Автор Гілка: Перевстановив Віндовз - не завантажується Лінукс.  (Прочитано 4784 раз)

Відсутній DmZ

• Новачок
  • *
  • дописів: 11
Довелось перевстановлювати Windows. Тепер при завантаженні - тільки Віндовз. Підкажіть, як відновити попередній стан без перевстановлення Fedora8.

В першому розділі - Віндовз, а в третьому - Федора.

Відсутній DmZ

• Новачок
  • *
Дякую!
Почитаю і спробую.

Відсутній Андрій Дворжак

• Новачок
  • *
  • дописів: 10
  • SlackWare/DeepStyle
Я в свій час зробив завантажувальну дискетку (в lilo є така можливість) і не маю з перевстановкою офтопіка ніяких прооблем  ;)

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
А я користувався будь-яким LiveCD/дистрибутивним (Gentoo LiveCD, наприклад) диском Лінукса, потрапляв у консоль, за допомогою chroot заходив у систему що треба віднивити:
#chroot /mnt/linux /bin/bashі давав команду LILO відновити свій завантажувач. Для GRUB не пам"ятаю, як вона звучить.
Якщо Віндофс був раніше і був прописаний наряду з Лінуксом в бутлоадері то не цьому робимо reboot і радіємо життю. Якщо Віндовз тільки з"явився, або переїхав - необхідно лізти руцями в конфіги бутлоадера - lilo.conf чи grub.conf відповідно.
« Змінено: 2008-03-04 17:12:01 від Piktor »
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Praporshic

• Гість
Можливість створення завантажувальної дискети є і в грубі. Просто кажемо "grub-install fd0" - зазвичай працює.

Відсутній piktor

• Видавець
Можливість створення завантажувальної дискети є і в грубі. Просто кажемо "grub-install fd0" - зазвичай працює.
Думаю, дискета не потрібна, якщо можна скористатися вищезгаданим диском. Я так думаю, бо ще інколи (середньовіччя ще не скрізь пішло в минуле) користуюся дискетами і через це навчився нецензурної лайки.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
завантажувальну флешку краще зробити. поставити туди щось на кшалт SLAX, Knoopix чи DSL.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній DmZ

• Новачок
  • *
Ще раз дякую всім за приділену увагу.
Rem: Мій Ноут  не має флоппі. Але маю інший комп, на якому це є. Можливо згодиться туди.

Повідомляю по суті справи:
Дякую за допомогу. В мене все вийшло.

Але я припускався деяких "імпровізацій", в межах тих інструкцій, що дані на
http://www.debian-administration.org.ua/articles/recovering_grub__after_reinstalling_windows/.

Тому наведу алгоритм своїх дій, можливо це допоможе комусь, хто ще більший "чайник", ніж я.
Нумерація і зміст пунктів відповідає інструкції, що на вищеназваному сайті.

1 - Завантажився з компакт диску Fedora8 за опцією Rescue. Пішов шляхом "mnt/sysimage";
2 - Перейшов до другої консолі натиснувши Alt + F2;
3 - Створив нову теку /disk;
4 - Примонтувати root розділ до /disk з першого разу не вдалось - повідомило, що в теці "/"
відсутній файл fstab. Довелось виконати таке:
"mount -t tmpfs root /disk". Параметр tmpfs вибрав інтуїтивно, вичитавши його у файлі fstab,
який заздалегідь зкопіював на другий комп'ютер;
5 - Що саме потрібно поставити замість "розділ" в команду "chroot" я не зрозумів. Спробував
навмання кілька ріжних варіантів - нічого не вийшло. Видавало помилку. Тоді зробив "тупо" -
"chroot /". Спрацювало;
6 - Виконав grub для переходу до командного рядка grub (grub shell);
7 - Ввів команду root (hd0,2), взявши її чисельні параметри з файлу grub.conf, який теж
заздалегідь зкопіював для довідки.
8 - Ввів команду setup (hd0);
9 - Останній крок - вихід з chroot`у та демонтаж всіх дисків не зробив, тому що не знав як (я попереджав, що в Лінукс'ах - абсолютний новачок).
Перезавантажив машину "Alt+Ctrl+Del", бо все одно вже нічого не втрачав. І трапилось
"нєожиданноє чудо", як колись сказали в шоу Довгоносиків - все завантажилось, так само як і до
перевстановлення Windows.

Можливо щось робив не зовсім за правилами. Хто додасть коментар до моїх "імпровізацій" буду
дуже вдячний, тому що не люблю покладатись на сліпий випадок.

На іншій темі я питав про звук. Там справи набагато гірші. Запропоновані рекомендації мабуть виконувати не буду, тому що - темний ліс, а розбиратись ніколи. Поки буду без "Федориних" пісень.

Відсутній DmZ

• Новачок
  • *
завантажувальну флешку краще зробити. поставити туди щось на кшалт SLAX, Knoopix чи DSL.

Маю LiveCD з якимсь дистрибутивом SAM.

А його можна використовувати для оновлення Grub?

Praporshic

• Гість
Можна. Так як і будь-який інший.

Відсутній piktor

• Видавець

Маю LiveCD з якимсь дистрибутивом SAM.

А його можна використовувати для оновлення Grub?

Можна. Так як і будь-який інший.

Ну, ви-ж в даному разі використовуєте LiveCD як стартовий майданчик аби потрапити в крнсоль. Після виконання команди chroot ви вже фактично знаходитиметесь в своїй рідній системі, яку вже напевно можна використати для такої потреби.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Sandr

• Графоман
  • дописів: 461
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
В мене теж подібна проблема виникла із завантаженням Linux після переустановки Windows.

Але я скористався корисною утиліткою Acronis OS Selector. Даний завантажувач можна встановити із завантажувального CD програми. В процесі встановлення програма автоматично знаходить усі наявні операційні системи й додає їх у перелік варіантів завантажень. І не потрібно навіть нічого робити вручну, можливо лише підредагувати назви пунктів меню завантаження  :)

Рекомендую спробувати. Ні Grub, ані Lilo навіть не йдуть у порівняння з цією програмкою.

Якщо не зможете знайти в неті цієї проги, то спробую викласти образ завантажувального CD на хххххххх.
« Змінено: 2008-03-11 01:23:43 від Praporshic »
openSUSE + KDE

Praporshic

• Гість
Рекомендую спробувати. Ні Grub, ані Lilo навіть не йдуть у порівняння з цією програмкою.
Звісно не йдуть. Вони набагато легші, надійніші. А GRUB - той взагалі монстр. До речі, продукція фірми виробника дуже сильно нагадує порушення GPL.

Якщо не зможете знайти в неті цієї проги, то спробую викласти образ завантажувального CD на xxxxxxx.
А от це - вже варез. За це маєте +.

Відсутній piktor

• Видавець
/me згадав що Arconis видавала свою неостанню версію True Image безкоштовно, щоправда з реєстрацією. Тому вирішив перевірити таку інформацію. На їхньому сайті знайшов опис OS Selector, проте ні слова про ліцензію чи ціну там не було. Як і можливості купити чи замовити безкоштовно. Проте, на іншому сайті була доступна до скачування демо-версія. Хочу зазначити що в Acronis продукти орієнтовані також і на Linux.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.