я студентам на початку семестру роздав електронний конспект. І... правильно, читали хором цей конспект на контрольній... Почули стільки нового :o
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній ra

• Дописувач
  • **
« Відповідей #54 : 2007-11-26 10:45:22 »
Flame:
Фігня то все... Починати треба не з BSD і Fedora, а з Menuet/Kolibri, от де справді політ думки і останній фронтір... А, довідка? Пари сторінок достатньо. Все одно ніхто нічого не читає. Он я студентам на початку семестру роздав електронний конспект. І... правильно, читали хором цей конспект на контрольній... Почули стільки нового :o
Прошу звернути увагу, я жодного слова не сказав про федору чи якісь там фронтіри. Початківцю зовсім не треба тих фронтірів, йому треба здобути знання, досвід, розуміння, як працює система, та як йому з нею працювати. Для цього мандріви та убунти придатні мало. BSD чи слака значно краще сприяють читанню довідки та сторонніх паперів за темою, а також сприяють думанню.

Особисто я принципово не буду давати порад на кшалт: тицьни мишою у ту пімпу, а потім ще у оту. Це дурне заняття, від нього нікому жодної користі. Порадив тут одному читати мани: читайте, мовляв, man tar + man gzip + google. На мене одразу ж накинулися: чого лізеш, коли порадити не можеш.

А щодо Menuet/Kolibri -- ну, воно цікаво, напевне. Тільки де ви там фронтіри знайшли? Воно ж народилося вже мертвим. Забавка програмістів. Томпсон и Річі понад тридцять (вже скоро сорок буде) років тому вирішили переписати систему на Сі, бо принади асемблера не виправдовували мороки з перенесенням її на інші машини. І що у наслідку? Юнікс повсюди. А ви кажете про Menuet/Kolibri -- та ж ці гарячі хлопці вирішили знайти собі чимало безкоштовного файного сексу, знову взявши до рук асемблера для написання нікому непотрібної системи. :) Такий собі фронтір.

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #55 : 2007-11-26 10:56:04 »
Цитата
Прошу звернути увагу, я жодного слова не сказав про федору чи якісь там фронтіри. Початківцю зовсім не треба тих фронтірів, йому треба здобути знання, досвід, розуміння, як працює система, та як йому з нею працювати. Для цього мандріви та убунти придатні мало. BSD чи слака значно краще сприяють читанню довідки та сторонніх паперів за темою, а також сприяють думанню.
НМСД початківцю не потрібні ні досвід, ні знання, ні розуміння як працює система. Все це потрібно розробникові. Система повинна "просто працювати" принаймі для користувача, а не для "початківця-розробника". Мені особисто не дуже то й цікаво вигрібати помилки у залежностях у Fedora, чи правити checkinstall до робочого стану у Mandriva. І якщо вже зайшла мова про Arch чи Gentoo, у мене немає каналу, щоб хоч раз на місяць робити emerge world.
А для жорсткого тантричного сексу Kolibri саме те що треба, ну хіба що LFS...
Топік же, як мені здається був про те, як НЕ МАТИ проблем з роботою на початку! Не буду хвалитись, але Mandriva і Ubuntu з мого досвіду - саме воно...
Втім, у кожного свої уподобання ;) http://linux.org.ua/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1194857501
You're not alone
All used up

Praporshic

• Гість
« Відповідей #56 : 2007-11-26 11:13:13 »
Я бачу хтось його розпочав першим:
Flame:
OpenSUSE 10.3 - один з кращих дистрів з точки зору підтримки заліза (IMHO).
Фе...

Останній раз мав очі рівного червоного кольору через RHEL. Слаку вивчав за DeepStyle а генту - за Handbook`ом. Підтримкою останньої займався десь з рік.

Згоден. Червоноокість - незабутні відчуття.  ;D

Flame:
Егеж. Починати треба з Plan9 та Inferno.  :P

Що стосується йменування розділів у *BSD - у Solaris воно таке саме. У AIX - таке, якщо не брати до уваги їх Volume Manager.
« Змінено: 2007-11-26 11:14:17 від Praporshic »

Відсутній ra

• Дописувач
  • **
« Відповідей #57 : 2007-11-26 13:19:41 »
НМСД початківцю не потрібні ні досвід, ні знання, ні розуміння як працює система. Все це потрібно розробникові. Система повинна "просто працювати" принаймі для користувача, а не для "початківця-розробника". Мені особисто не дуже то й цікаво вигрібати помилки у залежностях у Fedora, чи правити checkinstall до робочого стану у Mandriva. І якщо вже зайшла мова про Arch чи Gentoo, у мене немає каналу, щоб хоч раз на місяць робити emerge world.
А для жорсткого тантричного сексу Kolibri саме те що треба, ну хіба що LFS...
Топік же, як мені здається був про те, як НЕ МАТИ проблем з роботою на початку! Не буду хвалитись, але Mandriva і Ubuntu з мого досвіду - саме воно...
Втім, у кожного свої уподобання ;) http://linux.org.ua/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1194857501
То може панові варто придивитись до дебіана? ;) Воно не потребує ані жорсткого сексу, ані червоних очей, ані значного щомісячного трафіку -- працює собі та й працює (маю на увазі stable). Бо секс із Kolibri чи LFS -- то, згоден, занадто. Та й з rpm-based доведеться трохи поборсатись (особисто мої враження щасливо скінчились декілька років тому мандрейком, який ніколи не хтів робити саме те і саме так, чого я від нього потребував -- тут, напевно, якийсь особливий дзен, особливий феншуй, rpm-way чи щось таке.) То, звісно, моє imsho, але з rpm-ом забагато мороки.

А щодо непотрібності досвіду і знань, то це спірна думка. В такому разі краще купити собі маздая, там саме таке пропонують: нічого знати і вміти не треба, тицяй собі у пімпи, лікуй віруси та істерично ганяй адміна. :) Чи придбати гарного макінтоша і змінити звичайну стрижку на гламурну зачіску. :).

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #58 : 2007-11-26 14:18:40 »
Цитата
А щодо непотрібності досвіду і знань, то це спірна думка. В такому разі краще купити собі маздая, там саме таке пропонують: нічого знати і вміти не треба, тицяй собі у пімпи, лікуй віруси та істерично ганяй адміна.  Чи придбати гарного макінтоша і змінити звичайну стрижку на гламурну зачіску.
Справа, мабуть, в тому, що якщо не працює Linux, Ви маєте шанс розібратися самостійно за допомогою підручників, і Вас кожен може послати вчити man (або запропонувати поставити Debian ;)), а, якщо не працює Win (як у мене сьогодні на роботі), то маєте попереду дві години сексу з системою (як я сьогодні, нащастя з щасливим кінцем), або, як Ви зазначили, біжете за дядею, матюкаєте Білла Гейтса і таке інше... А вправність потрібна всюди, недарма на полицях книжкових магазинів пилявіють грубезні томи на зразок "Як надіслати електронного листа", "Ваші перші кроки у налаштуванні firewall"...
Щодо Debian Sarge, то я не мав на увазі, що підручники не слід читати взагалі і що знання не потрібні взагалі. Лише те, що по Linux приходять не люди, які перечитали Берроуза і Чейза і мріють нарешті прочитати загадковий man synaptic... Людям просто потрібно працювати з певними завданнями пов’язаними з комп’ютером.
Щодо "священної війни", то як відзначив на початку дискусії DalekiyObriy -- найкращий дистрибутив, це той, з яким працює знайомий гуру.
На цьому дискусію з Вами я волів би і припинити...
« Змінено: 2007-11-26 14:21:16 від yurchor »
You're not alone
All used up

Відсутній cadca

• Письменник
  • дописів: 955
  • free like beer
« Відповідей #59 : 2007-11-27 01:55:25 »
еще розділ з бесплатними дестрибютивами...
PCLinuxOS 2007...
Часом не в DVD? А то я б також потяг (ліньки самому вивчати особливості формування джерел для synaptic) :)
А загалом це непоганий дистрибутив (суворий такий - на живчику ігри відсутні як клас ;D) і сусіди поляки його дуже рекомендують початківцям на слабі машини (десь так PIII 700MHz).
« Змінено: 2007-11-27 01:56:18 від cadca »
Ubuntu 20.04/18.04; CentOS 7.x