Автор Гілка: Нехай живе равлик  (Прочитано 6246 раз)

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Нехай живе равлик
« : 2008-02-23 11:45:35 »
/me дивився на равлика як той носить з собою свою домівку. І самому захотілося носити. Скажімо, на флешці. Разом із документами, стільницею і всіма налаштуваннями. Прийшов додому, вставив флешку, маєш свою хату, на роботі - те саме.
В принципі - наче нічого складного, проте чи немає в цьому ніяких підводних каменів, пов"язаних, наприклад, з нерідною файловою системою на флешці і т. д.
І, чи можна, наприклад, домівку робити в мережевій теці, щоб в межах локальної мережі з будь-якої робочої станції мати свою хату.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Praporshic

• Гість
Re: Нехай живе равлик
« Відповідей #1 : 2008-02-23 12:08:21 »
Власне, home на сервері через NFS - доволі стандартне рішення, а от що стосується переносних пристроїв - тут треба бути впевненим що його не буде перейменовано при старті системи.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #2 : 2008-02-23 12:30:20 »
Власне, home на сервері через NFS - доволі стандартне рішення, а от що стосується переносних пристроїв - тут треба бути впевненим що його не буде перейменовано при старті системи.
А як його може бути перейменовано якщо монтувати пристрій не через, скажімо, supermount, а напряму через fstab. Всеодно та доведеться робити і флешку вставляти перед увімкненням системи.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #3 : 2008-02-23 12:42:08 »
Власне, інакше не вийде - якщо не пропишете у fstab то будуть проблеми. З іменем можливі проблеми, але замість /dev/sd?? можна використати LABEL=home (попередньо додавши відповідну мітку розділу на флешці.

P.S. І не забувайте, що flash-пам'ять не любить частого запису, який обов'язково трапиться якщо там розмістити /home.

Відсутній yasenp

• Новачок
  • *
  • дописів: 7
  • Ясен Пень
« Відповідей #4 : 2008-03-07 16:04:46 »
Ідеї носяться в повітрі :)
Мені сподобалася ідея POE, Portable Operating Environment, див. http://www.faunos.com/articles/article-01.html
Ще сподобалося, що її реалізація FaunOS (http://www.faunos.com/) базується на моєму улюбленому ArchLinux.
Вирішив спробувати, вже купив швидку флешку, тепер очікую на новий реліз FaunOS "Shadow", який має от-от відбутися.
Але я вже бачу недоліки цього рішення: там все відбувається в оперативній пам'яті, зміни пишуться на флешку лише в кінці сеансу. Але для таких великих проектів, як ті, над якими я працюю, ніякої оперативної пам'яті не вистачить. І якщо щось глюкне, можна втратити все, що зробив за день. Тому я подумав, що варто користуватися локальним диском, а в кінці сеансу автоматично копіювати все, що потрібно, на флешку.
А ще в мене з'явилася інша ідея: зробили POE кросплатформеним, щоб його можна будо запускати з флешки і під різними Лінаксами, і під Віндою (випадки бувають різні ;)
Придумав назву для проекту - "Равлик", саме тому що равлик носить з собою свою домівку. Поліз в Гугль, ввів запит "ravlik linux" - і одразу натрапив на це повідомлення.
Радий знайти людину, яка думає схожим чином :)

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #5 : 2008-03-07 19:48:23 »
Як добре що Ви не додумалися увести слово "равлик" англійською, а зробили це на трансліті (чи як?)
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній yasenp

• Новачок
  • *
  • Ясен Пень
« Відповідей #6 : 2008-03-07 21:57:46 »
Саме так, причому, що цікаво, Гугль це зрозумів!
Ну а що Ви скажете про FaunOS і POE? Чи це схоже на того равлика, про якого Ви написали спочатку?

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #7 : 2008-03-07 22:36:03 »
Ну, там по агліцьки написано, а, оскільки, я мовою не володію вільно то читаю та перекладаю лише як тільки щось припече. Якщо не полінуєтеся сюде перекласти основні тези - буду вдячний.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній yasenp

• Новачок
  • *
  • Ясен Пень
« Відповідей #8 : 2008-03-08 00:02:05 »
Ну статтю перекладати мені ліньки, краще розповім про FaunOS. FaunOS - це щось на кшталт LiveCD, тільки на флешці (1Гб мінімум, 2Гб рекомендовано ). Флешка розмічається таким чином: є розділ з FAT-ом на 128К, який можна побачити звичайними засобами, наприклад, з-під Вінди - це щоб можна було використовувати флешку звичайним чином, для переносу файлів. Решта, наскільки я зрозумів, віддана під ext3 (чи то ext2), там розташоване повноцінне середовище з КДЕ, ОпенОфісом і Файрфоксом, її можна побачити, якщо змонтувати з-під Лінакса, або якщо завантажитися з цієї флешки. Є постійна частина файлової системи (десь 800К у запакованому вигляді) і є оверлейна файлова система (решта флешки), яку можна змінювати. Остання на початку сеансу завантажується в оперативну пам'ять  (tmpfs) і там далі з нею іде робота, а назад на флешку зміни пишуться тільки в кінці сеансу (при цьому ця змінна ФС пакується, обіцяли також можливість шифрувати) - так вирішується проблема зношування флешки від частих перезаписів. Флешку носимо з собою, завантажуємося з неї на будь-якому комп'ютері, який має БІОС з такою можливістю, і отримуємо одне і теж Переносне Операційне Середовище (Portable Operating Environment - POE). Якщо БІОС не підтримує, можна завантажитися з CD (хоча б розміром з візитку), який потім передає керування системі на флешці.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #9 : 2008-03-08 10:18:00 »
Я не мав на меті тягати за собою всю систему - лише домашню теку з налаштуваннями користувача та документами. Передбачається що вдома та на роботі стоїть Linux. А щодо тягати за собою все - таке рішення є наприклад в Мандріви, щоправда на 2 ГБ.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній yasenp

• Новачок
  • *
  • Ясен Пень
« Відповідей #10 : 2008-03-08 14:17:55 »
Ну от, а моя ідея (яку я умовно називаю ravlik) дещо інша: тягати з собою налаштування та документи, але:
1) не тільки налаштування так би мовити статичні, а й динамічні, себто які документи відкриті на якій стільниці (у випадку КДЕ зі збереженням сесії начебто достатньо тягати з собою ~/.kde/, але це не завжди працює);
2) зараз у мене стоять різні Лінакси на роботі і вдома, з різними версіями програм, і навіть з трохи різними наборами програм. А ще я інколи пробую нові дистрибутиви. А на флешці я мабуть краще б носив з собою маленький PuppyLinux (100Мб) на випадок, якщо зрідка виникне потреба попрацювати на чужій машині. Тому я хочу перетягати операційне оточення крос-дистрибутивно, а може й крос-платформено. Для цього потрібен певний рівень абстракції у зберіганні даних. А потім система має визначити, які саме редактори чи переглядачі треба використати, щоб відновити моє робоче середовище у тих чи інших умовах. Тобто для різних дистрибутивів мають бути різні "адаптери". Адаптер PuppyLinux для перегладу HTML-документу обере Dillo, а адаптер Kubuntu - Konqueror, тощо. Частково це вирішується через MIME types (mailcap/xdg-open/xdg-mime), але НМД абстрактних операцій має бути більше ніж одна, "відкрити файл".
3) Я хочу, щоб уся денна робота в домашній теці йшла на жорсткому диску, а копіювання на флешку відбувалося час від часу, або лише один раз наприкінці сеансу.
4) Я не можу тягати з собою всю домашню теку, бо вона дуже велика. Навіть тільки поштовій каталог у мене десь 500Мб. Хай він навіть влазить на флешку, але пакувати його цілком і копіювати на флешку кожен раз - це надто довго. Краще було б якось відслідковувати зміни у певних файлах і каталогах і "імпортувати" їх на флешку (наприклад, тільки нові листи). Тут можливе рішення - користуватися якоюсь системою контролю версій (наприклад, Mercurial), яка локально відслідковує версії файлів в домашній теці, потім експортувати набір змін від початку сесії, писати на флешку, а потім імпортувати в репозитарій домашньої теки на іншому комп'ютері. Але це рішення суперечить вимозі №2, бо для стабільної роботи воно потребує ідентичних наборів програмного забезпечення на різних комп'ютерах. Тут знову таки потрібен певний рівень абстракції.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #11 : 2008-03-08 14:53:09 »
Ух. Які специфічні у вас потреби. Це життєва необхідність чи все-таки бажання поколупатися щоб отримати те чого немає в інших. В принципі, мінілінукс можна спробувати носити на диску - щось типу Sabayon на DVD - але він повнорозмірний.
Але, з другої сторони я теж колись мав бажання створити собі Лінукс на флешці, але з rescue метою, в тому числі витягувати важливу інформацію з NTFS розділів де упали вікна.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній yasenp

• Новачок
  • *
  • Ясен Пень
« Відповідей #12 : 2008-03-08 15:18:27 »
Що, дійсно мої потреби аж такі специфічні? Мені здавалося, що як для професійного програмера, то досить типові. Що саме в них специфічне - користування різними дистрибутивами? Великий об'єм проектів чи поштової теки? Потреба інколи працювати на чужому комп'ютері (наприклад, у відрядженні)?
НМД люди все це зазвичай сприймають як даність, з якою нічого не поробиш.
Ну а якби я не мав бажання поколупатися, то я б теж це так сприймав :)
« Змінено: 2008-03-08 15:50:54 від yasenp »

Відсутній Andy Borovy

• Кореспондент
  • дописів: 139
  • Працюю там, де цікаво
« Відповідей #13 : 2008-03-09 07:33:46 »
Що, дійсно мої потреби аж такі специфічні? Мені здавалося, що як для професійного програмера, то досить типові. Що саме в них специфічне - користування різними дистрибутивами? Великий об'єм проектів чи поштової теки? Потреба інколи працювати на чужому комп'ютері (наприклад, у відрядженні)?
НМД люди все це зазвичай сприймають як даність, з якою нічого не поробиш.
Ну а якби я не мав бажання поколупатися, то я б теж це так сприймав :)

Можливо Ви про це?
Без уст я іронічний жах,
Що упирем ікластим став би
З очима ніжними кульбаби,
Якби не очі в дзеркалах.

Відсутній yasenp

• Новачок
  • *
  • Ясен Пень
« Відповідей #14 : 2008-03-09 13:58:53 »
Майже те, що треба, дякую! Спробую в дії і доповім :)